Citat:
În prealabil postat de sophia
Eu asta cu batutul cuielor n-am vazut-o niciodata.
In tara, e adevarat, nu ajungeam la denii.
Dar vineri mergeam si nu am vazut cuie in cruce.
Aici merg la denii, dar nu se face asa ceva. Nu se bat cuie.
Asta este una din scenele la care plang puternic insa la filmul despre Iisus, vazand aievea suferinta Lui. Filmul este f.impresionant in general. Si drumul crucii si tot.
Pe mine ma impresioneaza mult psalmii care se citesc in aceste zile, pentru ca ma si regasesc in ei cumva.
Si ma mai impresioneaza cand duce parintele crucea in spinare, in jurul bisericii.
Nici nu se pregateste vineri in biserica asa ca in tara. Se face impodobeste masa cu flori, langa altar.
Nu se trece insa pe sub masa.
La re-intrarea in biserica, parintele impreuna cu alti barbati tin panza aceea intinsa, nu stiu acum cum se numeste si lumea trece pe sub ea.
Grecii impodobesc ceva ca o calota mare, cu flori. Probabil,ca pe sub aceasta trec ei.
|
Nici eu n-am vazut niciodata, in nici o biserica (si am fost pe la multe) sa se bata cuie in Sf. Cruce, in Joia sau Vinerea Mare!...
"La re-intrarea in biserica, parintele impreuna cu alti barbati tin panza aceea intinsa, nu stiu acum cum se numeste si lumea trece pe sub ea." - panza aceea este Sf. Epitaf (care simbolozeaza punerea in mormant a Domnului si Mantuitorului nostru, Iisus Hristos). Este aceeasi de pe masa pe sub care se trece (sau nu, ci se saruta numai - la unele biserici, dupa cum ai descris si tu).
"Grecii impodobesc ceva ca o calota mare, cu flori. Probabil,ca pe sub aceasta trec ei." - la greci, aceea este Sf. Masa cu Sf. Epitaf (care simbolizeaza punerea in mormant a Domnului si Mantuitorului nostru, Iisus Hristos) - diferentza este ca are acel baldachin in forma de calota. La ei nu se trece 'pe sub masa' la inceputul sau/si in timpul deniei, ca la noi, ci se saruta numai obiectele sfinte care sunt puse si tzinute pe ea, cum ar fi Sf. Evanghelie si o cruce de marime mai mica etc; pe sub acea 'calota mare, impodobita cu flori' se trece doar la sfarsit, la re-intrarea in bis. dupa ce se face procesiune cu acea 'masa' (care poate fi cam grea, depinde si din ce fel de lemn este lucrata etc - este nevoie de vreo cativa barbati vanjosi cu bratze puternice sa o care ca pe un fel de dric/suport/'pat' in genul celor mortuare care se folosesc la noi prin unele cimitire pt. transportarea cosciugelor la groapa etc). Poate ca si la ei, aceste practici ar putea varia de la bis. la bis., dar cel putin eu asa am vazut la una dintre bis. lor din diaspora.