![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
||||
|
||||
![]()
Mie mi se pare evident că Patriarhia (de fapt: Arhiepiscopia Bucureștiului) ar trebui să aibă deplină competență asupra a ce se pune sau nu se pune în vânzare în pangarele bisericilor de sub jurisdicția ei. Dacă aș fi ortodox, mi-ar plăcea să știu că o carte pe care o cumpăr de la biserică reflectă punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe și nu alt punct de vedere, în răspăr cu credința mea.
Regulile în cazul Bisericii Catolice sunt foarte limpezi. Pentru ca o carte să aibă pe copertă termenul de "catolic" este necesară binecuvântarea arhierească. Mai precis, asta înseamnă că, dacă sunt editor particular, trebuie să mă adresez episcopului locului. Acesta numește un referent (de regulă un teolog) care citește cartea din scoarță în scoarță și pune apostila "Nihil Obstat" (=nimic nu împiedică publicarea, din punct de vedere teologic). Episcopul, în baza acestui referat și, eventual, a lecturii în diagonală, adaugă apostila "Imprimatur" (=să se tipărească). Chiar și în cazul traducerilor unor lucrări care, în ediția originală străină, au avut aprobarea arhierească a lor, este necesar ca traducerea să fie citită de un "traducător agreat", care pune apostila "Concordat cum originale", singura deosebire fiind că nu mai e nevoie de "imprimatur" arhieresc. Încă și mai draconice sunt regulile referitoare la publicarea Bibliei. Această carte trebuie să aibă nu numai aprobarea ierarhului locului, ci aprobarea întregului sinod sau conferințe naționale dintr-o țară. Trebuie să ne obișnuim cu ideea că Biserica este Armata lui Cristos, iar într-o armată nu face fiecare ce vrea. Există superiori și există regulamente. Cât de absurd am considera că e cineva care ar spune: "Se încalcă prevederile Constituției ! Iată, stimați cititori, în unitățile militare există standuri cu efecte militare, dar nu se permite particularilor să vândă articole fabricate de ei decât dacă respectă anumite prevederi ! Libertatea e amenințată !"
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc ! www.catehism.com http://regnabit.wordpress.com Last edited by Mihnea Dragomir; 12.05.2010 at 08:06:25. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Cunosc un preot care nu ia bani de la nici un om, insa atunci cand omul insista sa ii dea ceva bani, el merge impreuna cu acela in librarie si il roaga sa ii cumpere carti (anumite carti) pe care mai apoi le distribuie celor din Biserica, fiecaruia dupa nevoile lui. Cu un lucru aflat in neoranduiala nu se lupta cu "arme" lumesti, ci cu arme duhovnicesti, ca sa nu iasa un scandal lipsit de roade. Iara si iara imi vin in minte cuvintele Parintilor: "Sa ne vedem de ale noastre lipsuri."
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Si apoi, sa nu uitam faptul ca in strainatate, cartile sunt muult mai scumpe decat la noi. Si ca a fi intelectual necesita muuulta cheltuiala, din pacate. Bine ar fi de am citi si de ne-am folosi de toate cartile pe care ni le cumparam si sa nu le lasam sa zaca in biblioteci! Cat priveste decizia Arhiepiscopiei, nu stiu ce sa zic. Privind partea buna a lucrurilor, cartile de la librariile specializate sunt cateodata mai ieftine decat cele de la pangarele bisericesti. Deci, pe de o parte, castiga credinciosul, dar numai daca se plimba prin librariile specializate, caci pentru unii, daca nu pentru cei mai multi, e mai simplu sa si le procure direct de la pangar. Pe de alta parte, parohiile vor fi lipsite, tocmai in vremea aceasta de criza, de un venit (nu prea consistent, desigur) pe care le-ar fi putut aduce vanzarea acestor carti. Eu una ma bucur ca avem atatea carti pe piata, avem de unde invata si de unde ne forma... sunt bune si anticariatele, caci gasim acolo cateodata adevarate chilipiruri. De aceea, slava lui Dumnezeu pentru toate! ![]()
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Si la noi ortodocsii e la fel , nu se publica nici o carte ortodoxa fara binecuvantarea unui mare arhiereu , dar aici nu e vorba de publicare cat despre Comercializare! Oare e drept acest monopol?... oare adevarurile de credinta ale Mitropolitului Ardealului sau ale Mitropolitului Moldovei nu sunt tot aceleashi , de ce trebuie sa citim NUMAI carti provenite de la difuzori Patriarhali???... nu suntem toti (moldoveni, munteni olteni etc) madulare ale aceleiasi Biserici? Nu incerc Doamne fereste sa judec , incerc insa sa realizez daca sunt ratiuni politice sau ratiuni economice !... In ambele cazuri ceva scartzaie... [quote=windorin"Oridecate ori intru in vreo librarie (a Patriarhiei, Sophia, Bizantina) mereu ma intreb: oare cati crestini de rand si'ar dori o carte din cele prezente in raft, insa nu se pot indura de atata suma de bani ?! Oare nu s'ar putea produce carte religioasa mai ieftina ?! Nu ma pricep. Simt insa ca - uneori - profitul e unul lipsit de bun simt."[/QUOTE] da frate windorin asa e si pe mine ma apasa scumpetea cartilor si in general scumpetea tuturor serviciilor bisericesti si a Bisericii insasi; un botez ,o cununie ,straiele aurifere ale preafericitelor fetze bisericesti , kilogramele de aur din Biserici toate sunt scumpe ...DAR pe de alta parte nici nu se poate altfel, e Casa Domnului , sunt oamenii Domnului , sunt cartile Domnului, trebuie sa fie Frumosi, trebuie sa fie impozanti ,trebuie sa fie convingatori; care are bani pt o colectie Sandra Brown legata in piele are bani si pentru o Biblie de lux legata in piele,(Doamne iarta-ma pt comparatia asta ...infantila) cine nu are bani de carti scumpe dar are foame duhovniceasca sa xerografieze, sa fotocopieze, sa imprumute, sa navigheze pe internet sunt o gramada de posibilitati...
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]()
|
|||
|
|||
![]()
200 RON pentru cei care culmea, aduc adeverinta ca n-au venituri mi se pare totusi o lipsa de bun simt.
Pentru ei ar trebui sa fie gratis sau simbolic. In orice caz, suma asta din cate stiu nasii o platesc, deci cine ar trebuie sa aduca adeverintele? Si chestia cu adeverintele mi se pare ca..hm, adica daca tu crezi ca oamenii pot sa minta chiar in casa lui Dumnezeu, pentru ce ii mai cununi? Iar pentru restul...400 nu mi se pare putin sau modic, desi daca te gandesti ca pentru nunta au cheltuit poate deja de 20 ori pe atat.. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Nu ca as avea ceva special impotriva taxarii substantiale a celor care dau la Biserica de regula doar la botez, cununie, inmormantare.. Insa cei care sunt enoriasi ai parohiei si au taxele anuale achitate si au o situatie materiala mai dificila este chiar absurd sa le ceri asemenea sume.. Biserica se presupune ca ar trebui sa ii ajute, nu sa-i jupoaie. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Da, cred ca adeverintele nu se cer enroiasilor, ci mai mult "musafirilor" care pun pentru prima oara piciorul in Biserica respeciva, si asta pentru ca va da bine in poze...si pentru ca e aproape de Restaurant, sau de Starea Civila. Mie mi se pare ca 400 e o suma ok, tocmai prin prisma faptului ca mirii au cheltuit pentru nunta de 20 de ori mai mult, poate chiar 40...cred ca paharele mirilor se cam ridica la suma asta, deci o Cununie Religioasa totusi ar merita zic eu...macar cat sunt dispusi sa dea mirii pe paharele mirilor, pantofi, baloane, jartea, sau buchetul miresei ( de fapt nasii, ca doar nu mirii platesc preotul, sau corul!). Acum asta e parerea mea... ![]()
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sfanta Cruce pe jos, intre semiluna si steaua lui David, intr-o biserica ortodoxa | delia31 | Biserica Ortodoxa Romana | 8 | 06.11.2012 12:09:35 |
Cine vrea sa aiva arsa cartea pacatelor: Cartea lui Iosif tamplarul | spre_rasarit | Generalitati | 1 | 29.12.2011 13:04:00 |
Diferenta dogmatica si liturgica intre Liturghia ortodoxa, catolica, protestanta si neoprotestanta | suharau | Intrebari utilizatori | 2 | 07.12.2011 19:28:07 |
Casatoria intre o ortodoxa si un romano-catolic | oana_dinisoni | Biserica Romano-Catolica | 34 | 21.04.2011 00:18:17 |
casatorie intre o ortodoxa si un evanghelist | o copila | Generalitati | 60 | 08.01.2011 15:41:29 |
|