![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
#1
|
||||
|
||||
|
Citat:
Pentru coliva din grâu se pune apă de patru ori și jumătate mai mult decât grâu și se fierbe mai mult, cam două ore (chiar 2 și 1/2 ore). Vom fierbe într-un vas cu pereții mai groși, de preferat un tuci. Este bine să fierbem 1 kg grâu, chiar dacă nu îl preparăm apoi pe tot. Cu cât este mai mult ,cu atât fierbe mai repede și mai bine. Se poate pune și grâu obișnuit (fără a fi decortificat), dar să nu fie mai vechi de un an. Se alege grâul, apoi se spală (cu apă călduță) în câteva ape, până când apa devine suficient de limpede. Grâul trebuie pus la muiat cu cel puțin 6-8 ore înainte de a-l fierbe. De preferat chiar de dimineața până seara. Se dă întâi focul la mare până ce începe să fiarbă apa , apoi se lasă la foc cât mai mic. După 5-10 min. de fiert se schimbă apa, înlocuind-o tot cu apă fierbinte (astfel va ieși mai limpede și de culoare mai deschisă). Nu este recomandat să schimbăm apa de mai multe ori, pentru că se pierde esența grâului. Vom amesteca rar, cu o lingură de lemn. Uneori putem doar să clătinăm puțin vasul. Se poate fierbe și la cuptor. Când a înflorit bobul și compoziția a început să se lege, vom gusta. Dacă bobul se sfarmă ușor (prin apăsarea lui cu lingura), însemnă că este fiert. Dacă alunecă, și apa este deja scăzută, putem să mai adăugăm puțină apă fierbinte. Spre sfârșit vom adăuga un vârf de sare. Cu 5 min înainte de a opri focul, punem și zahărul, cel puțin un sfert din cantitatea pusă de grâu. Acum vom amesteca mai mult, pentru a nu se prinde de vas. Dacă punem zahărul prea devreme, poate să întărească bobul. Este bine ca după ce a fiert să o lăsăm în același vas până dimineață, acoperită cu un ștergar și un prosop gros. Până se răcește ea se mai leagă încă puțin. Dimineața o putem da o dată și prin mașina de tocat carne, dacă ni se pare că nu este suficient de moale bobul. Dacă iese cu prea multă zeamă, se poate scurge puțin printr-o sită mare. După aceea punem nuca pisată, aromele, de preferință zahăr vanilat, sau fiole de vanilie (sau de rom). La 1kg. grâu se pot pune două (chiar trei) fiole. Se mai poate adăuga și zahăr dacă este cazul (de preferat pudră).Vom amesteca bine. La o compoziție prea vârtoasă se poate adăuga miere. La o compoziție prea moale se mai pot adăuga biscuiți pisați. Nuca, precum și biscuiții se pot pisa rapid dacă îi punem într-o punguță de plastic ceva mai groasă (eventual cu o hârtie pusă deasupra) și o batem ușor cu tocătorul de șnițele. Nuca o vom cumpăra din timp, cât mai proaspătă. Dacă este râncedă strică gustul. Cantitatea de nucă poate varia. Se poate pune și un sfert din cea de grâu. Pe deasupra punem un strat de biscuiți rași sau de pesmet, apoi un strat de zahăr (nu neapărat pudră). Apoi o vom orna în formă de cruce. Dacă nu avem timp suficient nu vom insista asupra ornatului. Este important să ajungem cu coliva la biserică înainte de a începe Sfânta Liturghie (inainte de ora 9) și să dăm pomelnicul la preot la timp. |
|
#2
|
||||
|
||||
|
Pentru coliva, folosesti 1 masura de arpacas si 3 1/2 apa- cam un deget peste 3,5 masuri apa. Se alege arpacasul de impuritati si se clateste de 9 ori cu apa calduta.Se foloseste un vas gros, din tuci, in care se pune graul si apa infierbantata, masurata, asa cum am specificat mai sus. Se lasa la foc mic de la inceput si nu se amesteca in el, se clatina la nevoie. Se fierbe ingaduitn pana scade apa. Atunci se amesteca si este gata cand lingura - de lemn- sta in picioare.Atunci adaugi stafide-cam 200g si amesteci. Tot atunci, dupa ce ai oprit, adaugi nuca taiata- cam 300-500g la 1kg de grau. Lasi la racit compozitia, dar din cand in cand mai amesteci, ca sa nu se formeze crusta. Cam de 4- 5 ori.
|
|
#3
|
||||
|
||||
|
La 750 g grau folosesc 2 lamai, esenta rom de cea mai buna calitate, vanilie de calitate si ingredientele mentionate:stafide, nuci. Zahar se pune dupa gust- dar nu prea dulce. Indicat este sa se puna dimineata, pentru a nu se inmuia prea tare .Se aseaza pe un platou, se niveleaza cu o lingura sau o spatula. Se pune deasupra biscuite ras cernut, apoi crucea se face folosind o forma- cu zahar pudra- este mai greu, ori din bombonele marunte sau mari, ciocolata...mai vezi si la altii. Daca respecti instructiunile, iti va iesi foarte bine. Am vazut ca totusi este in comert si grau care fierbe mai greu.Atunci, daca observi ca nu afiert bine, mai adaugi, facand loc pe margine, apa calda.Personal, pentru fiert coliva folosesc un vas larg la gura, din email, pe care il asez pe un gratar tiganesc asezat cu gura in jos, pentru a nu permite focului sa ia avant prea tare. Deci focul sa fie cat mai scazut.Sper sa iti reuseasca!
|
|
#4
|
||||
|
||||
|
Neaparat se adauga un praf de sare!
|
|
#5
|
||||
|
||||
|
Si si si... cel mai important este ca in tot timpul prepararii colivei - chiar si atunci cand se spala graul in 9 ape (cineva mi-a spus ca se spala in 7 ape, in a opta se inmoaie si in a noua se fierbe) - se spun rugaciuni in soapta!!!! Nu uitati de acest lucru!
O sa fac si eu coliva pentru bunicuta mea si sper sa iasa!
__________________
Pe noi inșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm. |
|
#6
|
||||
|
||||
|
Ce parere aveti de coliva deasupra careia se deseneaza, cu ajutorul unui sablon, chipul sfantului?
__________________
Mare esti, Doamne, si minunate sunt lucrurile Tale si nici un cuvant nu-i de ajuns spre lauda minunilor Tale! |
|
#7
|
||||
|
||||
|
Citat:
In esenta ei , in zilele de astazi, coliva este o delicatesa si nu o cantitate de "mortar" care trebuie impartita si consumata ca sa se odihneasca neaparat sufletul adormitului . Eu sunt un colivar incorigibil si , in general, viata mea este destul de strinsa de viata liturgica a bisericii, dar pot marturisi ca in 15 ani de prezenta in viata liturgica a bisericii nu am mincat de 10 ori colive impecabile ! Crestinul ortodox (si acum desigur ca ma refer la femei si mai ales la babele care sunt omniprezente in biserica, mai ales de pomenirea de obste a mortilor) inca nu este convins, patruns de ideea ca la biserica nu trebuie sa duci mult , ci poti duce si f. putin dar mai ales de foarte buna calitate . Ofrandele si prinoasele puse inaintea lui Dumnezeu trebuie sa fie impacabile si nu discutabile , dupa care , la observatiile primite sau chiar la refuzurile cu care esti tratat , sa incepi cu explicatii de genul: nu am mai gasit arpacas de ala bun, nu a indulcit zaharul cum a trebuit , nu am avut ochelarii la ochi cind am preparat-o , etc ! Daca nu te pricepi sa faci o colivioara f. buna de 5 lei , atunci cumpara un cozonac de 9 lei si imparte-l din tot sufletul si este mai bine primit decit coliva cu coji de nuca si fire de par sau nefiarta si pe care dupa prima gura ti-o arunca fratele crestin la gunoi deoarece nu este buna de mincat ! Deci, prezenta sfintului este o infrumusetare , o grija si o atentie deosebita din partea fabricantului/preparatorului , pt. ca ofranda sa arate cit mai bine , cit mai frumos, o grija sporita pt. cit mai bine , cit mai frumos ... fara a face dintr-un gind si o intentie buna o inselare pe fata : pe afara vopsit gardul , inauntru leopardul !
__________________
Credinta dreapta este medicamentul cel mare si cel dintii al mintuirii !- Sf. Maxim Marturisitorul . Last edited by zaharia_2009; 01.11.2012 at 18:05:31. |
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Reteta cu fructe de mare | angiteo | Intrebari utilizatori | 58 | 25.09.2016 23:26:43 |
| Reteta coliva | gabi3010 | Intrebari utilizatori | 4 | 30.03.2012 10:18:42 |
| desen coliva | andrada3 | Sfanta Liturghie | 4 | 12.05.2011 22:52:43 |
| Ce semnifică coliva | sofronie | Generalitati | 1 | 30.01.2011 03:00:57 |
| Reteta mantuirii | NECTARIE | Generalitati | 3 | 24.01.2011 16:56:59 |
|
|