![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
Una dintre melodiile mele favorite este “Lumină lină”, pe versurile poetului Ioan Alexandru. O ascultam astăzi și mă gândeam la vremurile acestea, la apelul Pr. Iustin Pârvu… Am citit pe unele site-uri care aveau articole referitoare la mesajul Părintelui Iustin, părerile celor care postau comment-uri acolo și m-a durut să văd unde s-a ajuns! Niște puțoi (după exprimare asta erau) îl catalogau pe părintele Iustin drept “taliban”, de parcă ar fi fost cândva colegi de celulă la Gherla sau Aiud, sau măcar l-ar fi cunoscut, sau ar fi auzit de dânsul vreodată… Și bineînțeles, nu numai părintele Iustin era “taliban”, “extremist” sau “instigator la violență”, ci și noi, cei care îi împărtășim părerea. Nu mai spun că nu e doar vorba de o părere, pentru că în problema asta nu ne “dăm cu părerea”… Biserica, în general, nici atât, nu-și “dă cu părerea”. Bieții de ei, au interpretat cuvintele părintelui ca îndemnuri la violență, la atacuri sinucigașe, gen kamikadze, înțelegând prin îndemnul la “martiraj” un îndemn la război fizic, la baionetă probabil…
Prin prezentul post, nu-mi propun să le răspund, să le explic cum e cu una, cum e cu alta, pentru că ei n-au nevoie de explicații, ei știu deja, totul. Ei nu întreabă, iar dacă întreabă, o fac doar ca sa mai afle ce mai au de “demontat”, având impresia chiar că fac un serviciu societății! Și ce să le ceri acelora care, în afară că nu-s duși deloc la biserică (aici nu mă surprinde cu nimic, pentru că, după ce s-au văzut scăpați de sub comunism, acum plutesc în derivă către “țarcurile” pregătite lor pentru aplicarea “crotalilor”) nici n-au bunul simț și respectul pentru cei de lângă ei! N-au respect pentru cei de lângă ei, dar pretind că sunt oameni cu pretenții, mon cher… Dar n-au nici cea mai mică urmă de pretenție, pentru că un om cu pretenții, dacă nu știe ceva, e reticent la început, apoi cercetează, se documentează, caută să înțeleagă ce motive a avut cineva să facă afirmațiile pe care le-a făcut, ce înseamnă “asta” sau “asta” și abia după aceea pun mânuța pe tastatură și își expun părerea. Însă ei trag de manetă ca sa curgă cuvintele, de prima dată…Astăzi, când diplomele se iau așa cum se iau, când primează doar banul și educația de acasă lipsește cu desăvârșire, ne mai mirăm că mesajul părintelui e înțeles astfel?? Un singur nume, România, acoperă două țări. Țara „lor” și țara noastră. Fără îndoială, societatea românească este fracturată în mai multe locuri. Fracturi între bogați și săraci, între politicieni colorați diferit, între agenda „publică” – pe care ne-o livrează presa la comandă politică – și “agenda” țăranului din Românești, a muncitorului de la Pitești și a dascălului din Câmpia Turzii. Dar acestea sînt explicabile în context și gestionabile. Ele sînt doar efectele marii fracturi: între Sistem și restul lumii. Puțini aduc în discuție criteriul spiritual care cască prăpastia între România „lor” și România profundă. Și încă mai puțini s-au aplecat asupra consecințelor acestei rupturi. Claudiu Târziu scrie că “Sistemul”, care își are rădăcinile în trecutul apropiat și se face cap de pod pentru un viitor unde va fi doar parte a „Sistemului” global, are o mare ambiție, aceea de a ne transforma din persoane în sclavi – ceea ce, în bună parte, i-a reușit –, iar din sclavi nefericiți în „sclavi fericiți” (Ovidiu Hurduzeu și Mircea Platon în “un manifest la patru mîini”, A treia forță: România profundă – Editura Logos, București, 2008). Sclavii sunt unelte vii, n-au opinii, n-au drepturi în afara celor care le îngăduie să funcționeze, n-au credință, n-au cauze nobile, n-au odihnă, își fac un scop în viață din a cîștiga cît mai mult pentru a consuma și mai mult, sînt mulțumiți cu ce trăiesc, înspăimîntați la gîndul că Sistemul s-ar putea dispensa de ei. După cum văd, așa sunt aceia la care m-am referit și eu mai sus. Conform cuvintelor lui Pavel Evdokimov: “A fi azi inteligent înseamnă să înțelegi orice și să nu crezi nimic”. Ei doar cred că au opinii, ei au impresia că sunt liberi, dar nu au credință, nu au cauze nobile și singurul lor scop în viață este să câștige bani pentru a avea de unde să consume. Vă seamănă cumva a roboței? În stadiul ăsta am fost aduși majoritatea. De roboței, dar nu au telecomandă! Și la asta se lucrează acum, dar cu pași mărunți, să nu cumva să ne trezim. Pentru ce credeți voi că s-a indus stresul ăsta atât de mare, încât nici nu mai știi când trece timpul de la o zi la alta? Păi dacă ești atât de ocupat, de disperat, dacă ești “roboțel”, ajungi să accepți orice ți se “servește” de sus, fără să pui întrebări. Sau dacă ți le pui, degeaba le pui, pentru că așa e Regulamentul de la Consiliul Europei. Give me a break, please… De-asta, când ascult melodii precum “Lumină lină”, când ascult clopotul bisericii bătând, chemând la rugăciune, când văd că totuși, mai vin oameni la biserică și cântă odată cu strana, cântare comună, legându-ne unii de alții prin dragostea Lui Hristos, Îi mulțumesc Domnului că mai avem și răgaz de odihnă… a sufletului. Și nădăjduiesc, vorba cântecului, că într-o zi, Lumina Lină va poposi și la noi. Și va rămâne. sursa: http://florinm.wordpress.com/2009/01...na-leac-divin/ |
|
|||
|
|||
![]()
Imi cer scuze.. Am postat gresit.
![]() Multumesc! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ba, cred ca ai postat unde trebuia. Tabloul zugravit de tine este un decupaj din "Tara mea", si a ta, si a noastra, a neamului romanesc. Doamne-ajuta!
Parintele Arsenie Boca: Am vrut sa pun mana pe radacina durerii, care nu este alta decat pacatul... Rugandu-ma - pentru Pacea a toata lumea si pentru bunastarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici - aud deodata in urechea dinauntru infruntarea amarnica: "Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada Pace pe pamant"..." |
|
|||
|
|||
![]() ![]() Mi-a placut articolul si de aceea l-am postat (pe un alt topic ce-i drept). Stiu ca, majoritatea stiti sa folositi internetul dar... Si daca tot ti-a placut (si tie ) uite, cand ai timp asculta si asta; MERITA http://www.realitatea.net/emisiuni/a...317_78667.html |
|
|||
|
|||
![]()
Și eu cred că se potrivește cu topicul.L-am citit cu plăcere.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Textele de mai sus fac parte din seria de lamentari asa zise profetice. Asa zisii cititori in viitor vor sa ne convinga prin timpeniile pe care le debiteaza ca SE POATE SI MAI RAU si elaborind la nesfirsit pe teme de apocalipsa sociala(sclavi nefericiti intr-un sistem global) ne fac pe toti, pe romani sa ne simtim, (paradoxal) mai bine. Acestea sunt metode vechi pe care le demasti in momentul cind pleci din tara sa-ti mai clatesti mintea si vezi ca in alte parti nu mai pot specula cu aceste concepte mizerabile si false. Aceste filozofii de pahar se pot vinde numai in sfera balcanica, iar acolo, numai la prosti, pentru ca, mai nou, a inceput lumea sa se destepte si pe la noi incet, incet. Spune-mi si mie: Ce sclav poate sa se mai suie in tren/avion si sa plece la Roma, Paris, Londra, sa viziteze marile muzee, colectii de arta, zidurile Romei antice? Cine te poate opri sa-ti inalti sufletul si sa tre imbogatesti spiritual cercetind catacombele romane care gazduiesc oasele primilor crestini? sau sa ti se intretaie rasuflarea cind intri in capela Sistina si prin camerele lui Rafael la Vatican? Astia care scriu in spiritul asta ar trebui sa li se anuleze dreptul de a mai publica si sa fie trimisi la plimbare sa faca altceva decit scris. Ce alta societate poate oferi asemenea posibilitati si libertati de a deveni un om mai bun decit cea prezenta Gindeste-te ca alternativa era COREA DE NORD si nebunia revolutiei culturale de acolo, asta ne astepta daca mai traia nea nicu |
|
|||
|
|||
![]()
Cand ai inceput mesajul cu draga jeni..deja mi-ai inmuiat inima.
![]() ![]() ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
E drept...ma odihnesc in Tesalonic..sunt in concediu..ca dehh , e mai soare.. lumea mai darnica...mai civilizata decat in Ro..
![]() Foto: Aviz "carcotasilor" din diaspora. ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Tara Sfanta | Lyllyana | Pelerinaje la locuri Sfinte | 24 | 04.09.2015 05:42:19 |
La Multi Ani..Tara mea de lacrimi,tara mea de dor | Scotland The Brave | Generalitati | 15 | 25.01.2012 05:24:16 |
vacanta la tara | lore86 | Generalitati | 2 | 26.01.2011 15:24:43 |
preotii de oras si cei de la tara | rentea | Preotul | 19 | 27.10.2009 00:08:14 |
|