Citat:
În prealabil postat de simpllu
Eu am spus clar că prin mijlocirea sfântului din icoană și pentru rugăciunile lui...
|
Iar eu spuneam ca icoana nu e doar un suport (tablou religios) prin care ne rugam unui sfant sau Mantuitorului, noi cinstim si icoana, nu doar sfantul reprezentat acolo. Mi se pare ca asta nu spune parintele Pruteanu, de aceea neaga existenta icoanelor facatoare de minuni (spune doar de icoane speciale, dar nu spune ca sunt facatoare de minuni, ci ca s-a intamplat o minune cu ele odata, in trecut). La fel si in cazul sfintelor moaste, cinstim si pe sfantul caruia ii apartin sfintele moaste, dar cinstim si sfintele moaste. De aceea parintele Pruteanu isi bazeaza toata argumentatia doar pe faptul ca prin icoana ne inchinam sfantului, mie mi se pare ca nu spune ce am scris eu mai sus (ceea ce ar insemna, practic, negarea icoanelor).
Citat:
În prealabil postat de simpllu
Ai un aparat de măsurare a "puterii" icoanelor și noi nu știm de el? Nu realizezi că ai intrat în sfera percepției magice?
|
Toti credinciosii, inclusiv cei ce nu au vreo pregatire teologica, stiu ca exista icoane facatoare de minuni, numai tu si parintele Pruteanu (si cati or mai fi) nu intelegeti asta. Asta inseamna sa creada cineva orbeste ce spune oricine, ajunge sa nege si evidenta. Acum gandeste-te, de ce copiaza calugarii icoane facatoare de minuni? Pentru ca ne putem ruga la orice icoana. Sau de ce merg credinciosii sa se inchine la sfintele moaste, din moment ce se pot ruga si acasa? Citeste ce am scris in pasajul de mai sus, ca sa nu ai acea neintelegere. De aceea spui de perceptia magica.
Citat:
În prealabil postat de simpllu
Exemplu ca nuca-n perete. În icoana Sf. Nicolae e același sfânt, nu unul facător și unul nefăcător de minuni. Pe când rugăciunea vine de la persoane diferite și aici poți avea dreptate.
|
Cred ca e aceeasi neintelegere, care aici e evidenta. Am dat exemplul cu rugaciunea, daca vrei alt exemplu, diferenta intre rugaciunea fara icana si rugaciunea in fata unei sfinte icoane. Si cand ne rugam fara icoana e tot rugaciune, dar in fata icoanei e mai folositoare. Sau rugaciunea acasa si rugaciunea la sfintele moaste. Pe asta se bazeaza si rugaciunea la sfinti, la sfintele icoane, la sfintele moaste, etc. Spre deosebire de protestanti, care spun ca e suficienta rugaciunea la adresa Mantuitorului.
Citat:
În prealabil postat de simpllu
Nimic nou că tu înțelegi altceva. În slujba de binecuvântare a casei nu e musai să sfințească preotul apa pe loc, poate veni cu agheasmă și stropească direct casa, de exemplu la Bobotează.
|
Daca iti amintesti, am dat intr-unul din mesajele trecute ce insemna binecuvantarea, este o rugaciune pe care o spune preotul. De exemplu, atunci cand preotul il binecuvanteaza pe un credincios, spunand o rugaciune scurt, e tot o binecuvantare. Sau cand preotul spune "Binecuvanteaza, Doamne, aceasta casa." Prin apa sfintita se sfinteste casa, chiar daca o face un credincios, nu preotul. Am dat ce inseamna sfintire, ce rol are apa sfintita, etc. Lamuririle acelea sunt clare, nu mia are rost sa discutam, doar daca tu vrei sa continui la infinit. Repet ce am spus si in primul mesaj, sfintirea nu inseamna acelasi lucru cu sfant.