Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.11.2009, 18:13:59
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu Vezi mesajul
Rau inseamna ruperea armoniei cu Dumnezeu. Din moment ce Dumnezeu le-a zis ca daca mananca din pom vor muri, cum zici tu ca nu se poate spune daca lucrul respectiv e bun sau rau?

De fapt aceste denumiri (bine-rau) sunt irelevante. Importanta era pentru Adam ascultarea, cum si pentru parinte e important ca copilul sa fie ascultator. Motivele sunt evidente si au fost deja enuntate mai sus.
Sa inteleg deci ca a cunoaste (daca asta inseamna mincatul din acel pom) e un lucru rau.

Mie personal nu mi-ar place sa am un copil spalat pe creier.
Reply With Quote
Vechi 23.11.2009, 18:55:51
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Sa inteleg deci ca a cunoaste (daca asta inseamna mincatul din acel pom) e un lucru rau.

Mie personal nu mi-ar place sa am un copil spalat pe creier.
Interpretarea nu trebuie sa fie una ad litteram. Pomul cunostintei binelui si raului nu se refra la verbul a cunoaste, ci la verbul a fi. Asa au interpretat majoritatea teologilor. Mancatul din acel pom inseamna un alt mod de a fi- unul ambiguu unde raul imbraca haina binelui.
Reply With Quote
Vechi 23.11.2009, 20:07:37
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Implicit

Pomul cunostintei binelui si raului este Duhul. Duhul Adevarului
este singurul care cunoaste cu la modul absolut Binele si raul.
Pomul vietii este Fiul Lui Dumnezeu, cel ce este Iubire. Doar in
Fiul, in iubirea Lui Hristos avem viata vesnica.
Greseala protoparintilor a fost neascultarea si lipsa de masura.
Au vrut sa mearga pe calea cea scurta si sa ajunga egalii Lui
Dumnezeu, asa cum Lucifer dorea sa-L depaseasca pe Dumnezeu.
Lipsa de masura in relationare, evident. Din mandrie si trufie.
Adam si Eva trebuiau sa creasca intai in iubire, pentru ca prin
iubire sa cunoasca adevarul, adica binele si raul, dar numai in
comuniune cu Dumnezeu pentru ca numai asa pastrau harul
si prin har aveau acces la darurile Duhului: darul deosebirii, si
celelalte.
Dumnezeu nu dorea sa creeze fiinte perfecte fiindca asta ar
fi insemnat copierea Sa. Numai Dumnezeu poate fi perfect.
El a creat fiintele perfectibile, nu perfecte.
Iar a cunoaste Binele si raul la modul absolut numai o fiinta
infinita poate. Pentru ca o mica modificare acum si aici ar putea
avea consecinte deosebit de mari peste o mie de ani, iar omul
nu are capacitatea sa prevada asemenea consecinte.
Greseala Evei si a lui Adam a fost ca nu a cooperat cu Domnul,
ci a preferat sa accepte varianta magulitoare a Lunecosului,
mai usoara si mai rapida, credeau ei.
Parasirea Raiului nu trebuie vazuta ca o pedeapsa a Lui
Dumnezeu, ci o schimbare de strategie in metoda de "crestere"
a omului in vederea obtinerii unui bine mai mare. Fiul ratacitor
la intoarcere a fost mai bine primit de Tatal decat fiul cel
ascultator care era sa cada si chiar ar fi cazut daca Tatal nu
l-ar fi dojenit. Asa zisul rau e spre un bine mai mare, pentru
calirea si otelirea credintei si virtutilor, acestea liber consimtite
si verificate prin "cercare" si "lamurire".
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 23.11.2009, 20:47:22
MariS_'s Avatar
MariS_ MariS_ is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.10.2009
Locație: Religie: creștin
Implicit

Vechiul Testament s-a dat ca sa acopere lipsa de discernamant a
omului, pentru ca era lipsit de har, har pierdut prin cadere. El nu
mantuia, doar pregatea omenirea in vederea mantuirii.
Apoi Planul Lui Dumnezeu de mantuire a fost sa vina intai Iubirea Lui
Dumnezeu prin Fiul Sau Intrupat, ca prin jertfa Sa sa na scape din
gheara pacatului, dar si sa ne invete intai legea iubirii, pentru ca mai
apoi sa ne trimita si Duhul Adevarului care sa graiasca prin Sf.Parinti si
sa ne invete sa deosebim binele de rau. Deci si in planul mantuirii, ordinea
aleasa a fost intai iubire si numai prin iubire adevarul. Nu poti cunoaste
Adevarul decat prin Iubire.

Doamne ajuta!
Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11)
Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie.
Reply With Quote
Vechi 24.11.2009, 08:32:03
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Interpretarea nu trebuie sa fie una ad litteram. Pomul cunostintei binelui si raului nu se refra la verbul a cunoaste, ci la verbul a fi. Asa au interpretat majoritatea teologilor. Mancatul din acel pom inseamna un alt mod de a fi- unul ambiguu unde raul imbraca haina binelui.
Comportamentul omului s-a schimbat dupa ce a mincat din pomul cunoasterii s-au doar a constientizat acest comportament?
Omul a fost pedepsit pentru faptul de a fi mincat sau pentru faptele de dupa ce a mincat?
Reply With Quote
Vechi 24.11.2009, 21:05:35
georgeval's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Comportamentul omului s-a schimbat dupa ce a mincat din pomul cunoasterii s-au doar a constientizat acest comportament?
Omul a fost pedepsit pentru faptul de a fi mincat sau pentru faptele de dupa ce a mincat?
Omul in urma pacatului a suferit o schimbare. Nu inteleg intrebarea a constientizat? Pai inainte de pacat omul primordial era lipsit de cosntiinta??
Repet, nu exista un alt mod de existenta inainte de pacat decat cel la relatiei cu Dumnezeu. Nu-mi place sa vorbesc despre pedeapsa, ci despre consecinta pacatului ca rupere a comuniunii cu Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2009, 10:56:59
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Omul in urma pacatului a suferit o schimbare. Nu inteleg intrebarea a constientizat? Pai inainte de pacat omul primordial era lipsit de cosntiinta??
Repet, nu exista un alt mod de existenta inainte de pacat decat cel la relatiei cu Dumnezeu. Nu-mi place sa vorbesc despre pedeapsa, ci despre consecinta pacatului ca rupere a comuniunii cu Dumnezeu.
“… in ziua in care veti manca din el vi se vor deschide ochii si veti fi ca niste Dumnezei, cunoscand binele si raul” (Facerea 3, 5)
Ce inseamna dupa tine sa ti se deschida ochii si sa cunosti binele si raul? Dupa mine inseamna sa devii constient.
Am mai spus asta, dupa mine a trai in relatie cu Dzeu inseamna sa "traiesti" o stare de leguma.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2009, 11:53:09
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
“… in ziua in care veti manca din el vi se vor deschide ochii si veti fi ca niste Dumnezei, cunoscand binele si raul” (Facerea 3, 5)
Ce inseamna dupa tine sa ti se deschida ochii si sa cunosti binele si raul? Dupa mine inseamna sa devii constient.
Am mai spus asta, dupa mine a trai in relatie cu Dzeu inseamna sa "traiesti" o stare de leguma.
Aia a zis-o ingerul cazut care este tatal minciunii. Uite ce-i spune Dumnezeu lui Adam-Eva:

Facerea 2:
16.A dat apoi Domnul Dumnezeu lui Adam poruncă și a zis: "Din toți pomii din rai poți să mănânci,
17.Iar din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreșit!

Aici este testul libertatii fara de care orice lume ar fi un sistem automat care executa rutine oricat de complexe. Asta inseamna a exista in stare de leguma sau de tabula rasa: o populatie de fiinte care sa subscrie fortat unui mod de viata propus de Dumnezeu. Sa luam de exemplu cazul tau: tu ai ales sa traiesti fara Dumnezeu, deci dupa moarte vei merge merge in Iad, intr-o stare de despartire de Dumnezeu, pentru ca iubirea neconditionata, sacrificiul pentru celalalt si smerenia iti par fara sens, absurde. Pentru tine Imparatia Cerurilor ar fi un chin etern, la fel cum ar fi fost si pentru Lucifer & Co.

Adam-Eva aveau cunostinta binelui pentru ca toate au fost facute bune de catre Creator. Ei nu stiau ce e raul, adica lucrarea impotriva vointei divine, adica pacatul. Dar nu au fost fortati sa nu-l cunoasca, nici sa-l cunoasca. Ce nu intelegi tu este ca viata inseamna traire in Dumnezeu, nu stiinta sau cunoastere a creatiei Sale. Daca ar fi sa ne mantuim dupa masura cunoasterii, cum cred gnosticii, cine s-ar mai mantui?

Ascultați Noul Testament ortodox online.

Last edited by Florin-Ionut; 25.11.2009 at 11:57:49.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2009, 12:04:44
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Aia a zis-o ingerul cazut care este tatal minciunii. Uite ce-i spune Dumnezeu lui Adam-Eva:

Facerea 2:
16.A dat apoi Domnul Dumnezeu lui Adam poruncă și a zis: "Din toți pomii din rai poți să mănânci,
17.Iar din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreșit!

Aici este testul libertatii fara de care orice lume ar fi un sistem automat care executa rutine oricat de complexe. Asta inseamna a exista in stare de leguma sau de tabula rasa: o populatie de fiinte care sa subscrie fortat unui mod de viata propus de Dumnezeu. Sa luam de exemplu cazul tau: tu ai ales sa traiesti fara Dumnezeu, deci dupa moarte vei merge merge in Iad, intr-o stare de despartire de Dumnezeu, pentru ca iubirea neconditionata, sacrificiul pentru celalalt si smerenia iti par fara sens, absurde. Pentru tine Imparatia Cerurilor ar fi un chin etern, la fel cum ar fi fost si pentru Lucifer & Co.

Adam-Eva aveau cunostinta binelui pentru ca toate au fost facute bune de catre Creator. Ei nu stiau ce e raul, adica lucrarea impotriva vointei divine, adica pacatul. Dar nu au fost fortati sa nu-l cunoasca, nici sa-l cunoasca. Ce nu intelegi tu este ca viata inseamna traire in Dumnezeu, nu stiinta sau cunoastere a creatiei Sale. Daca ar fi sa ne mantuim dupa masura cunoasterii, cum cred gnosticii, cine s-ar mai mantui?
De ce nu a spus numai "pomul cunoștinței răului", pentru ca tu pretinzi ca binele il stiau dinainte?
Faci o confuzie pe care credeam ca am lamurit-o, dupa 2000 de posturi: eu nu am spus niciodata ca purtarea unui om trebuie sa fie disjuncta de iubirea neconditionata, sacrificiul pentru celalalt sau smerenia. Am spus (si sustinut) doar ca acestea nu vin de la Dzeu ci prin evolutie naturala.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2009, 12:11:40
georgeval's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Atunci comentariile noastre sunt de prisos daca tu intrebi si tot tu raspunzi. In primul rand in versetul respectiv este momeala diavolului - interesanta este si comparatia "veti fi ca Dumnezeu", iar in al doilea rand cred ca am raspuns ce inseamna sa ti se deschida ochii- Evanghelistul Ioan in prima sa epistola soborniceasca aminteste de aspectul acesta In I Ioan 2,14-16.
Pomul se numeste al cunostinte binelui si raului pentr ca raul va imbraca haina binelui, se va folosi de bine.
Reply With Quote
Răspunde

Tags
ingerii, oameni, rau

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
De ce sunt ingerii reprezentati cu aripi? sergiu Generalitati 21 13.03.2014 21:24:46
Ingerii pot face voia lor proprie? sergiu Din Noul Testament 23 03.08.2012 16:12:03
Nelu și ingerii ben_gal Intrebari utilizatori 2 22.03.2010 23:36:49
Despre îngerii cei căzuți nectaria Generalitati 4 26.02.2009 12:04:44
Diavolul la sfat cu ingerii sai patinina34 Din Noul Testament 0 02.01.2009 20:42:39