Citat:
În prealabil postat de Fani71
Problema este si a Bisericii:
De ce nu se fac mai multe slujbe in limba tarii respective, ca sa inteleaga si cei casatoriti cu romani?
De ce nu se face efortul sa ii integreze si pe ei? Sza li se vorbeasca in limba pe care o inteleg? (la agape de ex.) De ce se identifica ortodoxia cu o natiune?
Trebuie sa ne intrebam ce e mai important si cand ne pierdem: cand ne mai uitam limba si sarmalele et co, sau cand ne uitam credinta? Eu zic ca numai in ultimul caz. Dar daca cineva chiar isi pierde din credinta, el este responsabil ca nu a fost destul de tare, nu sotul sau sotia.
Ce zici totusi de casatoriile mixte intre ortodocsi? De ex. o romanca se casatoreste cu un grec sau un rus, ei traind in USA. Tocmai credinta ii leaga, iardiferentele nationale ajung sa fie o imbogatire a cuplului, nu o pierdere a identitatii si o imbogatire a ei.
Sigur, cum zice Patinina, nu exista regula, poate merge bine sau rau, dar asta e valabil si pentru o casnicie uninationala, nu stiu daca statistic astea merg mai rar bine decat celelalte.
Dar probabil fiecare judecam dupa exemplele sin jur, si fiecare are alte exemple in fata ochilor.
|
In aproape toate bisericile greci si rusesti slujba se oficiaza juma juma la noi mai putin adica numai Tatal nostru si Crezul in ambele limbi dar daca sint la slujba noastra 30 de romani si doi straini cum am putea tine slujba mai mult in engleza sa se simpta ei bine primiti? ,ca se supara romanii, si uite asa se nasc discutii, asta e valabil si la biserile greci si ruse limba e mare problema.Ca sa nu ma zic de cintecele de la slujba in engleza suna aiurea cel putin asa cred eu care nu indraznesc nici nu ma fortez sa le invat in engleza.Dar ma intreb eu de ce ei nu incearca sa invete romaneste? ar fi mai usor pentru el(ea) ca doar a ales partener de alta natie?Fiindca vine vorba de limba in ce limba or fi vorbit St Petru si Pavel noroadelor?