Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.05.2015, 10:58:22
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Corinusha Vezi mesajul
Nu pot sa ma gandesc cum am putea suferi noi (eu si copiii si nepotii mei) pentru faptul ca eu am fost abandonata cand eram mica de exemplu. Adica, ce vina au copiii si nepotii mei pentru un pacat facut de cineva de dinainte cu 2, respectiv 3 generatii inaintea lor?
Eu nu a de unde sa stiu daca persoana respctiva s-a cait; habar nu am; avea 16 ani cand m-a nascut si abandonat;
Pacatul facut de acea persoana, care inteleg ca a fost (este?) mama dv naturala, e incomparabil mai mic decat pacatul avortului. Una e sa-ti abandonezi copilul fiindca nu il poti creste si alta este sa il omori. Acea persoana a facut cel putin un lucru fundamental pentru dv. Avand doar 16 ani, a dus sarcina pana la capat, in conditiile in care atatea femei/fete de asemenea varsta, de multe ori incurajate de concubinii lor ori chiar cu complicitate din partea lor aleg sa isi omoare copilul si sa il arunce, mort, la gunoi exact asa cum ai face cu o masea stricata, careia intai ii omori nervul, pe urma o extragi pentru ca la sfarsit sa o arunci in lada galbena pe care scrie "risc biologic". Un astfel de risc biologic puteati fi dv. Dar persoana respectiva, infruntand multe situatii penibile, a ales sa va creasca pana ati putut respira singura, pe urma (cel putin asa sper) a incercat un plasament, ca doar nu v-a lasat la marginea drumului.

Indiferent daca s-a cait sau nu s-a cait, daca s-a spovedit sau nu, consecintele temporale perdureaza. Doar daca s-a straduit sa stearga si consecintele temporale, de exemplu cautandu-va, dandu-va lucruri de care aveti nevoie sau, negasindu-va ori interzicandu-i-se, facand acest lucru fata de alti copii abandonati asa cum si dv ati fost; ori ducand pana la capat canonul penitential primit de la duhovnicul ei si beneficiind de indulgentele Bisericii, abia atunci datoria ei pe care o va avea de platit diminueaza sau inceteaza.

Eroarea dv consta in:
-a numi consecintele temporale "pedepse".
-a introduce conceptul de vina.

Dl MihaiG v-ar putea explica mai bine ca mine. Nu suntem in penal, ci in civil. Sa presupunem ca tatal dv este cartofor. Un om, altfel, foarte bun si gospodar. A muncit o viata ca sa aveti tot ce va trebuie si inca ceva peste. Dar, fiind cartofor, a pierdut o mare suma de bani. Fara a avea dv nici cea mai mica vina, casa frumoasa in care v-ati nascut este luata de creditori. Tatal dv este "nevoit" sa apeleze la camatari. Fara ca dv sa aveti nicio vina, mama dv primeste telefoane de amenintare si propuneri indecente din partea camatarilor. Chiar si cainele dv, ultimul vinovat, este gasit pe presul de la intrare cu gatul taiat. Cheltuielile de intretinere la facultate nu mai pot f, evident, platite, iar dv urmeaza sa munciti pe un salariu de mizerie, lucru care va va afecta nu numai pe dv o viata intreaga, dar chiar si pe copiii dv, care vor avea o mama saraca. Sunteti de acord ca toate cele prezentate ar fi posibile, ba chiar probabile, daca ati avea un tata cartofor ? Si ? Unde e vine dv, ori a copiilor dv ? Nicaieri. Credeti ca Dumnezeu este vinovat pentru ruina dv si consecintele ei inca una sau doua generatii ? Nicidecum. Prin urmare, cand analizam consecintele temporale ale pacatelor, care pot afecta mai multe generatii, intreaga casa, tara, sat sau popor, nu putem opera cu notiuni precum "vinovatie a victimelor" sau "pedeapsa". Judecatorul nu pedepseste, doar ca desertul lumii are o regula clara: un prejudiciu facut trebuie acoperit, iar asta de multe ori doare sau se ridica la cuantum mai mare decat beneficiul ilicit obtinut. Da, dar, pe de alta parte, si un bine facut are consecinte temporale: mai devreme sau mai tarziu vom incasa o dobanda care depaseste si ofertele cele mai optimiste ale bancilor.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Thread Tools
Moduri de afișare