Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.01.2010, 14:56:23
stereox's Avatar
stereox stereox is offline
Member

Data înregistrării: 04.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul

Savantul X observa fenomenul Y pe care nu-l poate explica. Dupa ce il intoarce pe toate partile, formuleaza explicatia Z, bazata pe ceea ce stia deja in domeniul fenomenelor de tip Y.
Dupa care, efectueaza experimentul K care valideaza sau nu explicatia Z.

Tu ai sa spui poate ca din procesul cognitiv teologic lipseste ultima parte.
Ei bine, dragul meu, ultima parte lipseste la tine pentru ca esti prea satisfacut de ipoteza Z care iti da sansa sa petreci o viata linistita, fara procese de constiinta sau dileme morale.
Experimentul K ar presupune schimbari radicale in stilul de viata, ori tocmai refuzul acestor schimbari te-au ds la formularea ipotezei Z si uite asa ne invartim intr-un cerc vicios.

Si binenteles, nu esti capabil sa vezi asta pentru ca deja consideri, aprioric, ipoteza Z mai mult deca satisfactoare si culmea ironiei! ca indeplineste toate criteriile studiului obiectiv, rational.

Care ar fi acel experiment "K" pe care ar trebui sa-l fac? Nu intelegi ca nu exista niciun experiment care sa poata demonstra existenta lui Dumnezeu?

Citat:

Pai da, la o adica si Darwin putea sa creada in evolutie, nici tu nu esti obligat sa crezi asa ceva, mai ales ca teoria lui n-a fost niciodata demonstrata intr-o maniera stiintifica care sa nu lase loc de indoieli.
Voi chiar aveti o problema cu evolutia / Big-Bangul si nu mai stiu ce... Bun, daca maine toate aceste teorii stiintifice vor fi invalidate, de ce ar fi asta o dovada ca Dumnezeu exista si El a creat lumea?
Vechi 11.01.2010, 02:12:22
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stereox Vezi mesajul
Care ar fi acel experiment "K" pe care ar trebui sa-l fac? Nu intelegi ca nu exista niciun experiment care sa poata demonstra existenta lui Dumnezeu?
Ba exista. Acela este trairea religioasa autentica.

Dar tu n-ai cum sa experimentezi asa ceva deoarece respingi ipoteza apriori.
Adica pe baza unui scepticism personal fara justificari rationale.

Citat:
Voi chiar aveti o problema cu evolutia / Big-Bangul si nu mai stiu ce... Bun, daca maine toate aceste teorii stiintifice vor fi invalidate, de ce ar fi asta o dovada ca Dumnezeu exista si El a creat lumea?
Ar fi inca o dovada (desi nu lipseste nici in prezent) ca sunteti capabili sa raspundeti unor intrebari existentiale ff. importante, lucru de care religia se ocupa cu succes.

Chiar pana si religiile inventate de oameni reusesc sa dea indivizilor care le imbratiseaza niste raspunsuri iar in virtutea lor un cofort si un sistem moral mult mai solid decat ateismul.

Cu alte cuvinte, chiar si o falsa religie teista este pe un nivel superior religiei ateiste.

Citat:
În prealabil postat de stereox Vezi mesajul
Daca experimentele nu sunt de acord cu concluzia, atunci "anticiparea pozitiva" si acea "credinta" care, vai, ar fi putut sa se transforme in cunoastere, devin nule! Si daca omul de stiinta respectiv persista in credintele anterioare, este ignorat sau eliminat incet - incet din comunitatea stiintifica.
Asta ar fi diferenta intre cunoasterea rationala si cea nerationala. Si mi se pare o diferenta semnificativa.

bleah
Poate imi dai un exemplu practic sa inteleg ce ai inteles din afirmatia mea si ce vrei sa spui de fapt..
Vechi 11.01.2010, 13:03:37
stereox's Avatar
stereox stereox is offline
Member

Data înregistrării: 04.01.2010
Implicit

Citat:
Ba exista. Acela este trairea religioasa autentica.

Dar tu n-ai cum sa experimentezi asa ceva deoarece respingi ipoteza apriori.
Adica pe baza unui scepticism personal fara justificari rationale.

Ca sa cred in Dumnezeu trebuie sa traiesc sentimentul religios autentic. E rationament circular - ca sa cred in Dumnezeu trebuie sa ma autoconving ca el exista. N-are niciun sens.

Citat:

Ar fi inca o dovada (desi nu lipseste nici in prezent) ca sunteti capabili sa raspundeti unor intrebari existentiale ff. importante, lucru de care religia se ocupa cu succes.

Care sunt acele intrebarile existentiale?

Citat:

Chiar pana si religiile inventate de oameni reusesc sa dea indivizilor care le imbratiseaza niste raspunsuri iar in virtutea lor un cofort si un sistem moral mult mai solid decat ateismul.
Cu alte cuvinte, chiar si o falsa religie teista este pe un nivel superior religiei ateiste.
Daca un lucru este fals atunci nu trebuie sa crezi in el. Daca un lucru este adevarat atunci trebuie sa crezi.
Daca cineva crede in ceva fals, doar pentru ca ofera niste raspunsuri si un anume confort, atunci nu gasesc nimic moral sau bun in acea credinta.

Iar ateismul nu este o religie. Ateul nu crede in zei, deci cum ar putea fi un ateu religios?
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Partener ateu onyx235 Nunta 87 26.03.2011 21:52:20
Suntem crestini, intrebati-ne orice andreicozia Generalitati 133 16.08.2010 23:01:34
Eminescu ateu? pisi Generalitati 39 18.01.2010 16:49:03
De ce sunt ateu agnostic hmiron Teologie si Stiinta 43 30.12.2009 22:51:32
ateu sau crestin? Dan-Virgil Generalitati 33 12.07.2008 21:21:58