Windorin eu cred ca mergi prea departe in a afirma ca nu conteaza faptul ca au plecat ci de ce au facut-o. Nu sunt de acord cu Fani 71, omul are o datorie fata de tara, indiferent ce se intampla in acea tara. Si inainte si dupa 90 au existat oameni care au plecat, mai multi sau mai putini, din motive carora noi, ca oameni, le putem gasi justificare sau nu, asta nu schimba cu nimic lucrurile. Faptul ca poate unii dintre noi am face sau nu am face la fel din nou, nu schimba lucrurile. Avem o datorie fata de tara, chiar si Dumnezeu ne spune asta, atunci cand spune ca omul va da socoteala nu numai pentru sine ci si pentru neamul sau. Indiferent ca in tara respectiva e razboi, sau recesiune economica, sau somaj, sau clasa politica de proasta calitate. Noi ca oameni putem intelege motivele pe care le pot avea altii atunci cand pacatuiesc, dar asta nu inseamna ca aceia nu pacatuiesc.
Cine nu ar intelege o femeie care alege sa faca un avort pentru ca a ramas insarcinata in urma unui viol? Asta insa nu inseamna ca avortul ei nu este pacat.
De aceea eu zic ca nu-i putem judeca nici pe cei care au plecat si nici pe cei care au ramas, ca poate si unii si altii poarta o vina, ii va judeca cu siguranta Dumnezeu. Dar trebuie sa ne gandim ca avem o datorie fata de tara si trebuie sa ne-o facem, asa cum gasim fiecare de cuviinta, plecand sau ramanand, implicandu-ne in politica sau rugandu-ne in manastire. Sau sa nu ne-o facem, dar atunci sa stim ca e pacat si sa facem pacatul in cunostinta de cauza.
Eu sunt de acord cu Windorin, poate cei care au plecat sunt lasi, dar poti spune ca cei care au ramas au facut-o din curaj? Si apoi daca sunt lasi, e mai bine sa-i iubim si sa ne dorim ca lasitatea lor sa fie trecatoare, sa se intoarca. Cred ca Dumnezeu a randuit bine lucrurile, mult mai bine decat putem noi intelege. Plecarea atator oameni la munca in alte tari a facut bine tarii acesteia, chiar foarte bine, cu toate ca nu a fost o strategie gandita de minte omeneasca, si poate face in continuare si mai bine daca ne rugam la Dumnezeu. Strategia ta, de a tacea, a rabda si a iubi este cea mai buna si nu inseamna deloc pasivitate.