Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.11.2009, 17:29:31
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit pt. toti fratii interesati de ortodoxie !

Am citit topicul si ca aproape de fiecare data am ramas cu un gust amar .
Precizez pt. a nu stiu cita oara ca ceea ce postez este parerea mea, modul meu de a intelege si a trai ortodoxia dar mai ales felul in care eu il marturisesc pe Hristos. Dar modul acesta nu este rodul mintii mele pt. ca daca ar fi asa atunci m-as marturisi pe mine si nu pe Hristos ! Sa ne aducem aminte ,cu totii care voim, cuvintele Sf. Vasile cel mare ,care spunea : ,,...noi nu indrasnim sa marturisim invataturi si cuvinte ale noastre,caci nu avem nici o vrednicie pt. aceasta, ci marturisim si propovaduim cuvintele si invataturile neschimbate pe care le-am primit de la parintii nostrii".
A mai fost cel putin un topic in care s-a luat in discutie cind preotul cind preoteasa ,la care am postat invataturi ale sfintilor, Ioan Hrisostom, Chiril al Alexadriei si Grigorie teologul(despre preotie si preoti)ale parintelui Cleopa despre rostul femeii si a sotiei in viata de familie precum si din parintele Paisie aghioritul (,,Cu durere si cu dragoste pt. omul contemporan"). O serie de surori care sunt deficitare (conform propriilor spuse - puteti revedea topicurile !)in trairea ortodoxa ,mergind extrem de rar la biserica, desconsiderind si denigrind sfintele canoane,neavind cunostiinte temeinice de teologie populara -ca sa zic asa-si de multe ori avind duhovnici relaxati in pareri precum insele spun de la un topic la altul au postat cu multa forta(a se vedea ,,indrasneala" !)pareri strict personale .
In tot deauna am vorbit deschis, fara false menajamente, fara a tolera sau a ma alinta cu falsitatea,lipsa de informatie sau cartea de scoala desconsiderata sau prost studiata si insusita; nu am postat pareri personale (pt. motivele din primul alineat) nu am imbratisat alti dumnezei falsi si idoli ascunsi (umanismul, emanciparea feminina,caritatea, ecumenismul, utilitarismul,politetea pudibondista,doctrine asiatice adaptate la timpurile prezente, evolutionismul,nevoia de a extrage ,,lucrurile bune" din ate religii pt. ca ortodoxia nu ar avea destule )s.a.m.d.
Recomand tuturor celor care cauta ortodoxia si nu paradoxia si care se sfirsesc de dorul lui Hristos(dar mai ales celor care si primesc o asemenea recomandare !)sa studieze acerb teologia ca sa-si formeze o solida baza teoretica teologica .Exista pe piata carti pe masura tuturor ,de la cele simple in exprimare dar serioase in continut (precum cele : ,,Ne vorbeste parintele Cleopa")si pina la cele mai savante, academice. NU forumul ne invata ortodoxia (acest lucru se intimpla cu adevarat in putine cazuri)ci studiul individual si mai ales duhovnicul imbunatatit.Forumul de obicei ne pune in contact cu multe pareri eronate,cu pareri strict personale si scuzate pueril cu asertiunea : ,,...la biserica unde merg eu ,si sa stiti ca acolo este un preot deosebit, asa am vazut ca se face...",cu asertiuni din alte religii si pareri straine de duhul ortodoxiei dar ,,vindute" scump ca si ,,educatie aleasa si spitit cosmopolit"
De asemenea recomand a se renunta la starea de ,,nevorbit" a multora si ca mai intii sa se studieze articolele si arhiva video a site-ului care sunt bune si f. bune si care ne pot lamuri in ceea ce nu stim mai inainte de a da busna in postari cu aiureli parute si banuie . Articolele si filmuletele puse zilnic pe prima pagina a siteului ,in concordanta cu semnificatia fiecarei zile , sunt aproape in ton cu problematica discutata pe forum . Lipsa acestei documentari arata clar ca cei mai multi doresc sa piarda vremea in fata calculatorului in polemici sterile decit sa se informeze de pe site.

Referitor la acest topic : este o nebunie cu ce se posteaza, ma refer la parerile postate. Dar acum deja sunt obisnuit cu valoarea marturisitorilor ,cu lipsurile si neputinta de a accepta o marturisire corecta (ma voi referi imediat la aceasta !) cu intrigile intentionate si cu indiferenta ,,aleasa" fata de adevar.
A postat sora Glykys deosebit de frumos raspunsul(aceasta este marturisirea corecta) legat de preotie si har .Sursa este deosebit de autorizata (ca sa zic asa) desi nu m-ar mira sa vina iarasi sora Ynfa si sa il tagaduiasca si pe acest parinte ca si pe Arsenie Boca si ca si pe canoane. Nebunia astazi se plimba libera pe strazi fardata si rimelata discret si in pantaloni mulati incit multi nu o mai pot recunoaste cine este de fapt ! Ceilalti frati discuta efectiv d'aiurea despre subiect si continua sa puna intrebari la care deja exista raspunsuri date.
Un loc aparte il are sora Sophia care de departe este o entitate cu totul speciala. Tine sa pozeze nevinovata ,bine intentionata si cu dorinta de informare neostoita . Cel putin la topicul despre gripa porcina AH1N1 a facut recital de ,,naivitate" si de penibila staruinta in intrbari, la fel si la cel legat de aparenta dihotomie calugar- preot. Si acum asisderea! In general vorbind si cu unele aproximari pot spune ca esti cam jumatate din Ory,iar aceasta se refera la personalitatea ta si nu strict la ,,naivitate"(Ory nu este nici pe departe naiva !) . Sora , desi ai un elan si o dorinta de informare nestavilit eu cred ca trebuie sa faci 2 lucruri :
- nu-ti mai posta parerile pina nu cunosti bine subiectul pt. ca de obicei spui prostii.
- informeaza-te din carti serioase despre teologia teoretica ,stai de o parte de forum pina iti sedimentezi cunostiintele , invata bine canoanele BOR ,cauta-ti un duhovnic f. bun ,traieste corect ortodox si apoi poti intra si pe forum ca sa mai inveti si altceva sau ca sa-i corectezi de adevaratelea si pe altii.
Desigur, sa nu ma intelegi gresit , asta este parerea mea, este si o recomandare dar nu o porunca. Tu faci cum crezi de cuviinta. Dar sa sti ca aici este ca la scoala si ca in general in societate : tu vorbesti si actionezi CUM VREI TU ,nu te poate opri nimeni dar critica si aprecierea ta este a celor din jur...nu tot a ta !

Fratilor si surorilor, in concluzie, daca s-a postat ceva atit de clar si de raspicat despre preotie la ce mai se poarta discutii ? La ce se mai intoarce subiectul pe mai multe parti?
Eu cred ca mult mai cuminte si mai asezat ar fi sa-i multumim sorei Glykys ca ne-a dat sursa si sa ne repezim sa citim si noi pt. ca mai sunt multe scrise despre preotie ,cu siguranta,la acel loc si ca ea a postat doar in limita unui topic .
Pt. cei care cred in Hristos si ortodoxie, care cunosc acest fel de vietuire , le spun :
daca ati inteles ca am vrut sa va afrontez sau ca am dorit sa ma mindresc va rog sa ma iertati pt. ca nici pe departe nu am dorit asta . Dorinta a fost de a indrepta (in masura in care in primul rind voi voiti !)unele deficiente de ,,socializare".

Last edited by zaharia_2009; 03.11.2009 at 17:38:32.
Reply With Quote
Vechi 03.11.2009, 17:33:00
Nevrednicul
Guest

Implicit Pt. Sophia..si toti ceilalti

Sophia..amandoua punctele incarca ..profesia! al treilea?! uitam oare care este obiectl muncii unui preot?! har,lucrare savarsirea sfintelor taine-nu implica minimalul esential de deplinatate in cele placute de Dumnezeu? Ca mai apoi sa si savarsesti daruri nemuritoare(sfintele taine)...Aici este dilema:intre a alege constient :sacralitatea ca act de desavarsire individuala cu valente constructive si asupra altora(in menire,daca vrei..) sau prozaicul ,e drept necesar,al statelor de plata ,fise individuale si ..remunerare?! Incerc ceva,poate tamp,dar cum ar fi profesia de ibovnic,vizand prin asta iubirea atestata primar? o vezi pe ...statele de plata? o vezi ..cariera cu posibilitati de accesare sociala?
Reply With Quote
Vechi 03.11.2009, 17:46:05
Nevrednicul
Guest

Implicit pt fratele Zaharia

imi cer scz daca subiectul a mai fost abordat! Apoi...vezi tu, apare teoria relativitatii ca fizica descoperita si experimentata! ce vreau sa spun: postati amandoi in fata unui pom ...il vedem diferit-banala explicatie stintifica! Altfel..iti respect punctul de vedere ,credinta si treapta ...pe care esti,evolutie pe care ti o doresc cat mai reala si intr un singur sens! Mai pe romaneste fara sa fiu rau ,fara sa fiu frivol(de aceea am cerut pareri si sfaturi) ma intereseaza cum poate un preot sa isi impace sacralitatea sa de slujitor direct ..si profanul omului cu pacatul ancestral? Atata doar...sau...poate ceva mai mult ,gandind ca voi primi mai multa intelepciune decat am-si o spun cu reala umilinta-de la cei ,ca si tine ..sunt pe trepte de cunoastere mult mai ..evoluate!
Reply With Quote
Vechi 03.11.2009, 18:23:56
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Domnule Andrei, sa ma ierti, dar dumneata cand mergi la spovedanie nu mergi cumva la un slujitor care are harul de a te dezlega de pacate? sau doar la unul care are timp si rabdare sa asculte? Cand mergi la Impartasanie, nu apelezi cumva la preotul care are harul de a transforma painea si vinul in Trupul si Sangele Domnului? sau la unul care stie sa manevreze lingurita? Cand iti botezi un copil, nu mergi la cel care are harul acesta sau mergi la unul care are abilitate sa scufunde copilul? Caci nici un om, oricat de virtuos ar fi, nu ar putea face toate acestea. daca nu ar fi primit la Hirotonie harul. Si iarasi, oricat de pacatos si de nepriceput ar fi respectivul, daca a fost socotit vrednic sa lege si sa dezlege pacatele oamenilor, ofiaciaza aceste Sfinte Taine. Dar nu inteleg de ce cunoscatorii intr-ale teologiei nu posteaza cuvinte spre invatatura si la acest topic.
Asa este in TEORIE sora Glykys, insa sa nu uitam nici o clipa faptul ca:

1. Harul unui preot pentru noi este ceva ABSOLUT SUBIECTIV. Noi Oamenii putem fi DUSI CU PRESUL foarte usor de catre ACTORI deghizati in preoti. Sa nu ne imbatam cu apa!
Este foarte usor pentru un actor sa MIMEZE HARUL!
...iar dupa cum vedem clar in jurul nostru, judecata pentru aceste mimari deplorabile se platesc DUPA MOARTE, la JUDECATA, nu inainte. Ca urmare nu avem cum sa stim imediat, nu exista o luminita care creste pe capul lui.

deci:
2. Eu ramin la parerea mea ca pe un preot il judeci dupa putinele elemente OBIECTIVE pe care NOI CA OAMENI SLABI si de regula ORBI le avem la dispozitie. Din nou sa nu ne furam caciula!...
Aceste elemente pentru mine si pentru multi altii care sunt in asentimentul meu si cu care am discutat acesti STILPI ai PROFESIEI sunt:

BARBATIA(demonstrata in timp indelungat)
CURAJUL,
CREDINTA( desi pare subiectiva, acest aspect poate fi usor observat la preotii buni), daca este doar sa mimeze ca tine post si se roaga mult...pina la urma este prins asa cum multi sunt prinsi...deoarece partea proasta pentru simulanti si actori este ca aceasta PROFESIE este facuta in PUBLIC!!! iar publicul are din pacate ochi si urechi!
IUBIREA,
INDEMINAREA PRACTICA( pune mina si face, si se pricepe la multe meserii, AICI SE VEDE HARUL UNUI OM!!!) evident combinata cu credinta si dragostea pentru Traditie

Restul de APARENTE sunt de regula doar gargara

Last edited by andreicozia; 03.11.2009 at 18:27:01.
Reply With Quote
Vechi 03.11.2009, 20:27:19
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Nevrednicul Vezi mesajul
Sophia..amandoua punctele incarca ..profesia! al treilea?! uitam oare care este obiectl muncii unui preot?! har,lucrare savarsirea sfintelor taine-nu implica minimalul esential de deplinatate in cele placute de Dumnezeu? Ca mai apoi sa si savarsesti daruri nemuritoare(sfintele taine)...Aici este dilema:intre a alege constient :sacralitatea ca act de desavarsire individuala cu valente constructive si asupra altora(in menire,daca vrei..) sau prozaicul ,e drept necesar,al statelor de plata ,fise individuale si ..remunerare?! Incerc ceva,poate tamp,dar cum ar fi profesia de ibovnic,vizand prin asta iubirea atestata primar? o vezi pe ...statele de plata? o vezi ..cariera cu posibilitati de accesare sociala?
Nu iti pot spune Nevrednicul... in fine, draga forumist, nu stiu daca ar trebui sa ne intereseze atat de tare acest aspect... Evident ca pentru cresterea noastra duhovniceasca trebuie sa ne gasim un duhovnic imbunatatit, cum spunea Dl Zaharia, insa acestia se vad in timp (in primul rand, ia scara de valori de mai sus a lui Andreicozia), daca nu, mergi la unul consacrat (si avem destui!). mie mi se pare ca nu vedem padurea din cauza copacilor, sincer acum! Eu una am avut sansa sa intalnesc preoti buni, cucernici, care isi fac datoria si isi lucreaza harul (ce-i drept, pretentiile mele nu sunt prea mari, sunt doar pe masura putinei mele credinte si a slabei mele pregatiri, de aceea nici nu este de mirare ca nu m-a dezamagit niciun preot pana acum - nici ca as cunoaste eu multi! ). Acuma... eu nu stiu ce e in sufletul unui preot si nici nu imi doresc sa stiu, mi-e destul sa incerc sa sondez inauntrul sufletului meu si sa ma descopar! Uite, daca vrei sa vezi cum se impaca lucrurile astea la un preot, ti-as recomanda sa il citesti pe Gala Galaction, care are o nuvela de analiza psihologica, intitulata De la noi la Cladova, in care un preot ortodox se simte atras de o enoriasa, care, la randul ei, ii marturiseste dragostea. Merita de citit felul in care autorul, calugar la Cernica, pune problema si, mai ales, cum o rezolva personajul la final! De clasicul "Pasarea spin" nu mai vorbesc, insa cand am vazut filmul era foarte mica si nu prea intelegeam eu mare lucru. Intotdeauna trebuie sa se aleaga calea cea dreapta, desi aceasta presupune cele mai mari sacrificii! In rest... se spune ca avem preotii pe care ii meritam, insa eu nu cred asta! Cati dintre preotii nostri sunt betivi si cati dintre noi suntem asa? Cati dintre ei sunt desfranati si cati dintre credinciosi sunt asa? cati suntem fatarnici si cati sunt ei? nu stie nimeni, dar eu nu as pune semn de egalitate. Mai bine sa Il rugam pe Dumnezeu sa ii lumineze si pe ei si pe noi! Ca doar noi raspundem de faptele noastre si ei de ale lor. Daca ne mai facem pacate si cu ei, pe langa cate le avem .... curat mestesug de tampenii, vorba lui Creanga!
Vechi 03.11.2009, 20:39:04
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul

1. Harul unui preot pentru noi este ceva ABSOLUT SUBIECTIV. Noi Oamenii putem fi DUSI CU PRESUL foarte usor de catre ACTORI deghizati in preoti. Sa nu ne imbatam cu apa!
...iar dupa cum vedem clar in jurul nostru, judecata pentru aceste mimari deplorabile se platesc DUPA MOARTE, la JUDECATA, nu inainte. Ca urmare nu avem cum sa stim imediat, nu exista o luminita care creste pe capul lui.

deci:
2. Eu ramin la parerea mea ca pe un preot il judeci dupa putinele elemente OBIECTIVE pe care NOI CA OAMENI SLABI si de regula ORBI le avem la dispozitie. Din nou sa nu ne furam caciula!...
Aceste elemente pentru mine si pentru multi altii care sunt in asentimentul meu si cu care am discutat acesti STILPI ai PROFESIEI sunt:

CURAJUL,
CREDINTA( desi pare subiectiva, acest aspect poate fi usor observat la preotii buni), daca este doar sa mimeze ca tine post si se roaga mult...pina la urma este prins asa cum multi sunt prinsi...deoarece partea proasta pentru simulanti si actori este ca aceasta PROFESIE este facuta in PUBLIC!!! iar publicul are din pacate ochi si urechi!
IUBIREA,
INDEMINAREA PRACTICA( pune mina si face, si se pricepe la multe meserii, AICI SE VEDE HARUL UNUI OM!!!) evident combinata cu credinta si dragostea pentru Traditie

Domnule Andreicozia, eu una nu stau sa cantaresc harul unei preot. Cum pot eu sa-L cantaresc pe Duhul Sfant? Si aici intru pe teren minat, pentru ca se spune ca toate pacatele se pot ierta, mai putin cele impotriva Sf. Duh, asa ca nu vreau sa ma ard din pricina unei sminteli de la Tv cu un preot care a desfranat. la cati desfranati suntem in lumea asta (cu sau impotriva firii, cu gandul sau fapta), unul in plus sau in minus... Aia e, harul nu se vede, pai nici Dumnezeu nu se vede! In rest, scara dumitale de valori mi se pare foarte buna in depistarea unui preot "imbunatatit", insa pentru asta se presupune ca ai cunostinta si ca practici acele valori. De-am judeca si credinta si iubirea, curajul si barbatia noastra asa cum le cantarim pe cele ale preotilor, mari am fi! Dar asa... ramanem ce suntem si ii vedem pe preotii care sunt ca noi. O seara bune, domnule Andrei si sa-ti scoata Dumnezeu in cale preoti buni! Asemenea tuturor forumistilor!
Vechi 03.11.2009, 21:39:19
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit Zaharia esti un pacatos...

Am citit imensa ta postare in care ii judeci si ii critici pe toti. Nu stiu cine iti da tie acest drept.
Mai spui ca esti credincios bun si ne dai noua lectii, cand judeci si lovesti si ranesti la tot pasul, sub vorbe mieroase.
Te rog foarte mult sa incetezi si sa ne lasi in pace sa discutam. Daca nu-ti plac parerile noastre, esti liber sa pleci.
Si asa spui ca tu lestii pe toate mai bine.

Ca sa lamurim ceva, desi sunt, la fel ca si tine de altfel, off topic:
1. Nu sunt prefacuta, iar naiva pot sa par, pentru ca nu stiu multe lucruri si nu le inteleg.
Se infurie lumea si nu poate pricepe ca nu toti oamenii sunt al fel. Eu nu sunt talentata in a studia si pricepe,teologia si asta nu pot sa schimb. Dumnezeu asa m-a facut. Am modul meu de intelegere si de a vedea lucrurile.In plus mai am si o anumita experienta mai putin pozitiva in materie de preoti. Duhovnic adevarat n-am.
Mi-am luat carti si citesc, dar pricep atat cat pot.
2. Nu sunt Ory, ea are o anumita experienta cu calugarii din cate am inteles, si suficient cat sa aibe viziunile ei asupra religiei.
Te rog lasa-ne in pace.
3. In acest forum suntem ca sa discutam (multi sunt destul de singuri in lume), sa intrebam, sa aflam.
Poate ca tu nu te incadrezi in nici una din aceste categorii.
In plus suntem si oameni, cu sentimentele si temerile noastre. Daca mie mi-e teama de boli de ce ma batjocoresti? Ai avut oameni bolnavi in jur, ai ingrijit vreodata un om bolnav pe moarte? Ti-a murit vreo persoana draga? Nu? Atunci nu poti stii ce inseamna asta. Si nu stii probabil multe lucruri din viata, multe necazuri si suferinte. N-am scriu aici prin cate trec eu si altii.
Nu stii ce necazuri am si cum ma simt si ultimul lucru de care am nevoie este batjocura pe un asa forum unde caut luminare si mangaiere.
Asta inseamna pentru mine crestinism, credinta. La tine nu am vazut sa spui o vorba buna de incurajare, de mangaiere, de intelegere, sa dai un raspuns bland, la obiect.
Nu cred ca suntem in masura sa ne masuram acum in credinta. Dumnezeu stie mai bine.
Pareri am voie sa spun prin prisam sentimentelor, a experientei si gradului meu de cunoastere.
Ce te face sa crezi si chiar sa fii sigur ca tu stii mai bine decat noi? De unde stii ca nu gresesti tu si nu noi?

4. La subiectul de fata chiar nu inteleg de ce si pe cine te infurii?
Daca pe mine, chiar nu vad de ce.
Eu am definit preotia in mod pozitiv si am spus ca le cuprinde pe toate.
Ce nu-ti place la raspunsul meu?
Faptul ca am spus ca fiecare percepe in alt fel harul?
Asa este sa stii.
De ex. exista numeroase opinii despre harul parintelui Cleopa. Pe mine ma fac sa sufar si sa plang scrierile si tonul in care vorbeste oamenilor. Mi-a distrus sufletul cu opiniile sale si mi-a dat o mare nesiguranta, pana la a pune in cumpana existenta mea ca femeie si ca sotie.
Altii ii critica pe alti preoti, sau dimpotriva ii considera cu har.
Este greu, subiectiv, pentru ca fiecare are experientele sale.
Acelasi preot unuia ii poate face bine, altuia rau.
Ma opresc. Nu stiu daca are rost sa-ti mai explic.
Un preot/duhovnic are in mana sufletul omului si este f.usor sa-l distrugi, caci este f.sensibil. Un preot poate duce un om in credinta si rai sufletesc, sau dimpotriva in deznadejde, depresie si iad sufletesc. Am avut parte de ambele cazuri, asa ca stiu f.bine ce vorbesc.
Reply With Quote
Vechi 03.11.2009, 22:28:33
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Am citit imensa ta postare in care ii judeci si ii critici pe toti. Nu stiu cine iti da tie acest drept.
Mai spui ca esti credincios bun si ne dai noua lectii, cand judeci si lovesti si ranesti la tot pasul, sub vorbe mieroase.
Te rog foarte mult sa incetezi si sa ne lasi in pace sa discutam. Daca nu-ti plac parerile noastre, esti liber sa pleci.
Si asa spui ca tu lestii pe toate mai bine.

Ca sa lamurim ceva, desi sunt, la fel ca si tine de altfel, off topic:
1. Nu sunt prefacuta, iar naiva pot sa par, pentru ca nu stiu multe lucruri si nu le inteleg.
Se infurie lumea si nu poate pricepe ca nu toti oamenii sunt al fel. Eu nu sunt talentata in a studia si pricepe,teologia si asta nu pot sa schimb. Dumnezeu asa m-a facut. Am modul meu de intelegere si de a vedea lucrurile.In plus mai am si o anumita experienta mai putin pozitiva in materie de preoti. Duhovnic adevarat n-am.
Mi-am luat carti si citesc, dar pricep atat cat pot.
2. Nu sunt Ory, ea are o anumita experienta cu calugarii din cate am inteles, si suficient cat sa aibe viziunile ei asupra religiei.
Te rog lasa-ne in pace.
3. In acest forum suntem ca sa discutam (multi sunt destul de singuri in lume), sa intrebam, sa aflam.
Poate ca tu nu te incadrezi in nici una din aceste categorii.
In plus suntem si oameni, cu sentimentele si temerile noastre. Daca mie mi-e teama de boli de ce ma batjocoresti? Ai avut oameni bolnavi in jur, ai ingrijit vreodata un om bolnav pe moarte? Ti-a murit vreo persoana draga? Nu? Atunci nu poti stii ce inseamna asta. Si nu stii probabil multe lucruri din viata, multe necazuri si suferinte. N-am scriu aici prin cate trec eu si altii.
Nu stii ce necazuri am si cum ma simt si ultimul lucru de care am nevoie este batjocura pe un asa forum unde caut luminare si mangaiere.
Asta inseamna pentru mine crestinism, credinta. La tine nu am vazut sa spui o vorba buna de incurajare, de mangaiere, de intelegere, sa dai un raspuns bland, la obiect.
Nu cred ca suntem in masura sa ne masuram acum in credinta. Dumnezeu stie mai bine.
Pareri am voie sa spun prin prisam sentimentelor, a experientei si gradului meu de cunoastere.
Ce te face sa crezi si chiar sa fii sigur ca tu stii mai bine decat noi? De unde stii ca nu gresesti tu si nu noi?

4. La subiectul de fata chiar nu inteleg de ce si pe cine te infurii?
Daca pe mine, chiar nu vad de ce.
Eu am definit preotia in mod pozitiv si am spus ca le cuprinde pe toate.
Ce nu-ti place la raspunsul meu?
Faptul ca am spus ca fiecare percepe in alt fel harul?
Asa este sa stii.
De ex. exista numeroase opinii despre harul parintelui Cleopa. Pe mine ma fac sa sufar si sa plang scrierile si tonul in care vorbeste oamenilor. Mi-a distrus sufletul cu opiniile sale si mi-a dat o mare nesiguranta, pana la a pune in cumpana existenta mea ca femeie si ca sotie.
Altii ii critica pe alti preoti, sau dimpotriva ii considera cu har.
Este greu, subiectiv, pentru ca fiecare are experientele sale.
Acelasi preot unuia ii poate face bine, altuia rau.
Ma opresc. Nu stiu daca are rost sa-ti mai explic.
Un preot/duhovnic are in mana sufletul omului si este f.usor sa-l distrugi, caci este f.sensibil. Un preot poate duce un om in credinta si rai sufletesc, sau dimpotriva in deznadejde, depresie si iad sufletesc. Am avut parte de ambele cazuri, asa ca stiu f.bine ce vorbesc.
Am pus in postarea mea tot,tot ce trebuie ca sa nu existe dificultati de intelegere : intentie, atitudine, subiect ,persoanele tinta (carora sunt destinate parerile mele). Am folosit chiar o formula de incheiere fara echivoc. Inteleg astfel ce categorie de credinciosi ti-ai ales pt. partasie. Nu pot nici, ca de fiecare data desigur, sa fac o traducere din romana in romana. Ai niste probleme serioase, dupa parerea mea, grefate pe o structura psihoemotionala particulara pornite in principal din ignoranta. Dar acestea asunt problemele tale si ele vor fi atita timp cit tu vei vrea sa fi legata cu ele !
Pt. orice alte neintelegeri postarea mea inca exista !

Last edited by zaharia_2009; 03.11.2009 at 22:44:26.
Reply With Quote
Vechi 03.11.2009, 22:51:34
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul

deci:

CURAJUL,
IUBIREA,

Eu nu inteleg de ce mai mergi la biserica daca nu crezi in harul preotiei.
Ca nu te duci la un om, ci la slujitorul lui Hristos.
Crezi ca te pacalesc preotii, "mimand harul"? Este incredibil. Eu cred ca te pacalesti de fapt pe tine, mimand credinta.
Reply With Quote
Vechi 03.11.2009, 22:54:41
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Tot @ andreicozia

Este surprinzator cum tu gasesti "intelegere" si "iubire" (cuvantul tau preferat, aprent) pentru homosexuali, musulmani, evrei etc.. DAR NU PENTRU PREOTI!
Pe preoti ii evaluezi si ii judeci (cu ce drept?), cand ar trebui sa te rogi pentru ei!
Reply With Quote
Răspunde