![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Pentru cei ce cred ca Sfintii Parinti au trait cu sute de ani in urma si nu ne pot invata tocmai din acele vremuri, pe motiv ca societatea noastra s-a schimbat fundamental, iata ce ne spune un Sfant contemporan cu noi:
Cuviosul Paisie Aghioritul despre neoranduiala launtrica si infatisarea exterioara (fragmente): Sarmanii mireni se imbraca asa cum e launtrul lor Am cunoscut o fata ce purta haine negre si maneci pana jos. Era foarte evlavioasa. Odata o batrana moderna ii spune: “Nu ti-e rusine, tu, fata tanara, sa porti haine negre si maneci lungi?” “Fiindca nu vedem exemple la dumneavoastra, i-a raspuns aceea, cel putin noi sa purtam haine negre” - si a pus-o la punct. Vezi una care cum a ramas vaduva, a si pus haine tarcate pe ea. Dar ce sa spui? Sora mea a ramas vaduva la 23 de ani si nu si-a mai scos hainele negre pana a murit. Pentru mine sunt mai fericite vaduvele care poarta negru in aceasta viata, chiar si fara voie, si traiesc o viata duhovniceasca aspra slavoslovind pe Dumnezeu fara sa murmure, decat nefericitele ce poarta haine tarcate si traiesc o viata tarcata. “Femeia sa nu poarte vesminte barbatesti, nici barbatul sa nu imbrace haine femeiesti” - Parinte, cum sa procedam cu femeile care vin la manastire in pantaloni? Adesea spun ca este mai practice, dar si mai cuviincios decat a purta scurt. - Astazi poarta ori scurt, ori pantaloni, desi se spune clar in Vechiul Testament si cu ce amanunte inca: “Nu se ingaduie barbatului sa poarte vesmant femeiesc, iar femeia barbatesc.” Este lege si este lipsit de cuviinta. Barbatii care poarta fuste sunt putini, foarte putini. - Cele care lucreaza pe ogoare spun ca nu se pot misca liber la lucru daca nu poarta pantaloni. - Acestea sunt indreptatiri. - Parinte, pentru fete, mamele lor spun ca poarta pantaloni ca sa nu raceasca. - Alta solutie nu exista? Nu exista ciorapi pana sus? Sa poarte ciorapi pana sus ca sa nu raceasca. Daca vrea cineva, pentru toate afla solutie. - Dar atunci, Parinte, cand vin personae oficiale si au cu ele si una care poarta pantaloni? - Sa le dati o explicatie: “Vreti sa facem un pogoramant si sa stricam o randuiala si sa se faca o neoranduiala in Manastire?” - Parinte, odata au venit treizeci de profesoare in pantaloni si le-am lasat sa intre. - Rau! Nu se potriveste. Trebuia sa le fi spus: “Iertati-ne, este o randuiala a manastirii sa nu ingaduim sa intre femeia ce poarta pantaloni“. Acestea vor merge si la alte manastiri si vor spune: “La cutare manastire ne-a lasat sa mergem in pantaloni“. Ati facut pogoramant ca sa nu le jigniti, dar acelea va jignesc apoi pe voi. Puneti la poarta o tabela cu locul respectiv din Vechiul Testament. Faceti si 50 de fuste si sa le dati in mod cuviincios celor care vin in pantaloni pentru prima data si nu stiu, sau celor ce poarta scurt. - Parinte, dar cand vine un liceu si toate fetele poarta pantaloni? - Sa le tratati afara de poarta. Asta o sa le pricinuiasca intrebari. Sau, daca va instiinteaza ca vor sa se inchine, spuneti-le la telefon: “Va rugam ca profesoarele si elevele sa nu poarte pantaloni.” Asa vor intelege ca trebuie sa cinsteasca locul. Aici nu e parohie. La parohie preotul e dator sa invete pe femei, sa inteleaga de ce nu trebuie sa poarte pantaloni, ca sa se indrepte. Daca vreodata merg la Biserica lui, femei din alta parohie si poarta pantaloni, sa se ingrijeasca sa aranjeze lucrurile. Biserica este mama, nu este vitrega. - Parinte, dar multi spun: “Asa cum faceti, alungati lumea de la biserica“. - Daca in Vechiul Testament exista porunca de la Dumnezeu care interzice femeilor sa poarte haine barbatesti etc.- ce altceva mai vor? Dar ei iti spun: “de ce sa nu poarte si femeile pantaloni? De ce sa nu intre in Consiliile Bisericilor si atei, daca Biserica este poporul?” Astfel, soarta Bisericii va depinde de hotararea ateilor. Vor face din biserici biblioteci, magazii etc. dupa ce le vor lua pe toate. “De ce asta, de ce cealalta?” Ce sa spui? In manastire nu va trebui sa se ingaduie turisti goi, astfel ca sa se adune bani pentru a imbraca oameni saraci, pentru ca asta e o maiestrie a celui viclean, ca sa-l instraineze pe monah de binecuvantarea lui Dumnezeu si sa-l mirenizeze; in timp ce adevarata instrainare a monahului, pentru Hristos, il face bogat in virtuti. - Parinte, la Stomio ati fost nevoit sa va puneti tabele pentru turisti? - Da, avem tabele. La manastire aveam una pe care scria: “Bine ati venit“. Mai jos, 20 de metri de la manastire, aveam una pe care scria: “Cei imbracati necuviincios - catre Aoos” si am pus o sageata spre rau; iar alta pe care scria: “Cei imbracati cuviincios - spre Manastire” si o sageata arata manastirea. N-am scris bine? - Noi, Parinte, ce sa facem vara cand multe femei vin cu spatele gol? - Ei, faceti ceva ca sa puna pe spate. Astfel vor invata ca e nevoie de respect in locul acesta. Gateala: mazgaleli pe chipul lui Dumnezeu Ce lume pierduta exista astazi! Si femeile isi pun in par niste cleiuri si cum mai miroase! Te apuca alergia. Cand vad o femeie moderna cu frumuseti lumesti si parfumuri, ma scarbesc launtric. Mi-au spus: “Cutare a mers in Germania sa invete estetica“. “Dar ce este estetica?” - am intrebat. “Estetica face pe cele batrane, tinere” - mi-a spus. Atunci mi-am adus aminte: am vazut candva o batrana ce avea o linie orizontala pe frunte. Intreb dupa aceea pe un cunoscut al ei: “Ce are, sarmana?“ “A, nimic - imi spune - a facut operatie ca sa i se intinda pielea si sa-i dispara ridurile.” Si eu am crezut ca s-a lovit si s-a operat…Unde ajunge lumea astazi! - Astazi, Parinte, gateala n-o considera un pacat. Da, asta am inteles. Am vazut un suflet care, desi mai inainte era ca un inger, nu l-am mai cunoscut dupa aceea, asa cum era vopsit. “Dumnezeu pe toate le-a facut foarte bine, dar la tine a facut o greseala foarte mare!” “De ce, Parinte?” ma intreaba. “Iata, sub ochii tai n-a pus cerneala. Greseala asta a facut-o. In timp ce pe ceilalti oameni i-a facut frumosi, la tine a facut o greseala! Bre, nefericito, nu intelegi? In felul acesta te uratesti! Ca si cum ai avea o icoana bizantina si tragi cu penelul intr-o parte si in alta si o murdaresti, o strici. Punem vopsele la chipul lui Dumnezeu? Sau ca si cum un pictor ar fi facut o icoana buna si merge unul ce nu cunoaste pictura, ia penelul si face niste mazgaleli, stricand icoana pictorului. La fel faci si tu, este ca si cum ai spune lui Dumnezeu: “Dumnezeule, nu le-ai facut bine; eu insa o sa le indrept!“ O alta a venit intr-o zi cu niste unghii pana acolo, ca uliul, vopsite in rosu, si-mi spune: “Copilul meu e grav bolnav, fa rugaciune, Parinte! Fac eu rugaciune, dar…” “Ce rugaciune faci?” o intreb. “Tu zgarii pe Hristos cu aceste unghii, taie-ti mai intai unghiile, si se va face bine copilul tau. Pentru sanatatea copilului tau cel putin, sa-ti tai unghiile si sa-ti stergi vopselele“. “Sa le vopsesc in alb, Parinte?” “Eu iti spun sa nu le mai vopsesti si sa le tai. Sa faci jertfa pentru nevinovatia copilului tau. Ce inseamna asta? Daca asa ar fi fost bine, Dumnezeu te-ar fi facut cu unghii rosii.” “Sa le vopsesc in alb, Parinte?” Intelege-te daca poti!…”Veti merge bine tu si copilul tau”, am spus in sinea mea. Pe copii ii raceste mai mult mama, cand nu este imbracata cu modestia si incearca chiar sa-si “jumuleasca” copiii. Se poate ca cineva sa fie putin urat sau sa aiba o neputinta. Stie Dumnezeu ca astfel va fi ajutat duhovniceste, pentru ca pe Dumnezeu il intereseaza mai mult sufletul decat trupul. Toti avem cele bune ale noastre, dar si putine cusururi - cruciulite, nu cruci - ce ne ajuta la mantuirea sufletului nostru.
|
|||
|
|||
![]()
"Gateala: mazgaleli pe chipul lui Dumnezeu
Ce lume pierduta exista astazi! Si femeile isi pun in par niste cleiuri si cum mai miroase! Te apuca alergia. Cand vad o femeie moderna cu frumuseti lumesti si parfumuri, ma scarbesc launtric. Mi-au spus: “Cutare a mers in Germania sa invete estetica“. “Dar ce este estetica?” - am intrebat. “Estetica face pe cele batrane, tinere” - mi-a spus. Atunci mi-am adus aminte: am vazut candva o batrana ce avea o linie orizontala pe frunte. Intreb dupa aceea pe un cunoscut al ei: “Ce are, sarmana?“ “A, nimic - imi spune - a facut operatie ca sa i se intinda pielea si sa-i dispara ridurile.” Si eu am crezut ca s-a lovit si s-a operat…Unde ajunge lumea astazi! - Astazi, Parinte, gateala n-o considera un pacat. Da, asta am inteles. Am vazut un suflet care, desi mai inainte era ca un inger, nu l-am mai cunoscut dupa aceea, asa cum era vopsit. “Dumnezeu pe toate le-a facut foarte bine, dar la tine a facut o greseala foarte mare!” “De ce, Parinte?” ma intreaba. “Iata, sub ochii tai n-a pus cerneala. Greseala asta a facut-o. In timp ce pe ceilalti oameni i-a facut frumosi, la tine a facut o greseala! Bre, nefericito, nu intelegi? In felul acesta te uratesti! Ca si cum ai avea o icoana bizantina si tragi cu penelul intr-o parte si in alta si o murdaresti, o strici. Punem vopsele la chipul lui Dumnezeu? Sau ca si cum un pictor ar fi facut o icoana buna si merge unul ce nu cunoaste pictura, ia penelul si face niste mazgaleli, stricand icoana pictorului. La fel faci si tu, este ca si cum ai spune lui Dumnezeu: “Dumnezeule, nu le-ai facut bine; eu insa o sa le indrept!“ O alta a venit intr-o zi cu niste unghii pana acolo, ca uliul, vopsite in rosu, si-mi spune: “Copilul meu e grav bolnav, fa rugaciune, Parinte! Fac eu rugaciune, dar…” “Ce rugaciune faci?” o intreb. “Tu zgarii pe Hristos cu aceste unghii, taie-ti mai intai unghiile, si se va face bine copilul tau. Pentru sanatatea copilului tau cel putin, sa-ti tai unghiile si sa-ti stergi vopselele“. “Sa le vopsesc in alb, Parinte?” “Eu iti spun sa nu le mai vopsesti si sa le tai. Sa faci jertfa pentru nevinovatia copilului tau. Ce inseamna asta? Daca asa ar fi fost bine, Dumnezeu te-ar fi facut cu unghii rosii.” “Sa le vopsesc in alb, Parinte?” Intelege-te daca poti!…”Veti merge bine tu si copilul tau”, am spus in sinea mea. Pe copii ii raceste mai mult mama, cand nu este imbracata cu modestia si incearca chiar sa-si “jumuleasca” copiii." -------- Un articol foarte bun, restul il gasiti aici. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Hai ca ii dau edit la al meu :) |
|
|||
|
|||
![]() ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Frumusetea vine din interior si este o manifestare a starii de fericire/multumire. Iar fericit permanent poate fi doar un suflet care lupta cu poftele.
E adevarat ca un om îngrijit creaza o impresie mai buna dar grija nu trebuie sa fie neaparat pentru vopselele de pe fata. Daca te îngrijesti mult pentru poruncile lui Dumnezeu vei fi de asemeni un om îngrijit si vei face impresie buna.
|
||||
|
||||
![]()
---------------------------pt. caminaris-------------------------------------------------------------------------
Frate draga,postarile dumitale sunt deosebite,adica sunt la obiect si sunt graitoare. Doar cei ce nu traiesc in Romania poate ca nu au auzit cine a fost si cine este cuviosul Paisie aghioritul si ar mai nutri astfel dorinta nefireasca de a-l tagadui. Noi, forumistii suntem impartiti ,in mod spontan dar datorita felului in care intelegem sa vietuim crestineste(si nu numai sa cugetam !),in cel putin doua categorii : - unii, care luam f. in serios vietuirea crestina absolut traditionala(exprimarea asta este un pleonasm pt. ca in realitate nu exista viata crestina traditionala si moderna, asta este o nebunie, exista doar vietuire crestina si atit ; restul este necanonic) si care avem postari corespunzatoare si in conformitate stricta cu dogmele si canoanele in vigoare.Din aceasta categorie nu amintesc decit de fratele Traditie care in afara postarilor de calitate este si de un bun simt usor sesizabil. - alti forumisti ,de diverse trairi,orientari si pareri care talmacesc,rastalmacesc si rasprigonesc invatatura neschimbata si neinnoita nici cind a ortodoxiei.Pe acestia nu-i enumer,sunt usor sesizabili in text, uneori insisi contrazicindu-se intre ei. Noi toti,cei din aceste doua categorii tot birfim pe topicuri (ca realitatea asta este !)avind impresia ca ...,,socializam". Este o falsa parere; o grea inselare ! Pai daca dumneata vi cu asemenea postari si ne sbori subiectele din fata cu raspunsuri corecte si stricte la obiect ...noi astialaltii ce mai birfim ? Pt. aceasta atitudine a dumitale vei cadea repede in disgratie... sa fi pregatit ca ispititorul nu doarme .Sau ca sa-l amintesc pe Mintuitorul : sa fi pregatit pt. ca ,,...duhul este rivnitor dar carnea este neputincioasa". Din modul cum decurg discutiile pe topicuri este evident ca multi frati/surori au um interes mai mic de a afla ceva clar si corect cit mai ales sa-si spuna parerile ,in cunostiinta sau nu de cauza. Bine, exista si frati care uzind de cunostiinte aprofundate dar de interpretari strict personale vehiculeaza anomalii cognitive ,cu tarie, putind duce la desinformarea celor mai putini cunoscatori. Desigur, pe primii, de fiecare data cind ii mai contrazic in pareri se inversuneaza si ma rasboiesc oarecum exemplar desi le-am mai spus ca ... unitatea si lupta contrariilor duce la progres. Lasind gluma la o parte, apreciez postarile tale mai ales pt. faptul ca sunt f. la obiect ,exact ca leacul pe rana. Sunt totusi doritor sa vad cine mai are indrasneala si cum sa combata evidenta. Last edited by zaharia_2009; 20.08.2009 at 22:22:48. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Si chiar ar fi de preferat sa nu fim laudati aici ca atunci ne primim plata aici, pe pamant! Iar cand o sa ajungem in ceruri o sa ni se spuna: tu n-ai ce cauta in rai ca nu ti-ai agonisit nimic in ceruri, tu ti-ai primit toata plata pe pamant. Asa ca dizgratia lumeasca e mana cereasca:)). Plus ca nu mai stau mult pe forum (aviz ispititorului:)), doar atat cat sa-mi umplu sacul de informatii (despre Sfintele Taine, despre boli si vindecare, despre rugaciune, despre Sfinti si duhovnici contemporani, despre locuri de pelerinaj incercate de unii dintre noi etc.), informatii pe care le gasesc mai greu studiind doar cartile. Trebuie sa recunosc ca discutiile in contradictoriu nu construiesc ci, in cel mai bun caz, duc la pierdere de vreme. De aceea e preferabil sa ne amintim de Sfintii Parinti care au gandit inaintea noastra raspunsurile la toate intrebarile noastre de acum. De ce sa ma bazez pe judecata mea limitata cand pot sa ma bazez pe judecata unui Sfant care a analizat si talcuit acelasi subiect dupa zeci de ani de asceza si rugaciune? La cine e Adevarul, la mine sau la Sfintia Sa? La un pacatos sau la un Sfant?
|
||||
|
||||
![]()
Interesant!
Dar ma intreb eu, e normal ca la 13 ani sa'ti dai machiaj pe ochi? Cineva zicea ca e o arta, creativitate. Eu numa' asa n'o vad. Am intrebat pentru ca de mult timp, ii tot zic lu' soramea ca nu e normal (d.p.m.d.v), ca nu e bine pentru piele, dar nu intelege. Odata mi-a zis ca sunt si copile de 10 ani care se machiaza! :| |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez | Savonarola | Sfinti Parinti (Patrologie) | 15 | 20.07.2013 13:28:48 |
despre imbracaminte si machiaj | oana72 | Generalitati | 183 | 19.11.2012 08:59:59 |
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei | tigerAvalo9 | Generalitati | 34 | 02.12.2010 15:37:16 |
Despre machiaj si bijuterii | danyel | Generalitati | 102 | 20.07.2007 16:15:30 |
|