Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Reguli in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.06.2010, 14:55:36
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Cred ca multi stiu, pentru ca repet in toate postarile.
Pentru mine exista doua lucruri distincte: Cerul (cu Dumnezeu in Treimea Sa si toti cei ai Sai) si Pamantul, cu biserica institutie si oameni.
Pe primii ii respect si de aceea nu-mi place sa li se tot puna in carca inventiile omenesti. Pe oameni ii gasesc ne in regula.
Si ce are mantuirea si biserica totusi cu intimitatile noastre cele mai ascunse?
Sa vina un barbat (si monah cel mai adesea) sa-mi faca mie regula in intimitati (ca femeie, casatorita, etc.)?
Totusi nu inteleg asta.
Vechi 10.06.2010, 03:47:25
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Si eu am mai incercat sa ii spun Ancai asta - ca a inteles gresit cele spuse de sf. Maxim si interpretate de p. Staniloae despre transmiterea pacatului stramosesc. Dar nu ma crede nici pe mine ;-)

La ei este vorba cel mult de un lucru generic, ca pacatul stramosesc se transmite. Sigur, daca se transmite, se transmite din tata in fiu. Dar asta nu inseamna ca 'a face copii este in sine un pacat'.

Hai acuma, sa luam un exemplu: daca facem un copil prin inseminare artificiala, deci fara nbici un fel de 'pofta' (placere sexuala), ala are sau nu pacat stramosesc?
Fani, incearca sa-i convingi mai intai pe Sf. Maxim Marturisitorul si pe Pr. Staniloae...

Si copilul , care se naste prin inseminare are pacatul stramosesc, caci acesta se transmite ca un pacat al spetei, nu al parintilor, care s-au curatit de el prin botez. Am scris de cateva ori acest lucru, dar vad ca discutia se reia fara a se tine cont ca pacatul stramosesc tine de inmultirea speciei, nu de pacatele individuale ale parintilor.
Poate ar fi bine sa cititi ce scrie Pr. Staniloae, ca sa va dumiriti... caci scrie totul f bine argumentat. Pe mine tocmai cu argumentele sale m-a convins.
Reply With Quote
Vechi 10.06.2010, 03:55:38
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Cred ca multi stiu, pentru ca repet in toate postarile.
Pentru mine exista doua lucruri distincte: Cerul (cu Dumnezeu in Treimea Sa si toti cei ai Sai) si Pamantul, cu biserica institutie si oameni.
Pe primii ii respect si de aceea nu-mi place sa li se tot puna in carca inventiile omenesti. Pe oameni ii gasesc ne in regula.
Si ce are mantuirea si biserica totusi cu intimitatile noastre cele mai ascunse?
Sa vina un barbat (si monah cel mai adesea) sa-mi faca mie regula in intimitati (ca femeie, casatorita, etc.)?
Totusi nu inteleg asta.
Nu asta nu intelegi, sophia, ci faptul ca prin acel monah vorbesc Sfintii Parinti, prin care a vorbit Duhul Sfant. Asta ar trebui sa intelegi...
Nici un preot sau monah nu-si spune parerea personala in aceasta privinta. Iar atunci cand acestia iti vorbesc la sf. Spovedanie, nu ei, ci Hristos Insusi iti vorbeste!
Nu uita insa ca ai liberul arbitru, care te lasa sa faci exact ce vrei! ... cu suportarea consecintelor, evident! Stiut este, ca nimic rau nu va intra in rai.
Reply With Quote
Vechi 10.06.2010, 11:46:03
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Fani, incearca sa-i convingi mai intai pe Sf. Maxim Marturisitorul si pe Pr. Staniloae...

Si copilul , care se naste prin inseminare are pacatul stramosesc, caci acesta se transmite ca un pacat al spetei, nu al parintilor, care s-au curatit de el prin botez. Am scris de cateva ori acest lucru, dar vad ca discutia se reia fara a se tine cont ca pacatul stramosesc tine de inmultirea speciei, nu de pacatele individuale ale parintilor.
Poate ar fi bine sa cititi ce scrie Pr. Staniloae, ca sa va dumiriti... caci scrie totul f bine argumentat. Pe mine tocmai cu argumentele sale m-a convins.
Spus asa este corect: tine de inmultirea speciei, adica de paftul ca specia umana este un tot, deci este solidara; ce il atinge pe unul ii atinge pe toti urmasii indiferent de cum sunt conceputi.
Dar cum spuneai tu mai sus si alte dati se intelegea ca tine de relatia sexuala in sine care ar fi oricum pacatoasa intr-un fel sau altul, chiar individual vorbind. Or nu asta a spus sf. Maxim.
Vechi 10.06.2010, 13:03:21
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
De multe ori ti se intimpla sa citesti din mesajele mele litere care formeaza cuvinte si care la rindul lor dau in propozitii si fraze dar prea ocupata cu deja aceste practici nu mai poti deduce sensul , mesajul, ceea ce de fapt transmit cuvintele si frazele .
In ceea ce am scris este tot ceea ce este necesar ca sa intelegeti ce si cum trebuie , adica firescul care reiese din mesaj. Dar pt. ca esti indignata am sa ma repet : toti avem si face lucruri intime dar tocmai pt. ca sunt intime nu au caracter public ; ele tin de pudoare . Daca nu intelegi sa pui mina si sa cauti intr-un dictionar sensul cuvintelor (explicatia, traducerea din romana in romana) si sa te lamuresti . Inca mai ai dubii ca atitudinea voastra este impardonabila, adica fara pardon, fara scuze ? Ca nu este bun simt in a extinde discutia pina la un asemenea hal nu este chiar grav ci faptul ca chipurile nici nu realizati unde ati ajuns minate de cele mai sinecere si bune ginduri va tradeaza carentele educationale .
A face medicina , a fi medic , a cunoaste si a vorbi despre fiziologie sau patologie nu scuza cu nimic absenta condescendentei, a bunului simt , a limbajului si a atitudinii elevate , a folosi curent si corect eufemisme (sa cauti in dictionar sa vezi ce ionseamna !) pt. evitarea grotescului, penibilului, abjectul, jenantul si intimului intim !
Ma mir ca inca indrasnesti la virsta si la pozitia ta sa raspunzi chipurile afectata, atinsa de sesizarea mea si punind in fata interesul deosebit pt...... menstruatie si alte intimitati feminine . Foloseste un limbaj si o atitudine decenta , elevata , ti-ar face mult mai multa cinste !
Iarasi te superi.. Pai eu am incetat sa ma mai supar pe tine si mai mult te-am tachinat prin acel mesaj.
Nu am vorbit nici una dintre noi aici prea mult despre intimitatea personala, daca nu ma insel. Am vorbit in general atingand si chestiuni intime. Banuiesc ca indignarea ta a fost din cauza discutiei despre chiloti si practici ancestrale la ciclu.
Vechi 10.06.2010, 13:21:48
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Nu asta nu intelegi, sophia, ci faptul ca prin acel monah vorbesc Sfintii Parinti, prin care a vorbit Duhul Sfant. Asta ar trebui sa intelegi...
Nici un preot sau monah nu-si spune parerea personala in aceasta privinta. Iar atunci cand acestia iti vorbesc la sf. Spovedanie, nu ei, ci Hristos Insusi iti vorbeste!
Nu uita insa ca ai liberul arbitru, care te lasa sa faci exact ce vrei! ... cu suportarea consecintelor, evident! Stiut este, ca nimic rau nu va intra in rai.
Ba tocmai asta este problema. Daca ar fi fost asa cum spui tu, n-ar mai fi fost preotul/monahul si parerea, ci ar fi fost o singura regula/parere, aceea a lui Dumnezeu, a Sfintilor si a cui mai vrei tu de acum 2000 ani.
Ca tot voi spuneti mereu: "sa-ti spuna duhovnicul" si pe urma fiecare vine aici si aflam ca i-a spus duhovnicul altceva, chiar opusul.
De asta spun: fiecare monah si preot isi spune parerea lui. De asta este atata deruta.
Daca era o singura regula, o stiam toti si gata, era clar.
Vechi 10.06.2010, 16:05:58
eduardd
Guest

Implicit

Sophia,
omul nu e tras la Indigo...este UNIC. De aceea si raspunsurile sunt date in functie de situatia din acel moment.
De ce spui ca te derutezi?? Nu inteleg de ce e atat de important ce imi spune mie duhovnicul iar ceea ce iti spune tie este nerelevant...

La urma urmei ce conteaza ca eu ( sau altul) intru (sau nu) in perioada ciclului in Biserica? Doamne iarta-ma!!
Ce conteaza ca eu ( sau altul) ma culc (sau nu) cu sotul inainte de Sfanta Liturghie? Doamne iarta-ma!!

Pacatul este al meu nu al tau! EU voi da seama pentru asta, nu tu!

De aceea cauta si fa ceea ce iti este tie de folos, nu altuia. Vrei raspunsuri BUNE? Fa ascultare de duhovnic indiferent de ceea ce fac eu sau altul...si te vei mantui!

In rest, Bucurie!

Last edited by eduardd; 10.06.2010 at 16:19:52.
Reply With Quote
Vechi 10.06.2010, 16:15:58
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Iarasi te superi.. Pai eu am incetat sa ma mai supar pe tine si mai mult te-am tachinat prin acel mesaj.
Nu am vorbit nici una dintre noi aici prea mult despre intimitatea personala, daca nu ma insel. Am vorbit in general atingand si chestiuni intime. Banuiesc ca indignarea ta a fost din cauza discutiei despre chiloti si practici ancestrale la ciclu.
Cei care cunosc cel mai mult si cel mai bine despre totul , dar totul (mergind de la fiziologia feminina, la cea de cuplu si pina la materiale si metode folosite oricind pt. acea regiune corporala )sunt medicii . Ei le si invata pe femei lucrurile firesti si le si asista la boala . Adica, cu alte cuvinte ar trebui sa nu te indoiesti nici o data ca un medic onorabil nu ar sti totul despre cu/ si femeie . Dar cu toate acestea decenta si bunul simt nu ne pot lipsi . Ce ai fi zis tu ca facind si eu uzul lipsei de decenta sa-ti tentez o serie de intrebari particulare si intime stricte la persoana ta chipurile din interes teologicofiziologic si sa nu ma las pina nu elucidam toate aspectele pt. o clarificare definitiva ?

Nu m-am suparat in sensul de ,,botit" sau de ,,sarit nervii de numa-numa" dar m-am simtit violentat de un limbaj si un subiect dus in penibil . Se putea evita sau discuta cu multa eleganta . Ca sa ma repet si sa-ti arat un alt gen de nesimtire disimulata ar fi ca sa-ti propun sa discum aceleasi intimitati ale tale dar chipurile intr-un limbaj... decent . Vreau sa spun cu aceasta ca nu numai limbajul conteaza, desi este absolut esential, ci si subiectul poate fi impertinent sau dus pina la impertinenta . Crezi ca daca nu exagerati si daca vorbeati elegant evitind amanuntele jenante nu am fi inteles forumistii masculi ce voiti sa spuneti ? Sau daca totusi ar fi planat vreun dubiu asupra chilotilor sau ... nu am fi putut fi crestini f. buni ? Nu ne-am fi impiedicat in ei deoarece ... ,,oricum se dau la o parte" la o adica (asta ca sa fac o gluma nesarata vis-a-vis de decenta !)!
Incercati sa evitati pe viitor ,,delicatesele" menajindu-ne pe toti si fiind convise ca pricepem suficient de bine cine si ce sunteti voi femeile . Doar ati fost luate din noi, din coasta noastra ! Nu sunteti murdare , nu sunteti inferioare , nu sunteti mai prejos decit noi dar tot ca si noi aveti de respectat anumite lucruri . Respectati-le si veti fi iubite si dorite cu inima si nici decum hulite . D.zeu a pus legi nu ca sa-si bata joc de barbat sau de femeie ci din contra, ca sa poata sa-i tina El insusi in cinstea paminteasca pe care cerurile o stie de la afcere, asa cum am spus intro postare anterioara despre ,,panagiile pamintesti" .
Ca o intimitate , iti spun ca la revenirea dupa 10 zile din Sfintul Munte , cind am pus piciorul pe continent, ca zic asa, in portul Uranopolis , si am vazut lumea din oras am spus : frumoasa a facut D.zeu lumea asa, cu barbati si femei laolalta. Asta in contextul in care apreciez deosebit de mult monahismul iar vizita in Munte a fost o reverie !

Ca in tot deauna, sa sfirsim cu pace si cu bucuria ca nu am facut fiecare dintre noi lucruri mai rele !

Last edited by zaharia_2009; 10.06.2010 at 16:45:26.
Reply With Quote
Vechi 10.06.2010, 17:07:49
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de eduardd Vezi mesajul
Sophia,
omul nu e tras la Indigo...este UNIC. De aceea si raspunsurile sunt date in functie de situatia din acel moment.
De ce spui ca te derutezi?? Nu inteleg de ce e atat de important ce imi spune mie duhovnicul iar ceea ce iti spune tie este nerelevant...

La urma urmei ce conteaza ca eu ( sau altul) intru (sau nu) in perioada ciclului in Biserica? Doamne iarta-ma!!
Ce conteaza ca eu ( sau altul) ma culc (sau nu) cu sotul inainte de Sfanta Liturghie? Doamne iarta-ma!!

Pacatul este al meu nu al tau! EU voi da seama pentru asta, nu tu!

De aceea cauta si fa ceea ce iti este tie de folos, nu altuia. Vrei raspunsuri BUNE? Fa ascultare de duhovnic indiferent de ceea ce fac eu sau altul...si te vei mantui!

In rest, Bucurie!
Eu iti dau dreptate si nici n-am probleme cu altii.
Deruta este alta:
Sunt oameni care o tin numai pe una si mai spun ca este de la Dumnezeu sau de la Sfintii Parinti.
Ori aici vorbim de parerea personala (asupra problemei) a fiecarui duhovnic si in functie de "elev".
Daca era o lege de Sus, atunci era unica si toti o urmam.
Asa nu mai stii de fapt care este adevarul.
Cine plateste pentru pacate, nu stiu. Poate ca nimeni....
Vechi 10.06.2010, 17:23:10
eduardd
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Eu iti dau dreptate si nici n-am probleme cu altii.
Ba ai Sophia draga, ba ai! Daca nu ai avea nu te-ar mai interesa problema personala (se numeste personala tocmai pentru ca este intre ea si Hristos) a altuia ci doar a ta!

Nu este important ce face x sau y. Ci ceea ce fac eu. Si ca sa ma mantuiesc (daca asta caut) trebuie sa fac ascultare de duhovnic neconditionat!

cat despre ce spun altii ca este de la Sfintii Parinti.. pai, chiar este!! Dar tu nu vrei sau nu poti sa intelegi ca pogoramintele (despre care vorbeam la un alt topic) sunt lasate tocmai pentru ca omul este UNIC.
Iar Cel ce ne-a zidit, nu ne-a zidit pentru Moarte ci pentru Inviere!

Scuza-ma, dar parerea mea e ca ori nu vrei ori nu poti intelege aceasta..altfel nu pricep de ce esti atat de nedumerita vis- a vis de lucruri atat de simple.
Dam atata atentie cuvintelor scrise in forum de un oarecare...insa Nu dam atentia cuvenita celor de langa noi!

cat despre platirea pacatelor...Sophia draga, bine ar fi sa nu plateasca nimeni... dar, Domnul este Bun dar este si DREPT!

Last edited by eduardd; 10.06.2010 at 17:29:24.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
femeia si cariera romandragut Generalitati 65 25.11.2013 08:03:15
Femeia PetruD Morala Crestina 72 19.11.2013 13:22:16
Femeia Cananeanca CristianVladut Generalitati 1 12.03.2011 23:01:39
Preotul și femeia dorinastoica14 Preotia (Hirotonia) 64 13.02.2010 17:22:39
Femeia intre televizor si telenovela-M.D(Femeia care a uitat de modelul M-ciiDomnului 11111111 Generalitati 98 10.01.2010 08:41:15