![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() ...iar la 'o luna de zile' cred ca este necesar a se mentiona si zilele, fiindca altfel, de unde poate stii cineva ca nu ar putea fi vba de luna de pe cer (astrul ceresc)? de ex. 'o luna plina' etc (termeni ce ar putea fi utilizati in literatura, astrologie/astronomie etc). O alta greseala frecvent intalnita care tocmai imi veni acum in minte (si care mie imi pare la fel de iritanta ca si multe altele enumerate in cadrul acestui topic si nu numai), ar fi in cazul verbului 'scrieti' (corect), folosit incorect, fara 'e' - 'scriti', respectiv 'a scrie' (corect) si folosit incorect, tot fara 'e' la sfarsit - 'a scri'. ![]() Oh, si inca un fapt asupra caruia vroiam sa atrag atentia si sa insist putin, initial, la acest topic - este vba despre semnele de punctuatzie si spatziul pe care am observat ca mute pers. de pe acest forum (si nu numai) il lasa intre cuvinte si semnele de punctuatzie aferente, csre le urmeaza etc. Ori, intre cuvinte si semnele de punctuatie nu se lasa spatiu!... cam asta ar fi varianta corecta, aplicabila indiferent de limba/dialect (cel putin regula valabila pt. majoritatea limbilor europene si slave etc). Postez si un exemplu aici dedesubt, in ambele variante - incorecta si corecta: 'Da , si totusi , am vrut sa atrag atentia ! ai ceva de obiectat ?' - incorect. 'Da, si totusi, am vrut sa atrag atentia! ai ceva de obiectat?' - corect. Last edited by cherub; 25.03.2010 at 02:08:12. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Referit la " scrieti"...si " scriti", acum verific...deci verific, pentru ca nu imi pare deloc ca varianta subliniata de tine ar fi varianta corecta, pentru ca ma zgaraie ![]() Si da, nici nu e....atata doar, pe la sfarsitul pledoariei...ai avea dreptate!!! P.S. Banuiesc ca a fost doar o greseala de tehnoredactare aceasta " poate stii cineva" ![]()
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() ![]() Da, corect era 'sti' cu un singur 'i' nu cu doi 'i' (cum gresit am procedat eu aci deasupra). Ei, punem asta pe seama oboselii, indurare!... ![]() In afara de acea greseala minora pe care mi-ai subliniat-o tu, restul este (relativ) corect, in postarea mea. Si da, chestia cu verbul 'a scrie' pe care am postat-o eu acolo, ba da, e!... Rusinica, Andrusca, mai esti si profesoara, ar fi trebuit sa stii aceasta diferentza fara sa mai fie nevoie sa verifici!... m-ai dezamagit si aici... ![]() 'Formele corecte ale verbului “A SCRIE” A SCRIE si nu a scri ex: A SCRIE ceva de folos, nu e pierdere de timp. SCRIEM si nu scrim ex: SCRIEM ce ne pricepem. SCRIETI si nu scriti ex: SCRIETI ,baieti, numai SA SCRIETI !” (H. Radulescu) SA SCRIEM si nu sa scrim ex: SA SCRIEM corect. SA SCRII si nu sa scri ex: SA SCRII numai ce stii. SCRII tu si nu scri tu ex: SCRII sau nu SCRII si tu aceste randuri?' http://www.observatorul.com/articles...detail&ID=4355 Last edited by cherub; 25.03.2010 at 02:39:26. |
|
|||
|
|||
![]()
Teodor Hristea
Dumitru Irimia Cornel Dumitriu Mioara Avram Iorgu Iordan Petru Zugun George Pruteanu Gramatica Academiei (2005) DOOM (2005) |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() In rest da, normal ca suntem infalibili ( dar nu toti in aceeasi masura cand vine vorba de limba noastra materna, si oricum ar fi, e bine sa ne dorim sa nu ramanem asa, ci sa corectam pe unde putem, si avem ocazia!!) ....eu de ceva timp am aflat ca s-ar scrie si " creeaza"...si nu creaza cum scriu eu ![]()
|
|||
|
|||
![]() Citat:
eu lucrez / eu creez tu lucrezi / tu creezi el lucrează / el creează noi lucrăm / noi creăm voi lucrați / voi creați ei lucrează / ei creează ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() Mersic!!!! ![]()
Doamne ajuta-ne si ai mila de noi pacatosii! Last edited by AndruscaCIM; 25.03.2010 at 14:00:39. |
|
|||
|
|||
![]() ![]() Cu placere ! ![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iar in ceea ce priveste 'regula' cu spatiul (care nu se lasa) dintre cuvinte si semnele de punctuatie, se aplica si este valabila si in cazul apostrofelor, parantezelor rotunde (sau in alte forme geometrice - lol) cat si al celor 2 puncte care introduc o enumerare, un citat s.a.m.d.... Varianta corecta: 'Numai cateva substantive se scriu cu doi "i" si anume:' Si iarasi, nu m-am putut abtine sa nu observ, tot in textele tale, spatiul dintre unele paranteze si cuvinte, gen: "( nici nu s-a pus problema..." sau: "( dar nu toti in aceeasi masura..." etc - uite aici si variantele corecte: "(nici nu s-a pus problema..." si: "(dar nu toti in aceeasi masura..." ![]() ... Asta asa, ca tot veni vba de 'dat peste nas' si corectzii pana si in cele mai mici si (aparent) nesemnificative amanunte... ![]() ![]() PS: Si a-pro-pos de verbul 'a scrie', cred ca ar trebui sa citesti mai atent postul acela al meu (ia-ti 'neshte okelari', bre) ![]() Last edited by cherub; 25.03.2010 at 17:07:15. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Las-o balta cu profesoreala ![]() Hai o zi frumoasa, draga! P.S. Te invit chiar sa imi gasesti toate greselile strecurate prin ale mele postari, si ti-as fi chiar extrem de recunoscatoare...poate asa voi ajunge chiar infailibila, datorita tie...de ce nu!!! ![]()
Doamne ajuta-ne si ai mila de noi pacatosii! Last edited by AndruscaCIM; 25.03.2010 at 17:41:36. |
|