Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.03.2016, 15:36:28
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Ionut, daca iti place wikipedia, de ce nu citesti si asta?

IMMANUEL VELIKOVSKY
https://en.wikipedia.org/wiki/Immanuel_Velikovsky

Si ai putea citi si asta, ca sa intelegi mai bine remarca mea.

Immanuel Velikovsky's Worlds in Collision
http://skepdic.com/velikov.html

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Cauzele nu-s psihologice. Iarăși, nu-i nevoie să fii ironic dacă mai vrei să stăm de vorbă în continuare.

Cînd pe cale oficială ni se debitează minciuni în serie, ajungi la un moment dat să devii sceptic la informațiile ”științifice” și ajungi să-ți pui întrebări suplimentare. Să investighezi și alte posibile modele ale Cosmosului în care trăim. La modul obiectiv, rece, sincer.
Nu e ironie, multe din alegerile noastre "rationale" nu sunt atat de rationale cat ne place sa credem.

Cred ca realizezi ca nu esti la primul "scepticism" foarte rational si documentat la prima vedere dar dovedit pagubos la roade.

Si aici se vede subiectivismul, cand ti se prezinta o teorie cvasi-universal acceptata zici ca nu e asa, ca nu stim dar parca mai bine suna ce ne place noua sa credem (cum face sophia)

Citat:
Cînd pe cale oficială ni se debitează minciuni în serie, ajungi la un moment dat să devii sceptic la informațiile ”științifice” și ajungi să-ți pui întrebări suplimentare.
Si ti se pare mult mai credibil si sanatos ca nu exista sateliti si zbor in spatiu... ca exista o superconspiratie care ascunde asta...

Citat:
Și, foarte interesant, mult mai aproape de cosmologia biblică decît alternativa gerenal acceptată ca realitate și adevăr.
Nu exista "cosmologie biblica" in sensul asta.

Sunt doar niste teorii neoprotestante cum sunt si interpretarile neoprotestate sucite alea Sf. Scripturi, cum e si cu '666', teorii cu care, din pacate, niste ortodocsi si-au prins urechile.

Daca nu crezi, cauta-le originile si ai sa te lamuresti.

Citat:
Să investighezi și alte posibile modele ale Cosmosului în care trăim. La modul obiectiv, rece, sincer.
De ce scepticismul tau "obiectiv, rece, sincer" nu se rasfrange si asupra teoriilor astea?

Pentru ca te-a prins de urechi cu sofismul "cosmologie biblica" iar de aici si orgolii si etc.?

Restul cand am timp.

Last edited by AlinB; 09.03.2016 at 15:53:42.
Reply With Quote
Vechi 09.03.2016, 15:58:13
Intrarea Vagonului
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul

IMMANUEL VELIKOVSKY

Nu e ironie, multe din alegerile noastre "rationale" nu sunt atat de rationale cat ne place sa credem.

Cred ca realizezi ca nu esti la primul "scepticism" foarte rational si documentat la prima vedere dar dovedit pagubos la roade :)

Si aici se vede, cand ti se prezinta o teorie cvasi-universal acceptata zici ca nu e asa, ca nu stim dar parca mai bine suna ce ne place noua sa credem (cum face sophia)

Si ti se pare mult mai credibil si sanatos ca nu exista sateliti si zbor in spatiu... ca exista o superconspiratie care ascunde asta...

Sunt doar niste teorii neoprotestante cum sunt si interpretarile neoprotestate sucite alea Sf. Scripturi, cum e si cu '666', teorii cu care, din pacate, niste ortodocsi si-au prins urechile.

De ce scepticismul tau "sanatos" nu se rasfrange si asupra teoriilor astea?

Pentru ca te-a prins de urechi cu sofismul "cosmologie biblica" iar de aici si orgolii si etc.?

Restul cand am timp.
Velikovsky, ca toti evreii din mediul academic, a fost un deschizator de drumuri. A exagerat el nitel, doar ca sa dovedeasca autentica povestea cu Moise si faraonul, dar in privinta catastrofelor si extinctiilor aa vut dreptate: paleontologia a confirmat-o din plin. Ce ii spuneau preotii egipteni lui Solon? "Au fost mai multe catastrofe si potopuri inainte de cel mai recent, anume cunoscut si de greci, si de egipteni, si de semiti, in cele mai multe mituri".
Dar si daca se ia Biblia literal, tot nu e obligatoriu ca tot ce scrie acolo e adevarat. Mesajele mintuirii sint acolo unde Ha-Shem si Yehoshua vorbesc despre mintuire, blestem, binecuvintare si fericiri terestre si eshatologice direct sau prin cei inspirati de Ruach Ha-kodesh, nu in cosmologii care sint cetoase, infantile, dar autoritative pentru cine vrea sa intoarca spatele cunoasterii rationale si experimentale.
Reply With Quote
Vechi 09.03.2016, 16:00:36
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Poti sa citezi o lucrare a lui in care "a avut dreptate"?

Nu aparent dreptate in 2-3 locuri poate din motive gresite, ci care reprezinta o autentica lucrare stiintifica?
Vechi 09.03.2016, 16:10:14
Intrarea Vagonului
Guest

Implicit

Citat:
Poti sa citezi o lucrare a lui in care "a avut dreptate"?

Nu aparent dreptate in 2-3 locuri poate din motive gresite, ci care reprezinta o autentica lucrare stiintifica?
Nu e vorba de o lucrare anume, ci de ideea in sine de catastrofe. Nu putem contesta ca catastrofismul, sensu lato, este comun si creationistilor si ateilor evolutionisti, si evolutionismului teist. Este normal: un Univers material, cu legi fizice, chimice, biologice, si cu componenta spirituala partial imbolnavita/aberanta/quasi-functionala in urma seditiunii Primului Heruvim si caderii Primului Om, va produce, la un omenta dat, catastrofe. Inclusiv cu efecte extinctional-genocidare.
Reply With Quote
Vechi 09.03.2016, 16:17:22
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:

IMMANUEL VELIKOVSKY

Cred ca realizezi ca nu esti la primul "scepticism" foarte rational si documentat la prima vedere dar dovedit pagubos la roade.

Si aici se vede subiectivismul, cand ti se prezinta o teorie cvasi-universal acceptata zici ca nu e asa, ca nu stim dar parca mai bine suna ce ne place noua sa credem (cum face sophia)

De ce scepticismul tau "obiectiv, rece, sincer" nu se rasfrange si asupra teoriilor astea?

Restul cand am timp.
Hai să repet, citește mai cu atenție: Sateliți sînt din belșug. Numai că n-aș băga mîna-n foc că omul a ieșit vreodată în spațiu.

Normal că am greșit, oricine greșește. Așa învățăm. Tu nu te-ai înșelat niciodată?

Văd că te-ai obișnuit să practici eroarea de logică ”dacă X susține ceva greșit, atunci orice altceva zice el e greșit”. Hai să luăm punct cu punct ce susține el în acel document și să disecăm informația, pe cît posibil.

Nici să arunci constant ”argmentul” cu neoprotestanții nu e corect. Dacă nu ești de acord cu o anume interpretare biblică, gata, e neoprotestantă și noi ortodocșii credem altfel pentru că așa ți se pare ție.

Obiectiv și foarte sincer, caut dovada de necontestat că ceea ce învățăm la școală despre Univers este adevărat. În special modelul sistemului solar. Încă nu m-a convins nici una din variante, nici cea oficială, nici celelalte.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 09.03.2016, 16:52:57
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
Obiectiv și foarte sincer, caut dovada de necontestat că ceea ce învățăm la școală despre Univers este adevărat. În special modelul sistemului solar. Încă nu m-a convins nici una din variante, nici cea oficială, nici celelalte.
Ai un telescop?
Reply With Quote
Vechi 09.03.2016, 17:07:10
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de abaaaabbbb63 Vezi mesajul
Ai un telescop?
E pe lista de cumpărături. După microscop. :) Oricum, dacă-mi iau unul n-o să fie ieftin. Glumind, am văzut în piața de vechituri unul de 50 de lei și l-am lăsat acolo.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 09.03.2016, 17:09:25
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
E pe lista de cumpărături. După microscop. :) Oricum, dacă-mi iau unul n-o să fie ieftin. Glumind, am văzut în piața de vechituri unul de 50 de lei și l-am lăsat acolo.
Pai sa-ti iei, ca daca nu ai incredere in spusele altora, poti sa vezi singur cum functioneaza sistemul solar. Dar ai nevoie de destul de mult timp, lucrurile se misca relativ incet.
Reply With Quote
Vechi 12.03.2016, 02:10:06
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Ce sa vezi prin telescop ? Cum se invarte totul in jurul pamantului ?
Reply With Quote
Vechi 12.03.2016, 02:23:48
abaaaabbbb63
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Ce sa vezi prin telescop ? Cum se invarte totul in jurul pamantului ?
Nup, daca stai sa te uiti destul de mult, o sa vezi ca celelalte planete ar avea o orbita extrem de inconstanta in jurul pamantului, ba chiar unele isi schimba directia in mers (fapt imposibil).
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare