Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 19.01.2015, 10:58:39
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Articolul din ziarul "Lumina" exprimă, fără doar și poate, un punct de vedere principial, cuminte. Oferă un reper clar și ferm pentru înțelegerea atât a întâmplărilor din Franța cât și a mecanismelor violenței în general, constituind totodată un semn al modului în care Patriarhatul îngrijește și orientează pe credincioși în privința valorilor și principiilor sociale.
Libertatea este un concept social, nu doar individual, înțelegem din text. Este arbitrată de iubirea pentru aproapele, concretizată în respect, în grija pentru a nu depăși anumite granițe dincolo de care începe dezordinea, suferința, tulburarea adâncă, moartea chiar.
O pledoarie cuminte pentru conștientizarea limitelor și a reciprocității respectului fără de care conviețuirea reciprocă nu ar fi posibilă. Sau ar fi mult îngreunată.

Și totuși...

Viața arată că aceste nobile deziderate sunt mereu încălcate. Istoria este un lung periplu presărat de violență și sânge, de splendori și orori, de fericire și nefericire, de înviere și moarte. Ar trebui să fim cuminți, dar alegem să nu fim, uneori sau întotdeauna. Omenirea pe ansamblu și fiecare în parte. Ar trebui să nu păcătuim, avem toate motivele să n-o facem, dar păcătuim cu toții laolaltă și fiecare în parte.
O voință ne cere curați ca porumbeii, buni, frumoși, iubitori, sfinți. O alta ne cere opusele. Iar cele două voințe se luptă în fiece om și în omenire.
Una e ce dorim, alta e ce trăim în fapt. Așa se pare că stau lucrurile, de când lumea, de la Adam și Eva, de la Cain și Abel.

*

Orice faptă a unui om riscă să deranjeze sensibilitatea și credința altuia. Pe cât de mult se îngrijește unul să nu supere pe altul, pe atât de mult se poate simți ofensat celălat, din te miri ce rațiuni ori motive. Chiar dacă umbli în vârful picioarelor pe lângă unii, s-ar putea să îi deranjeze tocmai aceasta. Ar motiva, de pildă, că îi consideri hipersensibili sau bolnavi și vor dori să-ți arate contrariul. Reguli ferme se pot stabili, granițele pot fi formulate, dar dincolo de faptul că se vor găsi mereu oameni care le vor încălca, mânați de cine știe ce impulsuri ori principii, se vor găsi destui care să privească cu ochi răi pe cel care se ține la respectarea normelor, la cultivarea unei ordini anume.
Așa încât, în ciuda învățăturilor celor mai bune și a nobilelor intenții de pretutindeni, în ciuda întregii griji și a tuturor măsurilor de prevedere, un control absolut al mișcărilor de trecere a granițelor va fi întotdeauna zădărnicit într-un fel sau altul. Pe ansamblu, lumea nu poate fi găsită pașnică decât în momentele ei de epuizare sau de extaz. Pe ansamblu, omenirea nu poate fi decât un tumult și un imens ocean de contradicții. Pe ansamblu, omenirea nu poate conviețui decât spasmodic, frenetic, trepidant. Inutil să ne facem iluzii ale unei păci universale, ale unui bine împărtășit de toți, pretutindeni și totdeauna. Viața socială pe Pământ nu e Împărăția lui Dumnezeu. Vor exista mereu învinși și învingători, lupte cu victorii și prăbușiri, entuziasm și deznădejde, lumină și întuneric, viață și moarte, adevăr și minciună, virtute și patimă.

Dar dacă omenirea pe ansamblu are drumul și destinul ei, în mod evident tinzînd către deznodământul tragic, ici și colo pot fi oameni sau comunități omenești care pot trăi pașnic și luminos, năzuind la devenire frumoasă. Ceea ce pare a fi refuzat întregului, poate fi recuperat de o parte. Ceea ce omenirea nu a reușit să recupereze înaintea lui Dumnezeu, a reușit Unul, Unul Sfânt. Prin Jertfă.
Omenirea nu este capabilă, ca întreg, să trăiască în Iubire. Omul, însă, da. Mereu se vor găsi fire de grâu alături de fire de neghină. O arie numai cu grâu nu poate fi. Nici una numai cu neghină. Nu aici, pe pământ.
Pare neliniștitor și deznădăjduit ce spun, dar istoria lumii pe ansamblu și a diverselor persoane în particular arată cu prisosință acest fapt.
Și totuși, nimic nu este mai bun pentru fiece om decât a lucra mereu, cu sine și cu cine voiește să i se alăture, la calea care duce spre lumină, la dezrobire. Cei care abandonează acest demers salvator se pierd și pe ei înșiși și îi trag la pierzare și pe cei din jur. Fiecare e liber să aleagă, mereu. Chiar trecînd peste limite. Cu consecințele inevitabile și doar de Dumnezeu știute și cântărite.

P.S. Articolul din "Lumina" face referire în final la public. Numai că publicul e întotdeauna eterogen. Ceea ce pe unul îl mulțumește, pe altul îl dezamăgește. Ca urmare, în mod inevitabil, publicațiile tind să se adreseze unui anumit public, unui așazis "public-țintă", unui anumit gen de consumator. Caricaturiștii au avut și ei publicul lor, consumatorii lor. Poate ar fi fost bine ca aceia care consumă salate, să nu guste din carnea de porc. Și viceversa. Poate că postitorul ar fi trebuit să nu judece pe pătimaș. Poate că postitorul a fost și el cândva un înfocat consumator.
Libertatea de expresie nu poate fi cenzurată decât printr-un abuz în alt plan. Și astfel abuzatorul și abuzatul devin de fapt doi abuzatori, fiecare în felul lui, la momentul lui. Acesta nu este un dialog al vieții ci un ritual al morții care judecă necruțător viața. Fie ea, viața aceasta, și păcătoasă.
Răspunsul nostru la hula vecinului nu oate fi omorârea hulitorului, ci rugăciunea pentru păcatele noastre, mai întâi, și pentru iertarea aproapelui care hulește. Apoi urmează și certarea și celelalte.
Dar dacă lipsește ancorarea fermă în rugăciunea smerită și cu recunoștință către Dumnezeu pentru toate câte trăim, atunci după certare va veni, posibil, și crima. Când cel care a depășit limitele și mi-a rănit credințele cele mai intime continuă să mă agreseze, am de ales, în ultimă instanță: îl omor sau îmi omor în mine tendința de a-l omorî pe păcătos, dincolo de orice socoteli care pot părea binecuvântate, dincolo de orice filosofie socială despre echitate și libertate. Greu război, de data aceasta interior, al fiecăruia. Un test desăvârșit de dificil (sau de ușor) pe care, oarecînd, Raskolnikov al lui Dostoievski nu l-a trecut. Dar a fost ajutat de un comisar și de o fetișcană să îl mai dea o dată, Dumnezeu știind cum l-o fi trecut iar noi nădăjduind că l-a trecut cu bine și, odată cu el, că îl vom trece și noi, oarecînd și azi, în fiece zi. Doamne ajută!

Last edited by Ioan_Cezar; 19.01.2015 at 11:26:22.
 

Thread Tools
Moduri de afișare