Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 13.03.2010, 00:47:46
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.01.2010
Mesaje: 2.305
Implicit

Nu avem dreptul sa judecam pe altii ,pentru ca ne sapam singuri groapa.
Daca cineva judeca pe altul,chiar si eretic fiind, i se va zice si lui la Judecata : "ai judecat pe aproapele tau ,ai spus ca nu se va mantui,ca e ratacit .Hai sa deschidem canoanele sinoadelor sa vedem cat de ortodox esti tu insuti :ti-ai rotunjit colturile barbii? anatema " Caci toti gresim,si nimeni nu e perfect,si numai sfintii au putut tine cu adevarat invataurile desavarsite .Dar daca in aceasta stare de pacatosenie,mai si judecam,chiar toata dreptatea din lume avand-o,chiar daca sfintii insusi au zis acel lucru ,ne largim cum nu se poate mai mult groapa.Caci daca pentru neputinta noastra de a face binele vom gasi intelegere,pentru inconstienta noastra de a judca pe cel care la randul sau se zbatea in aceleasi neputinte ca ale noastre , nu avem cum sa gasim intelegere .
Deci sa lasam pe sfinti sa judece pe cei care gresesc ortodoxiei,si pe Dumnezeu sa judece pe cei care gresesc fata de El insusi.
Caci de aceea ne-a dat Dumnezeu un Judecator la fel ca noi,care sa ne inteleaga slabiciunile,El insusi fiind ispitit. Si tot ce ne cere acel Judecator e simplu si echitabil 'nu judeca sa nu fii judecat!"
Reply With Quote
  #2  
Vechi 13.03.2010, 01:22:44
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.736
Implicit

Eu cred că există două citate biblice rău folosite. În schimb vehiculate până la sațietate: "Dumnezeu este iubire" și "să nu judeci".
Acest comandament, "să nu judeci pe aproapele tău", așa cum îl înțeleg eu, ne cere prudență în a aprecia starea sufletului aproapelui nostru. Atât în vremea vieții sale, cât și, mai ales, după plecarea lui dintre noi. Noi, de fapt, nu știm dacă sufletul cuiva este viu sau mort pentru Dumnezeu, adică nu avem acces, așa cum numai El are, la "nucleul interior" al aproapelui nostru. Despre cutare vecin, care o viață a trăit în beție și desfrâu, noi nu știm dacă s-a mântuit ori dacă este damnat. Tot ceea ce știm, de fapt, este că adeseori s-a îmbătat și adeseori și-a înșelat nevasta. Dar, poate că nu a cunoscut gravitatea unor asemenea lucruri și, necunoscând-o, poate că nu a fost vina lui. Noi nu putem fi perfecți în a deosebi cât este ignoranță vinovată și cât este ignoranță invincibilă. A auzit el Cuvântul Domnului, cum că nu vor intra în rai bețivanii și desfrânații și l-a rejectat, sau poate că nu l-a auzit ? Dacă nu l-a auzit, această neauzire e din vina lui sau nu a auzit fiindcă nu a vrut să audă ? Nu putem ști, nu trebuie să judecăm. Dar chiar și dacă a auzit Legea și a respins-o, poate că s-a căit în ultimul ceas al vieții și poate că și lui, precum tâlharului din dreapta, Domnul i-a spus "Astăzi vei fi cum Mine în rai!". Nici chiar despre Ceaușescu, ori Stalin, noi nu putem afirma cu absolută certitudine că sunt damnați. Numai despre sfinți putem spune în mod sigur că sunt "la masa împărăției". Și despre un singur om putem bănui cu un oarecare temei biblic că este în iad. În rest, nu știm, nu putem judeca.

Ce NU înseamnă "să nu judeci" ? La ce NU se referă acest comandament ? Asta mi se pare mai important, aici se face confuzie adesea. "A nu judeca" nu înseamnă a confunda patima cu virtutea. "A nu judeca" nu înseamnă că hoția este alceva decât hoție și nu înseamnă că acela care face hoții este altceva decât un hoț. Nu am dreptul ca, în numele principiului "să nu judeci", să-i spun hoțului că poate că e foarte bine că fură, ci dimpotrivă, am nu dreptul, ci datoria să-i spun că ceea ce face este ceva extrem de rău pentru el și că ar fi bine să se îndrepte cât este încă zi... Tocmai pentru că îl iubesc pe aproapele meu care fură nu pot să îl las așa din considerentul biblic prost interpretat "să nu îl judec". Eu știu cât e de important pentru sufletul lui să nu fure, ori, dacă a făcut-o, să realizeze mai întâi eroarea pentru ca să se poată căi și să găsească iertare. Eu nu pot să îl las așa, ca și când dacă se mântuie ori nu îmi e totuna, ori chiar ca și când mi-aș dori damnarea lui perpetuă, din pricină că el, sau alt hoț ca el, mi-a furat mie portofelul odată. La rândul meu, îmi doresc ca cei care mă iubesc să nu mă lase în mlaștina greșelii și, zicând că nu mă judecă, să mai mă împingă un pic, prin neintervenția lor, spre înec. Ci îmi doresc să îmi deschidă ochii la timp, ca să mă pot salva: ce dovadă mai mare de iubire îmi pot dori de la aproapele meu ?

Pe scurt, eu cred că "a nu judeca" înseamnă a nu judeca starea sufletului într-un caz particular, nu înseamnă a nu face judecăți morale.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 13.03.2010 at 01:29:02.
Reply With Quote
  #3  
Vechi 13.03.2010, 11:01:12
almaris
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Toti "judecam" mai mult sau mai putin, insa cand vine vorba de practici ale oamenilor care incalca principiile e tare greu, nu poti sa te duci sa spui unuia "Nu mai face cutare lucru ca nu e bine". Mai rau o sa faca daca spui asa, pe principiul "Ce, ma inveti tu pe mine?"

Ma impresioneaza cum Mantuitorul a reusit doar prin atitudinea Sa, printr-o privire, prin cateva cuvinte sa aduca pe drumul cel bun doi nenorociti ai vremii, vamesii Matei si mai apoi Zacheu, astia jupuiau pielea de pe oameni, erau urati de toata lumea, dar care confruntati cu atitudinea necondamnatoare a Domnului au parasit vechile obiceiuri. Au inteles ceea ce multi dintre noi nu inteleg pana in ziua de azi, anume ca iertarea lui Dumnezeu nu iti da dreptul sa mergi mai departe pe drumul pavat cu pacate pe principiul "Lasa ca imi cer iertare". Daca gestul de iertare al lui Dumnezeu nu este suficient ca sa lasam in urma practicile rele, ma tem nici frica de iad, nici vreo amenintare, chiar cu moartea nu vor reusi.

Sa uram pacatul, dar sa iubim omul, de multe ori e greu sa delimitam pe unul de altul.
Reply With Quote
  #4  
Vechi 13.03.2010, 11:05:51
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.01.2010
Mesaje: 2.305
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Nu am dreptul ca, în numele principiului "să nu judeci", să-i spun hoțului că poate că e foarte bine că fură, ci dimpotrivă, am nu dreptul, ci datoria să-i spun că ceea ce face este ceva extrem de rău pentru el și că ar fi bine să se îndrepte cât este încă zi... Tocmai pentru că îl iubesc pe aproapele meu care fură nu pot să îl las așa din considerentul biblic prost interpretat "să nu îl judec". .
Daca vezi pe celalalt ca face raul si nu ii spui ,nu e o ne-judecare ,ci asa dupa cum spui,este chiar un pacat . Este un pacat impotriva milosteniei sufletesti ,pentru ca nu te ingrijesti de mantuirea aproapelui .
Dar lucrurile sunt extrem de fine.
De exemplu ,sa zicem ca suntem in campania electroala si strigam la ceilalti "Hotilor,a-ti devalizat tara ".Avem dreptate caci aceea chiar fura.Dar tu,partidul tau nu fura? Tu nu ai facut aceleasi pacate despre care atragi atentia celuilalt?
Deci,calea e simpla si clara: curata-ti inainte ochiul,nu de alta,dar ca sa vezi sa scoti paiul din ochiul celuilalt.
Reply With Quote
  #5  
Vechi 13.03.2010, 14:16:26
macsim
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Parerea mea este ca "nu judecati" inseamna "nu lua omul si-l arunca intr-o cutie, cu o sentinta definitiva pusa de tine pe fruntea lui". Pentru ca nici un om de pe lumea asta nu este indreptatiti sa "execute" pe cineva. Pentru ca nimeni nu este indreptatit sa dea cu piatra. Acest gen de judecata este pacat.
Din pacate vad foarte multa judecata aici pe forum. Nu se poarta doar discutii ideologice, ci ne impachetam unii pe altii, punem etichete pe fruntile celorlati si cu convingerea superioritatii personale ii aruncam in sertarele propriilor prejudecati.
De ce nu trebuie sa-i judecam pe altii? Pentru ca ar trebui sa grijim de barnele din ochii nostri si nu de aschiile din ochii altora, precum ne invata Domnul nostru. E ciudat, cat de crestini si cristocentrici ne credem si cat de putin tinem cont de invataturile Celui care sustinem cu mandrie ca ii apartinem, unii mai mult decat altii ... Mi se pare demagogic, asta apropo de judecata ... :-)
Si eu cred in puterea exemplului. Este o vorba englezeasca, ce spune ceva de genul: "nu aud ce spui despre tine, pentru ca sunetele cuvintelor tale sunt acoperite de zgomotul atitudinii tale." Nu pot afirma despre mine ca as cunoaste adevarul, daca el nu se reflecta in viata mea. A fi crestin nu inseamna a cita versete biblice si a da exemplu vietile altora. Ce facem cu trairea lucrurilor pe care le strigam cu atata furie uneori?
Reply With Quote
  #6  
Vechi 13.03.2010, 14:41:41
iana iana is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 22.04.2008
Locație: romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 553
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Nu avem dreptul sa judecam pe altii ,pentru ca ne sapam singuri groapa.
Daca cineva judeca pe altul,chiar si eretic fiind, i se va zice si lui la Judecata : "ai judecat pe aproapele tau ,ai spus ca nu se va mantui,ca e ratacit .Hai sa deschidem canoanele sinoadelor sa vedem cat de ortodox esti tu insuti :ti-ai rotunjit colturile barbii? anatema " Caci toti gresim,si nimeni nu e perfect,si numai sfintii au putut tine cu adevarat invataurile desavarsite .Dar daca in aceasta stare de pacatosenie,mai si judecam,chiar toata dreptatea din lume avand-o,chiar daca sfintii insusi au zis acel lucru ,ne largim cum nu se poate mai mult groapa.Caci daca pentru neputinta noastra de a face binele vom gasi intelegere,pentru inconstienta noastra de a judca pe cel care la randul sau se zbatea in aceleasi neputinte ca ale noastre , nu avem cum sa gasim intelegere .
Deci sa lasam pe sfinti sa judece pe cei care gresesc ortodoxiei,si pe Dumnezeu sa judece pe cei care gresesc fata de El insusi.
Caci de aceea ne-a dat Dumnezeu un Judecator la fel ca noi,care sa ne inteleaga slabiciunile,El insusi fiind ispitit. Si tot ce ne cere acel Judecator e simplu si echitabil 'nu judeca sa nu fii judecat!"

Sa facem totusi diferenta intre cele doua sensuri ale termenului judecata: acela de discernamant si acela de osandire. Probabil ca intr-o alta limba exista doi termeni diferiti pt cele doua.
Reply With Quote
  #7  
Vechi 13.03.2010, 15:23:12
annajanette
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

eu zic asa: daca vezi pe cineva ca fura si ii dai un sfat nu e judecata, de ex: nu mai fura ca nu bine ai nevoie de ceva cere-mi ajutorul.
dar daca incepi bai nu mai fura, ce nesimtit esti, esti nu stiu cum si de fapt il insulti si nu il ajuti sa nu mai faca ci doar ii demonstrezi ca tu esti foarte destept si moral si el decazut, asta e judecata.
asta este dupa parerea mea diferenta.
Reply With Quote
  #8  
Vechi 13.03.2010, 15:50:11
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.01.2010
Mesaje: 2.305
Implicit

Ca sa nu o mai lungesc cu explicatiile ma voi mandri un pic.
Eu(dar cred ca multi) isi dau seama cand cineva judeca si cand nu ,cand este o observatie intemeiata sau este o judecata ,cand este ceva facut spre corectarea si atragerea atentiei aproapelui sau este o judecata. Cum fac? Nu stiu,dar se simte din ce inima vorbeste celalalt. Si mai ales se simte daca acela isi vede greselile sale ,inainte de a le vedea pe ale celuilalt.
Si se vede daca respecta porunca ,care nu e una oarecare ci este porunca de capatai (data de insusi Dumnezeu Fiul) si anume : Sa nu faci celorlalti ceea ce nu ti-ar place sa ti se faca tie .
Deci nu este o simpla deosebire de nuante ,cum ar fi deosebirea intre 2 termeni (iana).Ci este un lucru fundamental ,aratat de multe ori si de Domnul,si anume ca conteaza inima din care vorbesti , si ochiul smereniei indreptat asupra ta insati.
Multi sfinti au dojenit si au criticat ,si nu se simte deloc ca ar judeca,ci ei chiar indreapta,si ne indreapta peste veacuri.
Dar tu,care vrei sa indrepti pe aproapele,te-ai curatat intai pe tine insuti?
Asta e deosebirea intre judecata si observatie intemeiata ,propria ta curatenie si smerenie,pentru ca altfel nu am fi decat farisei.
Reply With Quote
  #9  
Vechi 13.03.2010, 19:51:46
iana iana is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 22.04.2008
Locație: romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 553
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Ca sa nu o mai lungesc cu explicatiile ma voi mandri un pic.
Eu(dar cred ca multi) isi dau seama cand cineva judeca si cand nu ,cand este o observatie intemeiata sau este o judecata ,cand este ceva facut spre corectarea si atragerea atentiei aproapelui sau este o judecata. Cum fac? Nu stiu,dar se simte din ce inima vorbeste celalalt. Si mai ales se simte daca acela isi vede greselile sale ,inainte de a le vedea pe ale celuilalt.
Si se vede daca respecta porunca ,care nu e una oarecare ci este porunca de capatai (data de insusi Dumnezeu Fiul) si anume : Sa nu faci celorlalti ceea ce nu ti-ar place sa ti se faca tie .
Deci nu este o simpla deosebire de nuante ,cum ar fi deosebirea intre 2 termeni (iana).Ci este un lucru fundamental ,aratat de multe ori si de Domnul,si anume ca conteaza inima din care vorbesti , si ochiul smereniei indreptat asupra ta insati.
Multi sfinti au dojenit si au criticat ,si nu se simte deloc ca ar judeca,ci ei chiar indreapta,si ne indreapta peste veacuri.
Dar tu,care vrei sa indrepti pe aproapele,te-ai curatat intai pe tine insuti?
Asta e deosebirea intre judecata si observatie intemeiata ,propria ta curatenie si smerenie,pentru ca altfel nu am fi decat farisei.
Ceea ce am subliniat cum se numeste? Care dintre cei care suntem aici suntem siguri ca nu ne inselam cand sustinem ca stim ce este in inima celuilalt.
Nu ne comparam cu sfintii, Iustin, ca sfintii nu stau pe forum. Eu in continuare cred ca aici facem doar schimburi de pareri. Si mai ales pt faptul ca nu ne cunoastem decat din ceea ce scriem, cred ca mai degraba se judeca ideea nu persoana. De multe ori nu stim cum este cel care scrie decat din felul in care pune problema si asta nu e relevant pt ca nu stim daca omul acela asa gandeste, sau vrea sa provoace, sau vrea sa-si intareasca lui o convingere. Sunt si oameni care se cunosc aici si s-au legat si prietenii. Si nu cred ca daca oamenii se mai si contrazic este foarte grav. Depinde de scopul fiecaruia: daca vrea sa si invete ceva sau se crede atoatestiutor. Si mai cred ca dintr-o discutie de multe ori in contradictoriu, are fiecare de invatat ceva. Si daca nici unul dintre cei doi macar cel putin un al treilea care doar citeste. Altfel nu cred ca am mai sta pe aici.

Edit: mai citeste de cateva ori cu atentie ce a scris Florina, ca foarte bine a scris in cele doua postari.

Reedit: M-am mai gandit un pic si cred ca si tu ai dreptate totusi, sunt de multe ori raspunsuri rautacioase, eu cred ca am idealizat putin (mai sus). Ai dreptate in unele cazuri asa e (vezi iar judec eu acum), dar sa nu generalizam asta e ideea. Ma gandesc atunci care ar fi concluzia, ce sa facem? Mie imi place acest forum si poate de aceea am venit si eu repede cu justificarile.

Last edited by iana; 13.03.2010 at 20:20:00.
Reply With Quote
  #10  
Vechi 27.04.2010, 22:34:20
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.703
Implicit

Cititi cartea arhimandritului Serafim Alexiev, "Cea mai scurta cale catre rai: nu judeca si nu vei fi judecat!" si va veti folosi de ea! Si mie mi-a recomandat-o un bun prieten.
__________________
Pe noi inșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cum putem sa nu judecam ? Mirela0110 Generalitati 10 13.10.2011 00:05:20
Sa nu judecam aproapele costel Generalitati 49 31.08.2011 19:15:46
Judecam iar.. danyel Biserica Ortodoxa Romana 17 10.03.2010 22:15:52
Avem dreptul de a alege, nu sa aleaga altii pentru noi!!! fior Generalitati 1 08.02.2009 16:29:00