Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.08.2010, 14:54:51
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Daca consideri ca Psalmul 44 nu este o profetie mesianica si despre Maica Domnului, asa cum sustine Biserica Ortodoxa [...]
Nu am spus că n-ar fi o profeție mesianică, ci:

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Psalmul 44 din Septuaginta (45 în originalul ebraic) este un imn de căsătorie, care celebrează căsătoria unui rege cu o prințesă, unele versete având incontestabil și o valoare mesianică.
În consecință, toată demonstrația dvs. devine superfluă.
Reply With Quote
Vechi 12.08.2010, 15:15:17
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de dobrin7m Vezi mesajul
Exact, asa inteleg si eu lucrurile. Dar se stie ca sectantii nu au darul de a intelege in profunzime, au ochii legati si simturile adormite. Daca scrie ca se incinge cu sabia ei vad in fata ochilor un barbat la propriu care isi pune sabia la brau.
Valabil și pentru dvs. răspunsul de mai sus.

Citat:
Daca scrie despre un imparat si o imparateasa el se gandeste la imparati la propriu, care se casatoresc, nu intelege adevarata esenta
Dacă e vorba de Împăratul Ceresc, ce fel de împărăteasă cunoașteți în Cer? "Împărăteasa Cerului" apare doar în religiile păgâne, de la Babilon cetire. Dacă e vorba de împărăteasă la figurat, aceasta nu poate fi decât pe pământ și ar putea fi identificată eventual cu Biserica, așa cum au spun unii Părinți (Origen, Eusebiu, Ioan Gură de Aur, Vasile cel Mare, Chiril al Alexandriei).

Citat:
daca scrie ca a poftit imparatul frumusetea ta, el se gandeste la pofte trupesti.
Asta ai gândit mătăluță. Rușinică!

Citat:
``Statut-a imparateasa de-a dreapta Ta`` Fecioara Maria, mijlocitoare pentru noi la Domnul Isus Hristos.
După ce faceți o aplicație inoportună "împărătesei", mai comiteți și o gravă eroare teologică, căci singurul nostru Mijlocitor este Iisus Hristos:

"Căci unul este Dumnezeu, unul este și Mijlocitorul între Dumnezeu și oameni: omul Hristos Iisus" (1 Tim.2,5)

"Cine este Cel ce osândește? Hristos, Cel ce a murit, și mai ales Cel ce a înviat, Care și este de-a dreapta lui Dumnezeu, Care mijlocește pentru noi!" (Rom.8,34)
Reply With Quote
Vechi 12.08.2010, 15:20:00
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Te rog sa-mi vorbesti despre har in teologia neoprotestanta.
Nu face obiectul acestui topic. Am spus și susțin că întreaga teologie neoprotestantă este impregnată de învățătura despre har și mântuirea prin har.

Citat:
Eu am apelat la obiceiurile evreiesti ca sa intelegi gestul arhangheluilui Gavriil. Deci nu a fost simpla salutare sau urare.
În Scriptură se interzice până și închinarea oamenilor înaintea îngerilor (Apoc.19,10; 22,9), cu atât mai grotescă pare închinarea unui înger în fața unui om! Îngerul pur și simplu a salutat-o pe Maria.

Citat:
M-a intereseaza daca exista o ierhie ingereasca in teologia neoprotestanta.
Există. Însă de-asupra tuturor îngerilor e doar Hristos.

Citat:
In legatura cu expresia "Domnul este cu tine" expresie intalnita in mai multe carti din Biblie, in cazul Maiciii Domnului nu are aceeasi semnificatie, deci sa nu ne oprim la litera pentru ca ucide.
Trebuie să-ți reamintesc afirmația ta:

Citat:
Expresiile : "Cea plina de dar " sau "Domnul este cu Tine" le intalnim numai in cazul Maicii Domnului.
Acum schimbi depoziția inițială, funcție de contra-argumentele ce ți se aduc. Nu-i frumos!
Reply With Quote
Vechi 12.08.2010, 15:24:58
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Daca ajungi sa afirmi ca nasterea lui Dumnezeu din Fecioara Maria, nu mai este o nastere supranaturala, asa cum o fac unii neoprotestanti, caci se afirma ca Iisus ar fi fost fiul lui Iosif, nu mai putem vorbi de un Mantuitor.
Nu am cunoștință despre neoprotestanți care să nege supranaturalul nașterii lui Iisus or care să afirme că ar fi fost fiul lui Iosif. Și chiar dacă ar exista asemenea "creștini", eu nu sunt de acord cu ei.

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Calitatea de "Nascatoare de Dumnezeu" este recunoscuta oficila la sinodul trei ecumenic de la Efes din anul 431. Dar faptul ca in Bisericile Reformei fiecare teolog poate expune propria opinie in numele Bisericii, face ca o traditie protestanta sa nu joace rol in teologie. Odata despartit de marea Traditie a Bisericii si contestand-o, protestantismul se desparte de inaintasii sai. Asa se explica si denaturarea invataturii despre Maica Domnului.
Nu există o asemenea calitate de "Născătoare de Dumnezeu" (Teotokos), aceasta a fost inventată de oameni străini de Cuvântul lui Dumnezeu și este o adevărată blasfemie la adresa lui Dumnezeu care n-a fost "născut", El există din veșnicii!
Reply With Quote
Vechi 12.08.2010, 15:25:29
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Nu am spus că n-ar fi o profeție mesianică
Apai daca zici ca este, de ce nu o iei ca atare... ci doar asa ce iti place tie?

Asa cum despre Hristos se vobeste alegoric (adica cele duhovnicesti sunt descrise prin analogii fizice, materiale), caci este vazut ca un viteaz luptator (care nu este doar om ci si Dumnezeu, vezi versetul 8) fiind descris fizic, intocmai si Maica Domnului este vazuta alegoric ca o mama imparateasa ce pururea sta de-a dreapta Imparatului, intru slava imparatului evident, cele duhovnicesti fiind descrise tot fizic si in cazul ei, ca in cazul lui Hristos
Reply With Quote
Vechi 12.08.2010, 15:34:47
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu există o asemenea calitate de "Născătoare de Dumnezeu" (Teotokos), aceasta a fost inventată de oameni străini de Cuvântul lui Dumnezeu și este o adevărată blasfemie la adresa lui Dumnezeu care n-a fost "născut", El există din veșnicii!
Cuvantul lui Dumnezeu spune foarte clar ca Fiul (Logosul, Cuvantul) Tatalui este nascut din Tatal, atemporal evident!

"Pe Dumnezeu nimeni nu L-a văzut vreodată; Fiul cel Unul-Născut, Care este în sânul Tatălui, Acela L-a făcut cunoscut. " Ioan 1,18
"Și Cuvântul S-a făcut trup și S-a sălășluit între noi și am văzut slava Lui, slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har și de adevăr. " Ioan 1,14

"Căci căruia dintre îngeri i-a zis Dumnezeu vreodată: "Fiul Meu ești Tu, Eu astăzi Te-am născut"; și iarăși: "Eu Îi voi fi Lui Tată și El Îmi va fi Mie Fiu"? " Evrei 1,5

Iar despre Fecioara Maria ca este Nascatoarea de Dumnezeu spune clar scriptura in Luca 1,43 "Maica Domnului", adica mama Fiului lui Dumnezeu... ca doar nu o fi mama adoptiva... ci este mama naturala, fireasca, care naste normal pe fiul ei.

Last edited by Eugen7; 12.08.2010 at 15:37:41.
Reply With Quote
Vechi 12.08.2010, 15:36:16
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Citat:
Nu face obiectul acestui topic. Am spus și susțin că întreaga teologie neoprotestantă este impregnată de învățătura despre har și mântuirea prin har.

În Scriptură se interzice până și închinarea oamenilor înaintea îngerilor (Apoc.19,10; 22,9), cu atât mai grotescă pare închinarea unui înger în fața unui om! Îngerul pur și simplu a salutat-o pe Maria.

Există. Însă de-asupra tuturor îngerilor e doar Hristos.

Trebuie să-ți reamintesc afirmația ta:

Acum schimbi depoziția inițială, funcție de contra-argumentele ce ți se aduc. Nu-i frumos!
Toate raspunsurile sunt scurte si lipsite de semnificatie. Pot recunoaste ca in afirmatia mea pare un exclusivism insa nu asta am vrut sa spun, urmatoarele postari au edificat totul.
Teologia despre har si ingeri este cam absenta, probabil ca sunt acceptate tacit pentru ca apar aceste cuvinte in Biblie.
Reply With Quote
Vechi 12.08.2010, 15:42:23
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
După ce faceți o aplicație inoportună "împărătesei", mai comiteți și o gravă eroare teologică, căci singurul nostru Mijlocitor este Iisus Hristos:

"Căci unul este Dumnezeu, unul este și Mijlocitorul între Dumnezeu și oameni: omul Hristos Iisus" (1 Tim.2,5)

"Cine este Cel ce osândește? Hristos, Cel ce a murit, și mai ales Cel ce a înviat, Care și este de-a dreapta lui Dumnezeu, Care mijlocește pentru noi!" (Rom.8,34)
Dar unul este “Mijlocitorul intre Dumnezeu si oameni, omul Iisus Hristos .” (I Tim 2,5). Cultele protestante si neoprotestante cred ca Maica Domnului se confunda cu Hristos sau ia locul Lui in procesul mijlocirii. Insa este o diferenta intre mijlocirea Maicii Domnului si cea a Fiului ei. In timp ce termenul folosit pentru a reda mijlocirea Maicii Domnului este cel de πρέσβεια (solitoare), pentru mijlocirea Mantuitorului se foloseste termenul de μεσιτεuέι care inseamna o mijlocire prin El insusi.

Maica Domnului mijloceste pentru noi la Hristos Dumnezeu (Ioan cap 2).
Reply With Quote
Vechi 12.08.2010, 15:45:04
Banned

Implicit

Citat:
Apai daca zici ca este, de ce nu o iei ca atare... ci doar asa ce iti place tie?

Asa cum despre Hristos se vobeste alegoric (adica cele duhovnicesti sunt descrise prin analogii fizice, materiale), caci este vazut ca un viteaz luptator (care nu este doar om ci si Dumnezeu, vezi versetul 8) fiind descris fizic, intocmai si Maica Domnului este vazuta alegoric ca o mama imparateasa ce pururea sta de-a dreapta Imparatului, intru slava imparatului evident, cele duhovnicesti fiind descrise tot fizic si in cazul ei, ca in cazul lui Hristos
Ai atins în sfârșit miezul problemei! Și e o problemă grea și insurmontabilă: regina cu pricina nu e mamă, ci consoartă/mireasă. Aplicând paradigma la maica Domnului, cum poate fi în același timp și mamă și soție?
Reply With Quote
Vechi 12.08.2010, 15:47:51
Banned

Implicit

Citat:
Cuvantul lui Dumnezeu spune foarte clar ca Fiul (Logosul, Cuvantul) Tatalui este nascut din Tatal, atemporal evident!

"Pe Dumnezeu nimeni nu L-a văzut vreodată; Fiul cel Unul-Născut, Care este în sânul Tatălui, Acela L-a făcut cunoscut. " Ioan 1,18
"Și Cuvântul S-a făcut trup și S-a sălășluit între noi și am văzut slava Lui, slavă ca a Unuia-Născut din Tatăl, plin de har și de adevăr. " Ioan 1,14

"Căci căruia dintre îngeri i-a zis Dumnezeu vreodată: "Fiul Meu ești Tu, Eu astăzi Te-am născut"; și iarăși: "Eu Îi voi fi Lui Tată și El Îmi va fi Mie Fiu"? " Evrei 1,5

Iar despre Fecioara Maria ca este Nascatoarea de Dumnezeu spune clar scriptura in Luca 1,43 "Maica Domnului", adica mama Fiului lui Dumnezeu... ca doar nu o fi mama adoptiva... ci este mama naturala, fireasca, care naste normal pe fiul ei.
Good posting!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Maica Domnului NEKTARIOS. Intamplari adevarate 1 25.09.2014 08:14:13
Maica Domnului steliana-steli Generalitati 23 03.07.2014 18:59:57
Maica domnului patricia2006 Rugaciuni 7 29.09.2012 10:44:47
Maica domnului cristina13 Mari Duhovnici si predicile lor 6 06.06.2010 02:20:01
Maica Domnului elenavioletacocos Generalitati 148 30.10.2009 12:47:56