Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.03.2012, 16:36:43
Adriana Cluj
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de TunsDiana Vezi mesajul
Nu as merge chiar asa de departe incat sa ii numesc genii dar aveti dreptate in ceea ce spuneti ca majoritatea se trag de la tara.

Multi oraseni au comportament de tarani tocmai pentru ca se trag de la tara si nu au avut vointa sa se schimbe.

Vina a fost a lui Ceausescu ca i-a dus fortat de la sat la oras, i-a inghesuit in blocuri.

Taranii de oras nu au avut cum sa adopte un comportament de oraseni daca nu au avut exemple in jurul lor, parintii fiind tot tarani.

Discutia este lunga si pe mai multe nivele.

Si eu consider ca degeaba ai cultura si inteligenta daca nu ai caracter.
Diana, confunzi comportamentul de taran cu cel de mitocan.
N-au nici o legatura.
Adevaratii tarani sunt oameni cu mult bun simt, cu putina cultura- e adevarat (dar uneori poti avea surprize placute), sunt harnici si curati, isi respecta traditiile si neamul, au credinta simpla si curata. Taranii isi educa copiii, la ei nu lipsesc cei sapte ani de acasa.

Una-i una, alta-i alta.

Partea trista e ca sunt pe cale de disparitie, si de inlocuire cu mitocanii!!

Mitocan= MITOCÁN ~i m. Persoană care vădește lipsă de educație; om cu apucături grosolane; bădăran; mârlan; mojic; mahalagiu. /mitoc + suf. ~an

Iar substantivul/adjectivul se pare ca vine de la ""mitoc"", care denumeste o casa sau un grup de case unde erau gazduiti drumetii, trecatorii, calatorii, in preajma (dar din afara) manastirilor, persoane care nu aveau acces in manastire pentru sedere.

Exista si se perpetueaza o corcitura specifica locurilor noastre, le putem spune noii mitocani: om plecat de la tara, care la oras a dat peste un mod de castigare al existentei mai usor decat cel de a munci pamantul sau a creste animale, peste un trai mai confortabil, si care nu a dorit sa se intooarca de unde a plecat, nefiind atat de dornic de munca grea si trai ""incomod"".
Este lenesul.
Cand a plecat de la tara a lasat acolo ceea ce era bun din educatia taraneasca si a preluat toate smecherelile si naravurile, lucrurile rele gasite la oras (ca si aici erau destul targoveti unsi cu toate alifiile).... Acest amestec este corcitura de care vorbeam.

Nici el, nici urmasii lui- de cele mai multe ori- nu isi recunosc cu mandrie originea taraneasca, ei s-au ajuns!, ei zic ca s-au facut domni... dar sunt departe de asta.

Iar cand aceasta corcitura merge la tara ii priveste de sus pe cei care au mai ramas tarani. Nu-i de-al lor...
La oras in preajma oamenilor cu adevarat educati se simte stanjenit, de multe ori devine agresiv sau obraznic pentru a-si masca complexul... Nici de-al lor nu e...

Last edited by Adriana Cluj; 22.03.2012 at 16:58:23.
Reply With Quote
Vechi 22.03.2012, 16:58:09
Profetul de carton Profetul de carton is offline
Banned

Data înregistrării: 13.12.2011
Implicit

Citat:
S-a facut un sondaj la tara de catre Prahova Tv. Intrebarea era ce citeste lumea la tara. Majoritatea au raspuns ca nu citesc nimic, cativa spuneau ca au citit doar in scoala iar o eleva se lauda ca ea citeste multe, foarte multe in special de citez "Domnul Mihai Creanga". No comment.
am vazut acel documentar.
Reply With Quote
Vechi 22.03.2012, 16:59:35
Profetul de carton Profetul de carton is offline
Banned

Data înregistrării: 13.12.2011
Implicit

oameni buni, incercati cat puteti sa ajungeti sa va stabiliti sau sa ramaneti in zone bogate economic, altfel muriti de foame, va mananca cainii ! credeti ca va avea cineva mila de voi cand nu veti avea cu ce plati facturile sau ce pune pe masa???
Reply With Quote
Vechi 22.03.2012, 18:05:15
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
De agricultura n-ai auzit? Pamantul e ieftin, nu-l munceste nimeni... Pe vremuri cred ca aveau dreptate cei care vroiau cat mai mult pamant, ca de aolo vine mancarea.
Usor de zis... greu de facut. Stii vorba,nu? Nici nu ai idee de cati bani ai nevoie pentru agricultura. Bani care ii iei de unde? Astept raspuns!

Citat:
Apropos, nu tu ziceai odata ca vrei sa te faci preot, sau te confund?
In mod clar ma confunzi!

Citat:
În prealabil postat de lore86 Vezi mesajul
Bine punctat.
la tara se poate trai din rodul pamantului. Dar asta presupunue munca...Multa munca. Mult mai multa decat sa te urci in masina si sa te duci la supermarchet si in doua ceasuri ai tot ce iti trebuie.
Muncesti de dimineata pana seara. Arat, samanat, pus ingrasamant, sadit, sapat, plivit, apoi iar plivit, iar plivit, sapat , ingropat, recoltat....Muncesti toata vara. Asta doar gradina, far sa ti vreo vacuta.Aici alta poveste(cosit, strans fan, carat acasa, dus zilnic la pascut, adapat,muls de doua ori de zi, curatat de balegar).
Ce bine suna teoretic. Nu fug de munca,insa ia spune... daca prind o seceta cumplita,inundatii,grindina etc. si toata munca mea se duce pe apa sambetei,ce am facut? Luand in calcul ca as avea nevasta,copii,de platit curent,telefoane,cablu tv,lemne pentru foc etc.? Habar n-ai ca agricultura e ca un joc de noroc!

Citat:
Sti care e concluzia mea? ca noi tinerii, suntem extrem de comozi.Am fost invatati sa stam doar cu cartea in fata, restul au facut parintii totul.Si ne-au transformat in comozi(sa nu zic lenesi). Poate ne-au mai dat si casa si masina.
Da,sigur,toti suntem niste puturosi. Zecile de mii de tineri care muncesc la oras pe 600-700 ron pe luna sunt niste comozi si niste lenesi. Ar putea merge la tara sa castige mai mult dar nu o fac din comoditate... interesanta teorie,poate vrei sa o si dezvolti putin.

Citat:
Si din perspectiva comodului va spun, viata la tara e grea. E fooarte frumoasa, inzecit mai frumoasa decat cea de la oras, dar grea(inzecit mai grea).
Nu fug de greutate,ci de lipsa oportunitatilor. Cati bani castigai tu pe luna la tara? Din ce? Scurt si la obiect! Poate doar sa prinzi un post in scoala din localitate ori sa fii vanzatoare la magazinul satului,ca sa mai castigi totusi ceva. Dar in rest nu prea vad din ce.

Citat:
Principala cauza determinanta a "sinuciderii" este incapacitatea de adaptare.
Las-o-n colo de adaptare,ma mut si in Sahara numai sa imi fie mie bine,adica sa stiu ca am din ce trai! Eu am copilarit la tara,ma pot "adapta",dar cum ma adaptez cu locul de munca? Din ce traiesc? Ce mananc? Cu ce imi cumpar haine? Cu ce ma incalzesc? etc.

Citat:
Multi pensionari isi vand apartamentul la bloc si se muta la tara. E o realitate.
Da,ai zis bine PENSIONARI. Ei au o PENSIE,nu? Adica de bine de rau primesc un venit luna de luna. Imi vand si eu apartamentul si fug la tara,insa pt. mine ce varianta de a supravietui ai?

Citat:
Vina a fost a lui Ceausescu ca i-a dus fortat de la sat la oras, i-a inghesuit in blocuri.
Tu stii ce vorbesti? Care e procentajul populatiei urbane din Romania? Iti spun eu: 55%! Asta in contextul in care sunt incluse in acest procent si localitatile (satele) de langa orase,care intra in componenta administrativa a acestora,precum si comunele declarate orase,doar pentru ca au 2 blocuri in centru. Daca le-am elimina pe toate acestea ar ajunge cifra cam pe la 35-40% populatie urbana reala. Daca nu facea Ceausescu "vina ca i-a dus fortat de la sat la oras si i-a inghesuit in blocuri" bag mana in foc ca Romania nu avea mai mult de 25% populatie urbana. Cu alte cuvinte eram niste primitivi,niste inapoiati! Uita-te in istorie si vezi si tu situatia de dinainte de 1965... Asa ca nu mai luati de bune toate indoctrinarile democratice!

PS nu-mi sariti in cap,vreau doar sa purtam o discutie REALISTA! Si mie mi-ar placea la tara,dar sunt constient ca nu prea am din ce trai acolo...
Reply With Quote
Vechi 22.03.2012, 19:52:27
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raoul Vezi mesajul
Usor de zis... greu de facut. Stii vorba,nu? Nici nu ai idee de cati bani ai nevoie pentru agricultura. Bani care ii iei de unde? Astept raspuns!

Sunt unii oameni care pentru asta se pregatesc : sa faca agricultura, zootehnie, in asta isi investesc banii si resursele intelectuale. (unii tineri, culmea, nu stiu de unde, poate de la parinti, chiar au bani de nvestit in astfel de afaceri; altii reusesc sa obtina fonduri europene, etc)

In mod clar ma confunzi!

Altii se pregatesc in facultati pentru a se intoarce la tara sa slujeasca ca preoti, profesori, doctori, etc. (din pacate, nu prea multi)

Ce bine suna teoretic. Nu fug de munca,insa ia spune... daca prind o seceta cumplita,inundatii,grindina etc. si toata munca mea se duce pe apa sambetei,ce am facut? Luand in calcul ca as avea nevasta,copii,de platit curent,telefoane,cablu tv,lemne pentru foc etc.? Habar n-ai ca agricultura e ca un joc de noroc!

"Domnul mi-a dat, domnul mi-a luat, fie numele Domnului laudat!"
Daca-ti ia foc standul din angro nu e tot aia?
Noi sa fim sanatosi , ca "casele le vom reconstrui, holdele le vom resemana" - parca asa zicea Stefan cel Mare intr-un film istoric...sau era din "Lord of the rings"?

Da,sigur,toti suntem niste puturosi. Zecile de mii de tineri care muncesc la oras pe 600-700 ron pe luna sunt niste comozi si niste lenesi. Ar putea merge la tara sa castige mai mult dar nu o fac din comoditate... interesanta teorie,poate vrei sa o si dezvolti putin.

Nu, e o forma de sclavie moderna. Mai bine in lant si sa primesti un blid de mancare decat sa vanezi in padure...

Nu fug de greutate,ci de lipsa oportunitatilor. Cati bani castigai tu pe luna la tara? Din ce? Scurt si la obiect! Poate doar sa prinzi un post in scoala din localitate ori sa fii vanzatoare la magazinul satului,ca sa mai castigi totusi ceva. Dar in rest nu prea vad din ce.

Las-o-n colo de adaptare,ma mut si in Sahara numai sa imi fie mie bine,adica sa stiu ca am din ce trai! Eu am copilarit la tara,ma pot "adapta",dar cum ma adaptez cu locul de munca? Din ce traiesc? Ce mananc? Cu ce imi cumpar haine? Cu ce ma incalzesc? etc.

Cat esti tanar si inca mai poti... pana nu imbatranesti si te plafonezi pe un anume stil de viata...

Da,ai zis bine PENSIONARI. Ei au o PENSIE,nu? Adica de bine de rau primesc un venit luna de luna. Imi vand si eu apartamentul si fug la tara,insa pt. mine ce varianta de a supravietui ai?

Nu te-am trimis eu la tara sa te faci neaparat agricultor. Fa meseria pentru care te-ai pregatit. Dar sa stii ca am doua prietene care fac cariera la oras dar prefera sa faca naveta de la tara, cca 50 km/zi, chiar daca fac focul cu lemne si au toaleta afara...inca, una din ele, cealalta si-a facut tot ce-i trebuie. Dar, sincer, o contributie esentiala au avut-o si parintii/fratii care au muncit/muncesc afara...

Tu stii ce vorbesti? Care e procentajul populatiei urbane din Romania? Iti spun eu: 55%! Asta in contextul in care sunt incluse in acest procent si localitatile (satele) de langa orase,care intra in componenta administrativa a acestora,precum si comunele declarate orase,doar pentru ca au 2 blocuri in centru. Daca le-am elimina pe toate acestea ar ajunge cifra cam pe la 35-40% populatie urbana reala. Daca nu facea Ceausescu "vina ca i-a dus fortat de la sat la oras si i-a inghesuit in blocuri" bag mana in foc ca Romania nu avea mai mult de 25% populatie urbana. Cu alte cuvinte eram niste primitivi,niste inapoiati! Uita-te in istorie si vezi si tu situatia de dinainte de 1965... Asa ca nu mai luati de bune toate indoctrinarile democratice!

PS nu-mi sariti in cap,vreau doar sa purtam o discutie REALISTA! Si mie mi-ar placea la tara,dar sunt constient ca nu prea am din ce trai acolo...
Greseala a fost abia cand s-au desfiintat toate industriile create de Ceausescu, unele chiar fiind considerate neprofitabile. Acum saracii oameni au ramas stramutati in marile orase si pe langa, si muncesc ce mai apuca...Dupa parerea mea e rau sa stai ntr-un loc unde nu ai radacini.
Reply With Quote
Vechi 22.03.2012, 20:34:51
TunsDiana
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana Cluj Vezi mesajul
Diana, confunzi comportamentul de taran cu cel de mitocan.
N-au nici o legatura.
Adevaratii tarani sunt oameni cu mult bun simt, cu putina cultura- e adevarat (dar uneori poti avea surprize placute), sunt harnici si curati, isi respecta traditiile si neamul, au credinta simpla si curata. Taranii isi educa copiii, la ei nu lipsesc cei sapte ani de acasa.

Una-i una, alta-i alta.

Partea trista e ca sunt pe cale de disparitie, si de inlocuire cu mitocanii!!

Mitocan= MITOCÁN ~i m. Persoană care vădește lipsă de educație; om cu apucături grosolane; bădăran; mârlan; mojic; mahalagiu. /mitoc + suf. ~an

Iar substantivul/adjectivul se pare ca vine de la ""mitoc"", care denumeste o casa sau un grup de case unde erau gazduiti drumetii, trecatorii, calatorii, in preajma (dar din afara) manastirilor, persoane care nu aveau acces in manastire pentru sedere.

Exista si se perpetueaza o corcitura specifica locurilor noastre, le putem spune noii mitocani: om plecat de la tara, care la oras a dat peste un mod de castigare al existentei mai usor decat cel de a munci pamantul sau a creste animale, peste un trai mai confortabil, si care nu a dorit sa se intooarca de unde a plecat, nefiind atat de dornic de munca grea si trai ""incomod"".
Este lenesul.
Cand a plecat de la tara a lasat acolo ceea ce era bun din educatia taraneasca si a preluat toate smecherelile si naravurile, lucrurile rele gasite la oras (ca si aici erau destul targoveti unsi cu toate alifiile).... Acest amestec este corcitura de care vorbeam.

Nici el, nici urmasii lui- de cele mai multe ori- nu isi recunosc cu mandrie originea taraneasca, ei s-au ajuns!, ei zic ca s-au facut domni... dar sunt departe de asta.

Iar cand aceasta corcitura merge la tara ii priveste de sus pe cei care au mai ramas tarani. Nu-i de-al lor...
La oras in preajma oamenilor cu adevarat educati se simte stanjenit, de multe ori devine agresiv sau obraznic pentru a-si masca complexul... Nici de-al lor nu e...
Foarte interesant si instructiv ce ati scris.

As mai avea de adaugat ceva ca exemplu la ce ati spus. Am observat ca multi tarani, si acum ma refer la cei care efectiv traiesc la tara, intr-un anumit context, cand cineva spune ceva despre tarani accentuand latura lor negativa, se supara f. tare ca si cum ei ar fi direct vizati desi nu sunt direct vizati dar se simt cu musca pe caciula.

La taranii adevarati, cei de la tara, nu mitocanii de oras, am observat ca se simt tare rusinati, jenati daca sunt in oras si cineva ii face tarani chiar daca se trag de la tara, de parca ar fi o imensa rusine. Eu daca m-as fi nascut la tara nu mi-ar fi rusine cu asta si as recunoaste uite domnule sunt taranca, chiar daca exista si aceasta conotatie negativa a termenului taran.

Mai nou isi spun fermieri, ca de... e rusinos sa li se spuna tarani, eu oricum tot tarani le spun exact ca si tiganilor care sunt tot tigani desi li se spune romi.

Eu nu cred ca taranii ce s-au stabilit la oras au preluat obiceiurile proaste ale orasenilor, din contra consider ca ei au adus obiceiurile lor proaste la oras.

Exemple: arunca de la etaj gunoiul pe fereastra pentru ca la tara nu aveau gunoi si aruncau in curte, nu pastreaza curatenia la wc si nu trag apa pentru ca au wc de lemn la tara si nu stiu sa se comporte, asculta manele si populara la maxim ca la tara, nu se spala decat o data pe saptamana sambata dupa obiceiul taranesc, asculta doar populara la nunti, cum au fost obisnuiti la tara, invita 200 de persoane la nunta cum au facut la tara cand au invitat tot satul sa petreaca 3 zile, stau in fata blocului pe banci ca sa barfeasca exact ca babele ce stau pe banca la tara etc etc etc.
Reply With Quote
Vechi 22.03.2012, 20:57:54
Adriana Cluj
Guest

Implicit

Citat:

Eu nu cred ca taranii ce s-au stabilit la oras au preluat obiceiurile proaste ale orasenilor, din contra consider ca ei au adus obiceiurile lor proaste la oras.
Dar exact asta spuneam eu, doar ca acei ""tarani"" transformati peste noapte in muncitori, lucratori la oras, care faceau naveta la inceput pentru ca ulterior sa se mute la oras, au uitat obiceiurile, purtarea, educatia buna de la tara si au opreluat tot ce-au gasit rau la oras.
In plus au preluat smecherelile lichelutelor de oras! Ca erau destui, nu doar elita era la oras!
Era mai usor sa te porti urat!!!! Trebuia sa se impuna in fata orasenilor asezati pe care i-au gasit acolo, oraseni de generatii, care aveau maniere, educatie fina, etc.
Nu zic ca e obligatoriu ca toti sa se fi purtat asa, dar exista un numar mult prea mare care s-au transformat astfel, care s-au perpetuat, care si-au educat si urmasii asemenea noului lor chip!:"" nu da locul in autobuz, da din coate sa fii primul, scuipa pe jos, arunca ambalajul pe jos, etc, da-l incolo de vecin profesor, ce se crede mai bogat? eu am mai multi bani ca el, ce e mai destept ca mine?"" ceva de felul asta.

Spun asta eu, ai carei stramosi, inclusiv parintii, au trait la tara, adica au fost tarani!
Mi-s dragi taranii care isi tin inca portul, care nu si-au orasenizat graiul, care vorbesc asa cum auzeam cand eram copil!!!

Sa vad femeile cu naframa de harast, poale cu coltisori ce ies putin de sub fusta bogata, si barbatii cu clop si cioareci, cizme cu tureac de postav, mai sunt, dar sunt raritati!

In satul meu se vorbea o limba ardeleneasca deosebita fata de cea vorbita in satele din jur (care aveau un limbaj usor ""urbanizat"", orasenizat, ei ziceau ""ce"", noi ziceam ""she"", de exemplu, dar un sh rostit in cerul gurii nu suierat, ei ziceau ""de ce"", noi ziceam ""dgi she"", nu stiu sa transcriu fonetic sunetul, dar e foarte indulcit!!!, foarte dulce acel grai!!!) mie mi-era si-mi este foarte draga acea limba, din pacate nu o mai vorbeste nimeni!!!!.
Eh, amintiri!

Cu muzica populara nu sunt de acord cu tine, cu manelele da! Din plin!
Muzica populara autentica i-a insotit viata taranului roman adevarat! i-a fost tovaras, la necaz, la bucurie, la razboi, cand era sub ocupatia straina, etc!
Iar inainte de toate i-a fost credinta statornica, indaratnica, temeinica, simpla, fara multe filozofeli, in Dumnezeu!. Atat de profunda cum numai la tarani am vazut!

Taranul nu avea timp sa se barbiereasca in fiecare zi pentru ca trebuia sa sa trezeasca devreme, cu noaptea in cap, se ruga, facea semnul Crucii, mergea sa dea de mancare la vite, sa mulga vacile ori bivolitele, ori oile, sa le duca la turma, apoi sa mearga mai departe cu sapa, coasa pe camp, la ojina astepta sa i se aduca mancarea de acasa la camp, statea putin, manca, dormea o ora la umbra, pe iarba, sub claia de fan proaspat adunat de pe camp, si se apuca iar de treaba pana se apropia seara. Atunci se intorcea din nou acasa ca ii veneau vitele de la ciurda, le dadea apa, mancare, mulgea vitele, incuia gainile, cina, se ruga si se culca, pentru ca a doua zi o lua de la capat.
Dar duminica dimineata, se punea la rand: adica se primenea, se barbierea (barbatii evident!) isi lua cel mai bun rand de haine si mergea la biserica, manca toata lumea la masa de acasa, apoi se oprea in sat la joc/hora (de era tanar juca, de era mai varstnic se uita), apoi se intorcea la odihna acasa- era singura zi in care dormea in pat dupa pranz!, dar nu prea mult pentru ca vitele asteptau si Duminica mancarea, apa, mulsul!

Last edited by Adriana Cluj; 23.03.2012 at 20:51:11.
Reply With Quote
Vechi 22.03.2012, 20:58:05
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Profetul de carton Vezi mesajul
eu am facut referire la o dominanta, pt ca sunt persoane de toate felurile si la oras si la sat, insa retineti ca e logic ce va spun: oamenii care pot oferi ceva societatii si care se pot realiza, in mod sigur vor pleca de la tara pt ca acolo nu se pot "produce" si cine va ramane la tara? ratatii, handicapatii, alcoolicii (cu acestia vreti sa socializati?)
De acord...

Aici nu mai sunt de acord. Raman la tara si oamenii care s-au acomodat vietii de acolo, care si-au intrat intr-un ritm, care duc mai departe traditia muncind pe branci. Pana la urma nu cred o conditie in viata aceasta este sa oferim ceva societatii...cati dintre oraseni o fac?
Reply With Quote
Vechi 22.03.2012, 21:08:38
TunsDiana
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raoul Vezi mesajul

In mod clar ma confunzi!

Ati rupt spusele mele din context, eu explicam de ce orasenii au comportament de tarani prin faptul ca au fost adusi fortat in blocuri de Ceausescu si nu au avut timp, vointa sau modele sa se adapteze. In fine.... Este o realitate faptul ca au fost dusi fortat de Ceausescu pentru ca le-a distrus satele prin sistematizarea aceea. Nu inteleg de ce ati sarit ca arsul la spusele mele. Nu am facut nici un comentariu din moment ce este cert faptul ca Ceausescu este vinovat pentru comportamentul taranesc al fostilor tarani mutati cu forta la bloc.

Este cat se poate de adevarat ca Ceausescu a ridicat clasa taraneasca prin stramutarea la bloc, le-a oferit un trai mai bun prin locuri de munca, vacante etc. Si e adevarat si ca e bine ca a crescut populatia urbana si nimeni nu a facut-o inaintea lui. Dar ganditi-va de ce factura erau aristocratii, orasenii, inainte de Ceausescu si comunism, desi erau mai putini erau mult mai cultivati, civilizati cu studii in strainatate pana in momentul in care a fost decimata intelectualitatea oraselor in inchisorile comuniste.

Eu stiu ca e greu sa te descurci la tara daca nu te poti baza pe un venit, din aceasta cauza multi tarani au plecat in strainatate si acum trimit bani celor ramasi acasa.

Nici eu nu consider ca orasenii sunt puturosi sau comozi doar pentru ca nu stau la tara si nu lucreaza pamantul, multi oraseni lucreaza de le sar capacele pe 6 mil si 13 ore pe zi, sunt mai de compatimit decat taranii de multe ori. Nu inteleg de ce exista ideea ca vai, daca nu lucrezi pamantul esti puturos si nu muncesti cu adevarat, si munca la patron e munca, si munca intelectuala e munca, si munca in fabrica e munca, etc,

Sfatul meu este sa incercati sa pelcati in afara sa munciti acolo si daca puteti sa nu mai veniti inapoi, in cel mai rau caz sa faceti bani acolo si apoi sa va deschideti o afacere aici.
Reply With Quote
Vechi 22.03.2012, 21:31:32
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Implicit

M-am gandit si la varianta plecarii,insa mai aman putin. Depinde ce va randui Dumnezeu. Nu am "sarit ca ars",am spus doar o realitate. Si nu e Ceausescu vinovat,22 de ani de democratie le-a fost suficient sa se cizelele... Nu sunt insa deacord nici cu ideea ta cum ca pe timpul comunismului lumea era needucata/inculta. Scuza-ma,sistemul de invatamant cred ca a fost cel mai bun din istoria Romaniei!
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Casa ateilor si casa noastra Man Teo Alte Religii 7 04.09.2011 01:54:53
Ce imi doresc de la sf nicolaie ionut12 Generalitati 4 07.12.2010 09:20:38
Ce fel de religie sa imi doresc? MariaB Biserica Romano-Catolica 42 18.10.2010 02:17:29
doresc un sfat mikiuasa Rugaciuni 13 03.08.2007 21:26:29
doresc un sfat mikiuasa Rugaciuni 0 20.01.2007 08:33:31