Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.12.2011, 00:24:03
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Porunca a II-a interzice realizarea "închipuirilor" în scop de închinare, nu interzice arta.
Am mai explicat de 100 de ori pentru cine vrea sa inteleaga, porunca a doua se refera la inchinarea la idoli. Un idol era ceva din creatie la care se inchinau, crezand ca e divinitatea. Unii credeau ca muntii sunt divinitatea, o apa, soarele, chiar oameni. Altii isi faceau o sculptura si ziceau ca aceea e divinitatea si se inchinau la ea, vezi si vitelul de aur.
Niciun ortodox sanatos la cap nu crede ca icoana, adica lemnul pictat, e Dumnezeu.

Last edited by catalin2; 19.12.2011 at 00:26:31.
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 00:44:27
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Am mai explicat de 100 de ori pentru cine vrea sa inteleaga, porunca a doua se refera la inchinarea la idoli.
Nu se referă doar la idoli, ci la orice înfățișare făcută în scop de închinare

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Altii isi faceau o sculptura si ziceau ca aceea e divinitatea si se inchinau la ea, vezi si vitelul de aur.
Absurd! Crezi că iudeii își imaginau că acel vițel de aur i-a scos din țara Egiptului? Nu! Ei știau că Dumnezeu din Cer i-a scos din Egipt, Îi făcuseră doar o reprezentare ca să se închine. Iar Dumnezeu i-a pedepsit pentru această idolatrie. Iată cum și închinarea la/înaintea/prin reprezentarea lui Dumnezeu este idolatrie. Nu doar închinarea la idoli.
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 08:04:03
grasu77 grasu77 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.06.2011
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
A raspuns Ovidiu, asa ca nu fac decat o mica completare. Ei nu se convertisera inca. Nu erau botezati. Erau evrei si netrecand la crestinism inca tineau sambata.
Am observat cum a raspuns (iar dvs. il aprobati orbeste). Cu versetul sub nas, el spune ca erau evrei. Iar versetul spune clar ca "îi rugau neamurile ca sâmbăta viitoare să li se grăiască cuvintele acestea."(Fapte 13:42).

Sau, cumva, se face referire la faptul ca Sfintii Apostoli erau evrei (si de aceea tineau sambata)? Atunci nu mai este necesara completarea dvs., cu botezul. Luati legatura cu Ovidiu si stabiliti despre ce evrei vorbea el.
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 09:49:03
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de grasu77 Vezi mesajul
Am observat cum a raspuns (iar dvs. il aprobati orbeste). Cu versetul sub nas, el spune ca erau evrei. Iar versetul spune clar ca "îi rugau neamurile ca sâmbăta viitoare să li se grăiască cuvintele acestea."(Fapte 13:42).
Scrie cat se poate de clar, dar se pare ca tu vezi numai ce te intereseaza.

42. Și ieșind ei din SINAGOGA IUDEILOR, îi rugau neamurile ca sâmbăta viitoare să li se grăiască cuvintele acestea.

ps: sa nu mai vorbest ca celelalte 2 verste de mai sus nici by vrei sa le vezi.

Last edited by ovidiu b.; 19.12.2011 at 09:51:20.
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 09:52:57
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
Poate că a ținut duminica, mai știi?!
Sau poate nu a tinut nici o zi in special. Daca nu e specificat eu am tendinta fireasca sa cred ca asa e.

Citat:
Pentru dvs. Tradiția este mai importantă decât Porunca lui Dumnezeu, de aceea sugerați că evreii ar fi fost impresionați de exemplul tradiției strămoșilor. Pentru mine, prevalează Porunca lui Dumnezeu, iar nu tradițiile omenești!
Nu ptr mine Traditia e porunca Lui Dumnezeu. Nu ar fi fost neaparat impresionati de exemplul traditie, atat timp cat nu i-a impresionat porunca Lui Dumnezeu. Doar ar fi fost o confirmare ptr ei.

Citat:
Bun. Să zicem că așa stau lucrurile. Dar în cazul lui Avraam, ce a prevalat? Porunca lui Dumnezeu, sau legea firii? Și vă ajut cu un exemplu: legea firii spune (ca și Porunca a VI-a)"să nu ucizi!". Când Dumnezeu i-a poruncit lui Avraam să-l ucidă pe fiul lui, ce a prevalat?
Acest argument nu va ajuta nici pe dvs, pentru ca exista fix aceeasi situatie. Chiar mai mult legea firii Dumnezeu a "inscris-o" in fiinta omului pe cand Porunca a dat-o in mod direct. Asa ca normal, legea firii sau Legea, puteau fi schimbate sau susprimate temporar de catre cel care le-a dat.

Citat:
De ce deviați de la subiect (care oricum era offtopic)? Era sau nu răspândită Septuaginta pe vremea apostolilor? Că la Roma, că la Alexandria... nu contează... infrastructura necesară răspândirii ei exista (drumuri și limba culturală comună-greaca)
Nu este off topic. Argumentarea este necesara ptr a arata ca primii crestini nu tineau sambata pe baza unei legi pe care nu o cunosteau. Si nu aveau cum sa o cunoasta. Dpdv al istorie si al logicii nu aveau acces la lege, deci nu o cunosteau si nu o puteau tine.

Citat:
Apostolii n-au lăsat nicio învățătură despre păzirea duminicii.
Parere personala data de refuzul de a accepta intrega revelatie (completarea Scripturii cu Tarditia).

Citat:
Restrângând aria argumentației la problema zilei de odihnă puteți fi sigur că doar pe baza Scripturii, orice om ar păzi sâmbăta și nu duminica. Și nu trebuie s-o "interpreteze ca mine", suficient să urmeze exemplul lui Hristos.
In primul rand este irelevant ptr ca Scripruta nu este suficienta. Stiu ca asta fi se pare o mare blasfemie ptr dvs, dar este realitatea.
In al doilea rand, este posibil ca cineva chiar si cu informatii insuficiente, pe baza scripturii, intelegand ca Legea a fost data poporului evreu si ca Hristos a savarsit cea mai mare minune, Invirea Sa, duminica, precum si faptul ca Biserica s-a infiintat in chip vazut duminica, sa cinsteasca totusi ziua saptamanii cea mai importanta din istoria omenirii.

Citat:
Unde spune ca este suficienta. Acolo în text. Nu vă e suficient că?:
  • Scriptura (toată!) e inspirată de Dumnezeu? Ce mai vreți? Și inspirația diavolului?
  • e de folos spre dare de învățătură? Ce mai vreți? Și învățătura lumii?
  • e spre îndreptare. Ce doriți mai mult?
  • e spre desăvârșirea omului. Desăvârșirea e superlativul absolut, nu exprimă aceasta suficiența?
Puteți s-o faceți, dar nu uitați că Hristos e Capul Bisericii și nu invers. !
Imi pare rau dar eu nu vad sa se spuna ca este suficienta. Asa interpretati dvs.
1. Da toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu. Dar nu tot ce a fost insuflat de Dumnezeu se afla in Scriptura,
2. Normal ca trebuie conoscuta Scriptura
3. Indreptare a invataturilor gresite practicate, nu a unor interpretari gresite ale Scripturii
4. Nu. Rugaciunea este necesara desavarsirii, dar nu suficienta. Asa si scriptura este necesara desavarsirii dar nu suficienta. S-ar putea sa am lacune (cu siguranta de fapt) in cunoasterea Scripturii si chiar a invataturilor Bisericii, dar cu logica stau foarte bine.

Nu Biserica noastra este cea care considera ca Biserica are un alt cap vazut. Lor trebuie sa le explicati acest lucru. Noi respectam doar poruncile Lui Dumnezeu. Si suntem singurii de altfel care o facem.

Citat:
Păi nu spunea textul de mai sus ce face Scriptura(îndreaptă, corectează)? Puteți verifica și dvs. Vi s-a pus deja de două ori întrebarea ce vedeți greșit vis a vis de Scriptură în principiile AZȘ ? Acum e momentul potrivit să răspundeți...
V-am raspuns cum e cu indreptatul si ce se indreapta.
Imi cer scuze daca ati adresat intrebarea, va asigur ca nu am sarit-o intentionat, doar ca nu am observat-o. Vad ca fiind gresit ca nu accepta intreaga invatatura prin faptul ca nu respecta Traditia. Interpretarea oricarei idei, nu neaparat a unei invataturi a Bisericii, pe baza unor informatii incomplete poate duce la interpretari gresite. Ca dovada faptul ca dvs tineti ziua sambetei.

Citat:
Iar vă jucați cu cercul în argumentație...
Parere subiectiva bazata pe faptul ca nu recunoasteti cea mai importanta sursa de invataturi a Bisericii, ptr ca Traditia e mult mai complexa si cuprinzatoare decat Sf Scriptura. Dar nu se poate face nici una dintre ele.

Citat:
Uite, în problema zilei de odihnă a interpretat greșit și n-a mai revenit. Ba ca să fiu sincer... a făcut anul trecut un prim pas: a afirmat explicit că duminica e prima zi a săptămânii. Așteptăm cu interes pasul al doilea: conform Scripturii, trebuie păzită ziua a șaptea!
Exacta aceeasi explicatie. Nu a interpretat nimic, a respectat o invatatura a apostolilor. Biserica nu a sustinut niciodata faptul ca duminica nu ar fi prima zi a saptamanii. Daca va referiti la faptul ca in calendar numerotarea saptamanii incepea cu ziua de luni este irelevant. Biserica a folosit forma laica a calendarului, dar invatatura a fost intotdeauna ca duminica este ziua cea dintai a saptamanii. Mai mult calendarul nu are valoare dogmatica. Cei care au crezut acesta erezie s-au rupt de BO si tin ritul vechi.
Vechi 19.12.2011, 10:07:03
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Ei bine, învățătura apostolilor nu conține deloc cultul icoanelor (căci despre icoane și Ev. Luca- "primul iconar" era vorba)! Deci la acest punct B.O. a schimbat învățătura sursa...
Sursa de informare incompletat. Traditia spune altceva. Deci Biserica nu a schimbat nimic, doar s-a bazat pe o sursa pe care nu o recunoasteti.
De altfel nici nu aveti cum sa o recunoasteti ptr ca ea s-a transmis prin viu grai si nu se putea spune ceva si sa se mentina in "aer" 1800 de ani ca sa auziti si dvs. Dvs adica biserica dvs.

Citat:
Tocmai pentru că am prevăzut acest contra-argument al dvs., am folosit sintagma "închinarea la/înaintea/prin obiecte". Dacă ortodocșii nu se închină la obiecte, se închină înaintea obiectelor și prin [intermediul] obiectelor. "Obiectele" fiind nu doar icoane, ci și moaște, cruci, etc. Porunca a II-a interzice închinarea la și înaintea acestor obiecte; iar Hristos vorbește despre închinarea în Duh, nu închinarea prin [intermediul] obiectelor.
Se inchina inaintea Lui Dumnezeu. Inaintea chipului ciolit are exact aceeasi semnificatie ca si inchinarea la chipul cioplit. Nu se refera la locatia fizica. Cinstirea crucii si a Sf moaste reprezinta tot o forma de multumire si de slavire a Lui Dumnezeu. Respectul aratat Lui Dumnezeu pentru jertfa de pe cruce si multumirea ptr cei ce ajutat la inaltarea poporului credincios prin care Dumnezeu i-a rasplatit pe cei ce au facut asta cu darul sfinteniei. Sfant fiind doar Dumnezeu si doar el putand da acest dar.
Vechi 19.12.2011, 10:17:06
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Scrie cat se poate de clar, dar se pare ca tu vezi numai ce te intereseaza.

42. Și ieșind ei din SINAGOGA IUDEILOR, îi rugau neamurile ca sâmbăta viitoare să li se grăiască cuvintele acestea.

ps: sa nu mai vorbest ca celelalte 2 verste de mai sus nici by vrei sa le vezi.
Poate isi deschideau evreii sinagoga ptr pagani joia. :)))))))))
Vechi 19.12.2011, 10:33:14
Banned

Implicit

Citat:
Sau poate nu a tinut nici o zi in special. Daca nu e specificat eu am tendinta fireasca sa cred ca asa e.
Tendința e într-adevăr firească (în sens biblic).

Citat:
Nu ptr mine Traditia e porunca Lui Dumnezeu.
Fără comentarii. Dar e bine de știut.

Citat:
Acest argument nu va ajuta nici pe dvs, pentru ca exista fix aceeasi situatie. Chiar mai mult legea firii Dumnezeu a "inscris-o" in fiinta omului pe cand Porunca a dat-o in mod direct. Asa ca normal, legea firii sau Legea, puteau fi schimbate sau susprimate temporar de catre cel care le-a dat.
Dar eu nu tocmai asta am spus? Avraam a primit direct (legile, poruncile, orânduirile, etc.) și chiar "vocal". Nu vă mai aduceți aminte?

Citat:
Nu este off topic. Argumentarea este necesara ptr a arata ca primii crestini nu tineau sambata pe baza unei legi pe care nu o cunosteau. Si nu aveau cum sa o cunoasta. Dpdv al istorie si al logicii nu aveau acces la lege, deci nu o cunosteau si nu o puteau tine.
Hai să fim serioși domnule! Dacă este ceva binecunoscut printre creștini (și nu numai) este tocmai Decalogul.

Citat:
Parere personala data de refuzul de a accepta intrega revelatie (completarea Scripturii cu Tarditia).
Eu mă refeream la NT nu la "Tardiție" - adică cea care a fost scrisă mai tardiv...

Citat:
In primul rand este irelevant ptr ca Scripruta nu este suficienta. Stiu ca asta fi se pare o mare blasfemie ptr dvs, dar este realitatea.
Eu nu contez în ecuația acesta, va trebui să vă justificați doar înaintea instanței divine. Cred că înțelegeți ce vreau să zic. Multa cunoștință incumbă și multă resposabilitate. Dacă vreți, acesta este un compliment.

Citat:
In al doilea rand, este posibil ca cineva chiar si cu informatii insuficiente, pe baza scripturii, intelegand ca Legea a fost data poporului evreu si ca Hristos a savarsit cea mai mare minune, Invirea Sa, duminica, precum si faptul ca Biserica s-a infiintat in chip vazut duminica, sa cinsteasca totusi ziua saptamanii cea mai importanta din istoria omenirii.
Statistic, există și această probabilitate, dar scade direct proporțional cu creșterea încrederii în Scriptură.

Citat:
S-ar putea sa am lacune (cu siguranta de fapt) in cunoasterea Scripturii si chiar a invataturilor Bisericii, dar cu logica stau foarte bine.
Din nefericire, logica umană nu ne poate salva la judecată... și nici măcar cunoașterea Scripturii, ci transpunerea în viață a învățăturii ei.

Citat:
Nu Biserica noastra este cea care considera ca Biserica are un alt cap vazut. Lor trebuie sa le explicati acest lucru. Noi respectam doar poruncile Lui Dumnezeu. Si suntem singurii de altfel care o facem.
Bravos! Vă felicit că respectați 8/10 porunci ale lui Dumnezeu. (Acesta n-a mai fost un compliment).

Citat:
V-am raspuns cum e cu indreptatul si ce se indreapta.
Imi cer scuze daca ati adresat intrebarea, va asigur ca nu am sarit-o intentionat, doar ca nu am observat-o. Vad ca fiind gresit ca nu accepta intreaga invatatura prin faptul ca nu respecta Traditia. Interpretarea oricarei idei, nu neaparat a unei invataturi a Bisericii, pe baza unor informatii incomplete poate duce la interpretari gresite. Ca dovada faptul ca dvs tineti ziua sambetei.
Tradiția nu este Scriptura. Eu am întrebat în lumina Scripturii ce vedeți greșit în principiile adventiștilor. Cred că răspunsul la această întrebare este singura on topic.

Citat:
Parere subiectiva bazata pe faptul ca nu recunoasteti cea mai importanta sursa de invataturi a Bisericii, ptr ca Traditia e mult mai complexa si cuprinzatoare decat Sf Scriptura. Dar nu se poate face nici una dintre ele.
V-a scăpat cumva porumbelul?

Citat:
Biserica nu a sustinut niciodata faptul ca duminica nu ar fi prima zi a saptamanii.
Dar a întreținut cu asiduitate acest misunderstanding.
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 10:42:52
Banned

Implicit

Citat:
Se inchina inaintea Lui Dumnezeu.
Vreți să spuneți că nu se închină înaintea (icoanei, moaștelor, crucii), ci cu dosul la ele? La asta mă refeream, nu la Cine pretinde a se închina.

Citat:
Nu se refera la locatia fizica.
Unul din sensurile poruncii se referă și la locația fizică.
Reply With Quote
Vechi 19.12.2011, 11:04:27
Lucian008's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Dar eu nu tocmai asta am spus? Avraam a primit direct (legile, poruncile, orânduirile, etc.) și chiar "vocal". Nu vă mai aduceți aminte?
Asta denota un singur lucru pe care l-am mai afirmat ca recunoasteti Traditia, dar o folositi doar cand doriti. Si mai mult recunoasteti traditia exact cand nu trebuie. Cazul de fata.

Citat:
Hai să fim serioși domnule! Dacă este ceva binecunoscut printre creștini (și nu numai) este tocmai Decalogul.
Idem raspunsul de mai suc. Daca nu aveau Legea in forma scrisa si totusi o recunosteau se bazau pe Traditie.

Citat:
Eu mă refeream la NT nu la "Tardiție" - adică cea care a fost scrisă mai tardiv...
Va apreciez sincer umorul, dar Traditia desi a aparut mai tarziu in forma scrisa asta nu o discrediteaza.

Citat:

Statistic, există și această probabilitate, dar scade direct proporțional cu creșterea încrederii în Scriptură.
Da, dar creste pe baza de subiectivism, iar Scriptura trebuie interpretata obiectiv. Si nu este eliminata probabilitatea, iar tendinta nu este spre 0 absolut.

Citat:
Din nefericire, logica umană nu ne poate salva la judecată... și nici măcar cunoașterea Scripturii, ci transpunerea în viață a învățăturii ei.
Corect, dar pentru asta ne-a dat Dumnezeu ratiunea.

Citat:
Tradiția nu este Scriptura. Eu am întrebat în lumina Scripturii ce vedeți greșit în principiile adventiștilor. Cred că răspunsul la această întrebare este singura on topic.
Raspunsul e acelasi, daca sursa de informare este incompleta probabilitatea de a ajunge la concluzia corecta scade proportional cu cantitarea de informatii lipsa.

Citat:
V-a scăpat cumva porumbelul?
Deloc. Asta sustine Biserica si asta au sustinut si Sf Parinti. Nu este o parere personala. Sf Traditie este mai cuprinzatoare decat Sf Scriptura.

Citat:
Dar a întreținut cu asiduitate acest misunderstanding.
Nu. Atat timp cat invatatura ei nu era asta nu a intretinut nimic. Este posibil, intradevar sa nu fi pus foarte mult accentul pe acesta invatatura pentru a nu "ispiti" pe cineva care din lipsa de informatii sa fie indis in eroare. in schimb nu a sustinut altceva. Dar practica acesta nu este noua. Nici Moise in Pentateuh nu dezvolta invatatura despre ingeri. Si sunt amintiti foarte rar si rolul lor nu este prezentat explicit.

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Scosul la biserica de catre nasi maria32 Nunta 14 09.07.2015 16:09:53
Versete si pasaje Biblice care v-au impresionat danyel Despre Sfanta Scriptura 70 01.02.2015 16:45:29
Concurs pentru incepatori (si nu numai) - personaje si fapte biblice sophia Despre Biserica Ortodoxa in general 47 10.11.2012 00:16:56
Contradictii Biblice julline Generalitati 99 08.07.2010 23:24:23
Despre betie - referiri biblice patinina34 Din Vechiul Testament 9 31.05.2009 01:49:13