Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.03.2009, 21:42:21
vasinec vasinec is offline
Banned

Data înregistrării: 13.08.2008
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de liviu-sergiu Vezi mesajul
Noi ceilalti avem Sfintele Scripturi in care sa ne incredem, de aceea poate nu este scris experienta lor din timpul mortii.

.
Parca va chinuiati (nu dvs. ci cei ai dvs.) sa subordonati Sfanta Scriptura traditiei si bisericii.De fapt, va incredeti in talcuirile gata mestecate si servite ale Sfintei Scripturi, nu in Sfanta Scriptura insasi.
Vechi 10.03.2009, 10:14:04
liviu-sergiu liviu-sergiu is offline
Member

Data înregistrării: 27.02.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vasinec Vezi mesajul
Vi s-a lipit de creier cuvantul "fabula". Eu nu am spus niciodata ca pilda bogatului nemilostiv ar fi o fabula. Poate fi numita alegorie sau parabola.
Am vrut doar sa scot in evidenta ce inseamna sa iei ad-literam ceea ce nu are cum sa se fi intamplat intocmai.

Pentru ca dvs. luati totul la litera, riscati sa ajungeti la niste concluzii caraghioase (ex:"sangele mortului striga" - concluzie la versetul din facerea 4:10)

Pentru mine este in regula cu ceea ce mi-ati raspuns. Nu pentru ca as fi de acord, dar am inteles parerea dvs si cu asta discutia s-a incheiat. Acelasi lucru il cer si eu. Am parerile mele, pe care nu trebuie sa le luati de bune, dar nici sa-mi repetati aceleasi intrebari la care am raspuns (cum face idolul dvs. - d-l Ovidiu-s).

Apropo, ce ziceti, am avut dreptate cand am spus ca d-l Ovidiu, nu va face altceva decat sa reposteze acelasi articol lung, cu aceleasi fragmente, desi la unele dintre ele a primit raspuns de multe ori?

Facem un ramasag? Eu zic ca din urmatoarele 5 postari ale d-lui Ovidiu, pe acest topic, 3 vor fi aproape identice cu ceea ce a mai postat de zeci de ori, desi a primit raspuns (tot de zeci de ori).

P.S. Spuneam ca sunt multumit ca ati raspuns, cum ati stiut (la fel fac si eu). Nu mai revin cu aceleasi intrebari. Doar la raspunsul acela cu "moartea clinica" nu prea sunt multumit. Nu cred ca este bine sa asemanam moartea adevarata cu moartea clinica (un fenomen inca incomplet elucidat).
Ti-am dat verbul a fabula si cuvantul fabula pt ca ai zis sa nu citesc niciodata o fabula ca as lua-o razna.
Ti-am dat exemplul ca glasul sangele lui Abel striga la Dumnezeu, cuvinte spuse de insasi Dumnezeu, pt ca El stie mai bine ce se intampla cu fiecare dupa ce moare si eu cred ca nu a inventat de la Sine ca glasul sangelui lui Abel striga catre Dumnezeu. Pt ca noi nu am murit(inca) si nu stim cum este dupa moarte, de aceea trebuie sa credem in cuvintele Lui Dumnezeu fara sa le consideram caraghioase.
Sant perfect deacord sa incheiem subiectul asta, iar la adresa domnului Ovidiu-s nu este treaba mea sa-i spun ce sa faca si ce nu. Convingerile sale sunt in acele versete pe care le considera destul de clare si sincer eu le inteleg cam la fel cum intelege si el.
Referitor la moartea clinica intradevar este un fenomen neelucidat dar cred ca nu v-a fi niciodata elucidat.
Vechi 10.03.2009, 10:28:03
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de vasinec Vezi mesajul
parca va chinuiati (nu dvs. Ci cei ai dvs.) sa subordonati sfanta scriptura traditiei si bisericii.de fapt, va incredeti in talcuirile gata mestecate si servite ale sfintei scripturi, nu in sfanta scriptura insasi.
nu ma incred in talcuiri gata mestecate si servite ale sfintei scripturi (dupa cum vezi nu am putut accepta talcuirile gata mestecate si servite ale sfintei scripturi asa cum sunt relatate de biserica adventista), de aceea am citit in sfanta scriptura de unul singur si am ajuns la aceeasi concluzie pe care o are biserica ortodoxa fara a citi dinainte ce spune biserica ortodoxa despre viata sufletului dupa moarte. Iar de nu crezi, fa un experiment: I-a pe cineva care nu crede in dumnezeu, arata-i toate textele din sfanta scriptura (si pe cele ale domnului ovidiu, si pe cele ale mele, dar si pe cele ale tale), si lasa-l sa traga singur concluziile fara a-l influenta.
Vechi 10.03.2009, 10:32:11
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de liviu-sergiu Vezi mesajul
nu ma incred in talcuiri gata mestecate si servite ale sfintei scripturi (dupa cum vezi nu am putut accepta talcuirile gata mestecate si servite ale sfintei scripturi asa cum sunt relatate de biserica adventista), de aceea am citit in sfanta scriptura de unul singur si am ajuns la aceeasi concluzie pe care o are biserica ortodoxa fara a citi dinainte ce spune biserica ortodoxa despre viata sufletului dupa moarte. Iar de nu crezi, fa un experiment: I-a pe cineva care nu crede in dumnezeu, arata-i toate textele din sfanta scriptura (si pe cele ale domnului ovidiu, si pe cele ale mele, dar si pe cele ale tale), si lasa-l sa traga singur concluziile fara a-l influenta.
Am scris cu litere mari tot textul si cand l-am postat a fost scris cu litere mici. Nu stiu unde am gresit dar nu mi-as permite sa spun Sfanta Scriptura cu litere mici dar nici Dumnezeu cu litere mici. Imi cer scuze pt greseala.
Vechi 10.03.2009, 11:52:48
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

"Înaintea lui Dumnezeu, umbrele răposaților tremură sub pământ, iar apele și vietățile din ape se înspăimântă." Iov 26, 5

Prin metafora "umbrele raposatilor" inteleg sufletele lor. Iar tremura fiind la prezent, este evident ca descrie starea de acum a sufletelor nefericite care sunt "sub pamant", adica in iad. Acum, nu dupa invierea mortilor.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Vechi 10.03.2009, 12:17:56
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
"Înaintea lui Dumnezeu, umbrele răposaților tremură sub pământ, iar apele și vietățile din ape se înspăimântă." Iov 26, 5

Prin metafora "umbrele raposatilor" inteleg sufletele lor. Iar tremura fiind la prezent, este evident ca descrie starea de acum a sufletelor nefericite care sunt "sub pamant", adica in iad. Acum, nu dupa invierea mortilor.
"Inaintea lui Dumnezeu tremura umbrele sub ape si sub locuitorii lor; inaintea Lui locuinta mortilor este goala, adancul n-are acoperis" (Iov 26:5,6).

Trebuie sa verificam care traducere este corecta. Eu am citat din traducerea Cornilescu. Si el (Cornilescu) avea aceeasi credinta a sufeltului nemuritor. Nu avea nici un interes sa falsifice traducerea si sa scoata cuvantul "raposatilor".

Voi face o comparatie cu alte traduceri, ale celor care cred in teoria "sufletului nemuritor". Sunt curios daca apare expresia "raposatilor". Posibil sa fie o adaugire intentionata, cum au mai fost si altele (ex: traducerea din Evrei 4:8 - varianta Bartolomeu Anania).
Vechi 10.03.2009, 12:42:02
Banned

Implicit

Citat:

Din comparatia cu alte traduceri, se pare ca traducerea pe care ati post-o este mai corecta decat varianta Cornilescu. Mai ramane sa intelegeti corect, in contextul a ceea ce ne spune Sfanta Scriptura despre starea celor morti, pana la inviere.

Interpretarea dvs., conform careia rasplata a fost deja data, intra in contradictie cu ceea ce spune Mantuitorul:

"Iata Eu vin curand si rasplata Mea este cu Mine" (Apocalipsa 22:12)
Vechi 10.03.2009, 14:57:33
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Eu am descoperit accidental astazi acest verset de la Iov si l-am postat din curiozitate, sa vad ce zic forumistii. Nici nu credeam ca adventistii vor gasi aici vreun prilej de meditatie... :)

Am urmarit discutia despre pilda lui Lazar. Ma mananca limba sa intreb, tot din curiozitate, daca stie cineva:

1. De ce s-a mantuit Lazar?
2. Unde este sanul lui Avraam?

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Vechi 10.03.2009, 17:25:21
Banned

Implicit

Citat:
Eu am descoperit accidental astazi acest verset de la Iov si l-am postat din curiozitate, sa vad ce zic forumistii. Nici nu credeam ca adventistii vor gasi aici vreun prilej de meditatie... :)
Asupra oricarui verset din Biblie trebuie meditat. Numai ca meditatie trabuie sa aiba loc tinand cont de tot ceea ce spune Sfanta Scriptura. Versetul postat de dvs. nu desfiinteaza alt verset din Biblie ci se completeaza cu acesta.

Postez vre-o trei versete din Sfanta Scriptura (inclusiv cel gasit de dvs.).

"Sufletul care pacatuieste acela va muri" (Ezechiel 18:20)

"In locuinta mortilor in care mergi, nu mai este nici lucrare nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune" (Eclesiastul 9:10)

Dupa cum vedeti, versetul postat de dvs. da loc la interpretari. Sunt folosite figuri de stil:"umbrele tremura", "apele se inspaimanta".

Celelalte doua versete sunt mult mai explicite.

Incercati sa dati o explicatie care sa armonizeze cele trei versete. Versetele din Biblie nu se contrazic ci se armonizeaza.
Vechi 10.03.2009, 19:29:41
ovidiu-s's Avatar
ovidiu-s ovidiu-s is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Targu Mures
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vasinec
Postez vre-o trei versete din Sfanta Scriptura (inclusiv cel gasit de dvs.).
"Sufletul care pacatuieste acela va muri" (Ezechiel 18:20)
"In locuinta mortilor in care mergi, nu mai este nici lucrare nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune" (Eclesiastul 9:10)
Acum poate veți avea bunăvoința să ne spuneți unde scrie în versetele pe care le-ați dat că sufletul omului încetează să mai existe conștient așa cum susțin adventiștii !!??
În versetul în care scrie că: „in locuinta mortilor, in care mergi, nu mai este nici lucrare, nici chibzuiala, nici stiinta, nici intelepciune”, este vorba de moartea fizică a trupului și a simțămintelor sale, nu de dispariția totală a sufletului.
În jumătățile de versete pe care le-ai dat este vorba fie despre moartea fizica a trupului, fie este vorba de starea de moarte a simțămintelor de apropiere de Dumnezeu, moarte a stării de credință, nu de moarte a sufletului cum susțin adventiștii. Sensul în care e folosit cuvântul moarte in citatele care le-ai dat este folosit și de Hristos:
Mat.8.21 “Un altul dintre ucenici I-a zis: Doamne, dă-mi voie întâi să mă duc și să îngrop pe tatăl meu. Iar Iisus i-a zis: [COLOR=red]Vino după Mine și LASĂ MORȚII SĂ-ȘI ÎNGROAPE MORȚII LOR.”[/COLOR]
Și de Pavel la 1 Tim.5.5-6 “Cea cu adevărat văduvă și rămasă singură are nădejdea în Dumnezeu și stăruiește în cereri și în rugăciuni, noaptea și ziua. Iar cea care trăiește în desfătări, [COLOR=red]DESI E VIE, E MOARTA[/COLOR].”
Este vorba aici de persoane care viețuiesc, dar dacă nu au credință sunt ca și moarte, acesta este sensul pe care il are cuvântul “moarte” și în versetele pe care l-ai înșiruit domnule vasinec, nu acela că sufletul omului moare odată cu trupul său cum susțin adventistii tăi.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (3) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 3 04.05.2010 21:29:27
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (4) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 1 04.05.2010 19:53:57
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (2) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 0 04.05.2010 18:55:25
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (1) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 0 04.05.2010 18:26:17