![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Parintele Galeriu in lucrarea sa Jertfa si Rascumparare spune ca jertfa
e si sursa a creatiei, pe langa multe alte atribute ale ei. Si spune ca tocmai pentru ca e sursa a creatiei de aceea e si mantuitoare, cu referire clara la jertfa Mantuitorului. Atunci, daca jertfa e sursa a creatiei, ea e si sursa a vietii si Dumnezeu a tinut sa sublinieze acest fapt luand coautor la creatia Evei, viitoare mama a omenirii, si jertfa lui Adam prin coasta sa. Iar mamele nasc fii in durere, suferinta, sange, adica tot cu obol de jertfa. De fapt parintele Galeriu sustine ca jertfa e atat sursa vietii, principiul vietii, cat si desavarsirea vietii, adica e si mantuitoare. Pentru ca jertfa izvoraste din iubire si se contopeste cu iubirea. E cea mai inalta forma de iubire. Har, smerenie si jertfa de sine.
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. |
|
||||
|
||||
![]()
Intr-un articol intitulat "Adam si coasta sa" de Serghei Averintev, se pune in discutie rolul Evei - acela de a-l face pe Adam sa nu se inchida niciodata in el insusi. De la aparitia ei, Adam trebuie sa fie intr-o neincetata cautare a coastei sale. Autorul spune ca asa incepe calea mantuirii. Dar nu doar Adam trebuie sa o caute pe Eva pentru a locui in ea, ci si Eva pe Adam, caci ea isi va gasi viata doar in locul din care a fost luata.
|
|
||||
|
||||
![]()
Precum Eva a fost luata din Adam, tot asa, Biserica a fost luata din Coasta lui Hristos.
Doamnul a luat o coasta a lui Adam si a facut'o femeie. Apa si Sangele ce au curs din Coasta Mantuitorului au pus inceput Bisericii, iar Cinzecimea a desavarsit'o. Trebuie sa existe o intelegere duhovniceasca a lucrurilor, fara a trece cu vederea partea fizica, iar nu una numai materialista si rationala.
|
|||
|
|||
![]()
Minunat ai spus, Dorin. Actul deosebit prin care Dumnezeu a adus la existenta femeia este unic. Asemenea, actul prin care Biserica si-a aflat inceputul este unul irepetabil. Ambele sunt intemeiate pe iubirea jertfelnica. Atat femeia, cat si Biserica au primit de la Dumnezeu darul nasterii - dupa trup (femeia), respectiv dupa duh (Biserica) - ca lucrari complementare.
|
|
||||
|
||||
![]()
Si Sfantul Maxim confirma: ratiunea existentei omului si a tuturor veacurilor este Intruparea lui Hristos.
Inainte de a fi Adam a fost Hristos, El Intrupat este arhetipul lui Adam cel creat si deci este firesc ca si crearea Evei sa fie un eveniment in care il vedem pe Hristos lucrand dinauntrul omului mai mult decat din exteriorul lui. |
|
||||
|
||||
![]()
Facerea (Geneza)
Capitolul 2 7.Atunci, luând Domnul Dumnezeu țărână din pământ, a făcut pe om și a suflat în fața lui suflare de viață și s-a făcut omul ființă vie. Eu zic asa, Dumnezeu a facut omul, nu barbat si nici femeie. Omul s-a numit Adam. 8. Apoi Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden, spre răsărit, și a pus acolo pe omul pe care-l zidise. 15. Și a luat Domnul Dumnezeu pe omul pe care-l făcuse și l-a pus în grădina cea din Eden, ca s-o lucreze și s-o păzească. 18. Și a zis Domnul Dumnezeu: "Nu este bine să fie omul singur; să-i facem ajutor potrivit pentru el". 21. Atunci a adus Domnul Dumnezeu asupra lui Adam somn greu; și, dacă a adormit, a luat una din coastele lui și a plinit locul ei cu carne. 22. Iar coasta luată din Adam a făcut-o Domnul Dumnezeu femeie și a adus-o la Adam. 23. Și a zis Adam: "Iată aceasta-i os din oasele mele și carne din carnea mea; ea se va numi femeie, pentru că este luată din bărbatul său. 24. De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi amândoi un trup. Doamne ajuta. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Cum impacam viata duhovniceasca si viata lumeasca? | sophia | Biserica Ortodoxa Romana | 40 | 28.12.2012 19:53:52 |
De ce Eva a fost facuta dintr-o coasta? | nicolescu vio | Intrebari utilizatori | 8 | 03.11.2011 13:17:22 |
Viata mea | Daiana | Morala Crestina | 6 | 29.10.2011 11:04:57 |
Viata duhovniceasca vs Viata sanatoasa | razvan90 | Generalitati | 4 | 08.12.2010 23:54:23 |
De ce a facut DUMNEZEU pe femee din coasta omului? | ARHANGHELUL | Din Vechiul Testament | 14 | 29.01.2009 15:54:50 |
|