![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
N-au nici o legatura. Adevaratii tarani sunt oameni cu mult bun simt, cu putina cultura- e adevarat (dar uneori poti avea surprize placute), sunt harnici si curati, isi respecta traditiile si neamul, au credinta simpla si curata. Taranii isi educa copiii, la ei nu lipsesc cei sapte ani de acasa. Una-i una, alta-i alta. Partea trista e ca sunt pe cale de disparitie, si de inlocuire cu mitocanii!! Mitocan= MITOCÁN ~i m. Persoană care vădește lipsă de educație; om cu apucături grosolane; bădăran; mârlan; mojic; mahalagiu. /mitoc + suf. ~an Iar substantivul/adjectivul se pare ca vine de la ""mitoc"", care denumeste o casa sau un grup de case unde erau gazduiti drumetii, trecatorii, calatorii, in preajma (dar din afara) manastirilor, persoane care nu aveau acces in manastire pentru sedere. Exista si se perpetueaza o corcitura specifica locurilor noastre, le putem spune noii mitocani: om plecat de la tara, care la oras a dat peste un mod de castigare al existentei mai usor decat cel de a munci pamantul sau a creste animale, peste un trai mai confortabil, si care nu a dorit sa se intooarca de unde a plecat, nefiind atat de dornic de munca grea si trai ""incomod"". Este lenesul. Cand a plecat de la tara a lasat acolo ceea ce era bun din educatia taraneasca si a preluat toate smecherelile si naravurile, lucrurile rele gasite la oras (ca si aici erau destul targoveti unsi cu toate alifiile).... Acest amestec este corcitura de care vorbeam. Nici el, nici urmasii lui- de cele mai multe ori- nu isi recunosc cu mandrie originea taraneasca, ei s-au ajuns!, ei zic ca s-au facut domni... dar sunt departe de asta. Iar cand aceasta corcitura merge la tara ii priveste de sus pe cei care au mai ramas tarani. Nu-i de-al lor... La oras in preajma oamenilor cu adevarat educati se simte stanjenit, de multe ori devine agresiv sau obraznic pentru a-si masca complexul... Nici de-al lor nu e... Last edited by Adriana Cluj; 22.03.2012 at 16:58:23. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
oameni buni, incercati cat puteti sa ajungeti sa va stabiliti sau sa ramaneti in zone bogate economic, altfel muriti de foame, va mananca cainii ! credeti ca va avea cineva mila de voi cand nu veti avea cu ce plati facturile sau ce pune pe masa???
|
|
||||||||
|
||||||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
PS nu-mi sariti in cap,vreau doar sa purtam o discutie REALISTA! Si mie mi-ar placea la tara,dar sunt constient ca nu prea am din ce trai acolo... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
As mai avea de adaugat ceva ca exemplu la ce ati spus. Am observat ca multi tarani, si acum ma refer la cei care efectiv traiesc la tara, intr-un anumit context, cand cineva spune ceva despre tarani accentuand latura lor negativa, se supara f. tare ca si cum ei ar fi direct vizati desi nu sunt direct vizati dar se simt cu musca pe caciula. La taranii adevarati, cei de la tara, nu mitocanii de oras, am observat ca se simt tare rusinati, jenati daca sunt in oras si cineva ii face tarani chiar daca se trag de la tara, de parca ar fi o imensa rusine. Eu daca m-as fi nascut la tara nu mi-ar fi rusine cu asta si as recunoaste uite domnule sunt taranca, chiar daca exista si aceasta conotatie negativa a termenului taran. Mai nou isi spun fermieri, ca de... e rusinos sa li se spuna tarani, eu oricum tot tarani le spun exact ca si tiganilor care sunt tot tigani desi li se spune romi. Eu nu cred ca taranii ce s-au stabilit la oras au preluat obiceiurile proaste ale orasenilor, din contra consider ca ei au adus obiceiurile lor proaste la oras. Exemple: arunca de la etaj gunoiul pe fereastra pentru ca la tara nu aveau gunoi si aruncau in curte, nu pastreaza curatenia la wc si nu trag apa pentru ca au wc de lemn la tara si nu stiu sa se comporte, asculta manele si populara la maxim ca la tara, nu se spala decat o data pe saptamana sambata dupa obiceiul taranesc, asculta doar populara la nunti, cum au fost obisnuiti la tara, invita 200 de persoane la nunta cum au facut la tara cand au invitat tot satul sa petreaca 3 zile, stau in fata blocului pe banci ca sa barfeasca exact ca babele ce stau pe banca la tara etc etc etc. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In plus au preluat smecherelile lichelutelor de oras! Ca erau destui, nu doar elita era la oras! Era mai usor sa te porti urat!!!! Trebuia sa se impuna in fata orasenilor asezati pe care i-au gasit acolo, oraseni de generatii, care aveau maniere, educatie fina, etc. Nu zic ca e obligatoriu ca toti sa se fi purtat asa, dar exista un numar mult prea mare care s-au transformat astfel, care s-au perpetuat, care si-au educat si urmasii asemenea noului lor chip!:"" nu da locul in autobuz, da din coate sa fii primul, scuipa pe jos, arunca ambalajul pe jos, etc, da-l incolo de vecin profesor, ce se crede mai bogat? eu am mai multi bani ca el, ce e mai destept ca mine?"" ceva de felul asta. Spun asta eu, ai carei stramosi, inclusiv parintii, au trait la tara, adica au fost tarani! Mi-s dragi taranii care isi tin inca portul, care nu si-au orasenizat graiul, care vorbesc asa cum auzeam cand eram copil!!! Sa vad femeile cu naframa de harast, poale cu coltisori ce ies putin de sub fusta bogata, si barbatii cu clop si cioareci, cizme cu tureac de postav, mai sunt, dar sunt raritati! In satul meu se vorbea o limba ardeleneasca deosebita fata de cea vorbita in satele din jur (care aveau un limbaj usor ""urbanizat"", orasenizat, ei ziceau ""ce"", noi ziceam ""she"", de exemplu, dar un sh rostit in cerul gurii nu suierat, ei ziceau ""de ce"", noi ziceam ""dgi she"", nu stiu sa transcriu fonetic sunetul, dar e foarte indulcit!!!, foarte dulce acel grai!!!) mie mi-era si-mi este foarte draga acea limba, din pacate nu o mai vorbeste nimeni!!!!. Eh, amintiri! Cu muzica populara nu sunt de acord cu tine, cu manelele da! Din plin! Muzica populara autentica i-a insotit viata taranului roman adevarat! i-a fost tovaras, la necaz, la bucurie, la razboi, cand era sub ocupatia straina, etc! Iar inainte de toate i-a fost credinta statornica, indaratnica, temeinica, simpla, fara multe filozofeli, in Dumnezeu!. Atat de profunda cum numai la tarani am vazut! Taranul nu avea timp sa se barbiereasca in fiecare zi pentru ca trebuia sa sa trezeasca devreme, cu noaptea in cap, se ruga, facea semnul Crucii, mergea sa dea de mancare la vite, sa mulga vacile ori bivolitele, ori oile, sa le duca la turma, apoi sa mearga mai departe cu sapa, coasa pe camp, la ojina astepta sa i se aduca mancarea de acasa la camp, statea putin, manca, dormea o ora la umbra, pe iarba, sub claia de fan proaspat adunat de pe camp, si se apuca iar de treaba pana se apropia seara. Atunci se intorcea din nou acasa ca ii veneau vitele de la ciurda, le dadea apa, mancare, mulgea vitele, incuia gainile, cina, se ruga si se culca, pentru ca a doua zi o lua de la capat. Dar duminica dimineata, se punea la rand: adica se primenea, se barbierea (barbatii evident!) isi lua cel mai bun rand de haine si mergea la biserica, manca toata lumea la masa de acasa, apoi se oprea in sat la joc/hora (de era tanar juca, de era mai varstnic se uita), apoi se intorcea la odihna acasa- era singura zi in care dormea in pat dupa pranz!, dar nu prea mult pentru ca vitele asteptau si Duminica mancarea, apa, mulsul! Last edited by Adriana Cluj; 23.03.2012 at 20:51:11. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Aici nu mai sunt de acord. Raman la tara si oamenii care s-au acomodat vietii de acolo, care si-au intrat intr-un ritm, care duc mai departe traditia muncind pe branci. Pana la urma nu cred o conditie in viata aceasta este sa oferim ceva societatii...cati dintre oraseni o fac?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Este cat se poate de adevarat ca Ceausescu a ridicat clasa taraneasca prin stramutarea la bloc, le-a oferit un trai mai bun prin locuri de munca, vacante etc. Si e adevarat si ca e bine ca a crescut populatia urbana si nimeni nu a facut-o inaintea lui. Dar ganditi-va de ce factura erau aristocratii, orasenii, inainte de Ceausescu si comunism, desi erau mai putini erau mult mai cultivati, civilizati cu studii in strainatate pana in momentul in care a fost decimata intelectualitatea oraselor in inchisorile comuniste. Eu stiu ca e greu sa te descurci la tara daca nu te poti baza pe un venit, din aceasta cauza multi tarani au plecat in strainatate si acum trimit bani celor ramasi acasa. Nici eu nu consider ca orasenii sunt puturosi sau comozi doar pentru ca nu stau la tara si nu lucreaza pamantul, multi oraseni lucreaza de le sar capacele pe 6 mil si 13 ore pe zi, sunt mai de compatimit decat taranii de multe ori. Nu inteleg de ce exista ideea ca vai, daca nu lucrezi pamantul esti puturos si nu muncesti cu adevarat, si munca la patron e munca, si munca intelectuala e munca, si munca in fabrica e munca, etc, Sfatul meu este sa incercati sa pelcati in afara sa munciti acolo si daca puteti sa nu mai veniti inapoi, in cel mai rau caz sa faceti bani acolo si apoi sa va deschideti o afacere aici. |
|
||||
|
||||
![]()
M-am gandit si la varianta plecarii,insa mai aman putin. Depinde ce va randui Dumnezeu. Nu am "sarit ca ars",am spus doar o realitate. Si nu e Ceausescu vinovat,22 de ani de democratie le-a fost suficient sa se cizelele... Nu sunt insa deacord nici cu ideea ta cum ca pe timpul comunismului lumea era needucata/inculta. Scuza-ma,sistemul de invatamant cred ca a fost cel mai bun din istoria Romaniei!
|
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Casa ateilor si casa noastra | Man Teo | Alte Religii | 7 | 04.09.2011 01:54:53 |
Ce imi doresc de la sf nicolaie | ionut12 | Generalitati | 4 | 07.12.2010 09:20:38 |
Ce fel de religie sa imi doresc? | MariaB | Biserica Romano-Catolica | 42 | 18.10.2010 02:17:29 |
doresc un sfat | mikiuasa | Rugaciuni | 13 | 03.08.2007 21:26:29 |
doresc un sfat | mikiuasa | Rugaciuni | 0 | 20.01.2007 08:33:31 |
|