Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.06.2009, 20:03:30
sherlock_holmes sherlock_holmes is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2008
Locație: commonwealth
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Totusi, o precizare: nici catolicii nu spun ca papa e capul bisericii, ci ca e 'locum tenens' al lui Hristos.
Ai mai fani,iar folosesti expresii ecu...ca sa nu mai inteleg nimic.

Adica catolicii nu cred ca in papa traieste Iisus Hristos Dumnezeu ?...si nici in credinciosi ?...ca sta doar in Calea Lactee si atit ?

Stii ce credem noi...citi in Hristos v-ati botezat,in Hristos v-ati si imbracat!

sau ce spune Sfintul Apostol Pavel...nu eu mai traiesc,ci Hristos traieste in mine...adica aici pe pamint,evident.

sau atitea cuvinte sfinte din Scripturi prin care Dumnezeu ne incredinteaza ca traieste cu noi pe pamint,pina la implinirea vremurilor....cu noi si in noi.

sau in Sfinta Euharistie,nu il avem pe Dumnezeu ?
......

15.De Mă iubiți, păziți poruncile Mele.
16. Și Eu voi ruga pe Tatăl și alt Mângâietor vă va da vouă ca să fie cu voi în veac
....
23.Iisus a răspuns și i-a zis: Dacă Mă iubește cineva, va păzi cuvântul Meu, și Tatăl Meu îl va iubi, și vom veni la el și vom face locaș la el.

Sfânta Evanghelie după Ioan ,cap 14
....

Papa e loctiitor de Dumnezeu iar sfintii ortodocsi,in sensul celor de mai sus,sint purtatori de Dumnezeu....uriasa diferenta....dupa parerea mea.
Vechi 24.06.2009, 01:06:28
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sherlock_holmes Vezi mesajul
Ai mai fani,iar folosesti expresii ecu...ca sa nu mai inteleg nimic.
Hai Sherlock, mai lasa castravetele cu ecu... :-) (cred ca stii bancul cu elevul care nu invatase decat castravetele la examenul de biologie si orice il intreba, el ajungea tot la castravete.. Acum, nu vreau sa zic ca tu nu stii altceva, departe de mine, sa nu ma intelegi gresit!! Dar sa mai lasam ecu.. cand nu e nevoie neaparat)

Deci, e o expresie catolica, inseamna cel care ii tine locul (lui Hristos).
Si nu am aparat teologia papala catolica. Am precizat numai, pentru ca e o greseala care se face adeseori. Daca ii criticam, macar sa stim ce cred ei de fapt.

Citat:
Adica catolicii nu cred ca in papa traieste Iisus Hristos Dumnezeu ?...si nici in credinciosi ?...ca sta doar in Calea Lactee si atit ?
Nu, din cate stiu eu, ei nu cred ca Hristos 'traieste' in papa, ci doar ca acesta este 'vicarul' Lui, ii tine locul pe pamant.
Si bineinteles, ei cred ca si noi ca Hristos este intru noi, prin euharistie.

Citat:
Stii ce credem noi...citi in Hristos v-ati botezat,in Hristos v-ati si imbracat!

sau ce spune Sfintul Apostol Pavel...nu eu mai traiesc,ci Hristos traieste in mine...adica aici pe pamint,evident.
sau atitea cuvinte sfinte din Scripturi prin care Dumnezeu ne incredinteaza ca traieste cu noi pe pamint,pina la implinirea vremurilor....cu noi si in noi.

sau in Sfinta Euharistie,nu il avem pe Dumnezeu ?
......

15.De Mă iubiți, păziți poruncile Mele.
16. Și Eu voi ruga pe Tatăl și alt Mângâietor vă va da vouă ca să fie cu voi în veac
....
23.Iisus a răspuns și i-a zis: Dacă Mă iubește cineva, va păzi cuvântul Meu, și Tatăl Meu îl va iubi, și vom veni la el și vom face locaș la el.

Sfânta Evanghelie după Ioan ,cap 14
....
Asta cred si ei.

Citat:
Papa e loctiitor de Dumnezeu iar sfintii ortodocsi,in sensul celor de mai sus,sint purtatori de Dumnezeu....uriasa diferenta....dupa parerea mea.
Sigur, dar nici la catolici nu se spune ca papa ar fi mai presus ca sfintii.

Sigur, este gresit sa spunem ca papa este unicul vicar al lui Hristos. La noi se spune ca fiecare episcop il reprezinta pe Hristos. Nu ca ar fi chiar vicarul sau loctiitorul Lui, dar intr-un fel il reprezinta, deci pe undeva pe aproape. Ce e gresit este sa spui ca exista un fel de superepiscop care il reprezinta mai cu mot ca ceilalti. Asta e problema cu papalitatea.
Mai e si problema cu infailibilitatea, dar aia e doar cand vorbeste ex catedra si asta nu s-a intamplat decat de doua ori de cand a fost proclamata.
Totusi, ramane faptul ca daca spune papa 'ase!', apoi ase o fost (ca in bancul cu Ceausescu descris de ardeleanul care se intoarce de la congres), chira daca nu vorbeste ex catedra, in practica.
Vechi 24.06.2009, 02:15:07
sherlock_holmes sherlock_holmes is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2008
Locație: commonwealth
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul

Nu, din cate stiu eu, ei nu cred ca Hristos 'traieste' in papa, ci doar ca acesta este 'vicarul' Lui, ii tine locul pe pamant.

Si bineinteles, ei cred ca si noi ca Hristos este intru noi, prin euharistie.
N-am stiut ca la catolici doar papa nu se impartaseste...poate de aceea e infailibil.

PS.cu ecu ai dreptate,trebuie sa va mai las si pe voi sa respirati...sa nu va am pe constiinta...ce parere ai de rugaciunile cu....
Vechi 24.06.2009, 10:49:24
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
N-am stiut ca la catolici doar papa nu se impartaseste...poate de aceea e infailibil.
Iarasi o gluma de-a ta, banuiesc.
Papa deci se impartaseste si nu este considerat infailibil in general, ci doar cand vorbeste ex cathedra, adica proclama o dogma.
Cel mai frumos ar fi pt rezolvarea acestui diferend intre noi sa zica o zi ex cathedra ca nu mai e infailibil ex cathedra, si gata. :-)

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Minunile ortodoxiei pentru ora de religie spre_rasarit Sectiune dedicata profesorilor de religie 43 21.03.2014 19:21:41
O alimentatie corecta ovidiu b. Generalitati 469 26.07.2013 19:03:38
Chemare la rugaciune individuala pentru conversia la credinta a dusmanilor ortodoxiei spre_rasarit Generalitati 45 21.07.2011 01:23:02
care varianta e corecta? victortiti89 Generalitati 76 16.06.2011 17:14:43
Bun simț si intelegere I.Calin Generalitati 7 24.08.2010 20:10:13