![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
#1
|
|||
|
|||
|
Citat:
Salata de vinete, iarasi, de ex., o au si grecii, si turcii, marocanii etc (in multe din restaurantele lor din diaspora, au astfel de feluri in meniu etc - dar asta daca nu cumva or fi 'furat' ideile si respectiv, retetele, tot de pe la noi... Last edited by cherub; 21.03.2010 at 00:59:49. |
|
#2
|
|||
|
|||
|
"Chorba" inseamna "supa" in lb. araba.
Salata de vinete coapte, cu ulei si ceapa, este nu numai de post, dar si tipic romaneasca. Last edited by Miha-anca; 21.03.2010 at 01:25:04. |
|
#3
|
||||
|
||||
|
Citat:
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie. (Părintele Alexander Schmemann) |
|
#4
|
|||
|
|||
|
Citat:
Oh, si mi-am mai amintit inca ceva care ar putea fi clasat ca fiind 'specific ro': dulceata de nuci verzi!... (sau cel putin asa cred, ca e 'tipic ro', pt. ca tot veni vba - poate si cea de trandafiri, n-am mai vazut in magazinele din afara tarii, pana in prezent, dar poate ca nu am cautat sa ma uit eu mai atent, totusi... si daca ar fi sa gasesc, probabil ca ar putea scrie pe eticheta 'made in Romania', caci am mai cumparat destule produse cu astfel de etichete (de multe ori, spre surprinderea mea), si erau de calitate, dar cu mult mai scumpe decat cele comercializate in tara, ca, deh, accizele, taxele de import, tva-ul s.a.m.d.) Ah, si, tot 'specific ro', poate si unele bauturi precum visinata, respectiv zmeurata, socata etc. Last edited by cherub; 21.03.2010 at 03:07:11. |
|
#5
|
|||
|
|||
|
Eu mai am la congelator, facute pe jar... Cum sa fac sa iti trimit?!?
|
|
#6
|
||||
|
||||
|
Citat:
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie. (Părintele Alexander Schmemann) |
|
#7
|
|||
|
|||
|
Eu am doua retete grozave: una-i cu macrou si una clasica de la Braila cu scrumbie.
Una-i pentru buzunar de bugetar, cealalata pentru bugetar care a facut un credit la o banca, doua..stie bugetarul mai bine. La Braila macroul este 5.70 lei/kg iar scrumbia 18.50lei/kg.Astea-s preturile ca am trecut prin piata. Bun si acum Macrou la cuptor. Reteta e de la mama, pe care la randul ei o avea de la bunica ( Dumnezeu sa le odihneasca pe amandoua!) Se cumpara pestele se lasa putin la decongelat nu foarte mult sa nu se decongeleze total.Se taie rondele, se indeparteaza capatana si matele se spala. Se sareaza si in interior se umple cu o maslina...se continua aceasta operatiune pana se termina tot pestele. Se pune intr-o cratita sau tava se adauga jumatate cescuta (de cafea) de ulei, otet de 9 grade , boabe de piper, foi de dafin, boabe de mustar si apa dar sa nu-l acopere. Se introduce la cuptor si se lasa pana isi schimba culoarea. Este foarte gustor si se prepara foarte rapid si simplu! Maine asta gatesc, adica in aceasta seara , ca maine il mananc, daca-s sanatoasa! BUN si acum piesa de rezistenta!!! Scrumbie la gratar, cuptor ce aveti voi. In primul rand aveti nevoie de scrumbie de Dunare e un deliciu GARANTAT. Se curata scrumbia de solzi si mate daca aveti norocul sa dati si peste icre nu le aruncati ca se leaga si sunt o delicatessa.Se spala in apa rece, se dau cu putina sare si in interiorul burtii se introduc feliute de lamaie. Se infasoara in hartie de copt sau in ziare, se ung cu putin ulei si se aseaza pe gratarul incins. Sunt gata in momentul in care hartia s-a inchis la culoare. Se servesc cu lamaie multa, mujdei de usturoi, mamaliga calda si un pahar de vin rosu facut in gospodarie, sau mai exact cumparat de la tarani din piata. Va urez sa le preparati si sa ma pomeniti cand le gustati: " Vai, ce reteta buna ne-a trimis Aurelia din Braila!" Doamne ajuta!!! |
|
#8
|
|||
|
|||
|
Scrumbia e un peste foarte gras...tb gatit la cuptor ff bine, altfel sa nu patiti ca mine, sa ajungeti in urgenta.
Citat:
|
|
#9
|
|||
|
|||
|
Citat:
|
|
#10
|
|||
|
|||
|
Mancare traditionala din Banat :
Cartofi taranesti, apropos sunt de post, imi plac cu muraturi.Se fierb cartofi, in coaja sau cubulete, cati doriti, apoi cand sunt fierti, se zdrobesc. Separat intr-o tigaie, calim o ceapa, punem putina boia dulce, si imediat cartofii zdrobiti, si sare. Papa de porodici. Se caleste o ceapa, apoi se pune un ardei, apoi multe rosii coapte si decojite, se lasa putin sa fiarba, separat laptele il amestecam cu doua linguri de faina, iar cand fierbe papa, se adauga laptele. si se lasa pana da in clocot. Placinte cu ceapa sau cu cartofi sau dovleac. Zama aita. Zama de fasole verde . Scoverzi (clatite) Zama de crumpi (cartofi) Paine prajita unsa cu usturoi si cu rosiiii. |
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Istoria Bibliei romanesti | Alustor | Intrebari utilizatori | 3 | 09.10.2012 15:48:27 |
| Fototeca ortodoxiei romanesti | cristiboss56 | Resurse ortodoxe on-line | 2 | 09.02.2012 13:08:09 |
| costume populare-traditii romanesti | lore86 | Generalitati | 9 | 18.12.2011 12:22:37 |
| Pastorale ale IPS Mitropoliti ai Bisericilor Ortodoxe Traditionale | razvan.mn | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 7 | 20.04.2010 21:14:32 |
| 23 canale romanesti pentru cei din strainatate | patinina34 | Stiri, actualitati, anunturi | 4 | 10.08.2009 20:26:26 |
|
|