Citat:
În prealabil postat de laurschepsis
Continuare
Doamne-ajuta!
Dupa botez purtam chipul lui Iisus Hristos in noi si ne unim cu El, mergem cu El, catre El, ca unii care iesim din Vechea Lege si, curati, intram in Noua Lege. Urmeaza ani in care nu avem grija sa pastram curat si limpede chipul Lui din noi. Il acoperim cu un strat din ce in ce mai gros de pacate adunate cu stiinta sau fara stiinta, cu vrere sau fara. Dumnezeu ne atrage atentia de fiecare data cand ne departam de Cale, Adevar si Viata, dar noi suntem cu atat mai indiferenti cu cat suntem mai departe. Este posibil, ca la un moment dat, Dumnezeu stie care este pentru fiecare acel timp, sa ne atraga atentia ceva mai dureros, dar o face dupa randuiala sa, cea care se integreaza in armonia Vietii. Tot asa de adevarat este ca pe altii, care s-au trezit la timp din indiferenta ii poate scuti de pedagogii aspre. Fiecaruia ii da crucea ce El stie ca o poate duce. Doar, doar ne-om trezi la Adevar si ne vom reveni in fire. Parintele Rafail Noica spunea foarte frumos ca ortodoxia este, de fapt, firea omului.
De aceea, eu as evita sa generalizez pedagogia Lui, cel putin pentru simplul fapt ca viata ne demonstreaza ca Dumnezeu ii da fiecaruia ce ii trebuie. Traiectoria fiecaruia dintre noi prin viata este un unicat zidit din aceasta complexa itretesere divino-umana intre ce suntem si ce am putea fi (conform cu talantii primiti). Iar in cele mai multe din cazuri nu stim nici una, nici alta. Si, din pacate, in lipsa dorintei de dezmarginire, nici nu vom afla.
Doamne-ajuta!
|
Este frumos ca ai adus in discutie taina botezului,desi nu am priceput inca legatura cu pedagogia divina.Prin generalizare eu am inteles asa si am incercat sa ma fac inteles asa,ca Dumnezeu in general aplica corectii celui care este pe calea pierzarii si nu m-am referit la vreun tip de corectie generala pentru toata lumea.Asa cum ai spus Dumnezeu aplica pedagogia Sa divina in functie de boala pacatosului.EL stie mai bine decat noi ce este de trebuinta fiecaruia pentru indreptare,modul in care intervine si momentul in care sa intervina.Deci, in general Dumnezeu aplica pedepse,corectii,pentru intoarcerea omului din pacate.Daca mergem pe ideea ca Dumnezeu nu aplica corectii,atunci intram in conflict cu invatatura bisericii ortodoxe care spune asa:Mantuirea omului se face cu lucrarea(vointa)omului impreuna cu lucrarea divina.Omul singur nu se poate mantui,nici Dumnezeu nu poate mantui omul cu forta.Si atunci intervine acest dialog pedagogic intre Dumnezeu si om,Dumnezeu ii trimite semne iar omul ia aminte ca sa nu mai calce stramb.Sa-mi spuna mie un crestin ortodox de pe forum ca nu a simtit in viata lui pedagogia lui Dumnezeu.Nu cred ca poate nega cineva asta.Si spun asta pentru ca noi la capitolul "glasul constiintei "suntem repetenti,noi nu prea auzim acest glas dupa care sa ne ghidam,nu prea avem pacea si linistea necesara pentru a asculta glasul dinlauntrul nostru,nu avem duhovnicia necesara(doar calugarii ajung la aceasta masura),si atunci Dumnezeu intervine cu pedagogia in spatiul material.M i se pare logic sa fie asa deodata ce noi nu auzim glasul constiintei.Si atunci de ce unii dintre noi negam aceasta pedagogie cand stim bine pe pielea noastra ca ea exista,se spune ca ea se aplica doar in VT testament.Nu este adevarat,daca mergem pe ideea asta nu s-ar mai mantui nici un om sau cadem in erezia sectarilor care spun ca ajunge sa crezi si nu mai este nevoie de fapte bune(prin fapte bune se intelege si lupta cu pacatul ,cu patimile)Desigur noi ne putem da cu parerea in evenimentele care se petrec in lume fara sa stim exact daca a fost sau nu a fost o pedeapsa de la Dumnezeu,dar putem banui pentru motivul ca Dumnezeu aplica corectii de la inceputul lumii si pana in momentul de fata si o va mai face acolo unde considera El ca este cazul,fara insa sa I-o cerem noi.Rugaciune spre pedepsire a vrajmasilor nu este bine primita,si cred ca am ajuns de fapt la problema acestu-i topic.Nu este nici o indoiala in privinta pedagogiei divine, ci doar ca ea nu se aplica la "comanda".