Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Tinuta in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 20.08.2009, 15:22:13
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

De obicei femeile stau in dreapta cand nu sunt prea multi barbati, dar femei multe de se inghesuie in stanga. Si atunci mai sunt femei care stau in dreapta mai in spate. Ideal ar fi ca sa vina si barbatii la biserica ca sa nu mai fie loc de femei in dreapta.

Bun, deci barbatii nu pot sa stea langa o femeie fara sa se gandeasca la cat si mai cate. Dar pe strada ce faceti oameni buni??? Dar la serviciu? Dar la scoala?? Voi chiar traiti intr-o excitare continua? Ca daca ar fi asa nu ati mai fi in stare sa faceti nimic. Si totusi vad destui barbati care si fac treaba printre femei si realizeaza ceva in viata. Oare cum o fi asta daca intr-adevar doar apropierea de o femeie distruge concentrarea? Ca si in viata de zi cu zi, cand barbatii in general functioneaza chiar daca au femei in birou, ar putea si la biserica sa isi vada de treaba si de rugaciune chiar daca sta o femeie langa ei. Cred ca treaba asta este mai mult un moft, si o incercare de a gasi scuze pentru nereusitele personale.
Reply With Quote
Vechi 20.08.2009, 16:21:06
caminaris's Avatar
caminaris caminaris is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2009
Locație: Galati
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru caminaris
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
De obicei femeile stau in dreapta cand nu sunt prea multi barbati, dar femei multe de se inghesuie in stanga. Si atunci mai sunt femei care stau in dreapta mai in spate. Ideal ar fi ca sa vina si barbatii la biserica ca sa nu mai fie loc de femei in dreapta.

Bun, deci barbatii nu pot sa stea langa o femeie fara sa se gandeasca la cat si mai cate. Dar pe strada ce faceti oameni buni??? Dar la serviciu? Dar la scoala?? Voi chiar traiti intr-o excitare continua? Ca daca ar fi asa nu ati mai fi in stare sa faceti nimic. Si totusi vad destui barbati care si fac treaba printre femei si realizeaza ceva in viata. Oare cum o fi asta daca intr-adevar doar apropierea de o femeie distruge concentrarea? Ca si in viata de zi cu zi, cand barbatii in general functioneaza chiar daca au femei in birou, ar putea si la biserica sa isi vada de treaba si de rugaciune chiar daca sta o femeie langa ei. Cred ca treaba asta este mai mult un moft, si o incercare de a gasi scuze pentru nereusitele personale.
Un moft??? E un Sfant Canon! Sfintele Canoane sunt insuflate de Duhul Sfant! Hai sa nu ne jucam cu cuvintele ca asa maine putem spune ca a te duce la biserica e tot un moft ca doar poti sa te rogi si acasa!
Vechi 20.08.2009, 19:02:03
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de caminaris Vezi mesajul
Un moft??? E un Sfant Canon! Sfintele Canoane sunt insuflate de Duhul Sfant! Hai sa nu ne jucam cu cuvintele ca asa maine putem spune ca a te duce la biserica e tot un moft ca doar poti sa te rogi si acasa!
Nu exista canon impotriva pantalonilor sau despre imbracamintea femeilor si nici macar despre locul lor in biserica. Asta este pur si simplu o tradtitie, un obicei care isi are rostul lui dar nu trebuie absolutizat.
Noesissaa cred ca zicea ca e moft sa tot critici ce fac femeile, cum se imbraca, unde stau, cum stau etc.
Vechi 21.08.2009, 11:24:26
veveritza
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Nu exista canon impotriva pantalonilor sau despre imbracamintea femeilor si nici macar despre locul lor in biserica. Asta este pur si simplu o tradtitie, un obicei care isi are rostul lui dar nu trebuie absolutizat.
Noesissaa cred ca zicea ca e moft sa tot critici ce fac femeile, cum se imbraca, unde stau, cum stau etc.

Ba da, exista! noi in ortodoxie ar trebui sa avem exemplu pe Maica Domnului; cand am sa vad o icoana cu maica Domnului in blugi sau alt fel de pantaloni si cu parul vopsit, cu podoabe fel de fel si cu ruj pe buze......mai discutam;
in plus mai exista si indemnul " femeia sa nu ia chipul barbatului", nu? (iertare daca gresesc, nu sunt atotstiutoare)
Reply With Quote
Vechi 21.08.2009, 12:03:16
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de veveritza Vezi mesajul
Ba da, exista! noi in ortodoxie ar trebui sa avem exemplu pe Maica Domnului; cand am sa vad o icoana cu maica Domnului in blugi sau alt fel de pantaloni si cu parul vopsit, cu podoabe fel de fel si cu ruj pe buze......mai discutam;
in plus mai exista si indemnul " femeia sa nu ia chipul barbatului", nu? (iertare daca gresesc, nu sunt atotstiutoare)
Da, dar nu toate fetele cunosc canoanele sau traditia bisericeasca ortodoxa de la bun inceput. Daca o fata intra pentru prima data pentru ca ii place cum bat clopotele sau cum se canta...atunci pentru ea e inceputul relatiei cu Biserica, in timp ce pentru barbatii care merg Duminica de Duminica, relatia e foarte veche si nu pot aduce acuze atat de usor.
Reply With Quote
Vechi 21.08.2009, 14:50:33
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

1. legat de test - este clar un cuplu, chiar nu se vad delfini (poate daca te uiti mai mult si ti s-a spus ca trebuie sa fie). Si eu zic ca asta a si fost intentia pictorului (cuplul). Daca dorea sa fie delfini, ii facea sa se vada delfini din prima. El o fi vrut poate altceva, dar daca asa a pictat...
Mai este acum si problema ca arta este subiectiva - fiecare vede, aude, simte altceva la o lucrare.
Dar n-am inteles legatura acestui test cu credinta si tinuta femeii in biserica.

2. Tinuta, imbracamintea Maicii Domnului si a altor sfinti in icoane.
Pe vremea aceea, acum mii de ani, in acea zona, asa se imbracau oamenii. Este imbracaminte traditional asiatica, pentru a proteja de caldura, umiditate, furtuni de nisip etc.
Daca pe atunci s-ar fi imbracat oamenii in pantaloni, sau ca acum, se pictau ca atare.
Daca este sa ne luam dupa icoane este mult de discutat.
Ar trebui de ex. ca barbatii sa intre goi in biserica, pentru ca Iisus asa este reprezentat, fara vesminte (i-au fost smulse) si cu o coroana pe cap.
Ceilalti sfinti sunt imbracati ce-i drept, dar...nu in panataloni! Ci asa cum era portul in zona pe atunci.
Si atunci ce facem?
Eu zic - pastram echilibrul normal si sanatos in lumea si vremurile in care traim.
Reply With Quote
Vechi 21.08.2009, 15:36:39
Anna Anna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Dar n-am inteles legatura acestui test cu credinta si tinuta femeii in biserica.

.
Legatura e ca nu toata lumea vede lucrurile la fel. Asa ca fiecare sa se imbrace cum i se pare decent si cu inima impacata.

"Daca Dumnezeu nu exista atunci totul este permis" (tot Dostoievski)
Reply With Quote
Vechi 21.08.2009, 14:58:54
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de veveritza Vezi mesajul
Pai, veveitza, eu am zis de canoane, ca nu exista. Sau chiar daca ar exista.. cum ziceam, exista canoane pentru ce vrei si ce nu vrei, de multe nu am auzit amandoua niciodata pentru ca sunt desuete.
Da, nu o vezi pe Maica Domnului in blugi, dar nici nu te imbraci ca ea, cu mantie, si broboada pe cap in continuu, nu?
Iconografia bizantina reproduce modele vechi, dar si ea pana la un moment dat adapta imbracamintea personajelor la vremea in care se picta, ca sa arate actualitatea mesajului evangheliei.
E adevarat ca e greu de imaginat Maica Domnului in blugi, recunosc ;-) Si niciu nu ar fi nevoie.

Femeia sa nu ia chipul barbatului, da. Pai nu sunt la fel nici pantalonii femeiesti si restul imbracamintii lor cu ai barbatiolor, pana la urma. Si nici barbatii nu poarta pantaloni dintotdeauna, inainte purtau si barbatii si femeile un fel de mantii, sau caftane, sau cum le zice, un fel de rochii largi, ce mai..
Sa nu absolutizam niste obiceiuri trecatoare. Sa dam cezarului ce este al cezarului - sa ne imbracam intr-un mod care sa nu bata la ochi nici in sensul anti-modei, totusi! Mie asta mi se pare mai decent decat sa ne imbracam ca sfintii de pe icoane.
Vechi 21.08.2009, 15:30:56
Anna Anna is offline
Senior Member

Implicit

Chiar nu vedeti delfinii? Sunteti culmea.

Reply With Quote
Vechi 21.08.2009, 15:34:21
Anna Anna is offline
Senior Member

Implicit

Uite, exista si cazuri in care se vad prima oara delfinii:

am vzt 9 delfini :-?? dupa o privire mai atenta am observat cuplul :P (adevarul e k am doar 14 ani..deci avantaj :)) )

Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
tinuta in biserici marlene Tinuta in Biserica 209 01.06.2025 21:06:29
Tinuta barbatului in biserica Hartford Tinuta in Biserica 56 26.05.2025 11:33:59
Imaginea ideala a femeii laice in biserica sophia Tinuta in Biserica 55 22.01.2012 06:11:46
Biserica si discriminarea femeii Golbi_ Despre Biserica Ortodoxa in general 460 08.12.2011 18:19:07
Spovedania trebuie tinuta costel Pocainta 10 29.01.2010 15:08:28