Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
Dar Biblia ce zice?
Luca 23
39. Iar unul dintre făcătorii de rele răstigniți, Îl hulea zicând: Nu ești Tu Hristosul? Mântuiește-Te pe Tine Însuți și pe noi.
40. Și celălalt, răspunzând, îl certa, zicând: Nu te temi tu de Dumnezeu, că ești în aceeași osândă?
41. Și noi pe drept, căci noi primim cele cuvenite după faptele noastre; Acesta însă n-a făcut nici un rău.
42. Și zicea lui Iisus: Pomenește-mă, Doamne, când vei veni în împărăția Ta.
43. Și Iisus i-a zis: Adevărat grăiesc ție, astăzi vei fi cu Mine în rai.
Era talharul botezat? Nu prea cred. Talhar = jefuitor care intra in casele oamenilor si le ia lucrurile cu forta si cu bataia - ceea ce e foarte grav. Nu a fost condamnat la moarte pe degeaba.
S-a spovedit talharul? Nu.
I-a parut rau de ce a facut? Da.
I-a fost acceptata scurta pocainta? Da.
A suferit rastignirea fara sa carteasca? Da.
A acceptat Iisus cererea lui, de a-l primi in Imparatia Sa? Nu, pentru ca nu indeplinea conditiile desavarsirii.
A ajuns talharul in Rai? A ajuns, chiar a fost primul dintre oameni care s-a mantuit.
Ce inseamna mantuirea? Este curatirea de rau si acceptarea binelui, salvarea de la rau care ne este accesibila inca din timpul vietii, nu numai dupa moarte.
|
Florin-Ionut, sa nu uitam insa contextul! Talharul acesta nebotezat, nespovedit, etc. face ce nu au fost in stare sa faca apostolii si ucenicii lui Hristos, care au fugit si s-au lepadat: sa Il marturiseasca pe Hristos si sa ii certe pe cei care il nedreptatesc. Nu este deloc floare la ureche ce a facut el, de vreme ce nici macar cei care i-au fost apropiati atata timp, care au mancat, au mers si s-au rugat cu el nu au putut realiza.
Din gura se poate orice (vezi Petru care se bate cu pumnul in piept ca nu el se va lepada si cade imediat), dar din suflet, muuuult mai greu... Mie mi se pare foarte greu sa ne mantuim, dar sa dea Dumnezeu sa se intample asta!