Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.07.2009, 18:47:09
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Smerit ar fi sa cautam prostiile mai intai la noi, si apoi la altii. Dand vina pe politicieni, care ce-i drept nici ei nu sunt exceptati de la a spune prostii, relativizam propriile greseli si anulam posibilitatea de a ne indrepta. O privire mai autocritica nu strica niciodata. Mai bine circumspecti in ceea ce ne priveste, putand astfel sa indreptam ce e de indreptat: gandirea, scrisul, comportamentul, morala, etc. In totdeauna este loc de mai bine.
Chestia că în totdeauna este loc de mai bine , tocmai întărește gândirea progresistă a lui Ory , care nu stagnează și se-ncrâncenează doar în citate și-n spusele altora. Gândesc deci exist ! Pot gândi mai bine altă dată și mai bine , din ce în ce mai bine, deci folosirea darului minții este o mare virtute. Ory își folosește un dar primit , și noi toți trebuie să-l folosim. Nu șuntem roboți limitați sau gândăcei, suntem Oameni creați după chipul și asemănarea lu Dumnezeu.
Vechi 06.07.2009, 19:02:25
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Chestia că în totdeauna este loc de mai bine , tocmai întărește gândirea progresistă a lui Ory , care nu stagnează și se-ncrâncenează doar în citate și-n spusele altora. Gândesc deci exist ! Pot gândi mai bine altă dată și mai bine , din ce în ce mai bine, deci folosirea darului minții este o mare virtute. Ory își folosește un dar primit , și noi toți trebuie să-l folosim. Nu șuntem roboți limitați sau gândăcei, suntem Oameni creați după chipul și asemănarea lu Dumnezeu.
Iata un bun exemplu de "dubla gandire" sau de "vindecarea memoriei".
Protoparintii nostri au fost creati dupa chipul lui Dumnezeu: Facerea 1, 27:
"Și a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat și femeie".
Reply With Quote
Vechi 07.07.2009, 14:35:39
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Si mai cred, asa cum a mai spus cineva, ca sunt unii care complica prea mult si in mod fanatic credinta, ortodoxia. Daca totul este rau si pacat...
Exista undeva scrise o listuta mica de pacate: 7 capitale si 10 porunci, n-am acum la indemana, sunt clasificate si ele dupa cat de rele sunt. Si atat.
Acum am un indreptat de spovedanie si ma necajesc cu el. Din fiecare porunca de mai sus se fac gramada de ramificatii explicative. Este o brosurica scrisa de dr. Eugen Jurca.
Dar lista asta si mai ce mai puneti voi aici, n-am intalnit.

Ah, acum am gasit:
8 ganduri ale rautatii, pacate de capetenie (mandrie, lene etc., 7 la numar care se cam suprapun cu cele 8 de dinainte), impotriva Duhului Sfant (4), pacate strigatoare la cer (5) si mai sunt faptele milei trupesti si sufletesti (cate 7).

Acum eu am o problema: de unde stiu eu daca am facut un pacat sau altul. Eu stiu ca nu, dar poate l-am facut fara sa stiu, sau sub alta forma, sau...
Ce spun la spovedanie?
La scoala , sau in societate iti spune cate unul (la scoala ne corecta cu rosu si vedeam unde am gresit) "bai, vezi ca aici gresesti, sau nu e voie sa faci aia". Unele le stim ca nu trebuie sa le facem, dar altele nu ni se par noua rele si nu fac rau altuia.
Reply With Quote
Vechi 07.07.2009, 14:38:51
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

Atentie: si a te considera asa pacatos duce la mandrie (mandria de a fi pacatos)!

Si anna - cand inventam lucruri, pacate care nu au fost scrise/spuse de EL, se cheama blasfemie.
Reply With Quote
Vechi 07.07.2009, 14:56:23
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Atentie: si a te considera asa pacatos duce la mandrie (mandria de a fi pacatos)!

Si anna - cand inventam lucruri, pacate care nu au fost scrise/spuse de EL, se cheama blasfemie.
Sophia, este o tristete imbinata cu parere de rau sa te stii pacatos. De unde ai scos mandria asta de a fi pacatos?!?
Reply With Quote
Vechi 07.07.2009, 14:59:22
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Implicit

Din profunzime, Anca, din profunzime...si acolo era vorba de perceptia excesiva asupra statutului de pacatosenie. Orice abuz piere prin exces .
Vechi 07.07.2009, 15:06:31
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ory Vezi mesajul
Din profunzime, Anca, din profunzime...si acolo era vorba de perceptia excesiva asupra statutului de pacatosenie. Orice abuz piere prin exces .
Ory, eu nu am intalnit nicaieri sa se scrie de o perceptie excesiva a statutului de pacatosenie. Nu zic asa, de placerea contrazicerii.. chiar vreau sa aflu despre asta.. unde ai citit? Cine a scris despre asta dintre sfintii parinti?

(nu pareri personale).

Eu am citit undeva (scuze, nu-mi amintesc acum unde) ca nu exista pacate mici!
Reply With Quote
Vechi 07.07.2009, 15:18:40
ory ory is offline
Senior Member

Implicit

Ma abtin, nu vreau sa o iau de la capat si sa vorbesc singura, bine-nteles.
Vechi 07.07.2009, 15:21:43
ory ory is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Ory, eu nu am intalnit nicaieri sa se scrie de o perceptie excesiva a statutului de pacatosenie. Nu zic asa, de placerea contrazicerii.. chiar vreau sa aflu despre asta.. unde ai citit? Cine a scris despre asta dintre sfintii parinti?

(nu pareri personale).

Eu am citit undeva (scuze, nu-mi amintesc acum unde) ca nu exista pacate mici!
Ma abtin, nu vreau sa o iau de la capat si sa vorbesc singura, bine-nteles.
Vechi 07.07.2009, 15:07:25
sophia sophia is offline
Senior Member

Implicit

Pai cand va aud/citesc cu cata mandrie spuneti aici: boah, eu sunt asa pacatoasa, de nu mai tare altul loc...

Si Sfintii nu sunt sfinti pentru ca nu fac pacate. Eu cred ca si ei le fac, dar ei se apleaca mult spre a face bine altora, fapte bune, daruire, prin asta devin Sfinti.
Ne uitam prea mult la noi insine, la ce pacate sa mai scobim si nu ne gandim in schimb ce sa facem bine.
Hai sa facem si o lista de fapte bune, de milostenie. Sa vedem avem ce scrie? Putem face ceva bun?
Uite aici scrie: faptele milei trupesti si sufletesti:
ai dat de mancare/de baut unui care ii trebuie
ai mangaiat pe unul la durere,
ai vizitat un bolnav,
etc.

Samariteanul ala, care nu era nici crestin macar, si cine stie cate pacate si prostii o mai fi facut la viata lui, s-a oprit si ajutat acel sarman ranit la margine de drum.
Asta i-a placut lui Dumnezeu.
Sutasul, cate pacate o fi avut, le-a si spus pe unele chiar, dar s-a dus sa se roage la Domnul pentru sluga sa.
Asta i-a placut lui Dumnezeu si l-a iertat si la ajutat.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Taina Botezului în Filocalie NECTARIE Botezul 6 23.11.2011 15:34:34
Ce boala, din lista de sapte, aveti ? Mihnea Dragomir Pocainta 75 15.05.2010 23:08:46
Dependența de internet și hipersexualitatea , pe lista bolilor mintale ! cristiboss56 Stiri, actualitati, anunturi 6 22.03.2010 16:36:44
Iarasi despre grafice,sondaje, filocalie, scl.... alecsandru Generalitati 4 15.05.2007 09:16:13