Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.06.2009, 06:55:33
Hartford's Avatar
Hartford Hartford is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.11.2005
Locație: USA
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Eu sunt casatorita cu un belgian insa e drept ca el era ortodox de mult cand ne-am cunoscut. Si cred ca am facut o alegere foarte buna. ;-)
Cunosc si alte cupluri mixte national si care sunt foarte reusite pentrui ca ii uneste credinta.
Cunosc si cupluri interconfesionale reusite.

Daca este dragoste, respect si dorinta de a-l intelege si accepta pe celalalt in 'alteritatea' lui, atunci cred ca o casatorie mixta poate fi chiar mai buna decat una ne-mixta (ca sa zic asa), pentru ca este un 'challenge' mai mare de a-l iubi pe celalalt pentru ceea ce este, nu pentru ceea ce am vrea sa fie.
Pentru ca nu ne casatorim cu cineva pentru a-l schimba. Daca este o casnicie buna, amandoi se vor schimba in bine, insa nu asta este scopul fiecaruia, de a-l schimba pe celalalt. Chiar cand este vorba de religie. Nu cred ca daca ne casatorim cu cineva de alta confesiune cu ideea de a-l converti lucrurile vor merge bine. Poate va sochez..
Am observat fetele mai reusesc sa ii modeleze pe baieti dupa ele sa-i convinga chiar sa treca la ortodocsi si ei se acomodeaza de dragul lor, dar baietii in nici un caz nu reusesc sa le modeleze pe ele se dau ei dupa ele si ce te faci cind sotia e vietnameza si el roman!!!of
Apropo Fani71 felicitari si mult succes in casnicie.
Ca sa-l vezi pe Dumnezeu!
Reply With Quote
Vechi 29.06.2009, 07:24:07
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Hartford Vezi mesajul
Am observat fetele mai reusesc sa ii modeleze pe baieti dupa ele sa-i convinga chiar sa treca la ortodocsi si ei se acomodeaza de dragul lor, dar baietii in nici un caz nu reusesc sa le modeleze pe ele se dau ei dupa ele si ce te faci cind sotia e vietnameza si el roman!!!of
Se pare ca ai dreptate, fata modeleaza un baiat, dar invers mai rar se intimpla.

Totusi, daca se trateaza la o varsta matura, am vazut ca de ex la a doua casatorie, in general lucrurile stau exact invers: adica barbatul , fiind matur isi modeleaza sotia.
Iubirea nu este o limba sau o cultura, sau o religie, este un sentiment...

Deci cu alte cuvinte depinde de varsta si de nivelul de intelegere a celor doi.

Am o prietena, ea este romanca, prima casatorie cu roman a fost dezastrul vietii ei. Roman si ortodox. Batai, scandaluri, certuri etc si la urma romanul a lasat-o cu 2 copii si cu toate datoriile.

Acum s-a recasatorit, cu un australian, are o viata foarte buna, merg o duminica la ortodocsi la biserica si o alta la catolici, el fiind catolic.

Casatoriile mixte, la fel ca si casatatoriile cu acelasi neam/religie, nu au o regula. Nimeni nu va stii daca se termina cu bine sau nu.

Casatoria, banuiesc este o loterie, si vei afla mai tarziu daca ai castigat la loto sau nu.

Motivul?
Simplu: intre iubire si ura este o linie foarte subtire si foarte usor de trecut de la o stare si sentiment la altul.
Vechi 29.06.2009, 11:10:27
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Multumesc!
Interesant ce zici, si ciudat. Culmea este ca in Biclie sunt exemple exact contrarii - insa erau alte timpuri.
Eu stiu un preotv ortodox care e casatorit cu o japoneza (tot ortodoxa) si este un cuplu minunat. Asa ca nu se stie..
Vechi 29.06.2009, 11:49:05
nicole50 nicole50 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 24.03.2008
Implicit Apropos de care pe care" modeleaza"

Ortho-doxie (invatatura cea dreapta)..cei nascuti si botezati in cultul crestin ortodox,,ar trebui sa fie ei insisi convinsi etapa cu etapa, incepand cu copilaria,adolescenta si maturitatea ca practica si crezul acestei invataturi este cea dreapta,convingerea aceasta nu va naste decat alegeri privind casatoria in spiritul credintei,alminteri sentimentele si trairile daca sunt adevarate si profunde nu pot fi impartasite iar daca alegem sa facem munca de misionariat o putem face inaintea casatoriei sau niciodata casatorindu-ne.Apartenenta la un cult religios nu poate fi tratata ca un joc de ambitii"care pe care",este o convingere personala desavarsita prin traire adevarata si aici automatismul alegerilor si inceputurilor bune privind casatoria,el sau ea cu care te vezi strabatand lungul drum al vietii de cuplu,este aproape imposibil sa gresesti cand amandoi se afla sub Acoperamantu Duhulu Sfant al dreptei credinte.
Reply With Quote
Vechi 29.06.2009, 16:29:22
Hartford's Avatar
Senior Member

Implicit ideie fixa

Eu raman la ideia mea "stai cu neamul tau" asa sint eu mai de moda veche, am in fata n si n exemple casatorii mixte , barbatii sau indepartat de comnunitate de biserica de traditii de arta noastra culinara pina si de limba materna. Se intimpla citeodata sa vina printre noi la vro petrecere singuri sau cind dau de greu(divort)si atunci il vezi cit de ratacit a fost si cit a pierdut. Fetele ii mai conving sa vina impreuna la petrecere sau chiar la slujba dar il vezi stingher, se minuneaza cind luam sfinta impartasanie cu aceeasi lingurita, cind vine timpul agapei sta deoparte ca deh nu are incredere in ce manica(coliva, sarmale, sau mai stiu ce)unele vin singure si se pling ca nu pot sa-l convinga sa vina (el nu intelege nimic)dar copii lor cum sint educati in credinta limba obiceiuri nu mai zic ma abtin.
Reply With Quote
Vechi 29.06.2009, 16:58:22
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
Eu raman la ideia mea "stai cu neamul tau" asa sint eu mai de moda veche, am in fata n si n exemple casatorii mixte , barbatii sau indepartat de comnunitate de biserica de traditii de arta noastra culinara pina si de limba materna. Se intimpla citeodata sa vina printre noi la vro petrecere singuri sau cind dau de greu(divort)si atunci il vezi cit de ratacit a fost si cit a pierdut. Fetele ii mai conving sa vina impreuna la petrecere sau chiar la slujba dar il vezi stingher, se minuneaza cind luam sfinta impartasanie cu aceeasi lingurita, cind vine timpul agapei sta deoparte ca deh nu are incredere in ce manica(coliva, sarmale, sau mai stiu ce)unele vin singure si se pling ca nu pot sa-l convinga sa vina (el nu intelege nimic)dar copii lor cum sint educati in credinta limba obiceiuri nu mai zic ma abtin.
Problema este si a Bisericii:
De ce nu se fac mai multe slujbe in limba tarii respective, ca sa inteleaga si cei casatoriti cu romani?
De ce nu se face efortul sa ii integreze si pe ei? Sza li se vorbeasca in limba pe care o inteleg? (la agape de ex.) De ce se identifica ortodoxia cu o natiune?

Trebuie sa ne intrebam ce e mai important si cand ne pierdem: cand ne mai uitam limba si sarmalele et co, sau cand ne uitam credinta? Eu zic ca numai in ultimul caz. Dar daca cineva chiar isi pierde din credinta, el este responsabil ca nu a fost destul de tare, nu sotul sau sotia.

Ce zici totusi de casatoriile mixte intre ortodocsi? De ex. o romanca se casatoreste cu un grec sau un rus, ei traind in USA. Tocmai credinta ii leaga, iardiferentele nationale ajung sa fie o imbogatire a cuplului, nu o pierdere a identitatii si o imbogatire a ei.

Sigur, cum zice Patinina, nu exista regula, poate merge bine sau rau, dar asta e valabil si pentru o casnicie uninationala, nu stiu daca statistic astea merg mai rar bine decat celelalte.

Dar probabil fiecare judecam dupa exemplele sin jur, si fiecare are alte exemple in fata ochilor.
Vechi 29.06.2009, 18:02:51
Hartford's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Problema este si a Bisericii:
De ce nu se fac mai multe slujbe in limba tarii respective, ca sa inteleaga si cei casatoriti cu romani?
De ce nu se face efortul sa ii integreze si pe ei? Sza li se vorbeasca in limba pe care o inteleg? (la agape de ex.) De ce se identifica ortodoxia cu o natiune?

Trebuie sa ne intrebam ce e mai important si cand ne pierdem: cand ne mai uitam limba si sarmalele et co, sau cand ne uitam credinta? Eu zic ca numai in ultimul caz. Dar daca cineva chiar isi pierde din credinta, el este responsabil ca nu a fost destul de tare, nu sotul sau sotia.

Ce zici totusi de casatoriile mixte intre ortodocsi? De ex. o romanca se casatoreste cu un grec sau un rus, ei traind in USA. Tocmai credinta ii leaga, iardiferentele nationale ajung sa fie o imbogatire a cuplului, nu o pierdere a identitatii si o imbogatire a ei.

Sigur, cum zice Patinina, nu exista regula, poate merge bine sau rau, dar asta e valabil si pentru o casnicie uninationala, nu stiu daca statistic astea merg mai rar bine decat celelalte.

Dar probabil fiecare judecam dupa exemplele sin jur, si fiecare are alte exemple in fata ochilor.
In aproape toate bisericile greci si rusesti slujba se oficiaza juma juma la noi mai putin adica numai Tatal nostru si Crezul in ambele limbi dar daca sint la slujba noastra 30 de romani si doi straini cum am putea tine slujba mai mult in engleza sa se simpta ei bine primiti? ,ca se supara romanii, si uite asa se nasc discutii, asta e valabil si la biserile greci si ruse limba e mare problema.Ca sa nu ma zic de cintecele de la slujba in engleza suna aiurea cel putin asa cred eu care nu indraznesc nici nu ma fortez sa le invat in engleza.Dar ma intreb eu de ce ei nu incearca sa invete romaneste? ar fi mai usor pentru el(ea) ca doar a ales partener de alta natie?Fiindca vine vorba de limba in ce limba or fi vorbit St Petru si Pavel noroadelor?
Reply With Quote
Vechi 29.06.2009, 18:08:43
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
Ca sa nu ma zic de cintecele de la slujba in engleza suna aiurea cel putin asa cred eu care nu indraznesc nici nu ma fortez sa le invat in engleza.?
Imi permit sa te contrazic
Doxologhia in engleza de exemplu suna foarte profund si inaltator la cer

uite aici:

http://www.youtube.com/watch?v=5tmUw...eature=related
Reply With Quote
Vechi 29.06.2009, 19:12:10
Anna Anna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2006
Implicit

Oameni buni, cu cat sunt mai diferiti genetic cei doi din cuplu, cu atat mai sanatos e dpdv biologic pt copii, asa ca sa stiti ca pana si Dumnezeu vrea sa ne casatorim cat de diferiti. Doar de ce credeti ca e interzis incestul? Doar numai asa, o chestie fara sens? Copii rezultati din incest au sanse ff mari sa iasa handicapati. Asa ca spre sanatate e bine sa te casatoresti cu unul din alt neam, ba chiar alta rasa
Mie sincer nu mi se pare nimic mai frumos decat oameni f diferiti intre care se construieste puntea iubirii...

"Daca Dumnezeu nu exista atunci totul este permis" (tot Dostoievski)
Reply With Quote
Vechi 29.06.2009, 19:12:55
Anna Anna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2006
Implicit

Ce de greseli de limba am facut, ma iertati, sunt cam obosita, sper sa intelegeti ce am vrut sa spun..

"Daca Dumnezeu nu exista atunci totul este permis" (tot Dostoievski)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Rugaminte pentru cei din strainatate Va_iubesc Umanitare 9 07.01.2010 02:03:50
Pentru romanii din strainatate, si nu numai! simona Stiri, actualitati, anunturi 2 24.10.2009 12:25:23
23 canale romanesti pentru cei din strainatate patinina34 Stiri, actualitati, anunturi 4 10.08.2009 19:26:26
Pentru romanii aflati in strainatate- pensii patinina34 Stiri, actualitati, anunturi 7 19.02.2009 06:31:42
Radio-Romania pentru cei din strainatate patinina34 Stiri, actualitati, anunturi 0 25.01.2009 06:26:08