![]() |
![]() |
|
|
#1
|
|||
|
|||
![]()
Poate sunt eu mai ciudat, insa mie imi place coliva ca aliment. Mama se duce la nu stiu ce manastire sa-i faca pomana bunicii si de fiecare data cand se duce plateste o suma modica de bani calugarilor de acolo, care pregatesc o coliva excelenta. Si dupa ce imparte pe acolo mai imi aduce si mie putina acasa. Iar eu abia astept, pentru ca imi place foarte mult (am mai mancat coliva, dar ca aia nicaieri).
Daca va intereseaza pot sa o intreb pe mama unde exact se duce, e un loc cat de cat cunoscut din ce am inteles, iar data viitoare cand vreti sa faceti o coliva puteti sa treceti pe acolo sa comandati una, doua sau cate aveti nevoie. Intr-un fel imi pare rau ca e asociata numai cu inmormantarile si parastasele, daca ar fi dupa mine as face din coliva un desert pentru orice ocazie (ca si macinicii) - insa cutumele social-religioase nu permit asta. |
#2
|
|||
|
|||
![]()
no problem;in cartile de bucate sunt cateva retete in care se foloseste arpacasul - desert si nu numai.
__________________
"De te vei amărî după ce ai căzut în ispită, și-ți mai faci și făgăduințe hotărând că ,,de-acum înainte n-o să se mai întâmple niciodată”, este semn limpede că te afli pe un drum greșit: ți s-a rănit încrederea în tine. Acela ce nu se bizuie pe sine însuși e uimit cum de n-a căzut mai rău și dă slavă lui Dumnezeu că i-a trimis ajutorul la vreme, fără de care ar fi zăcut mai departe acolo în adânc." |
#3
|
|||
|
|||
![]() Citat:
in privinta colivei ca desert, am citit intr-o carte ca Elena Ceausescu era innebunita dupa coliva... si-o prepara singura acasa, ca desert, si o manca fara sa o duca la biserica sa fie sfintita! nu i-a ajutat prea mult faptul ca ii placea coliva... |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Am avut ocazia sa mananc coliva asa cum se pregateste la muntele Athos. M-a surprins faptul ca nu prea seamana (nici ca aspect si nici la gust) cu cea facuta la noi. Mi-a placut tare mult, mai ales pentru ca era bogata in stafide, alune si migdale.
Reteta Ingrediente: grau (sau arpacas), paine prajita si faramata (pesmet), stafide (din struguri albi), nuci, migdale, alune (toate macinate), seminte de pin, susan (prajit si frecat in mojar), zahar pudra, scortisoara macinata, putina sare; pentru decor: migdale (intregi), jumatati de miez de nuca, stafide, seminte de pin, seminte de rodie. Preparare: Cu o seara inainte, se spala graul in mai multe ape si se pune in apa rece, cu putina sare. Se lasa pe foc, sa fiarba 10 minute, dupa care se acopera cu un servet curat, mai gros (neaparat de in, ca sa respire) si se lasa vasul intr-o camera calda, ferit de curentii de aer. Dimineata, pentru ca graul s-a umflat si e posibil sa nu mai fie tot acoperit de apa, se scutura bine vasul, apoi se adauga jumatate din cantitatea de paine prajita si maruntita, precum si restul ingredientelor (mai putin zaharul), si se pune din nou vasul sa fiarba, la foc mic. Cand a fiert bine graul si zeama a scazut suficient, se adauga restul de paine prajita si zaharul, se amesteca, apoi se pune pe platoul pentru servit, se modeleaza cu mana in forma dorita si se acopera pentru scurt timp cu hartie absorbanta. Dupa ce hartia a absorbit surplusul de umezeala, se decoreaza cu migdale, nuca, stafide, seminte de pin si de rodie. In loc de paine, se pot folosi biscuiti sfaramati. De asemenea, in compozitie se mai poate adauga coaja de lamaie sau de portocala zaharisita. |
#5
|
|||
|
|||
![]()
@Marius 22: unde se gasesc seminte de pin sau de rodie la noi?
@mirelat: iti dau raspunsul azi. |
#6
|
|||
|
|||
![]()
@mirelat: este vorba de Schitul Darvari.
|
#7
|
|||
|
|||
![]()
daca mergeti la Schitul Darvari,incercati sa va procurati macar putina tamaie din atelierul schitului - folosesc reteta originala din Muntele Athos .
__________________
"De te vei amărî după ce ai căzut în ispită, și-ți mai faci și făgăduințe hotărând că ,,de-acum înainte n-o să se mai întâmple niciodată”, este semn limpede că te afli pe un drum greșit: ți s-a rănit încrederea în tine. Acela ce nu se bizuie pe sine însuși e uimit cum de n-a căzut mai rău și dă slavă lui Dumnezeu că i-a trimis ajutorul la vreme, fără de care ar fi zăcut mai departe acolo în adânc." |
#8
|
||||
|
||||
![]()
[COLOR=red]Referitor la coliva exista mai multe cari de bucate cu mancaruri de post unde poti gasi retete deosebite.Ex:"Mamcaruri de post" ed.Sofia [/COLOR]
[COLOR=#ff0000] Mancaruri si dulciuri de post Edit .Bizantina[/COLOR] [COLOR=#ff0000] Carte de bucate pentru zile;e de post Edit.Gemma Pres [/COLOR]
__________________
Copii,nu va temeti de viata!E frumoasa atunci cand savarsesti binele si cunosti adevarul si dragostea! Dulce sa fii si amar,si gingas,dar si aspru cu cei pe care-i iubesti si cu cei ce te urasc ,sau cu cei ce-ti slujesc.nu-i uita ,insa,si pe vecini! ![]() http://www.trilulilu.ro/14carol06 http://14carol06.blogspot.com/ ![]() [COLOR=#ff0000]Mi-am luat ratiunea si-am raspandit-o peste tot,unde mai ramasese lo[COLOR=red]c[/COLOR] liber.[/COLOR] [COLOR=#ff0000]Si apoi,m-am dus sa ma razboiesc cu viata! ![]() |
#9
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cand mai ajung pe la Bucuresti, negresit am sa ma opresc si la aceasta oaza de liniste. ![]() Lumanari de ceara curata, multe carti si alte lucruri de folos am gasit mereu la Pangarul schitului. ![]() |
#10
|
|||
|
|||
![]()
Pentru ca recent,adica sambata asta am facut coliva ptr.parastasul socrului meu,(de 7 ani),indraznesc sa dau citeva sfaturi doar ptr.cei ce vor sa le urmeze.Graul(arpacasul)dupa ce a fost spalat in f.multe ape caldute,se pune la fiert intr-o oala de inox,sau tuci...in apa deja fierbinte(3 masuri de apa ,la 1 de grau).Cind a inceput sa fiarba ,se lasa exact 1/2ora pe aragaz,dupa care se da deoparte si se pune la "infuzat"...asa ii zic eu.Timp de 3.5-4 ore,sta undeva infasurata intr-o patura.Apoi se pune din nou pe foc,se adauga zaharul-0.500kg,la 1 kg,grau,si se amesteca intruna timp de 1/4ora,si e gata...coliva..,.se da la racit,apoi puneti ce va place in ea(eu pun nuca macinata,coaja de lamaie si vanilie...atat)...apoi pe tava respectiva ornata cu nuca de cocos,crucea din ciocolata amaruie si bombonele colorate imprejurul ei(nu mai folosesc demult ,biscuitii sau pesmetul,e mai rapid,aspectos si f.f.buna)
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Reteta cu fructe de mare | angiteo | Intrebari utilizatori | 58 | 25.09.2016 22:26:43 |
Reteta coliva | gabi3010 | Intrebari utilizatori | 4 | 30.03.2012 09:18:42 |
desen coliva | andrada3 | Sfanta Liturghie | 4 | 12.05.2011 21:52:43 |
Ce semnifică coliva | sofronie | Generalitati | 1 | 30.01.2011 02:00:57 |
Reteta mantuirii | NECTARIE | Generalitati | 3 | 24.01.2011 15:56:59 |
|