Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.08.2010, 20:58:27
gavriil gavriil is offline
Banned

Data înregistrării: 04.11.2005
Locație: Galati
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru gavriil
Implicit

Nasterea ,viata ,suferintele ,moartea si invierea DOMNULUI IISUS HRISTOS au fost predestinate (prorocite) sau nu?

Cine zice nu o sai creasca .
Reply With Quote
Vechi 29.08.2010, 21:22:07
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gavriil Vezi mesajul
Nasterea ,viata ,suferintele ,moartea si invierea DOMNULUI IISUS HRISTOS au fost predestinate (prorocite) sau nu?

Evenimentele de mai sus fac parte din Planul de Mantuire si a fost
liber asumat de Fiul lui Dumnezeu, Cuvantul. Predestinare e atunci
cand se trece peste vointa proprie. Eu nu cred in predestinare, dar
cred in chemare sau lucrare. Exemplul cel mai concludent pentru
mine este Sf. Apostol Pavel. Nu cred in predestinarea lui Iuda. In
schimb, cred ca fiecaruia dintre noi Dumnezeu ne da la nastere o
lucrare sau o chemare de efectuat, plus talantii necesari acelei
lucrari, dar nu ne obliga sau predetermina sa acceptam acea lucrare,
ci noi singuri trebuie mai intai sa o descoperim si mai apoi sa ne-o
asumam si s-o ducem la bun sfarsit. Daca ne-o asumam atunci vom
primi si ajutor de la Dumnezeu iar mantuirea va avea efect maxim.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 30.08.2010, 11:50:18
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariS_ Vezi mesajul
asa este. subscriu la cele afirmate.

va multumesc pentru apreciere.
Reply With Quote
Vechi 30.08.2010, 16:00:59
Banned

Implicit

Citat:
Libera vointa e in functie de constiinta fiecarui om ear el se poate misca in acest spatiu al constiintei pe care o are si pe care sio poate desavirsi(ridica la o constiinta mai inalta) in timp atunci cind sa ridicat pe o treapta mai inalta a constiintei aria lui de actiune se mareste ear prorocia nu se mai poate face de orcine asupra lui ci doar de cineva care este cu mult mai sus decit el de asta prorocia despre DOMNUL IISUS HRISTOS A FOST FACUTA DE DUMNEZEU TATAL si nu de proroci ci ei doar au transmis ce li sa spus pentru ca DUMNEZEU lucreaza prin oameni. Ear ceea ce trebuie sa se intimple pe pamint nu depinde de un om ci de faptele tuturor oamenilor si a entitatilor care sint in alte planuri atunci ceea ce mi se intimpla mie poate fi predestinat de actiunea cumulata a tuturor pentru ca eu nu pot alege decit ce este aratat in materie sau in sufletul meu in functie de constiinta mea .Predestinarea sau prorocia care sint una si acelas lucru chiar daca nu vrem sa credem asta se poate face in aceste conditii.
Pentru DUMNEZEU totul este predestinare = prorocie pentru ca stie ce va fi.

Nu uita ca liberul arbitru este in functie de constiinta omului.
EX.
Un om care are probleme psihice nu poate intelege ceea ce intelegi tu ear libertatea ta este cu mult mai mare fata de libertatea lui ma refer la libertatea de a alege constient nu la intimplare(nu exista intimplare).
Imagineazati ce diferenta este intre noi si DUMNEZEU dar diferenta dintre un om bolnav psihic si noi nu este prea mare.
Reply With Quote
Vechi 30.08.2010, 21:01:56
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Implicit

Citat:
Libera vointa e in functie de constiinta fiecarui om ear el se poate misca in acest spatiu al constiintei pe care o are si pe care sio poate desavirsi(ridica la o constiinta mai inalta) in timp atunci cind sa ridicat pe o treapta mai inalta a constiintei aria lui de actiune se mareste ear prorocia nu se mai poate face de orcine asupra lui ci doar de cineva care este cu mult mai sus decit el de asta prorocia despre DOMNUL IISUS HRISTOS A FOST FACUTA DE DUMNEZEU TATAL si nu de proroci ci ei doar au transmis ce li sa spus pentru ca DUMNEZEU lucreaza prin oameni. Ear ceea ce trebuie sa se intimple pe pamint nu depinde de un om ci de faptele tuturor oamenilor si a entitatilor care sint in alte planuri atunci ceea ce mi se intimpla mie poate fi predestinat de actiunea cumulata a tuturor pentru ca eu nu pot alege decit ce este aratat in materie sau in sufletul meu in functie de constiinta mea .Predestinarea sau prorocia care sint una si acelas lucru chiar daca nu vrem sa credem asta se poate face in aceste conditii.
Pentru DUMNEZEU totul este predestinare = prorocie pentru ca stie ce va fi.

Nu uita ca liberul arbitru este in functie de constiinta omului.
EX.
Un om care are probleme psihice nu poate intelege ceea ce intelegi tu ear libertatea ta este cu mult mai mare fata de libertatea lui ma refer la libertatea de a alege constient nu la intimplare(nu exista intimplare).
Imagineazati ce diferenta este intre noi si DUMNEZEU dar diferenta dintre un om bolnav psihic si noi nu este prea mare.
Cred ca vreti sa spuneti ca liberul arbitru al omului e supus la
tot felul de constrangeri: istorice, de mediu, de educatie, de
sanatate, de constiinta, etc, si ca de aceea nu ar avea o marja
prea mare de alegere. In plus am fi limitati si de actiunile celor
din jurul nostru si a celor de deasupra noastra. Da, e adevarat
ca suntem limitati in liberul nostru arbitru de multe conditii ce
tin si de noi si de altii, dar totusi n-as merge pe varianta ca
suntem predestinati. Iar de la prestiinta la predestinare e un
salt cam mare si nu cred ca Dumnezeu il face, pentru ca daca
l-ar fi facut atunci ar fi creat roboti umani si roboti ingeri si
n-ar mai fi existat cadere, pacat si moarte.
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 31.08.2010, 12:20:47
Banned

Implicit

Citat:
Cred ca vreti sa spuneti ca liberul arbitru al omului e supus la
tot felul de constrangeri: istorice, de mediu, de educatie, de
sanatate, de constiinta, etc, si ca de aceea nu ar avea o marja
prea mare de alegere. In plus am fi limitati si de actiunile celor
din jurul nostru si a celor de deasupra noastra. Da, e adevarat
ca suntem limitati in liberul nostru arbitru de multe conditii ce
tin si de noi si de altii, dar totusi n-as merge pe varianta ca
suntem predestinati. Iar de la prestiinta la predestinare e un
salt cam mare si nu cred ca Dumnezeu il face, pentru ca daca
l-ar fi facut atunci ar fi creat roboti umani si roboti ingeri si
n-ar mai fi existat cadere, pacat si moarte.
Libertatea pe care o da DUMNEZEU omului e in functie de constiinta omului nu de constiinta LUI DUMNEZEU.Omul are limite pe care nu le poate trece pentru ca altfel toti oamenii ar putea depinde de un singur om si nu cred ca ar vrea asta DUMNEZEU.
EX.Un om ar putea sa detoneze toate armele nucleare si sa termine cu rasa umana de pe pamint dar DUMNEZEU nu ingadue acest lucru si il limiteaza doar la ce ii este lui necesar pentru a dobindi mintuirea .Aceasta mintuire o poate dobindi in limita constiintei lui pe care o detine ear cu timpul daca el poate sa o dezvolte atunci DUMNEZEU ii mareste capacitatea de a putea decide peste mai multi oameni dar el nu poate decide sfirsitul umanitatii ci doar ce este la nivelul sau de constiinta.

Libertatea omului(liberul arbitru)nu pote fi mai mare decit constiinta omului pentru ca ar provoca mari daune altor oameni.Liberul arbitru se manifesta pina la marginile costiintei omului nu mai mult ear ce este peste aceste margini e indrumare divina sau de la rau care este predestinare pentru ca nu este infaptuita de omul in cauza.Bineinteles ca DUMNEZEU nu ne lasa sa ne strivim sub crucea pe care o avem de dus de aceea a trimis pe DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS pe pamint.
Reply With Quote
Vechi 30.08.2010, 11:17:01
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:

va rog sa nu confundati predestinarea cu proorocia. sunt doua lucruri total diferite.

am postat mai sus definitia predestinarii.
proorocia este de 2 feluri:
1. cand Dumnezeu descopera omului in Duhul Sfant cele ce vor fi in viitor. ca si exemplu proorociile despre Hristos Iisus si Maica Domnului.
2. cand omul spune ceva si apoi Dumnezeu imprineste ceea ce a spuns omul (sfant, evident). ca si exemple pentru aceasta situatie: cand Elisei a blestemat copiii care radeau de el si numaidecat au murit 40 dintre ei sfasiati de 2 ursi, cand Sfantul Ilie proorocit ca cerul va fi inchis 3 ani si 6 luni... si Dumnezeu a implinit voia Sfantului Ilie Tesviteanul. "voia celor ce se tem de EL o va face" (Psalmul 144,19)

Revenid la Domnul Iisus Hristos, intr-adevar El asculta de voia Tatalui insa nu pentru ca nu are incotro (printr-o predestinare, mai concret printr-un destin implacabil) caci aceasta ar insemna ca Fiul este inferior Tatalui in voita (si putere etc.) ceea ce nu este adevarat intrucat Tatal si Fiul sunt unul in toate (Ioan 10,30) mai putin in relatia de cauzalitate (adica Tatal este neascut si este cauza Fiului prin nastere) insa cu privire la: iubire, atoputernicie, bunatate, mila, iertare, lucrare... Tatal si Fiul sunt una (Ioan 5,19).

Asadar Hristos spune clar ca EL de buna voie s-a intrupat si s-a jerfit pentru noi (si nicidecum ca EL ar fi vrut altceva dar pentru ca Tatal l-a fortat si nu are incotro trebuie sa o faca si pe asta). Tatal si Fiul au aceeasi vointa si aceeasi lucrare (Ioan 5,19). (Desigur ca dupa intrupare Persoana Fiului si-a inpropriat si firea umana cu activitatea si vointa proprie firii umane, dar nu vom intra in amanunte acum...)
De asemenea Hristos este Dumnezeu atotputernic care face tot ce vrea, intrucat repet este una cu Tatal (Ioan 10,30):

"căci cele ce face Acela, acestea le face și Fiul întocmai. ...Căci, după cum Tatăl scoală pe cei morți și le dă viață, tot așa și Fiul dă viață celor ce voiește. " Ioan 5,19,21.

"Pentru aceasta Mă iubește Tatăl, fiindcă Eu Îmi pun sufletul, ca iarăși să-l iau.
Nimeni nu-l ia de la Mine, ci Eu de la Mine Însumi îl pun. Putere am Eu ca să-l pun și putere am iarăși ca să-l iau." Ioan 10,17-18

Last edited by Eugen7; 30.08.2010 at 11:47:57.
Reply With Quote
Vechi 30.08.2010, 16:16:12
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
va rog sa nu confundati predestinarea cu proorocia. sunt doua lucruri total diferite.

am postat mai sus definitia predestinarii.
proorocia este de 2 feluri:
1. cand Dumnezeu descopera omului in Duhul Sfant cele ce vor fi in viitor. ca si exemplu proorociile despre Hristos Iisus si Maica Domnului.
2. cand omul spune ceva si apoi Dumnezeu imprineste ceea ce a spuns omul (sfant, evident). ca si exemple pentru aceasta situatie: cand Elisei a blestemat copiii care radeau de el si numaidecat au murit 40 dintre ei sfasiati de 2 ursi, cand Sfantul Ilie proorocit ca cerul va fi inchis 3 ani si 6 luni... si Dumnezeu a implinit voia Sfantului Ilie Tesviteanul. "voia celor ce se tem de EL o va face" (Psalmul 144,19)

Revenid la Domnul Iisus Hristos, intr-adevar El asculta de voia Tatalui insa nu pentru ca nu are incotro (printr-o predestinare, mai concret printr-un destin implacabil) caci aceasta ar insemna ca Fiul este inferior Tatalui in voita (si putere etc.) ceea ce nu este adevarat intrucat Tatal si Fiul sunt unul in toate (Ioan 10,30) mai putin in relatia de cauzalitate (adica Tatal este neascut si este cauza Fiului prin nastere) insa cu privire la: iubire, atoputernicie, bunatate, mila, iertare, lucrare... Tatal si Fiul sunt una (Ioan 5,19).

Asadar Hristos spune clar ca EL de buna voie s-a intrupat si s-a jerfit pentru noi (si nicidecum ca EL ar fi vrut altceva dar pentru ca Tatal l-a fortat si nu are incotro trebuie sa o faca si pe asta). Tatal si Fiul au aceeasi vointa si aceeasi lucrare (Ioan 5,19). (Desigur ca dupa intrupare Persoana Fiului si-a inpropriat si firea umana cu activitatea si vointa proprie firii umane, dar nu vom intra in amanunte acum...)
De asemenea Hristos este Dumnezeu atotputernic care face tot ce vrea, intrucat repet este una cu Tatal (Ioan 10,30):

"căci cele ce face Acela, acestea le face și Fiul întocmai. ...Căci, după cum Tatăl scoală pe cei morți și le dă viață, tot așa și Fiul dă viață celor ce voiește. " Ioan 5,19,21.

"Pentru aceasta Mă iubește Tatăl, fiindcă Eu Îmi pun sufletul, ca iarăși să-l iau.
Nimeni nu-l ia de la Mine, ci Eu de la Mine Însumi îl pun. Putere am Eu ca să-l pun și putere am iarăși ca să-l iau." Ioan 10,17-18
Predestinare = prorocie pentru ca apocalipsa dupa Ioan asta este orice ai spune nu o sa putem schimba ceea ce o sa se intimple referitor la CUVINTUL DIN APOCALIPSA PENTRU CA ESTE INEVITABIL.
Tu crezi ca o sa se intimple ceea ce spune apocalipsa dupa Ioan sau crezi ca o sa putem schimba acest sfirsit tragic si sal transformam intrun sfirsit frumos fara suferinta ?
Reply With Quote
Vechi 30.08.2010, 17:53:56
vsovivi vsovivi is offline
Banned

Data înregistrării: 09.10.2008
Locație: Insectharul ortodox, în nepocăibilul pocăibil și pocăindu-se tainic.
Implicit

Poi dragilor, voi ați văzut la OTV că ăla bătutul era defapt un milițian bătrân... cu stare cică... deci milițianul ăla bătut de călugăre în joacă și-a făcut avere bătând credincioșii... și mințind pe la organele de partid...

Deci bine v-am zis, era un bețiv milițian ce venise la furat de țiglă, în inspecție... venise ca să i se închine lui preotul așa cum era obijnuit pe vremuri...

Eu l-aș fi bătut mână s-ar fi pișat pe el, și nu așa cum a venit să ude boscheții mănăstirii...

Deci iată că mai există și călugări care îi iau de urechi pe torționari și îi aruncă afară de pe pământul Domnului...

Numai că eu l-aș fi bătut la shah. Că ai nici nu-i bataie ca să îi dai un picior în dos și câteva pălmuțe peste chelie... mai mult a risipit Duhul Sfânt pe gâște că s-a atins de un puturos bătrân și viclean.

Am greșit adresa că la călugărul bătăuș am vrut să postez. Scuze.
Reply With Quote
Vechi 30.08.2010, 20:43:23
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Predestinare = prorocie pentru ca apocalipsa dupa Ioan asta este orice ai spune nu o sa putem schimba ceea ce o sa se intimple referitor la CUVINTUL DIN APOCALIPSA PENTRU CA ESTE INEVITABIL.
Tu crezi ca o sa se intimple ceea ce spune apocalipsa dupa Ioan sau crezi ca o sa putem schimba acest sfirsit tragic si sal transformam intrun sfirsit frumos fara suferinta ?
va rog sa intelegeti ca predestinarea nu este tot una cu proorocia. (eu nu am pareri proprii, eu ma multumesc sa inteleg si sa marturisesc credinta crestin ortodoxa pe care o invat de la Sfintii Parinti in principal si folosind metodologia lor.)

proorocia si predestinarea:
ce au in comun: ambele vorbesc despre un viitor care va fi implinit.
ce le diferentiaza: pai in cazul proorociei, omul vede in Duhul Sfant viitorul care depinde si de alegerea si de decizia omului (asa cum am aratat mai sus, Hristos a ales sa se intrupeze si sa ne mantuiasca, Maica Domnului a ales sa faca voia lui Dumnezeu, parintii unor sfinti prooroci au ales sa stea in post si in rugaciune pentu a naste copii pe care sa ii daruiaca lui Dumnezeu), iar cazul predestinarii cel care decide este numai Dumnezeu, iar omul este o simpla marioneta care urmeaza planul lui Dumnezeu indiferent de vointa lui proprie.

Unele proorocii, in special pedepsele ale lui Dumnezeu pentru pacatele oamenilor au fost usurate daca omul s-a pocait: cazul regelui David si a proorociei pedepsei pentru omorarea lui Urie hititul sotul Batsebei, cazul regelui Ahab si a proorociei pentru omorara lui Nabot, cazul proorocului Ioana si a proorociei pentru cetatea Ninive... pe de alta parte predestinarea nu poate fi schimbata nicicum.

Cugetati un pic, daca cei 12 Apostoli ar fi fost predestinati sa fie Apostoli indeferent de vointa lor, atunci de ce Hristos inainte de a alege 12 Apostoli dintre ucenicii sai a petrecut nopatea in rugaciune si abia apoi i-a ales (Luca 6,12-13)? daca totul ar fi fost stabilit dinainte, atunci nici macar nu ar mai fi fost vorba de alegere si nici nu ar mai fi fost trebuita de rugaciune. daca exista vreo proorocie individuala cu privire la cei 12 Apostoli cu siguranta ca Hristos ar fi stiut-o si ar fi implinit-o. Sigura proorocie este cea despre tradarea unuia dintre Apostoli dar nu se zicea care... ci doar ca unul dintre ei va trada va muri (dar nu se zicea cum va muri) si va fi inlocuit (psalmul 108).

Last edited by Eugen7; 30.08.2010 at 20:57:24.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre predestinare Savonarola Biserici Protestante 10 24.10.2011 08:38:15
Despre prestiinta si predestinare gelu001 Intrebari utilizatori 1 22.02.2010 17:05:48