Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.05.2010, 00:43:21
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de eclesiastul Vezi mesajul
Interesant punctul tau de vedere numai ca nu e biblic. Iti dau un exemplu concret din Sfanta Scriptura in care apostolul Petru il trimite pe cel ce a gresit la Dumnezeu pt a cere iertarea de pacate:
"Și Simon văzând că prin punerea mâinilor apostolilor se dă Duhul Sfânt, le-a adus bani,
Zicând: Dați-mi și mie puterea aceasta, ca acela pe care voi pune mâinile să primească Duhul Sfânt.
Iar Petru a zis către el: Banii tăi să fie cu tine spre pierzare! Căci ai socotit că darul lui Dumnezeu se agonisește cu bani.
Tu n-ai parte, nici moștenire, la chemarea aceasta, pentru că inima ta nu este dreaptă înaintea lui Dumnezeu.
Pocăiește-te deci de această răutate a ta și te roagă lui Dumnezeu, doară ți se va ierta cugetul inimii tale,
Căci întru amărăciunea fierii și întru legătura nedreptății te văd că ești".

Intrebarea mea pentru tine e, de ce nu l-a iertat Petru sau de ce nu i-a zis sa ii ceara iertare lui? Dupa cum bine vezi Petru l-a trimis la Dumnezeu pentru a primi iertarea.
Interpretare gresita.
Nu vad sa scrie undeva ca ar fi fost trimis la Dumnezeu pentru a primi iertarea, ci a fost mustrat in primul rand (pentru ca nu era constient de ceea ce facuse/incercase sa faca) si indemnat sa se pocaiasca, spre iertare, fata de Cel Caruia ii gresise - adica Dumnezeu.

Asadar pana la urma, citatul adus de tine confirma de fapt necesitatea martorului obiectiv, care sa suplineasca rolul constiintei atunci cand functionalitatea ei este afectata de pacat.

Citat:
Spovedania e buna pentru ca te ajuta sa iti marturisesti pacatele si sa primesti sfaturi pentru indreptare insa la spovedanie preotul nu poate ierta pacatele , numai Dumnezeu o poate face.
E aceeasi chestie ca si cand ai spune ca unul din apostoli care facea o vindecare in numele Domnului, nu o facea el, ci Dumnezeu de fapt.
Perfect adevarat, asa stau lucrurile si cu spovedania si iertarea care o da preotul.
Vechi 12.05.2010, 01:00:52
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
E aceeasi chestie ca si cand ai spune ca unul din apostoli care facea o vindecare in numele Domnului, nu o facea el, ci Dumnezeu de fapt.
Perfect adevarat, asa stau lucrurile si cu spovedania si iertarea care o da preotul.
Numai ca darul de vindecare este specificat clar in Biblie printre cele noua daruri date oamenilor. Din lista cu daruri [si din Biblie de altfel] lipseste cu desavarsire darul de a primi spovedania altora. Aceasta e o obligatie crestineasca, nu o ungere speciala acordata anumitor oameni.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 12.05.2010, 01:05:45
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Numai ca darul de vindecare este specificat clar in Biblie printre cele noua daruri date oamenilor. Din lista cu daruri [si din Biblie de altfel] lipseste cu desavarsire darul de a primi spovedania altora. Aceasta e o obligatie crestineasca, nu o ungere speciala acordata anumitor oameni.
Nu de a primi spovedania, asta e un "dar" care il poate primi oricine, ci de a acorda iertarea pacatelor.
Si asta ti-a scapat sau ai o alta interpretare a versetelor in cauza care cred ca au fost de altfel deja mentionat (nu am urmarit toata discutia).
Vechi 12.05.2010, 01:09:25
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu de a primi spovedania, asta e un "dar" care il poate primi oricine, ci de a acorda iertarea pacatelor.
Si asta ti-a scapat sau ai o alta interpretare a versetelor in cauza care cred ca au fost de altfel deja mentionat (nu am urmarit toata discutia).
Da, spusesem ca darul de iertare a pacatelor este dat , in context, ucenicilor, care nu erau numai cei 11 apostoli, ci mai multi barbati si femei ce Il urmau pe Hristos. La un moment dat se spune ca erau cam 120, ceea ce ne face sa credem ca iertarea este o misiune generala incredintata crstinilor. Prin cei ce sunt ai Sai Dumnezeu vrea sa ierte lumea de pacate.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Vechi 12.05.2010, 14:16:45
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Da, spusesem ca darul de iertare a pacatelor este dat , in context, ucenicilor, care nu erau numai cei 11 apostoli, ci mai multi barbati si femei ce Il urmau pe Hristos. La un moment dat se spune ca erau cam 120, ceea ce ne face sa credem ca iertarea este o misiune generala incredintata crstinilor. Prin cei ce sunt ai Sai Dumnezeu vrea sa ierte lumea de pacate.
Interesanta interpretare.
Explica-mi si mie te rog de unde cifra de 120.

Si cum interpretezi tu mai exact: "Oricâte veți lega pe pământ, vor fi legate și în cer, și oricâte veți dezlega pe pământ, vor fi dezlegate și în cer." (Matei 18:18).

Cum si ce mai exact leg/dezleg ei ca si crestin in cer si pe pamant si cum.
Vechi 12.05.2010, 14:37:27
Senior Member

Implicit

Citat:
Interesanta interpretare.
Explica-mi si mie te rog de unde cifra de 120.
Cifra aceasta este atribuita ucenicilor cu o alta ocazie, nu prea departe ca timp de acea imputernicire de care vorbeai, anume imediat dupa inaltarea Domnului.

"Toți aceștia, într-un cuget, stăruiau în rugăciune împreună cu femeile și cu Maria, mama lui Iisus și cu frații Lui.
Și în zilele acelea, sculându-se Petru în mijlocul fraților (iar numărul lor era ca la o sută douăzeci), " Fapte 1

Citat:
Si cum interpretezi tu mai exact: "Oricâte veți lega pe pământ, vor fi legate și în cer, și oricâte veți dezlega pe pământ, vor fi dezlegate și în cer." (Matei 18:18).

Cum si ce mai exact leg/dezleg ei ca si crestin in cer si pe pamant si cum.
Se pot lega si dezlega mai multe lucruri, nu numai pacatele. Se pot dezlega oamenii de demoni. Iisus spune ca cei demonizati sunt legati de satan iar Biserica are autoritatea sa-i dezlege. Se pot lega duhurile necurate ca sa nu mai poata ataca pe unii oameni. Biserica poate dezlega blesteme si lega oamenii prin sfanta taina a cununiei. Intr-un cuvant, Iisus a vrut sa spuna ca ii da Bisericii toata autoritatea Sa pentru a actiona pe pamant ca un ambasador al Lui.[daca mi-e permisa expresia] Dar nu numai unor anumiti oameni din Biserica, ci Bisericii in general.
Vechi 12.05.2010, 12:26:14
eclesiastul eclesiastul is offline
Banned

Data înregistrării: 10.03.2010
Locație: Cluj
Implicit

Citat:
Interpretare gresita.
Nu vad sa scrie undeva ca ar fi fost trimis la Dumnezeu pentru a primi iertarea, ci a fost mustrat in primul rand (pentru ca nu era constient de ceea ce facuse/incercase sa faca) si indemnat sa se pocaiasca, spre iertare, fata de Cel Caruia ii gresise - adica Dumnezeu.
Nu e nici o interpretare, asa scrie.
"Pocăiește-te deci de această răutate a ta și te roagă lui Dumnezeu, doară ți se va ierta cugetul inimii tale".
Petru ii spune sa se roage la Dumnezeu pentru a primi iertare.

Citat:
Asadar pana la urma, citatul adus de tine confirma de fapt necesitatea martorului obiectiv, care sa suplineasca rolul constiintei atunci cand functionalitatea ei este afectata de pacat.
Duhul Sfant e cel care te constientizeaza de pacat. Dc nu ai Duhul Sfant , nu prea te intereseaza pacatul si implicit nevoia de pocainta.

Citat:
Iertarea e una, vindecarea e alta. Dumnezeu nu porunceste nimanui sa fie vindecat dc e bolnav, insa porunceste celor ce pacatuiesc sa se pocaiasca pt ca El ii iarta.
Vechi 12.05.2010, 14:04:39
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de eclesiastul Vezi mesajul
Nu e nici o interpretare, asa scrie.
"Pocăiește-te deci de această răutate a ta și te roagă lui Dumnezeu, doară ți se va ierta cugetul inimii tale".
Petru ii spune sa se roage la Dumnezeu pentru a primi iertare.
Pai asa si este pocainta. Daca gresesti lui Dumnezeu, te rogi lui Dumnezeu sa te ierte, in fata preotului doar iti marturisesti pacatul, nu rogi preotul sa te ierte.
Si preotul la randul lui iti spune la ce ai gresit sa iei aminte la Dumnezeu si la oamenii fata de care ai gresit.

Citat:
Duhul Sfant e cel care te constientizeaza de pacat. Dc nu ai Duhul Sfant , nu prea te intereseaza pacatul si implicit nevoia de pocainta.
Si constiinta pe unde se amplaseaza?
Cu alte cuvinte vrei sa sustii ca orice om care are o parere de rau pentru faptele sale are neaparat Duhul Sfant?

Citat:
Iertarea e una, vindecarea e alta. Dumnezeu nu porunceste nimanui sa fie vindecat dc e bolnav, insa porunceste celor ce pacatuiesc sa se pocaiasca pt ca El ii iarta.
Ii iarta si daca pocainta e superficiala sau nu e pe masura faptei?
Vechi 12.05.2010, 15:50:11
eclesiastul eclesiastul is offline
Banned

Data înregistrării: 10.03.2010
Locație: Cluj
Implicit

Citat:
Pai asa si este pocainta. Daca gresesti lui Dumnezeu, te rogi lui Dumnezeu sa te ierte, in fata preotului doar iti marturisesti pacatul, nu rogi preotul sa te ierte.
Si preotul la randul lui iti spune la ce ai gresit sa iei aminte la Dumnezeu si la oamenii fata de care ai gresit.
pai asta zic si eu,ca spovedania e pentru a primi indrumare ,de aceea trebuie sa marturisesti pacatele.Te ajuta in viata crestina, insa iertarea e doar lucrarea lui Dumnezeu.

Citat:
Si constiinta pe unde se amplaseaza?
Cu alte cuvinte vrei sa sustii ca orice om care are o parere de rau pentru faptele sale are neaparat Duhul Sfant?
Pentru omul credincios Duhul Sfant e constiinta lui.
Omul poate sa aiba parere de rau pt ce a facut dar nu pt ca a pacatuit in fata lui Dumnezeu. Unul poate sa minta fara sa aiba nici o problema dar sa aiba o parere de rau dc fura, asta denota faptul ca parerea lui de rau nu e indreptata spre faptul ca a gresit in fata lui Dumnezeu(Care a zis sa nu minti si sa nu furi).
Omul isi creeaza o etica cat traieste si deseori parerile de rau vin din faptul ca si-au incalcat etica si nu datorita mustrarii Duhului Sfant.

Citat:
Ii iarta si daca pocainta e superficiala sau nu e pe masura faptei?
In nici un caz nu-l iarta, pocainta autentica duce la iertare, cu superficialitatea te inseli singur si pe cei din jur dar nu pe Dumnezeu.
Vechi 12.05.2010, 15:01:38
cuvant cuvant is offline
Member

Data înregistrării: 14.10.2008
Implicit Doamne ajuta

Doamne ajuta..doamna Doriana ma bucur asa oarecum ca am reusit sa schimbam cateva cuvinte, si intr-o buna zi toate care or fi izvorat din inima, din dragoste asa cum om avea-o noi, or avea rod bun..iar toate celelalte care sunt spuse ..asa dupa mintea noastra, ne-or face sa ratacim mai in adanc, si sa fim intr-o mai mare necunoastere.
A fost tare frumos la Prislop, Parintele Arsenie Boca ne primeste mereu cu bucurie..asa cum suntem si se roaga pentru noi, pentru mantuirea noastra catre Bunul Dumnezeu. A fost tare multa lume, vreme frumoasa..da sunt clipe pretioase care te rup oarecum din lumea , din modernismul acesta care ne tot inghite..asa incetul cu incetul.
Pamantul acesta o avea o mare suferinta..suntem asa in vremuri mai grele..durerea cea mare a omului o fi aceasta nepasare (de Dumnezeu,de Biserica, de viata). Da..cu totii spunem ca traim, dar vietuim doar cu trupul..pentru trup, suntem oarecum inexistenti..caci de suflet nu ne pasa. De ne va spune cineva, ca suntem lipsiti de suflet ne-am mahni..dar unde or fi oare sufletele noastre..unde or fi ele saracele..le-om fi ingropat in adancul nefiintei, caci nu ne pasa, suntem lipsiti de dragoste..si de aceea or fi vremurile tare grele.
Si bietul om cand are o firava nadejde, caci exista un Mantuitor care s-a jertfit pentru noi..atunci apar pastorii mincinosi, si chiar nu sunt putini..fiecare cu intelepciunea lui, cu legea lui, cu ratacirea lui..
Ce i-o mai ramane oare omului, ce am putea face noi doamna Doriana..ne pasa noua de un suflet..sau suntem si noi asa de ochii lumii. Ne pasa de fiecare cuvant pe care il rostim, ne pasa oare de o avea rod bun..
Da ..suntem asa mai neputinciosi..si e chiar lesne a cadea, a gresi..dar cine ori fi doamna Doriana aceea care citind..nu inteleg, necunoscand ..nu vor sa cunoasca, desi ortodoxia aceasta a tinut piept atator si atator pagani..secole de-a randul..? sa stiti si cand ne-om duce noi, or veni altii si altii cu alte erezii..si va fi o lupta continua si numai Bunul Dumnezeu stie de ce apara tara aceasta, neamul nostru de toate ratacirile. Maica Domnului ne va proteja in continuare..si Sfintii Parinti..Sfintii Lui Dumnezeu sunt cu poporul nostru..Ei sunt Cei ce lupta pentru noi..caci noi suntem atat de mici..si cu multe pacate.
Mai intai nu ar trebui oare omul sa se cunoasca pe sine..?
Domnule eclesiast, o fi cam tulbure apa aceea de unde veniti, caci de apa curata nu prea aveti nevoie..dupa cum ati observat noi suntem atat de mici, si amarati..dar o data intrat in lupta vreti ori ba, veti lupta cu Sfintii Parinti ..caci Ei lupta pentru ortodoxia noastra, pentru dreapta credinta.

Si totusi purtand acest frumos nume..de eclesiast...deschideti va rog Biblia dumneavoastra la Cartea intelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah(Ecclesiaticul)..acolo veti gasi chiar multe raspunsuri..
Patristica o neglijati, toti Acesti Parinti or fi rataciti..intelepciunea s-o fi ascuns de ortodoxie..da era nevoie de un nou eclesiast.
E si daca va cunoasteti atat de bine ..pe sine..si talmaciti atat de bine ..duceti aceasta lupta cu Insusi Cuvantul Lui Dumnezeu..lamuriti-ne va rog : de ce ortodoxul se roaga pentru cei adormiti..o fi bine..?
Iertare
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Atitudine crestina fata de ceilalti iustin10 Generalitati 35 18.02.2013 21:17:39
Haideti sa luam atitudine! Crestin_Simona Stiri, actualitati, anunturi 256 13.12.2010 22:07:35
Să luam atitudine impotriva reclamei Red Bull ce huleste Nasterea Domnului colaps Generalitati 16 10.12.2010 22:17:27
Sunt foarte deprimat.... BaLLaNcE Intrebari utilizatori 41 09.10.2010 14:22:20
Sunt sectele foarte periculoase?Cum sa luam atitudine fata de ele? tigerAvalo9 Generalitati 5 03.05.2010 15:24:13