Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.10.2009, 14:07:58
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sherlock_holmes Vezi mesajul
Raul nu are fiinta,nu este precum cartoful,oceanul pacific,gindacul de colorado,pietrele de riu,atomii,virusii,planetele,ingerii,oamenii....et c.Raul inseamna o actiune ( pe care Dumnezeu nu o poate crea ) a unei fiinte libere,care duce la indepartarea de Dumnezeu,la alterare,stricare,denaturare,imbolnavire,...si in final moarte ( duhovniceasca si trupeasca )

Dumnezeu nu a creat gindul lui lucifer de a se mindri,al evei de a nu asculta,al lui adam de a se dezvinovati pe sine si a-L invinui pe Dumnezeu si pe eva,al tau de a nu crede,ale mele cit cuprinde,al lui cain de a-l omori pe Abel...si asa mai departe.

Unul taie piinea cu cutitul,altul il implinta in spatele cuiva,unul se roaga,altul injura,unul munceste,altul bea la birt,una face copii,alta ii avorteaza,unul spune adevarul,altul minte....unde in toate aceste exemple a creat Dumnezeu raul si care este acesta ?
Raul nu are fiinta insa creierul care il gindeste si il infaptuieste are fiinta. Sau spui ca altceva genereaza raul?
Cum s-a nascut primul gind rau in Adam si Eva?
Reply With Quote
Vechi 05.10.2009, 14:09:49
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Mda... Asta se numeste reducere la absurd. Dar de ce crezi tu ca, daca Dumnezeu e creatorul lumii, trebuie sa fie si al pacatului? Dumnezeu le-a creat pe toate bune si frumoase, numai ca omul, care nu a stiut sa discearna, a adus in lume pacatul.
Multumesc ca esti o prezenta atat de activa, Topcat! Fara interventia ta de acum, nu mi-ar fi dat prin cap ca ar trebui sa citesc teologia dogmatica a parintelui Staniloae! :)
Se considera, nu, nimic nu poate lua nastere fara Dzeu. Daca exista un lucru care ia nastere fara ca Dzeu sa stie se poate crea o bresa pentru aparitia universului sau al vietii fara Dzeu.
Sa-mi spui si mie daca ajungi la o concluzie
Reply With Quote
Vechi 05.10.2009, 15:28:03
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Se considera, nu, nimic nu poate lua nastere fara Dzeu. Daca exista un lucru care ia nastere fara ca Dzeu sa stie se poate crea o bresa pentru aparitia universului sau al vietii fara Dzeu.
Sa-mi spui si mie daca ajungi la o concluzie
Ce concluzie, Topcat? Eu una nu trebuie sa ajung la nicio concluzie, ci la traire! Dumnezeu le stie si le ingaduie pe toate :)
Vechi 05.10.2009, 15:31:16
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Ce concluzie, Topcat? Eu una nu trebuie sa ajung la nicio concluzie, ci la traire! Dumnezeu le stie si le ingaduie pe toate :)
Ziceam de vreo concluzie dupa ce ai citit ce spuneai
Reply With Quote
Vechi 05.10.2009, 19:04:04
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Ziceam de vreo concluzie dupa ce ai citit ce spuneai
Ce-mi plac mie oamenii care vor sa cunoasca! Dar sa nu mai pui uratenii de catei, ca ma sperii!
Vechi 06.10.2009, 10:07:28
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Ce-mi plac mie oamenii care vor sa cunoasca! Dar sa nu mai pui uratenii de catei, ca ma sperii!
Banuiesc ca te referi la aia chei, sper ca nu te iei de blanosii mei :)
Reply With Quote
Vechi 06.10.2009, 10:40:38
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
Cristi, cum crezi tu ca s-a savirsit primul si dintii pacat? Sub ce imbold? Cum a aparut reaua intrebuintare a libertatii daca inainte nu a existat raul?
Primul pacat s-a savarsit prin neascultare. Omului i s-a dat libertatea sa faca ascultare sau sa refuze dialogul cu El. Neascultarea implica o rupere a impartasirii omului de Dumnezeu. El nu rupere relatia cu Dumnezeu pentru ca asa si-a dorit intr-o zi, ci in urma ispitirii aduse de diavol. Asa ca dorinta de a cadea nu sta in firea sa - ea a fost creata buna, nu rea - ci in libertate.

Sa retinem: omul nu a fost creat desavarsit. El putea ajunge la desavarsire numai prin unirea cu Dumnezeu, nu in afara relatiei cu El.

In concluzie, pacatul este tot ceea ce-l desparte pe om de Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 06.10.2009, 10:44:55
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Primul pacat s-a savarsit prin neascultare. Omului i s-a dat libertatea sa faca ascultare sau sa refuze dialogul cu El. Neascultarea implica o rupere a impartasirii omului de Dumnezeu. El nu rupere relatia cu Dumnezeu pentru ca asa si-a dorit intr-o zi, ci in urma ispitirii aduse de diavol. Asa ca dorinta de a cadea nu sta in firea sa - ea a fost creata buna, nu rea - ci in libertate.

Sa retinem: omul nu a fost creat desavarsit. El putea ajunge la desavarsire numai prin unirea cu Dumnezeu, nu in afara relatiei cu El.

In concluzie, pacatul este tot ceea ce-l desparte pe om de Dumnezeu.
Omul nu a fost creat desavirsit? Ce ii lipsea?

Bine, sa inteleg ca doresti sa duci aparitia pacatului de pe umerii omului pe umerii diavolului.
Ai putea sa imi spui cum s-a nascut primul gind rau in diavol?
Reply With Quote
Vechi 06.10.2009, 10:48:32
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Pacatul este forma de autonomie, autosuficienta care rupe comuniunea cu Dumnezeu- trebuie inteles ontologic nu juridic. Prin pacat eu aleg un alt mod de existenta, fara Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 06.10.2009, 10:54:05
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Pacatul este forma de autonomie, autosuficienta care rupe comuniunea cu Dumnezeu- trebuie inteles ontologic nu juridic. Prin pacat eu aleg un alt mod de existenta, fara Dumnezeu.
Era vorba in discutie daca pacatul a existat inainte de aparitia diavolului si a omului, daca poate exista ceva in afara lui Dzeu.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce e pacatul? culianu Pocainta 34 18.12.2010 21:02:30
Pacatul patinina34 Despre Sfanta Scriptura 27 25.05.2009 16:11:34
Pacatul global si pacatul personal patinina34 Din Noul Testament 3 28.12.2008 01:50:58
pacatul? Annamarria Generalitati 4 11.02.2008 12:53:26
Pacatul romandragut Despre Biserica Ortodoxa in general 62 12.08.2007 18:38:46