Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.04.2009, 07:08:34
antoniap
Guest

Implicit

Cred ca aceste dezlegari trebuiau administrate de duhovnici persoanelor care aveau nevoie de ele. S-a ajuns la niste exagerari inimaginabile. Se degradeaza ideea de post si nu e bine.

Ma abtin sa dau exemple concrete, caci am lista mea cu pacate si de asta raspund, dar trebuie sa fim atenti sa nu se denatureze credinta noastra ortodoxa, cu tot ce contine. Poate ca ar trebui precizat in calendare si pentru cine sunt anumite dezlegari, ca sa nu inteleaga si crestinul de rand, care n-are nevoie de asa ceva, ca acestea sunt litera de lege si le poate urma fara probleme.

Odata ce vede scris negru pe alb atatea dezlegari in calendar crestinul este impins la pacat: ori carteste impotriva calendarului, pierzandu-si increderea in cei care l-au scris, ori il urmeaza intocmai, adaugand si alte ,,dezlegari'', eventual, dupa bunul sau plac.
Reply With Quote
Vechi 14.04.2009, 08:43:30
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Dezlegarile la peste nu se fac dupa bunul plac, ci sunt randuite inca din vechime, doar ca pana acum nu prea s'au facut. Nu stiu de ce; poate si pentru ca lumea era mai ravnitoare.

A manca peste nu inseamna a calca postul, ci a indeplini o ascultare fata de cei ce au randuit astfel, care au stiut de ce au ales anumite zile spre usurarea postului. Nu pestele strica postul, ci rautatea inimilor noastre.

In afara de peste si vin, alte dezlegari nu s'au dat si nici nu se vor da. Sa stam linistiti si sa inmultim rugaciunea, caci postul este vreme de nevointa si de inmultire a rugaciunii. Daca postul pica, pica cu el si rugaciunea, iar daca rugaciunea pica, pica insasi Biserica.
Reply With Quote
Vechi 14.04.2009, 18:41:33
bmd
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Nu stiu de ce; poate si pentru ca lumea era mai ravnitoare.
Nu pestele strica postul, ci rautatea inimilor noastre.
In afara de peste si vin, alte dezlegari nu s'au dat si nici nu se vor da..
Te contrazici prietene! Daca lumea era mai rivnitoare (ma indoiesc ca bisericile in vrema comunismului nu prea erau pline) tocmai ei si nu noi cei ne-rivnitorii, ar fi trebuit sa faca. "ascultare fata de cei ce au randuit astfel, care au stiut de ce au ales anumite zile spre usurarea postului"
Ai dreptate insa cind spui nu pestele strica postul, nu-l strica nici gratarul de porc, sau o telemea buna, dar il lipseste de unul dintre sensurile lui. Cineva care merge de mult pe drumul mintuirii ii este mai post sa calce postul ca sa faca ascultare decit sa tina postul. Dar mai sint copii, mai sint oameni aflati la inceputul drumului care au nevoie de legi simple si mai ales fixe! Cind ii spui noi ortodocsii n-am schimbat nimic din vechime si apoi il inebunesti cu dezlegari care ar fi existat de mult, dar nu s-au aplicat, insa se aplica acum, dar nu la toti si ii mai spui ca nici nu prea conteaza asa mult postul alimentar...l-ai smintit de tot!
Iar daca este [COLOR=red]doar dezlegare de peste si vin[/COLOR][COLOR=black] doua luni eu zic ca sa le dezlege si pe restul lunilor dinafara celor 4 posturi , ca nu mai sint oricum multe,si asa o sa ajungem o generatie de asceti traind in post si rugaciune![/COLOR]
Reply With Quote
Vechi 14.04.2009, 22:40:50
windorin's Avatar
Senior Member

Implicit

Repet ce am spus mai sus: in afara de peste, vin si ulei, alte dezlegari nu s'au dat si nici nu se vor da vreodata in Biserica Ortodoxa. (Afara doar de cazuri de boala sau batranete.)

Sa postim noi post aspru, fara a cauta numai mancaruri cu gust bun, ci orice gasim la indemana, uscat si fara gust, si sa mancam si pestele acela din dezlegari... si tot va fi un post mai bun decat acesta in care produsele "de soia" dispar aproape cu rafturi cu tot.

Este doar o parere. Dezlegarile la peste nu mi se par caderi, caci postul nu este a manca sau nu peste, ci mai mult a te infrana de la tot ce este gustos si bun. Sunt atatia care nu mananca peste, pentru ca nu le place. Plus ca pestele nu da trupului o energie ca celelalte mancaruri de dulce.
Reply With Quote
Vechi 14.04.2009, 23:12:34
bmd
Guest

Implicit

De unde sti cita energie da pestele? Poate nu-ti da tie!
Pe de alta parte poti repeta la nesfirsit tot ce spui, nu-mi ajuta sa inteleg ce faci cind nu esti doar tu de capul tau ci mai trebuie sa indrumi si pe altul? In luma asta mai sint si parinti, oameni raspunzatori si de altii nu doar de ei!
Pr. Paraian la inaltimea caruia ma indoiesc ca ai ajuns spunea ca se bucura de cite o mincare mai gustoasa....hai sa nu fim mai monahi decit monahii!
Reply With Quote
Vechi 15.04.2009, 08:52:36
windorin's Avatar
Senior Member

Implicit

Depinde de cantitate, daca mananca vreo 10 kg, poate se umple omul de energie. Dar sa stii, ca pestele urmeaza imediat dupa legume si fructe, caci si de asta se face dezlegare la peste si nu la carne sau alte bunatati. Se digera extrem de repede si nu tine de foame decat pe termen scurt. Astea sunt lucruri general stiute. Dar nu ma crede pe mine, intreaba pe altii.

Iar celor pentru care vei da seama, spune'le ce inseamna de fapt postul. Si vei vedea, ca sunt sanse sa inteleaga chiar mai bine. Tin minte o definitie frumoasa, desi nu ma omor dupa definitii: "Postul este abtinerea libera si constienta, de la anumite mancaruri numite 'de dulce', nepacatoase in sine, pe o perioada mai mica sau mai mare de timp." Deci, de va intelege omul ca alimentele sunt nepacatoase in sine chiar si in timpul postului, va intelege multe.

Dezlegarile nu sunt obligatii. Fiecare se poate nevoi cat va vrea. Biserica trage doar niste linii generale, de limitare sau orientare a omului pe calea cea buna.
Reply With Quote
Vechi 15.04.2009, 15:08:50
veveritza
Guest

Implicit

Cred ca aici fiecare vorbeste in limba lui, ce vrea si cum vrea;eu nu mai inteleg nimic, sunt o gramada de pareri amestecate referitoare la post in general, pe cand ideea initiala era despre dezlegarea la peste in perioada de la Inviere si pana la Inaltare dar iar se discuta "discutii"'' eu sunt de origine moldoveanca si stiu de mic copil de aceste dezlegari care de altfel nu sunt obligatorii, daca nu vrei nu mananci, poti sa tii post si in sapatamana luminata daca te mustra constiinta ca prea te imbuibi si nu te mai poti ruga sau ca nu mai esti un bun crestin; asa ca nici macar nu pot spune: "asa o fi cum spuneti voi" pentru ca eu stiu de mic copil ceea ce am spus.
Reply With Quote
Vechi 20.06.2009, 15:19:03
Cristina_Cristea Cristina_Cristea is offline
Junior Member

Data înregistrării: 13.12.2008
Locație: Brasov
Implicit Doamne ajuta!

Doamne ajuta!
"A manca peste nu inseamna a calca postul, ci a indeplini o ascultare fata de cei ce au randuit astfel, care au stiut de ce au ales anumite zile spre usurarea postului. Nu pestele strica postul, ci rautatea inimilor noastre."

Asa zic si eu. Nu trebuie să uităm că ascultarea caracterizează ortodoxia.
Reply With Quote
Vechi 20.06.2009, 15:22:53
bmd
Guest

Implicit

Wauuuuuuuuuuuuu! Drept urmare cei care tin de epiecopul care s-a impartasit la catolici ...sa o faca si ei!
Cei care tin de cel care ia bani pt preotie sa fie si ei coruptibil
samd
Reply With Quote
Vechi 20.06.2009, 19:54:59
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bmd Vezi mesajul
Wauuuuuuuuuuuuu! Drept urmare cei care tin de epiecopul care s-a impartasit la catolici ...sa o faca si ei!
Cei care tin de cel care ia bani pt preotie sa fie si ei coruptibil
samd
In Biserica, SOBORUL eiscopilor este garantul pastrarii credintei ortodoxe. Un singur episcop nu. Mai greseste fiecare...

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Postul meu ? Mihnea Dragomir Postul 179 10.11.2013 16:37:57
Postul + cristiboss56 Pocainta 43 03.08.2012 03:11:25
Postul de pacate vs postul de bucate tigerAvalo9 Generalitati 21 28.02.2012 23:29:05
Postul la crestini si postul la maestri yoghini - oare sunt acelasi lucru? mihailt Generalitati 21 10.09.2010 10:24:12
POSTUL aliscami Impartasania (Taina Euharistiei) 21 13.08.2009 23:58:18