![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Solutia Dumnezeu este una infinit mai complexa decat "intrebarea" initiala. Doresc sa ofer un singur exemplu in acest sens, dintr-o infinitate posibile. Din observatiile mele, o persoana religioasa considera ca are un rol/rost bine stabilit pentru existenta sinelui. Gasesc des intrebarea "de ce exist?". Un raspuns pur stiintific, bazat pe argumentul evolutionist nu este suficient pentru o persoana religioasa. Este de neconceput sa va multumiti cu un raspuns de genul: "Existati pentru ca v-au dat nastere parintii sau, mergand si mai departe, pentru ca sunteti un produs intemediar al procesului evolutionist". Dumneavoastra cautati un rost, un sens care transcende materialismul. Aici apare o problema uriasa. Considerand aceasta intrebare ca fiind valabila (de ce exist?) validati o infinitate de alte intrebari. Astfel, intrebarea: "de ce sunt si pietre galbene si nu doar gri?" are un grad de validitate identic cu intrebarea existentiala initiala. Atentie! Este foarte posibil ca raspunsul la intrebarea ipotetica, cea cu pietrele, sa nu va intereseze dar asta nu invalideaza intrebarea in sine. Un raspuns stiintific, cu explicatii de ordin geologic si chimic, pentru paleta de culori a pietrelor va trebui sa fie de asemenea unul insuficient pentru dumneavostra, in caz contrar aparand frantura de logica prin eroarea judecatii cu dubla masura. Va trebui atunci sa justificati de ce culoarea pietrelor nu are un motiv care transcende de asemenea materialismul. Apar alte intrebari, aparent mai putin importante decat cea existentialista. De ce visez urat sau frumos? Oare sunt pedepsit pentru pacatul y sau pentru pacatul x? Sau pentru ambele? Sau pentru niciunul? Sper ca intelegeti unde bat. Voi sintetiza parera mea in privinta "simplificarii" la care faceti referire intr-un mod umoristic si original: "Bine-bine, accept faptul ca sunt racit; dar de ce totusi imi curge, cu adevarat, nasul?" Last edited by Inorogul; 17.10.2014 at 13:04:25. |
|