Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 12.05.2010, 03:20:00
 Remus 's Avatar
Remus  Remus  is offline
Member
 
Data înregistrării: 24.02.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 46
Implicit si evident cateva comentarii pe marginea sensibilului subiect

25 Răspunsuri la “Cartea ortodoxă între cenzura patriarhală și pretențiile librăriilor moderne” r r
Donkeypapuas spune:

Prea Cucernicia Voastră,
Ceea ce prezentați dumneavoatră aici îmi pare a fi o pură manipulare venită dinspre Claudiu Târziu (unde a apărut ceva mai înainte de a fi prezentată pe blogul domnului Rafael Udriște “informația respectivă – http://c-tarziu.blogspot.com/2010/04...ului-sint.html ). Așa după cum am comentat și pe acel blog, din textul respectiv reprodus reiese că nu se permite difuzarea CENTRALIZATĂ (prin Depozitul de colportaj “Lumini de sărbători”) a respectivelor două reviste. De unde au scos domnii Târziu și Capsali cum că nu se permite difuzarea la pangarele parohiilor a publicațiilor nu reiese de nicăieri! Dar să traduc puțin: dacă s-ar fi acceptat difuzarea prin Depozitul central asta ar fi însemnat de fapt BĂGAREA PE GÂT a respectivelor reviste parohiilor! Cam așa cum e cazul ziarului Lumina… Dovadă că nu se interzise e și faptul că însuși domnul Târziu caută să-și vândă publicația pe care o editează prin intermediul acelorași medii unde, zice-se, nu s-ar mai putea vinde publicații laice: http://c-tarziu.blogspot.com/2010/04...-greceanu.html – în josul paginii. Nu înțeleg ce vor cei domni și de ce deformează însuși conținutul unui act pe care, culmea!, îl și reproduc în facsimil.

Razboi întru Cuvânt » “Greu este insa a te bate cu diavolul, cand acesta ia chipul unui inger luminos…” (Stiri si recomandari din lumea ortodoxa si despre familie – mai 2010) spune:
mai 9, 2010 la 01:03
[...] Parintele Savatie Bastovoi: Cartea ortodoxă între cenzura patriarhală și pretențiile librăriilor moderne [...]

Victor Roncea spune:

Sunt ultimul care ar avea de ce sa ia apararea delurenilor. Dar se pune o intrebare simpla: vreunul dintre cei care se sustine interzis a mai calcat pe la vreun pangar al Bisericilor si Manastirilor Arhiepiscopiei Bucuresti? Revistele in cauza sunt in “galantar”. Despre ce vorbim? Ne dam impuscati in aripa si cand chiar o sa vina agentii “New Faith”-ului peste noi n-o sa ne mai creada nici Radio Erevan!


Dan spune:
mai 9, 2010 la 12:20
Editura Patriarhiei produce carti de calitate si ea in mare, si cu un aspect foarte bun, pt. latura de marketing. Ca exemplu, filocaliile editate de IBMBOR, ca si PSBurile, din pacate n-am gasit librarie ortodoxa/laica in care sa fie toate PSBurile iar Filocaliile inca nu au ajuns la ultimul volum, mai au drum lung. D.p.d.v. al calitatii, cei de la Institutul Biblic si de Misiune au cele mai bune carti, i-as pune totusi pe acelas loc cu cei ce editeaza Cararea Imparatiei de Pr. Arsenie Boca, Cuvinte Vii, si alte carti ale acelei edituri, cu un aspect foarte placut la citire (e drept, si pretul e pe masura). Si editura Sophia are ceva carti bune, ca acea carte groasa cu Pr. Serafim Rose scrisa de monahul Damaschin Christensen, si altele.
Oricum IBMBOR produce in mare cartile de stricta necesitate de care are nevoie credinciosul, dar are prea putina desfacere pe piata si foarte rar gasesti dupa cum am spus toate PSBurile de pilda chiar la ei la editura.
Cat despre cenzura cartilor religioase… In mare sunt de-acord cu ideea daca ar inceta aparitia a tot felul de carti inutile, pareri ale unor teologi, preoti, laici, ce sunt doar de umplutura, total nefolositoare – decat pt. cei cu boala de senzational, conspiratii si alte pierderi de timp si vaicareli. Pana si cartile laice sufera o anumita cenzura, neprimind recunoastere academica si prezenta in librarii daca nu indeplinesc anume criterii, nu legate de cerere/oferta musai.

savatie spune:
mai 9, 2010 la 12:50
Victor,

sint de acord ca nu exista motive mari de ingrijorare. Masurile intreprinse de Patriarhie sint prea putin sustinute de biserici si manastiri, pentru simplul fapt ca toate cartile si revistele vindute aduc un venit constant parohului sau manastirii, poate mai mari decit salariile. Doar daca ne vom pomeni cu vreun nou cincinal hrusciovist, cind statul va emite legi in sustinerea cenzurii patriarhale, asa cum s-a intimplat deja cu legea monopolului asupra obiectelor de cult.

unnoian,

diferenta de pret reiese din comisionul librariei comparat cu pretul de depozit. Daca vei vedea cartile editate de Sophia, cum ar fi, de pilda editia cartonata in format academic a Rinduielilor monahale, dar si a colectiei de Tilcuiri la Scriptura ale aceleeasi edituri, vei vedea o diferenta simtita de preturi. Aceleasi carti, cumparate de la depozit (nu de la Librarie) sint cu 20-30% mai ieftine.

Dan,

Colectia PSB si Filocalia sint carti pretioase, din toate punctele de vedere, dar au fost publicate foarte demult, neexistind in prezent pe piata. Filocalia, editata de Mitropolia Olteniei mai exista doar in colectii particulare, ultima ei reeditare fiind facuta nu de Patriarhie, ci de Humanitas, nelegata, dar foarte scumpa. In ce priveste cartile editate in ultima vreme de IBMBOR ele sint spicuiri din PSB, in cea mai mare parte (adica nu mai prezinta traduceri sau autori noi) si nu stralucesc ca aspect. Patriarhia editeaza cu precadere carti de cult si astea toate cu caractere Times New, fara ingrijire grafica, avind un aspect jenant in comparatie cu cartile grecilor sau ale rusilor/ucrainenilor.

Claudiu Târziu spune:
mai 9, 2010 la 12:58
Parinte Savatie,
Cu ingaduinta sfintiei voastre, fac citeva precizari pe care le-am postat si la mine pe blog – dar pe care rau-voitorii le ignora, reluind aceleasi acuzatii penibile la nesfirsit.

1. In urma recentelor dispozitii ale PF Daniel, in Arhiepiscopia Bucuresti nici o publicatie (laica sau bisericeasca) nu poate fi distribuita la pangarele bisericilor si manastirilor decit cu “binecuvintarea” ierarhului.

2. Potrivit acelorasi ordine, distribuirea nu se mai poate face prin relatia directa cu bisericile si manastirile, ci numai prin Depozitul de Colportaj. (Evident, sistemul nu functioneaza ceas, macar ca nu sint atitia controlori ca sa acopere toate bisericile si manastirile, dar se bazeaza pe frica parohilor si staretilor).

3. Binecuvintare nu primesc decit publicatiile agreate de ierarh, adica acelea care sint sub controlul sau.

4. “Lumea Credintei” a avut binecuvintarea PF Teoctist, inca de la infiintare.

5. Nu exista nici un temei pentru interzicerea revistelor “Lumea Credintei” si “Lumea Monahilor”.

6. Interzicerea la pangar a celor doua publicatii e o problema de principiu – deci nu trebuie judecata prin prisma unor relatii personale cu cei care le fac sau prin aceea a politicii editoriale. E numai o chestiune de timp pina cind si ceilalti vor fi tratati la fel.

7. Mesajul lui Iulian Capsali, publicat initial pe blogul meu, este un semnal de alarma, nu semnul vreunui interes personal. Nici eu (care am gazduit textul), nici Iulian (care l-a scris) nu detinem actiuni la firma editoare a celor doua publicatii si nu cistigam vreun ban de pe urma lor. Cum ne-am pronuntat si in cazul altor derapaje ale ierarhiei, o facem si acum.

8. Preotii si staretii care se tem mai mult de Dumnezeu decit de un ierarh abuziv ar trebui sa difuzeze in continuare revistele ortodoxe facute de mireni. In felul acesta vor face in continuare un bine credinciosilor care vor sa le citeasca si vor aduce un venit suplimentar parohiilor si manastirilor. (Ulterior acestei precizari, am mers si eu in mai multe biserici din Bucuresti, pe unde cunosc preoti de isprava, si am vazut ca vindeau in continuare revistele – numerele vechi insa. Nu stiu insa care e situatia la nivel general – asta ne-o pot spune doar administratorii celor doua reviste).

9. Eu n-am cerut binecuvintarea nici unui ierarh ca sa fac sau sa difuzez revista “Rost”. Am cerut binecuvintarea duhovnicului meu cind m-am apucat de lucrare. Am primit binecuvintarea, sfaturile, dojenile si indreptarile unor mari duhovnici. Am ascultat mereu povetele si parerile unor ierarhi care sint stilpii Bisericii noastre. Am fost, de la bun inceput, si sint in continuare girat de o adevarata elita a inchisorilor comuniste, care si-a probat credinta prin jertfa.
Nici n-am sa cer binecuvintarea PF Daniel, chiar daca asta e conditia ca sa putem vinde “Rost” la pangarele din Arhiepiscopia Bucuresti. Pentru ca nu vad de ce o publicatie facuta de mireni trebuie sa fie scoasa cu voie de la ierarhie.

10. Da, “Rost” cauta si biserici si manastiri in care sa fie distribuita. Dar daca se inchid usile celor din Arhipiscopia Bucuresti, sint convins ca vom gasi usi deschise in celelalte eparhii (cum deja se intimpla). Oricum, intodeauna ne-am bizuit pe retelele de difuzare laice, nu pe cele ale Bisericii.

Iertati-ma pentru lungimea mesajului.
Sarut-dreapta!

Fillosss spune:
mai 9, 2010 la 13:24
parinte Savatie, apropo de comentariul pt Dan, chiar daca ne abatem de la subiectul acestui post, cu tristete constatam ca editurile cu mai au simtul esteticului pt editarea de carte ortodoxa. ar trebui mai multa straduinta pentru grafica specifica ortodoxiei. imi place stradania sfintiei vostre pentru grafica de acest tip. n-ar strica sa o implementati mai mult in editura Chatisma.

as zice ca Predania e cea mai aproape de ceea ce sustin.
cat despre subiectul de fata, chiar daca nu oficial de cele mai multe ori, aceste impuneri directe de la Centru exista. e o realitate ca incet-incet se doreste monopolul IBMBOR. dar si asta, in definitiv, ar insemna o frica falsa. cine vrea sa faca un lucru, il face si gata, trebuie doar putin curaj.

deosebita interventia sfintiei voastre.
__________________
"Doamne intoarce la bunatate si la rugaciune pe toti vrajmasii mei, Amin!"
rugaciunea Parintelui Staret de la Busteni Gherontie Puiu
Reply With Quote
  #2  
Vechi 12.05.2010, 07:59:44
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Mie mi se pare evident că Patriarhia (de fapt: Arhiepiscopia Bucureștiului) ar trebui să aibă deplină competență asupra a ce se pune sau nu se pune în vânzare în pangarele bisericilor de sub jurisdicția ei. Dacă aș fi ortodox, mi-ar plăcea să știu că o carte pe care o cumpăr de la biserică reflectă punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe și nu alt punct de vedere, în răspăr cu credința mea.

Regulile în cazul Bisericii Catolice sunt foarte limpezi. Pentru ca o carte să aibă pe copertă termenul de "catolic" este necesară binecuvântarea arhierească. Mai precis, asta înseamnă că, dacă sunt editor particular, trebuie să mă adresez episcopului locului. Acesta numește un referent (de regulă un teolog) care citește cartea din scoarță în scoarță și pune apostila "Nihil Obstat" (=nimic nu împiedică publicarea, din punct de vedere teologic). Episcopul, în baza acestui referat și, eventual, a lecturii în diagonală, adaugă apostila "Imprimatur" (=să se tipărească).
Chiar și în cazul traducerilor unor lucrări care, în ediția originală străină, au avut aprobarea arhierească a lor, este necesar ca traducerea să fie citită de un "traducător agreat", care pune apostila "Concordat cum originale", singura deosebire fiind că nu mai e nevoie de "imprimatur" arhieresc.

Încă și mai draconice sunt regulile referitoare la publicarea Bibliei. Această carte trebuie să aibă nu numai aprobarea ierarhului locului, ci aprobarea întregului sinod sau conferințe naționale dintr-o țară.

Trebuie să ne obișnuim cu ideea că Biserica este Armata lui Cristos, iar într-o armată nu face fiecare ce vrea. Există superiori și există regulamente. Cât de absurd am considera că e cineva care ar spune: "Se încalcă prevederile Constituției ! Iată, stimați cititori, în unitățile militare există standuri cu efecte militare, dar nu se permite particularilor să vândă articole fabricate de ei decât dacă respectă anumite prevederi ! Libertatea e amenințată !"
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 12.05.2010 at 08:06:25.
Reply With Quote
  #3  
Vechi 12.05.2010, 10:04:25
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 13.10.2006
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.395
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Remus Vezi mesajul
Patriarhia Română are, deocamdată, o producție infimă de carte (raportată la totalul cărților ortodoxe apărute pe piață), avînd o difuzare și mai defectuoasă (cărțile Patriarhiei sînt practic de negăsit în librării).
Oridecate ori intru in vreo librarie (a Patriarhiei, Sophia, Bizantina) mereu ma intreb: oare cati crestini de rand si'ar dori o carte din cele prezente in raft, insa nu se pot indura de atata suma de bani ?! Oare nu s'ar putea produce carte religioasa mai ieftina ?! Nu ma pricep. Simt insa ca - uneori - profitul e unul lipsit de bun simt.

Cunosc un preot care nu ia bani de la nici un om, insa atunci cand omul insista sa ii dea ceva bani, el merge impreuna cu acela in librarie si il roaga sa ii cumpere carti (anumite carti) pe care mai apoi le distribuie celor din Biserica, fiecaruia dupa nevoile lui.

Cu un lucru aflat in neoranduiala nu se lupta cu "arme" lumesti, ci cu arme duhovnicesti, ca sa nu iasa un scandal lipsit de roade.
Iara si iara imi vin in minte cuvintele Parintilor: "Sa ne vedem de ale noastre lipsuri."
__________________
"Intru aceasta vor cunoaste toti ca sunteti ucenicii Mei, daca veti avea dragoste unii fata de altii." (Ioan 13,35)
"Va spun ca pentru orice cuvant desert, pe care-l vor rosti, oamenii vor da socoteala in ziua judecatii." (Matei 12,36)

Reply With Quote
  #4  
Vechi 12.05.2010, 11:01:41
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.703
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Oridecate ori intru in vreo librarie (a Patriarhiei, Sophia, Bizantina) mereu ma intreb: oare cati crestini de rand si'ar dori o carte din cele prezente in raft, insa nu se pot indura de atata suma de bani ?! Oare nu s'ar putea produce carte religioasa mai ieftina ?! Nu ma pricep. Simt insa ca - uneori - profitul e unul lipsit de bun simt.
Hm... mie nu mi se pare deloc asa, comparativ, fireste, cu cartile laice. Cu siguranta ca tu ai intrat de mult mai multe ori in librariile specializate pe carti ortodoxe, dar stii la fel de bine ca nu prea gasesti o carte laica care sa nu treaca de 25-30 lei. Cele de la Sophia si nu numai mi se par destul de ieftine, unele chiar ridicol de ieftin pentru invataturile pe care le trag de acolo. Am cumparat cateva volumase ale parintelui Cleopa cu doar 5 lei bucata. E suficient sa comparam pretul unei carti religioase care are acelasi numar de pagini, acelasi format si aceeasi calitate a hartiei, cu pretul unei carti laice si sa vedem care iese in avantaj! La Sophia, am gasit carti la reduceri substantiale fata de cele din librarii. Am cumparat de acolo, de la reduceri, o carte cu 5 lei, fata de 27 de lei, cat costa la libraria Humanitas. Ce-i drept, de cele mai multe ori, pretul unei carti religioase de la o alta editura nu difera fata de alte librarii, insa am un bun prieten care isi cumpara de la Sophia cartile pe care si le-ar putea lua cu acelasi pret de la o librarie laica, spunand ca prefera sa verse profitul in contul unei librarii religioase, de la care oricum nu cumpara prea multa lume, decat sa imbogateasca pe cine stie cine de la o librarie / editura laica.
Si apoi, sa nu uitam faptul ca in strainatate, cartile sunt muult mai scumpe decat la noi. Si ca a fi intelectual necesita muuulta cheltuiala, din pacate. Bine ar fi de am citi si de ne-am folosi de toate cartile pe care ni le cumparam si sa nu le lasam sa zaca in biblioteci!

Cat priveste decizia Arhiepiscopiei, nu stiu ce sa zic. Privind partea buna a lucrurilor, cartile de la librariile specializate sunt cateodata mai ieftine decat cele de la pangarele bisericesti. Deci, pe de o parte, castiga credinciosul, dar numai daca se plimba prin librariile specializate, caci pentru unii, daca nu pentru cei mai multi, e mai simplu sa si le procure direct de la pangar. Pe de alta parte, parohiile vor fi lipsite, tocmai in vremea aceasta de criza, de un venit (nu prea consistent, desigur) pe care le-ar fi putut aduce vanzarea acestor carti.

Eu una ma bucur ca avem atatea carti pe piata, avem de unde invata si de unde ne forma... sunt bune si anticariatele, caci gasim acolo cateodata adevarate chilipiruri. De aceea, slava lui Dumnezeu pentru toate!
__________________
Pe noi inșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm.
Reply With Quote
  #5  
Vechi 12.05.2010, 11:42:42
 Remus 's Avatar
Remus  Remus  is offline
Member
 
Data înregistrării: 24.02.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 46
Implicit daca si baietzii astia de la varf se cearta asa urat...

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Mie mi se pare evident că Patriarhia (de fapt: Arhiepiscopia Bucureștiului) ar trebui să aibă deplină competență asupra a ce se pune sau nu se pune în vânzare în pangarele bisericilor de sub jurisdicția ei. Dacă aș fi ortodox, mi-ar plăcea să știu că o carte pe care o cumpăr de la biserică reflectă punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe și nu alt punct de vedere, în răspăr cu credința mea.

Regulile în cazul Bisericii Catolice sunt foarte limpezi. Pentru ca o carte să aibă pe copertă termenul de "catolic" este necesară binecuvântarea arhierească. "

Si la noi ortodocsii e la fel , nu se publica nici o carte ortodoxa fara binecuvantarea unui mare arhiereu , dar aici nu e vorba de publicare cat despre Comercializare! Oare e drept
acest monopol?... oare adevarurile de credinta ale Mitropolitului Ardealului sau ale Mitropolitului Moldovei nu sunt tot aceleashi , de ce trebuie sa citim NUMAI carti provenite de la difuzori Patriarhali???... nu suntem toti (moldoveni, munteni olteni etc) madulare ale aceleiasi Biserici? Nu incerc Doamne fereste sa judec , incerc insa sa realizez daca sunt ratiuni politice sau ratiuni economice !... In ambele cazuri ceva scartzaie...

[quote=windorin"Oridecate ori intru in vreo librarie (a Patriarhiei, Sophia, Bizantina) mereu ma intreb: oare cati crestini de rand si'ar dori o carte din cele prezente in raft, insa nu se pot indura de atata suma de bani ?! Oare nu s'ar putea produce carte religioasa mai ieftina ?! Nu ma pricep. Simt insa ca - uneori - profitul e unul lipsit de bun simt."[/QUOTE]

da frate windorin asa e si pe mine ma apasa scumpetea cartilor si in general scumpetea tuturor serviciilor bisericesti si a Bisericii insasi; un botez ,o cununie ,straiele aurifere ale preafericitelor fetze bisericesti , kilogramele de aur din Biserici toate sunt scumpe ...DAR pe de alta parte nici nu se poate altfel, e Casa Domnului , sunt oamenii Domnului , sunt cartile Domnului, trebuie sa fie Frumosi, trebuie sa fie impozanti ,trebuie sa fie convingatori;
care are bani pt o colectie Sandra Brown legata in piele are bani si pentru o Biblie de lux legata in piele,(Doamne iarta-ma pt comparatia asta ...infantila) cine nu are bani de carti scumpe dar are foame duhovniceasca sa xerografieze, sa fotocopieze, sa imprumute, sa navigheze pe internet sunt o gramada de posibilitati...
__________________
"Doamne intoarce la bunatate si la rugaciune pe toti vrajmasii mei, Amin!"
rugaciunea Parintelui Staret de la Busteni Gherontie Puiu
Reply With Quote
  #6  
Vechi 12.05.2010, 12:18:24
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.703
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Remus Vezi mesajul


da frate windorin asa e si pe mine ma apasa scumpetea cartilor si in general scumpetea tuturor serviciilor bisericesti si a Bisericii insasi; un botez ,o cununie ,straiele aurifere ale preafericitelor fetze bisericesti , kilogramele de aur din Biserici toate sunt scumpe ...DAR pe de alta parte nici nu se poate altfel, e Casa Domnului , sunt oamenii Domnului , sunt cartile Domnului, trebuie sa fie Frumosi, trebuie sa fie impozanti ,trebuie sa fie convingatori;
care are bani pt o colectie Sandra Brown legata in piele are bani si pentru o Biblie de lux legata in piele,(Doamne iarta-ma pt comparatia asta ...infantila) cine nu are bani de carti scumpe dar are foame duhovniceasca sa xerografieze, sa fotocopieze, sa imprumute, sa navigheze pe internet sunt o gramada de posibilitati...
Remus, la biserica Balaneanu din Bucuresti, sector 2, o nunta costa 450 de lei si un botez 400. Preturile acestea s-au stabilit duminica trecuta si am auzit si eu. Daca aduci acte ca nu ai venituri, pretul se injumatateste. Ca preotii nu si-au luat salariile de 3 luni, ca au preferat sa plateasca facturile la lumina si la apa, e alta treaba. Dar cei care nu au habar carcotesc. Acum, ca la bisericile din centru sunt preturi duble, e altceva. Foarte bine, sa ii stoarca de bani, e lume care nu merge la biserica decat la nunta, la botez si la inmormantare, si tot ei se plang ca e scump! Ai idee, Remus, cati bani dau unii pentru o rochie de mireasa sau pentru petrecerea de nunta / botez? Cui prodest o Biblie legata in piele, daca nu o citeste si o lasa sa zaca in biblioteca? E ca si cum nu ar fi. Iar kilogramele de aur din anumite biserici provin tot de la credinciosi, care dau cu draga inima si cu evlavie. Si e corect asa. Adica noi, femeile, sa avem kilograme de aur la gat si pe degete si icoana Maicii Domnului sa fie saraca?
__________________
Pe noi inșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm.
Reply With Quote
  #7  
Vechi 12.05.2010, 13:21:46
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.748
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Remus, la biserica Balaneanu din Bucuresti, sector 2, o nunta costa 450 de lei si un botez 400. Preturile acestea s-au stabilit duminica trecuta si am auzit si eu. Daca aduci acte ca nu ai venituri, pretul se injumatateste. Ca preotii nu si-au luat salariile de 3 luni, ca au preferat sa plateasca facturile la lumina si la apa, e alta treaba. Dar cei care nu au habar carcotesc. Acum, ca la bisericile din centru sunt preturi duble, e altceva. Foarte bine, sa ii stoarca de bani, e lume care nu merge la biserica decat la nunta, la botez si la inmormantare, si tot ei se plang ca e scump! Ai idee, Remus, cati bani dau unii pentru o rochie de mireasa sau pentru petrecerea de nunta / botez? Cui prodest o Biblie legata in piele, daca nu o citeste si o lasa sa zaca in biblioteca? E ca si cum nu ar fi. Iar kilogramele de aur din anumite biserici provin tot de la credinciosi, care dau cu draga inima si cu evlavie. Si e corect asa. Adica noi, femeile, sa avem kilograme de aur la gat si pe degete si icoana Maicii Domnului sa fie saraca?
De acord cu tine Glykys...nici mie nu imi plac deloc cei care carcotesc!
Reply With Quote
  #8  
Vechi 12.05.2010, 13:29:20
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

200 RON pentru cei care culmea, aduc adeverinta ca n-au venituri mi se pare totusi o lipsa de bun simt.

Pentru ei ar trebui sa fie gratis sau simbolic.

In orice caz, suma asta din cate stiu nasii o platesc, deci cine ar trebuie sa aduca adeverintele?

Si chestia cu adeverintele mi se pare ca..hm, adica daca tu crezi ca oamenii pot sa minta chiar in casa lui Dumnezeu, pentru ce ii mai cununi?

Iar pentru restul...400 nu mi se pare putin sau modic, desi daca te gandesti ca pentru nunta au cheltuit poate deja de 20 ori pe atat..
Reply With Quote
  #9  
Vechi 12.05.2010, 13:47:58
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.703
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
200 RON pentru cei care culmea, aduc adeverinta ca n-au venituri mi se pare totusi o lipsa de bun simt.

Pentru ei ar trebui sa fie gratis sau simbolic.

In orice caz, suma asta din cate stiu nasii o platesc, deci cine ar trebuie sa aduca adeverintele?

Si chestia cu adeverintele mi se pare ca..hm, adica daca tu crezi ca oamenii pot sa minta chiar in casa lui Dumnezeu, pentru ce ii mai cununi?

Iar pentru restul...400 nu mi se pare putin sau modic, desi daca te gandesti ca pentru nunta au cheltuit poate deja de 20 ori pe atat..
Crezi ca daca ar fi nuntile pe gratis, s-ar cununa mai multi in biserica?!
__________________
Pe noi inșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm.
Reply With Quote
  #10  
Vechi 12.05.2010, 14:37:52
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.748
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
200 RON pentru cei care culmea, aduc adeverinta ca n-au venituri mi se pare totusi o lipsa de bun simt.

Pentru ei ar trebui sa fie gratis sau simbolic.

In orice caz, suma asta din cate stiu nasii o platesc, deci cine ar trebuie sa aduca adeverintele?

Si chestia cu adeverintele mi se pare ca..hm, adica daca tu crezi ca oamenii pot sa minta chiar in casa lui Dumnezeu, pentru ce ii mai cununi?

Iar pentru restul...400 nu mi se pare putin sau modic, desi daca te gandesti ca pentru nunta au cheltuit poate deja de 20 ori pe atat..
Eu cred ca oamenii pot sa minta in casa Domnului, si cu totii si-ar dori sa nu dea nici un sfant preotului, sau corului...desi ii cheama pe toti la ora care le e lor mai convenabila.

Da, cred ca adeverintele nu se cer enroiasilor, ci mai mult "musafirilor" care pun pentru prima oara piciorul in Biserica respeciva, si asta pentru ca va da bine in poze...si pentru ca e aproape de Restaurant, sau de Starea Civila.

Mie mi se pare ca 400 e o suma ok, tocmai prin prisma faptului ca mirii au cheltuit pentru nunta de 20 de ori mai mult, poate chiar 40...cred ca paharele mirilor se cam ridica la suma asta, deci o Cununie Religioasa totusi ar merita zic eu...macar cat sunt dispusi sa dea mirii pe paharele mirilor, pantofi, baloane, jartea, sau buchetul miresei ( de fapt nasii, ca doar nu mirii platesc preotul, sau corul!).

Acum asta e parerea mea...
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sfanta Cruce pe jos, intre semiluna si steaua lui David, intr-o biserica ortodoxa delia31 Biserica Ortodoxa Romana 8 06.11.2012 12:09:35
Cine vrea sa aiva arsa cartea pacatelor: Cartea lui Iosif tamplarul spre_rasarit Generalitati 1 29.12.2011 13:04:00
Diferenta dogmatica si liturgica intre Liturghia ortodoxa, catolica, protestanta si neoprotestanta suharau Intrebari utilizatori 2 07.12.2011 19:28:07
Casatoria intre o ortodoxa si un romano-catolic oana_dinisoni Biserica Romano-Catolica 34 21.04.2011 00:18:17
casatorie intre o ortodoxa si un evanghelist o copila Generalitati 60 08.01.2011 15:41:29