Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.12.2009, 13:51:32
mc2009 mc2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.04.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Ba mai mult, viata crestina poate merge chiar si fara Scriptura, daca am avea nevointele, credinta si rugaciunea acelor Sfinti nestiutori de carte.
Windorin ((

Dar acesti sfinti de la care Sfanta Liturghie s-ar mai impartasi, unde care Apostol sau Sfanta Evanghelie s-ar mai citi? Sau care Sfinte, la care Proscomidie s-ar pregati, unde care Psalmi s-ar mai citi? Sa fim cu bagare de seama ...
Reply With Quote
Vechi 29.12.2009, 14:11:19
danyel danyel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2006
Locație: Cluj Napoca, Ardeal ,Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DaNy-_- Vezi mesajul
Problema e ca cunosc cativa sectanti care tin cu dintii de traditia lor si nu respecta in totalitate Biblia.

Mie unul mi se pare suficienta Biblia , dar nu vreau sa ne certam pe tema aceasta. Fiecare avem pareri diferit. Problema mea majora este de ce se respecta mai mult Sfanta Traditie decat Biblia ? Imi pare rau ca spun asta dar o vad in viata de zi cu zi a oamenilor , ba mai mult , in viata preotilor . Tu de ce parere esti ?
Problema ta este ca in materie de credinta te informezi din surse ne-ortodoxe
gandirea ta este pur sectara, sectarii intreaba "nu este suficienta Biblia?"
nu asa se pune problema
Biserica este lucrarea Duhului Sfant si in acesta lucrare este cuprinsa si Biblia si Traditia
Mantuitorul promitea ca Duhul Sfant, Mangaitorul va veni si ne va invata toate
Nu imi amintesc ca Mantuitorul sa fi impartit Biblii si nici ca Biblia sa fi cazut din cer
Mai mult, insasi Biserica a format Biblia asa cum o cunoastem noi azi
in ceea ce priveste purtarea de zi de zi a oamenilor, fie ei si preoti, asta nu tine de tine si nici de mine nici sa judecam nici sa cantarim purtarea
de noi tine doar lucrarea mantuirii proprii

Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15)
Reply With Quote
Vechi 29.12.2009, 14:22:38
DaNy-_- DaNy-_- is offline
Junior Member

Data înregistrării: 29.12.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de danyel Vezi mesajul
Problema ta este ca in materie de credinta te informezi din surse ne-ortodoxe
gandirea ta este pur sectara, sectarii intreaba "nu este suficienta Biblia?"
nu asa se pune problema
Biserica este lucrarea Duhului Sfant si in acesta lucrare este cuprinsa si Biblia si Traditia
Mantuitorul promitea ca Duhul Sfant, Mangaitorul va veni si ne va invata toate
Nu imi amintesc ca Mantuitorul sa fi impartit Biblii si nici ca Biblia sa fi cazut din cer
Mai mult, insasi Biserica a format Biblia asa cum o cunoastem noi azi
in ceea ce priveste purtarea de zi de zi a oamenilor, fie ei si preoti, asta nu tine de tine si nici de mine nici sa judecam nici sa cantarim purtarea
de noi tine doar lucrarea mantuirii proprii
Complet de acord cu tine . Nu tine de mine sa judec sau sa cantaresc trairea celorlalti dar tine de mine sa promovez o traire conform Bibliei . Problema este ca nu prea se mai promoveaza o astfel de traire
Reply With Quote
Vechi 29.12.2009, 14:44:31
Zburatorul
Guest

Implicit Doamne ajuta!

Citat:
Sincer nu sunt un teolog, sunt un student la Matematica-Informatica , iar in momentul in care tu imi vorbesti de un Manual de matematica inseamna automat ca vorbesti si despre adunare si inmultire . Matematica nu ar exista fara adunare sau inmultire.
Matematica nu se intelege prin formule... Matematica se intelege exersand ceea ce tocmai ai studiat . Nu e un exemplu deloc bun . Imi pare rau
Tocmai asta ar trebui sa te puna pe ganduri.Cum matematica nu poate exista fara adunare si inmultire,Biblia nu ar fi de ajuns omului de rand fara explicarea ei,adica fara aflarea Sfintei Traditii,aceasta fiind explicarea si trairea Bibliei,Cuvantului Lui Dumnezeu. Oare nu sunt sectarii aceia care s-au ratacit nestiind scripturile?! Sanatate,om bun!
Reply With Quote
Vechi 29.12.2009, 14:49:38
DaNy-_- DaNy-_- is offline
Junior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Zburatorul Vezi mesajul
Tocmai asta ar trebui sa te puna pe ganduri.Cum matematica nu poate exista fara adunare si inmultire,Biblia nu ar fi de ajuns omului de rand fara explicarea ei,adica fara aflarea Sfintei Traditii,aceasta fiind explicarea si trairea Bibliei,Cuvantului Lui Dumnezeu. Oare nu sunt sectarii aceia care s-au ratacit nestiind scripturile?! Sanatate,om bun!
Prietene tu nu intelegi ca prin adunare si inmultine nu se explica Matematica ? Dupa cifre , adunarea si inmultirea sunt urmatorul lucru pe care il inveti in Matematica...Asta ar insemna ca Matematica inseamna doar cifre , restul fiind o intelegere a cifrelor. Daca nu prea ai habar de matematica , te rog nu mai da exemple din acest domeniu
Reply With Quote
Vechi 29.12.2009, 14:51:00
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Complet de acord cu tine . Nu tine de mine sa judec sau sa cantaresc trairea celorlalti dar tine de mine sa promovez o traire conform Bibliei . Problema este ca nu prea se mai promoveaza o astfel de traire
Dar de ce afirmi acest lucru? Ai vazut ca nu se mai boteaza oamenii?!? Ca nu se mai casatoresc?!? Ca nu isi boteaza copiii?!? Ca nu se duc la Sf. Liturghie si nu beneficiaza de Sf. Taina a Spovedaniei, de Sf. Maslu si Sf. Impartasanie?!? Sau poate nu sunt ingropati dupa tipic?!? Mortii nu sunt pomeniti?!?
Cand vei vedea ca toate acestea nu se mai respecta, atunci poti sa vii si sa faci afirmatia de mai sus. Dar pana atunci, nu!

Dar ce intelegi tu prin "traire conform Bibliei"? Ortodocsii intr-adevar nu dau zeciuiala... dar altceva ce ar mai fi de spus in favoarea afirmatiei tale? Si te-as ruga sa ne spui din care biblie citesti: din cea ortodoxa, sau din biblia Cornilescu, caci este o diferenta intre cele doua. Te intreb, ca sa putem veni si cu argumente din biblie.

Last edited by Miha-anca; 29.12.2009 at 14:53:55.
Reply With Quote
Vechi 29.12.2009, 15:00:00
danyel danyel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2006
Locație: Cluj Napoca, Ardeal ,Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
mahnirea ta referitor la trairea vietii crestine este justificata
normal ar fi frumos ca toti oamenii sa respecte Cuvantul Domnului, dar nu uita suntem in lume si lumea e plina de pacat
deci nu o sa vezi niciodata o lume perfect traitoare a credintei, pt ca asa suntem noi oamenii, alegem fiecare calea pe care dorim sa mergem, tu poti promova trairea crestina prin practicarea ei nu prin acuze nu prin polemici, la urma urmei Dumnezeu ne-a dat libertate si fiecare e liber sa-L primeasca sau sa-L respinga
toate cele bune

Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15)
Reply With Quote
Vechi 29.12.2009, 15:04:57
Zburatorul
Guest

Implicit

Citat:
Prietene tu nu intelegi ca prin adunare si inmultine nu se explica Matematica ? Dupa cifre , adunarea si inmultirea sunt urmatorul lucru pe care il inveti in Matematica...Asta ar insemna ca Matematica inseamna doar cifre , restul fiind o intelegere a cifrelor. Daca nu prea ai habar de matematica , te rog nu mai da exemple din acest domeniu
Din explicatii banale pot aparea rataciri amare.Tanarule,eu am adus un exemplu prin care dadeam de inteles ca Biblia nu este de ajuns pentru om daca nu are si explicatia ei venita din Sfanta Traditie(adica din trairea Invataturii Lui Hristos);acum poti intelege la fel de usor ca matematica nu poate fi de ajutor omului daca din aceasta scoti adunarea,inmultirea,o cifra sau orice altceva.Vezi tu,mintea luminata nu este de ajuns pentru a afla drumul spre mantuire,ci este nevoie si de o inima smerita.Sa stii de acum ca mantuirea se dobandeste prin adunarea dreptei invataturi a Lui Hristos in sufletul nostru deschis si prin inmultirea faptelor noastre bune,...! Doamne ajuta!

Last edited by Zburatorul; 29.12.2009 at 15:22:39.
Reply With Quote
Vechi 29.12.2009, 15:23:35
dave007 dave007 is offline
Junior Member

Implicit

am fost provocat si eu rasfoind acest topic si vreau sa intreb: care sunt acele parti din Sfanta Scriptura care nu pot fi intelese ? Este cineva aici care a citit Sfanta Scriptura mai mult decat o singura data? Daca da, atunci, ce anume vi s-a parut greu de patruns?

Completez si eu la exemplul cu matematica: cand vorbim de un domeniu ca matematica, fizica si chimie, aici nu avem nevoie de o "culegere" cu explicatii si comentarii ca la literatura, ci e nevoie doar de exercitiu. In fine, las exemplul acesta pentru ca nu doresc sa fac pe cineva sa se simta aiurea.

Pe de alta parte, vreau sa sprijin o afirmatie facuta anterior: Da, se poate sa fii mantuit si fara Scriptura! . Au fost multi sfinti care nu au avut in mana o Scriptura fizica, dar au auzit Cuvantul, L-au primit si astfel au crezut.

Din cate am inteles eu, provocarea lui DaNy-_- era aceasta: se poate sa fii mantuit doar cu Scriptura? Ei bine, ca si Biserica Ortodoxa, raspunsul va fi clar : NU! . Scriptura impreuna cu Sfanta Traditie iti va lumina si iti va da pricepre sa intelegi tainele Scripturii. Daca insa, doresti sa mergi pe urmele lui Luther, atunci -> "Sola Scriptura!" .
Reply With Quote
Vechi 29.12.2009, 15:31:07
Alice-in-tara-minunilor Alice-in-tara-minunilor is offline
Junior Member

Implicit

Si mie mi se pare ca nu aplicam in vietile noastre multe lucruri din Biblie... ortodocsi sau orice alta denominatiune am fi.
Referitor la ortodoxie, cred ca nu ar mai trebui spus atat de categoric ca nu exista mantuire fara Sfanta Traditie, trebuie sa lasam afirmatiile acestea categorice caci numai Dumnezeu stie cine va fi mantuit si cine nu. Ba mai mult, daca ne iubim aproapele ca pe noi insine, ar trebui sa speram sa existe mantuire si fara Traditie, sa speram ca vor fi mantuiti cat mai multi din semenii nostri. Eu sunt ortodoxa, dar ma doare totusi zidul acesta intre denominatiuni. Nu cred ca ar trebui sa le vorbim celorlalti cu superioritate sau ura. Multi dintre ei s-au nascut in acea denominatiune si au fost invatati, ca si noi, ca acolo e cel mai bine; multi nu au nici rautate, nici ura, nici vina pentru credinta lor. Cred ca daca am pune cele 2 legi, iubirea li Dumnezeu si iubirea aproapelui pe locul I, asa cum ne spune Iisus in Biblie, majoritatea problemelor noastre ar disparea, inclusiv cele inter-religioase.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cum saluta crestinii ? Dasy de Mara Intrebari utilizatori 16 17.04.2012 01:20:28
Crestinii , Scrierea Bibliei dobrin7m Istoria bisericii 10 02.03.2012 00:44:25
crestinii si politica lore86 Generalitati 48 15.01.2011 20:31:59
cum sa ii facem pe cei dragi noua sa devina crestini adevarati? cezara Generalitati 45 28.03.2009 14:27:03