Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Slujba inmormantarii
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 16.02.2009, 11:21:10
scrabble
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Poate sunt eu mai ciudat, insa mie imi place coliva ca aliment. Mama se duce la nu stiu ce manastire sa-i faca pomana bunicii si de fiecare data cand se duce plateste o suma modica de bani calugarilor de acolo, care pregatesc o coliva excelenta. Si dupa ce imparte pe acolo mai imi aduce si mie putina acasa. Iar eu abia astept, pentru ca imi place foarte mult (am mai mancat coliva, dar ca aia nicaieri).

Daca va intereseaza pot sa o intreb pe mama unde exact se duce, e un loc cat de cat cunoscut din ce am inteles, iar data viitoare cand vreti sa faceti o coliva puteti sa treceti pe acolo sa comandati una, doua sau cate aveti nevoie.

Intr-un fel imi pare rau ca e asociata numai cu inmormantarile si parastasele, daca ar fi dupa mine as face din coliva un desert pentru orice ocazie (ca si macinicii) - insa cutumele social-religioase nu permit asta.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 16.02.2009, 12:06:13
carmina carmina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 30.01.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 693
Implicit

no problem;in cartile de bucate sunt cateva retete in care se foloseste arpacasul - desert si nu numai.
__________________
"De te vei amărî după ce ai căzut în ispită, și-ți mai faci și făgăduințe hotărând că ,,de-acum înainte n-o să se mai întâmple niciodată”, este semn limpede că te afli pe un drum greșit: ți s-a rănit încrederea în tine.

Acela ce nu se bizuie pe sine însuși e uimit cum de n-a căzut mai rău și dă slavă lui Dumnezeu că i-a trimis ajutorul la vreme, fără de care ar fi zăcut mai departe acolo în adânc."

Reply With Quote
  #3  
Vechi 16.02.2009, 15:53:13
mirelat
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de scrabble Vezi mesajul
Daca va intereseaza pot sa o intreb pe mama unde exact se duce, e un loc cat de cat cunoscut din ce am inteles, iar data viitoare cand vreti sa faceti o coliva puteti sa treceti pe acolo sa comandati una, doua sau cate aveti nevoie.
pe mine ma intereseaza, chiar te rog sa o intrebi.

in privinta colivei ca desert, am citit intr-o carte ca Elena Ceausescu era innebunita dupa coliva... si-o prepara singura acasa, ca desert, si o manca fara sa o duca la biserica sa fie sfintita! nu i-a ajutat prea mult faptul ca ii placea coliva...
Reply With Quote
  #4  
Vechi 16.02.2009, 16:30:45
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.345
Implicit Reteta coliva - Grecia

Am avut ocazia sa mananc coliva asa cum se pregateste la muntele Athos. M-a surprins faptul ca nu prea seamana (nici ca aspect si nici la gust) cu cea facuta la noi. Mi-a placut tare mult, mai ales pentru ca era bogata in stafide, alune si migdale.

Reteta


Ingrediente:
grau (sau arpacas), paine prajita si faramata (pesmet), stafide (din struguri albi), nuci, migdale, alune (toate macinate), seminte de pin, susan (prajit si frecat in mojar), zahar pudra, scortisoara macinata, putina sare; pentru decor: migdale (intregi), jumatati de miez de nuca, stafide, seminte de pin, seminte de rodie.

Preparare:
Cu o seara inainte, se spala graul in mai multe ape si se pune in apa rece, cu putina sare. Se lasa pe foc, sa fiarba 10 minute, dupa care se acopera cu un servet curat, mai gros (neaparat de in, ca sa respire) si se lasa vasul intr-o camera calda, ferit de curentii de aer. Dimineata, pentru ca graul s-a umflat si e posibil sa nu mai fie tot acoperit de apa, se scutura bine vasul, apoi se adauga jumatate din cantitatea de paine prajita si maruntita, precum si restul ­ingredientelor (mai putin zaharul), si se pune din nou vasul sa fiarba, la foc mic.

Cand a fiert bine graul si zeama a scazut suficient, se adauga restul de paine prajita si zaharul, se amesteca, apoi se pune pe platoul pentru servit, se modeleaza cu mana in forma dorita si se acopera pentru scurt timp cu hartie absorbanta. Dupa ce hartia a absorbit surplusul de umezeala, se decoreaza cu migdale, nuca, stafide, seminte de pin si de rodie. In loc de paine, se pot folosi biscuiti sfaramati. De asemenea, in compozitie se mai poate adauga coaja de lamaie sau de ­portocala zaharisita.
Reply With Quote
  #5  
Vechi 16.02.2009, 16:39:52
scrabble
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

@Marius 22: unde se gasesc seminte de pin sau de rodie la noi?

@mirelat: iti dau raspunsul azi.
Reply With Quote
  #6  
Vechi 17.02.2009, 09:11:15
scrabble
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

@mirelat: este vorba de Schitul Darvari.
Reply With Quote
  #7  
Vechi 17.02.2009, 12:06:57
carmina carmina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 30.01.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 693
Implicit tamaie

daca mergeti la Schitul Darvari,incercati sa va procurati macar putina tamaie din atelierul schitului - folosesc reteta originala din Muntele Athos .
__________________
"De te vei amărî după ce ai căzut în ispită, și-ți mai faci și făgăduințe hotărând că ,,de-acum înainte n-o să se mai întâmple niciodată”, este semn limpede că te afli pe un drum greșit: ți s-a rănit încrederea în tine.

Acela ce nu se bizuie pe sine însuși e uimit cum de n-a căzut mai rău și dă slavă lui Dumnezeu că i-a trimis ajutorul la vreme, fără de care ar fi zăcut mai departe acolo în adânc."

Reply With Quote
  #8  
Vechi 17.02.2009, 12:51:33
14carol06's Avatar
14carol06 14carol06 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.01.2009
Locație: galati
Mesaje: 156
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru 14carol06
Post trimitere...

[COLOR=red]Referitor la coliva exista mai multe cari de bucate cu mancaruri de post unde poti gasi retete deosebite.Ex:"Mamcaruri de post" ed.Sofia [/COLOR]
[COLOR=#ff0000] Mancaruri si dulciuri de post Edit .Bizantina[/COLOR]
[COLOR=#ff0000] Carte de bucate pentru zile;e de post Edit.Gemma Pres [/COLOR]
__________________
Copii,nu va temeti de viata!E frumoasa atunci cand savarsesti binele si cunosti adevarul si dragostea! Dulce sa fii si amar,si gingas,dar si aspru cu cei pe care-i iubesti si cu cei ce te urasc ,sau cu cei ce-ti slujesc.nu-i uita ,insa,si pe vecini!Vizitati http://www.youtube.com/user/carolzaharia
http://www.trilulilu.ro/14carol06
http://14carol06.blogspot.com/

[COLOR=#ff0000]Mi-am luat ratiunea si-am raspandit-o peste tot,unde mai ramasese lo[COLOR=red]c[/COLOR] liber.[/COLOR]
[COLOR=#ff0000]Si apoi,m-am dus sa ma razboiesc cu viata![/COLOR]
Reply With Quote
  #9  
Vechi 27.02.2011, 21:51:56
mirelat
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Schitul Darvari

Citat:
În prealabil postat de scrabble Vezi mesajul
@mirelat: este vorba de Schitul Darvari.
Mi-e dor de Schitul Darvari... si chiar nu stiam de calugarii de acolo ca fac coliva asa buna. :)
Cand mai ajung pe la Bucuresti, negresit am sa ma opresc si la aceasta oaza de liniste.



Lumanari de ceara curata, multe carti si alte lucruri de folos am gasit mereu la Pangarul schitului.
Reply With Quote
  #10  
Vechi 28.02.2011, 14:29:47
IOLANDA IOLANDA is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 12.03.2010
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 368
Post

Pentru ca recent,adica sambata asta am facut coliva ptr.parastasul socrului meu,(de 7 ani),indraznesc sa dau citeva sfaturi doar ptr.cei ce vor sa le urmeze.Graul(arpacasul)dupa ce a fost spalat in f.multe ape caldute,se pune la fiert intr-o oala de inox,sau tuci...in apa deja fierbinte(3 masuri de apa ,la 1 de grau).Cind a inceput sa fiarba ,se lasa exact 1/2ora pe aragaz,dupa care se da deoparte si se pune la "infuzat"...asa ii zic eu.Timp de 3.5-4 ore,sta undeva infasurata intr-o patura.Apoi se pune din nou pe foc,se adauga zaharul-0.500kg,la 1 kg,grau,si se amesteca intruna timp de 1/4ora,si e gata...coliva..,.se da la racit,apoi puneti ce va place in ea(eu pun nuca macinata,coaja de lamaie si vanilie...atat)...apoi pe tava respectiva ornata cu nuca de cocos,crucea din ciocolata amaruie si bombonele colorate imprejurul ei(nu mai folosesc demult ,biscuitii sau pesmetul,e mai rapid,aspectos si f.f.buna)
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Reteta cu fructe de mare angiteo Intrebari utilizatori 58 25.09.2016 22:26:43
Reteta coliva gabi3010 Intrebari utilizatori 4 30.03.2012 09:18:42
desen coliva andrada3 Sfanta Liturghie 4 12.05.2011 21:52:43
Ce semnifică coliva sofronie Generalitati 1 30.01.2011 02:00:57
Reteta mantuirii NECTARIE Generalitati 3 24.01.2011 15:56:59