![]() |
![]() |
|
|
|
|||||||
| Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Normal ca religia este o mare parte din cultura romanilor. Normal ca el o sustine, fiind un om al culturii. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Ce ai postat tu sunt ideile lui CTP care de cand l-a luat pe Mandruta pe langa el s-a tampit de tot. Inainte avea si el un pic de respect pentru chestiile astea chiar daca nu credea. Da e bine ca l-au prins acu cu cearli si ii sparg capul. Si tocmai ca si Eminescu si Einstein si Tesla si cine mai vrei tu fac diferenta intre celelalte invataturi si crestinism. Daca nu ai inteles asta nu am ce sa-ti fac. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
"Vad vise-ntrupate gonind dupa vise, Pân' dau în mormintele ce-asteapta deschise" |
|
|
|||
|
|||
|
Cred ca cativa de aici n-o sa fie de acord cu aceasta afirmatie...
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Cu trei ani inainte de sfarsit, intr-o perioada de luciditate, a stat o scurta perioada la manastire: "De altfel, o marturie mult mai tarzie, de prin 1886, din perioada ultima a bolii, vine sa confirme intoarcerea definitiva la credinta izbavitoare. Incurajat de Creanga sa incerce si un tratament la bolnita Manastirii Neamt, Eminescu accepta sugestia. Tratamentul nu s-a dovedit eficace, dar aura locului sacru l-a inconjurat pe bolnav cu clipe de liniste binefacatoare pentru sufletul sau. Caci, asa cum a consemnat un duhovnic al manastirii pe un Ceaslov, poetul a cerut sa fie spovedit si impartasit (era ziua de 8 noiembrie 1886, ziua Sfintilor Voievozi Mihail si Gavriil, ziua lui Mihai). Si, dupa ce a primit Sfanta Impartasanie, a sarutat mana preotului si i-a spus: "Parinte, sa ma ingropati la tarmul marii, langa o manastire de maici si sa ascult in fiecare seara, ca la Agafton, cum canta Lumina lina ". Printre poeziile sale se numara si cateva religioase, de genul: Rasai asupra mea, lumina lina, Ca-n visul meu ceresc de-odinioara; O, Maica Sfanta, pururea fecioara, In noaptea gandurilor mele vina. Speranta mea tu n-o lasa sa moara Desi al meu e un noian de vina. Privirea ta de mila calda, plina, Induratoare - asupra mea coboara. Strain de toti, pierdut in suferinta Adanca a nimicniciei mele, Eu nu mai cred nimic si n-am tarie. Da-mi tineretea mea, reda-mi credinta Si reapari din cerul tau de stele, Ca sa te ador de-acum pe veci, Marie! |
|
|