Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 22.03.2010, 19:29:18
arwein's Avatar
arwein arwein is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 07.01.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 582
Implicit Urzici

Se curata urzicile de coditele mai groase si se spala bine- bine. Apoi se oparesc in apa cu sare, se toaca, se pun din nou in o parte dinapa in care au fost oparite, se adauga ulei si malai incet- incet- ca la mamaliguta. Se fiërbe totul pana se ingroasa. Unii pun in loc de malai, faina- dar cu malai ies mai bune. Baza de piure de urzici poate fi folosita si pentru placinta cu urzici!!!! In afara de faptul ca sunt bune sunt si o sursa destul de buna de fier si sunt si.....eco (nu cultiva nimeni urzici, sa fie in pericol de ingrasamant azotat). oare in alte tari se mananca urzici?
Reply With Quote
  #2  
Vechi 22.03.2010, 19:42:11
mirabela mirabela is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.03.2009
Locație: germania
Religia: Ortodox
Mesaje: 487
Implicit

da, sunt ffff bune si sanatoase...mai pot fi gatite cu lapte si usturoi..

mama le face post, cu faina si apa si usturoi.



Citat:
În prealabil postat de arwein Vezi mesajul
Se curata urzicile de coditele mai groase si se spala bine- bine. Apoi se oparesc in apa cu sare, se toaca, se pun din nou in o parte dinapa in care au fost oparite, se adauga ulei si malai incet- incet- ca la mamaliguta. Se fiërbe totul pana se ingroasa. Unii pun in loc de malai, faina- dar cu malai ies mai bune. Baza de piure de urzici poate fi folosita si pentru placinta cu urzici!!!! In afara de faptul ca sunt bune sunt si o sursa destul de buna de fier si sunt si.....eco (nu cultiva nimeni urzici, sa fie in pericol de ingrasamant azotat). oare in alte tari se mananca urzici?
Reply With Quote
  #3  
Vechi 22.03.2010, 19:48:56
cherub cherub is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.06.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 422
Implicit piureul de urzici are gust mai bun cu rantash

Citat:
În prealabil postat de arwein Vezi mesajul
Se curata urzicile de coditele mai groase si se spala bine- bine. Apoi se oparesc in apa cu sare, se toaca, se pun din nou in o parte dinapa in care au fost oparite, se adauga ulei si malai incet- incet- ca la mamaliguta. Se fiërbe totul pana se ingroasa. Unii pun in loc de malai, faina- dar cu malai ies mai bune. Baza de piure de urzici poate fi folosita si pentru placinta cu urzici!!!! In afara de faptul ca sunt bune sunt si o sursa destul de buna de fier si sunt si.....eco (nu cultiva nimeni urzici, sa fie in pericol de ingrasamant azotat). oare in alte tari se mananca urzici?
Sunt cu mult mai gustoase daca li se adauga si rantash (ceapa calita in ulei), si putin usturoi zdrobit (eventual, diluat cu vreo cativa stropi de apa si amestecat cu vreo cateva picaturi de ulei de masline ori de floarea-soarelui, si cu vreo cativa stropi de zama de lamaie proaspat stoarsa)... Se mai pot ingrosa cu niscaiva faina (vreo cateva linguri, in functie de cantitatea urzicior - adaugata 'in ploaie' si amestecand continuu spre a nu se lipi ori forma cocoloashe, sau diluata cu putina apa, separat, si amestecata bine, cu un tel sau lingura de lemn, tot ca sa nu formeze cocoloashe). Pot fi servite cu mamaligutza calda sau cu paine proaspata etc. Aceste 'procedee' le stiu de la bunica mea, Dumnezeu s-o ierte si usoara tzar'na-i fie, care ne mai gatea, uneori, primavara, 'pt. innoirea sangelui' (dupa cum ne zicea ea), cate un piure de urzicutze, inegalabil si incomparabil de gustos.
Reply With Quote
  #4  
Vechi 22.03.2010, 19:58:27
arwein's Avatar
arwein arwein is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 07.01.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 582
Implicit

A! am uitat: deasupra se pune hrean proaspat ras!!!!
Multumesc pentru idee cherub, voi incerca!
Reply With Quote
  #5  
Vechi 22.03.2010, 20:06:06
Hartford's Avatar
Hartford Hartford is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 27.11.2005
Locație: USA
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.809
Implicit urzici

Citat:
În prealabil postat de arwein Vezi mesajul
Se curata urzicile de coditele mai groase si se spala bine- bine. Apoi se oparesc in apa cu sare, se toaca, se pun din nou in o parte dinapa in care au fost oparite, se adauga ulei si malai incet- incet- ca la mamaliguta. Se fiërbe totul pana se ingroasa. Unii pun in loc de malai, faina- dar cu malai ies mai bune. Baza de piure de urzici poate fi folosita si pentru placinta cu urzici!!!! In afara de faptul ca sunt bune sunt si o sursa destul de buna de fier si sunt si.....eco (nu cultiva nimeni urzici, sa fie in pericol de ingrasamant azotat). oare in alte tari se mananca urzici?
Pe aici nu am auzit de urzici si chiar daca am vazut pe cimp e riscant ca nu stii ce stropeli cu chimicale sint pe acolo. Luna viitoare sper sa maninc urzicute in Romania.....
__________________
Rugaciunea care-i plansa
In a lacrimei parau,
Te sfinteste si te-nalta
Ca sa-l vezi pe Dumnezeu!
Reply With Quote
  #6  
Vechi 22.03.2010, 20:15:30
mirabela mirabela is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.03.2009
Locație: germania
Religia: Ortodox
Mesaje: 487
Implicit

Mancarea mea preferata, si e de post, nu pot sa-mi dau seama cum de am omis-o !!!!!

Mancare de fasole verde:

se caleste o ceapa, se pune ardei roshu, si apoi roshii decojite si taiate cubulete, apoi fasolea, spalata, rupta la capete( se arunca), si rupta in mai multe bucati, si sare. se pune capacul, si se da la foc mic. Nu se pune apa.

Se serveste cu mujdei !!!
Reply With Quote
  #7  
Vechi 22.03.2010, 20:20:44
LapetiteMoc LapetiteMoc is offline
Banned
 
Data înregistrării: 04.05.2009
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.900
Lightbulb iahnie de fasole uscata

Se fierbe fasolea bine (schimbandu-se cateva ape - doua, trei chiar), apoi se scurge apa, se piseaza fasolea adaugandu-se ulei (ca la maioneza), ceapa tocata marunt, sare/vegeta. Se asaza pasta obtinuta pe un platou, iar deasupra se pune o prajeala usoara de ceapa cu ulei si rosii.

Last edited by LapetiteMoc; 22.03.2010 at 20:36:33.
Reply With Quote
  #8  
Vechi 22.03.2010, 20:55:22
laraG laraG is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 09.10.2008
Locație: timisoara
Religia: Ortodox
Mesaje: 425
Implicit Aluat de placinta

300 ml apa calduta
200 ml ulei
cca 500 gr.faina alba
25 gr drojdie, putina sare
Se pune faina intr-un castron , se face o adancitura in mijloc, se pune drojdia si cate putina apa,se amesteca usor cu faina se lasa sa dospeasca dupa care se adauga uleiul tot cate putin si se amesteca bine cu faina(daca este prea unsuros sau moale se mai adauga putina faina).Se mai lasa la dospit cca.15 min.Se intind foi de marimea unei tavi obisnuite ,care se umplu cu mere rase si dunstuite.Se mai foloseste si la cornulete umplute cu fructe inghetate din congelator(visine, caise, piersici)sau cu piure de spanac, urzici, etc.
Din acest aluat in care se adauga si zahar la pregatirea lui, se pot pregati si cozonaci de post.
__________________
"Nu va temeti de cei care ucid trupul si dupa aceea nu pot face nimic mai mult...Temeti-va de acela care , dupa ce a ucis , are putere sa arunce in gheena;adevar spun, temeti-va de acesta"(Lc.12,4-5)
Reply With Quote
  #9  
Vechi 22.03.2010, 21:11:42
casiana's Avatar
casiana casiana is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.03.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 172
Implicit Drob de miel

Ingrediente
• 1 kg maruntaie miel – ficat, inima, plamani, rinichi, splina
• 200 g ceapa uscata • 3 legaturi ceapã verde
• 100 ml untdelemn • 2 oua mari
• sare, piper • 1 prapur miel
• 50 g unt
Preparare:
Se spala prapurul, se lasa in apa rece
• Se spala maruntaiele in cateva ape, se oparesc scurt într-o apa clocotita
• Se fierb în ape cu un praf de sare 30 minute de la primul clocot; se scot
• Daca s-au recit, se toace din cutit, marunt,(se pot toca si prin masina – dar iese ca un pateu, nu drob)
• se incinge bine grasimea sau uleiul la foc iute
• Ceapa, si uscata si verde, se toaca maruntel;
• Jumatate din ceapa se pune în grasime la prajit
• Cand s-a inmuiat si s-a strevezit putin, se adauga tocatura, sa sfaraie înca
5 minute; apoi se ia prajeala de pe foc, se scurge bine de grasime si se
raceste
• Ouale se bat cu sare si piper
• Se amesteca tocatura, ceapa ramasa si ouale
• Prapurul se scurge de apa, se întinde dantela-i cu delicatete si se umple
cu amestecatura de mai sus
Finalul (în trei variante):
A • Se unge cat de bine cu unt o tava adancuta de cozonac, se potriveste
drobul în forma asta si se da la cuptor, la foc foarte mic, pana se
rumeneste bine (maroniu deschis)
B • Se turteste drobul, rotunjit ca o ... turta, printr-o clisa facuta din 2 oua
si 2 linguri de faina, si se pune la prajit în grasime incinsa pana se
rumeneste; se mai pune si în cuptor, vreo 15-20 minute, la foc minuscul,
sa se lege – usuce – patrunda
C • Tava de cozonac se unge cu unt, se presara din gros cu pesmet; drobul
si el se presara cat de des cu pesmet; se pune în tava si se da la cuptor

S-aveti pofta!
__________________
Ma plangeam ca n-am bani pentru sandale, pana cand m-am intalnit cu un om fara picioare...
"Cred, Doamne! ajuta necredintei mele!"(Marcu, 9:24)
Reply With Quote
  #10  
Vechi 22.03.2010, 22:59:02
casiana's Avatar
casiana casiana is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.03.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 172
Implicit Ciorba de miel

• 1 cap miel, gat, coada, merg si alte bucati de carne cu os, orice in afara
de muschii spatelui, carnea pulpelor si maruntaielor, care direct la friptura
si drob pot ajunge
• 3 morcovi • 2 pastarnaci • 1 telina
• 2 cepe • 100 g orez • 2 oua
• 200 ml smantana • 100 g macris • leustean, tarhon
• 20 boabe piper • sare • 1 l bors (eventual 100 ml otet)
• Se pregateste capul: se taie partea din fata, cu dinti, a botului, se scot
globii ochilor; se spala narile cu apa si se
curata cu varful cutitului
• Se taie gatul si restul carnii în bucati potrivite polonicului
• Se taie marunt zarzavatul – morcovii, pastarnacul, telina si ceapa
• Se pun ceapa si zarzavatul la fiert în 3 1 apa rece cu carnea, piperul si
o lingurita de sare (sa se închege spuma)
• Se spumuieste
• Dupa o ora de fiert molcomit se adauga orezul spalat si macrisul tocat
• Dupa alte douazeci de minute se adauga si borsul (cam o jumatate
litru, normal, 1 l daca va place mai acra) si se mai lasa cateva clocote
• Fiertura are voie si e bine sa scada 1 litru, dar nu mai mult, ca
se-ndeseste prea tare. Daca a scazut mai mult se completeaza
• Se ia de pe foc, se drege cu smantana batuta cu ouale si putina zeama
din ciorba, se sareaza
• Se presara leustean si tarhon tocate
__________________
Ma plangeam ca n-am bani pentru sandale, pana cand m-am intalnit cu un om fara picioare...
"Cred, Doamne! ajuta necredintei mele!"(Marcu, 9:24)
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Istoria Bibliei romanesti Alustor Intrebari utilizatori 3 09.10.2012 14:48:27
Fototeca ortodoxiei romanesti cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 2 09.02.2012 12:08:09
costume populare-traditii romanesti lore86 Generalitati 9 18.12.2011 11:22:37
Pastorale ale IPS Mitropoliti ai Bisericilor Ortodoxe Traditionale razvan.mn Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 7 20.04.2010 20:14:32
23 canale romanesti pentru cei din strainatate patinina34 Stiri, actualitati, anunturi 4 10.08.2009 19:26:26