![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
daca in postarile mele m-am departat de la marturisirea de credinta crestin-ortodoxa va rog sa imi aratati (bineinteles argumentat corespunzator cu referiri la documente oficiale, Sfintii Parinti s.a.). cat despre credinta cultelor protestante si neoprotestante privitoare la "Sola gratia", "sola fide" si predestinare nu cred ca dumneavoastra sunteti in masura sa ne "spuntei ce cred ei" (intrucat nu ati adus nici o argumentatie nici teologica nici de alta natura). Cand am facut referire la credinta lor, am postat si sursele oficiale de informare. daca am spus ceva in neconformitate cu invatatura lor, cel mai in masura sa imi arate unde "m-am abatut" de la prezentarea invataturii lor este un reprezentat al cultelor protestante si neoprotestante. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
ortodoxa. Nu incerc sa va castig simpatia, asta e adevarul pe care il cred. Da, eu sunt subiectiv, in prezentarea ortodoxiei si o declar aici ca toti sa stie acest lucru si sa ma citeasca ca atare. NU luati de bun tot ce spun. Citat:
sunteti de referinta in ceea ce priveste prezentarea doctrinei ortodoxe. Citat:
observat o "ciudatenie" in prezentarea doctrinei altora sau in disputa noastra cu ei. Aceasta "ciudatenie" arata cam asa: cand prezentam doctrina noastra suntem BETON, adica luam cele mai tari surse, si acelea DIRECTE nu indirecte, iar cand prezentam doctrinele altora nu stiu cum se face ca mai tot timpul folosim surse indirecte (ex. ale catolicilor despre protestanti, etc) si doar pe acelea care caricaturizeaza doctrina lor. Mi se pare foarte NEORTODOX acest tertip. Acest tertip e cel pe care eu il incriminez ca utilizeaza jumatati de adevar. Nu spun ca nu-l folosesc si ei la adresa noastra, nu toti, binenteles. Ma astept, insa, de la un om de onestitatea dvs sa se distanteze de o astfel de abordare. Citat:
om cu o gandire atat de profunda ca a dvs nu accepta orice sursa fara s-o treaca printr-o verificare proprie si printr-un filtru al constiintei. Constiinta dvs va spune ca ceea ce ati afirmat despre doctrina lor, chiar daca e de pe surse, este chiar adevarul? Nu stiu de ce, dar eu ma indoiesc. Poate ma insel. Imi cer iertare pentru cuvintele mai dure sau daca am facut acuzatii nedrepte. Cel de Sus sa cerceteze constiintele noastre si sa faca lumina. Har, smerenie si jertfa de sine.
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eugen, Imi cer iertare, dar acuzatiile dumneavoastra la adresa protestantilor nu stau in picioare daca citim apoi definitiile citate de dumneavoatsra aici, ci dimpotriva, ele confirma ca si la protestanti este ca la ortodocsi. Nu rezulta deloc ca protestantii nu ar conlucra cu Hristos din moment ce "în teologia protestantă clasică credința este automat însoțită de fapte bune". Daca aceasta nu este conlucrare, atunci spuneti-mi va rog in ce consta conlucrarea la ortodocsi, pentru ca eu nu prea vad la ce va referiti. Ce fac ortodocsii in plus fata de protestanti, daca faptele bune le au si unii si altii? Sau poate ceea ce incercati sa imi spuneti este faptul ca ortodocsii primesc Harul ca merit al faptelor lor? Caci in acest caz va contraziceti cu apostolul Pavel care a spus ca dimpotriva, nu ne mantuim prin faptele noastre tocmai ca sa nu avem pricina de lauda ca ne-am fi castigat noi mantuirea prin faptele noastre... Daca nu stiti la ce anume ma refer, sa imi spuneti si va gasesc pasajul. Last edited by adiandrea6; 10.09.2010 at 20:24:14. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca virtutile sfintilor nu se rasfrang si asupra noastra, cum de rugaciunile lor pentru noi au atata putere? Eu sunt convinsa ca este dimpotriva, mantuirea nu este numai personala tocmai din cauza ca membrele unui trup nu sunt independente unul de altul, ci se afla intr-o interdependenta, iar atunci cand unul sufera, sufera tot trupul, si cand unul se vindeca, se bucura tot trupul. Iar trupul lucreaza prin tot ce are el pentru vindecarea tuturor membrelor sale. Mantuirea este personala, dar este si interdependenta de ceilalti intr-o oarecare masura, de aceea faptele nu sunt niciodata ceea ce facem doar pentru noi, ci ceea ce facem pentru altii. Asa ca virtutile sfintilor se rasfrang asupra noastra prin munca de rugaciune pe care o duc pentru noi, acea tamaie bine-mirositoare care se ridica catre Dumnezeu in Apocalipsa. Credeti ca Dumnezeu are nevoie pentru El de rugaciunile sfintilor? Dumnezeu nu are nevoie de noi si nu are nevoie de nimic de la noi, ci noi avem nevoie de El si pe toate le primim de la El. Ce folos ar mai avea atunci sa se roage sfintii din moment ce ei sunt deja mantuiti iar Dumnezeu nu are nevoie de rugaciunile lor, fiind mai sfant decat oricare dintre ei? Nu credeti ca pentru noi fac acele rugaciuni continue catre Dumnezeu? Si credeti ca raman fara ecou rugaciunile? Credeti ca Dumnezeu zice: "nu le iau in considerare pentru ca mantuirea este individuala, asa ca trebuie sa se roage fiecare pentru el daca vrea sa fie mantuit, rugaciunile celorlalti pentru el nu se pun"? Nu este deloc invatatura ortodoxa asa, ci invatatura ortodoxa zice sa ne rugam mereu si pentru ceilalti, vii si morti. Last edited by adiandrea6; 10.09.2010 at 20:42:41. |
|
|||
|
|||
![]()
Revenind acum la Euharistie, stie cineva sa imi spuna ce se intampla daca un credincios ia Euharistia convins fiind ca este simbolica si ca nu este cu adevarat Trupul si Sangele Domnului? Pentru ca exista atat credinciosi ortodocsi cat si catolici care iau Euharistia dar nu cred ca este precum zice doctrina, cu adevarat Trupul si Sangele Domnului, si cunosc o persoana catolica care a justificat acest lucru utilizand insasi porunca lui Dumnezeu din Vechiul Testament si pazita apoi si de apostoli in Faptele Apostolilor, si anume sa ne ferim de sange (inteleasa de el in sensul de a ne feri sa bem sange). Stiind ca painea si vinul se transforma in Trupul si Sangele Domnului, in cazul celui care nu crede, ce va lua el? O simpla paine sau va lua Trupul Domnului in ciuda necredintei sale? Daca este valabila a doua varianta, de ce nu ar fi la fel si in cazul acelor protestanti pentru care totul este simbolic? Daca macar unul din adunare crede ca painea si vinul se transforma, este suficient pentru ca Duhul Sfant sa faca transformarea?
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
||||
|
||||
![]() Citat:
pai daca ar fi asa cum spune invatatura protestanta, anume ca doar credinta este cauza faptelor bune (nu si voita omului de conlucrare cu Dumnezeu, adica de a face voia lui Dumnezeu,care se vede exclusiv in fapte) ar insemna ca si dracii ar face fapte bune in mod automat (Iacov 2,19-20) insa realitatea ne arata ca nu este asa, caci si dracii desi cred si se cutremura in fata lui Hristos Dumnezeu dar ei mereu stau impotriva lui Dumnezeu. Mai mult, daca credinta ar fi insotia automat (si nu voluntar cum spune ortodoxia) de fapte bune inseamna ca Sfantul Petru care credea nu putea sa se lepede... iar Iuda care credea nu putea sa vanda pe Hristos si se sinucida. intr-adevar este o discutie tare delicata cu anevoie de purtat in aceste conditii de comunicare precara. diferenta intre teologia protestanta si cea ortodoxa cu privire la mantuire sta deci in cauzalitate. concret: 1. teologia protestanta si neoprotestanta sustine ca omul dupa ce este mantuit face fapte bune ca urmare exclusiva a credintei. adica intai sunt mantuit si apoi fac fapte bune cu Hristos pentru Hristos. nu se accepta ca mantuirea este un proces indelungat care poate dura ani de zile... repet mantuirea este vazuta ca un proces juridic (am primit mantuirea, am luat-o si gata e buna luata). 2. teologia ortodoxa nu sustine nicidecum ca omul prin faptele sale poate determina harul si mantuirea, ci doar ca omul prin vointa sa se deschide spre mantuire (mai repede sau mai lent) si conlucreaza cu harul divin si face fapte bune (cu ajutorul lui Hristos evident) chiar daca nu este mantuit complet (total). alegerea omului de a fi mantuit se vede doar in fapte. procesul mantuirii este deci complex si nu juridic (instantaneu) omul face fapte bune sau rele potrivit vointei lui si nu potrivit credintei. am vazut ca si Sfantul Petru (ca si ceilalti Apostoli) care era credincios, ba mai mult chiar cunostea pe Hristos (Ioan 6,67) tot a facut fapte rele... ca invatatura "sola fide" (numai credinta) este gresita o arata clar nu doar Sfantul Iacov ci Hristos Iisus insusi cand spune: "Și pentru ce Mă chemați: Doamne, Doamne, și nu faceți ce vă spun? " Luca 6,46 "Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăția cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri. " Matei 7,21 adica omul trebuie sa faca voia lui Dumnezeu, iar aceasta se vede doar in faptele omului. omul trebuie sa fie constient ca oricat ar fi de mare credinta lui in Hristos faptele bune nu urmeaza automat ci voluntar. invatatura "sola gratia" atrage dupa sine doctrina predestinarii, care repet este cu totul straina de ortodoxia crestina. (Dumnezeu nu predestineaza pe unii oameni la rai iar pe altii la iad, indiferent de vointa, alegerea si faptele omului.) definitia mantuirii este: eliberarea completa a omului de sub robia patimilor si a pacatelor. Astfel crestinismul ortodox marturiseste ca mantuirea este doar primul pas catre desavarsire si mai apoi indumnezeire. omul trebuie sa isi doreasca cel putin mantuirea dar omul este creat pentru indumnezeire prin Hristos, cu Hristos, intru Hristos. Last edited by Eugen7; 11.09.2010 at 10:35:21. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
este evident ca faptele bune ale sfintilor ne ajuta si pe noi insa ele nu ne pot fi transmise noua (cum spune teoria indugentelor). adica daca tu ai facut o fapta buna nu mi-o poti da (transmite) mie, in sesul ca am facut eu acea fapta (ca un fel de act de vanzare cumparare in care se schimba proprietarul). pilda celor 10 fecioare este elocventa in acest sens. sfintii si ingerii ne ajuta in mantuirea noastra personala, mai concret ne ajuta cu puterea lui Hristos facand voia lui Hristos mijlocind pentru noi la Hristos Domnul Dumnezeu nostru si fratele nostru. Hristos Iisus este singurul mantuitor. O arata clar si Maica Domnului care ii aduce pe oameni la Mantuitor, mijloceste pentru ei la Mantuitorul Iisus Hristos si ii indeamna pe oameni sa asculte in exclusivitate si in totalitate de Hristos Iisus (Ioan 2,5). Niciodata un sfant (al lui Dumnezeu evident) sau un inger nu a cautat slava lui personala ci exclusiv slava lui Dumnezeu. sincer va marturisesc ca sunt un pic ingrijorat pentru ca discutia a luat o turnura pe niste subiecte teologice foarte adanci si riscam ca printr-o exprimare neadecvata in aceste conditii de comunicare sa fim intelesi gresit. de aceea va recomand din toata inima sa studiat doctrina crestin ortodoxa din Dogmatica Sfantului Ioan Damaschin. pentru a studia doctrina cultului baptist cautati o sursa obiectiva. apreciez cautarea dumneavoastra sincera insa va rog sa intelegeri ca subiectele teologice trebuiesc abordate gradual pentru a avea o viziune obiectiva. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
"Astfel, oricine va mânca pâinea aceasta sau va bea paharul Domnului cu nevrednicie, va fi vinovat față de trupul și sângele Domnului. 28. Să se cerceteze însă omul pe sine și așa să mănânce din pâine și să bea din pahar. 29. Căci cel ce mănâncă și bea cu nevrednicie, osândă își mănâncă și bea, nesocotind trupul Domnului. 30. De aceea, mulți dintre voi sunt neputincioși și bolnavi și mulți au murit. 31. Căci de ne-am fi judecat noi înșine, nu am mai fi judecați." I Corinteni 11,27-31 CREDINCIOSII ORTODOCSI (SI ROMANO-CATOLICI) CARE LA TAINA SFINTEI IMPARTASANII NU CRED CA IN SFANTUL POTIR, ESTE ADEVARAT TRUPUL SI SANGELE DOMNULUI HRISTOS IISUS (ASA CUM MARTURISESTE BISERICA AI CAREI MEMBRII SUNT) MAI BINE SA NU SE APROPIE DE SFINTELE TAINE ALE DOMNULUI. SA DISCUTE CU PREOTUL SA ISI CLARIFICE POZITIA SI APOI SA DECIDA... cel rau se foloseste de scriptura in primul rand pentru a induce in eroare pe credinciosi. a aratat-o clar in ispitirea Mantuitorului cand a incerca cu citate din Sfanta Scriptura sa il faca pe Hristos sa pacatuiasca... credinta nu este suficienta pentru transformara sfintelor daruri, de aceea in marturisirea de credinta crestin ortodoxa este neaparat necesara rugaciunea Epiclezei cand preotul (si numai preotul) roaga pe Dumnezeu Tatal sa trimita Duhul Sfant si sa transforme darurile de paine si vin in adevarat trupul si sangele Domnului. (nu intram in amanunte despre practica in Biserica Romano-Catolica, unde lipseste rugaciunea Epiclezei dar se considera ca painea si vinul sunt trasformate prin Duhul Sfant care este in preot...) asadar degeaba un credincios protestant sau neoprotestant crede ca in sfantul potir nu este paine si vin ci este adevarat trupul si sangele Domnului... tot paine si vin este. una este credinta si alta este realitatea (adevarul). Ferice de cei ce traiesc in adevar... adica in Hristos Iisus cel real (nicidecum simbolic). Last edited by Eugen7; 11.09.2010 at 11:16:45. |
![]() |
Thread Tools | |
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Euharistia - Întîlnirea Cu Hristos | iRoDiOn | Impartasania (Taina Euharistiei) | 3 | 05.12.2014 15:56:39 |
Imparatia Cerurilor este Raiul? Care este Pamantul celor blanzi? | Florin-Ionut | Din Noul Testament | 279 | 11.07.2014 17:23:24 |
euharistia si demonizatii | symbian01 | Exorcismul | 12 | 11.07.2011 16:51:59 |
Jertfa Euharistică sau Euharistia ca Jertfă | doctor_faustus | Impartasania (Taina Euharistiei) | 0 | 10.10.2010 19:41:27 |
Euharistia | alecsandru | Impartasania (Taina Euharistiei) | 42 | 21.05.2009 15:17:52 |
|