Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Maslul
 
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #11  
Vechi 21.02.2014, 15:52:35
adam000 adam000 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 13.09.2008
Religia: Ortodox
Mesaje: 719
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
Referitor la pct. 5 - și eu mă întrebam de ce mai dăm pomelnic cu cei vii la Sfântul Maslu , dacă slujba este făcută numai pentru cei prezenți. Înseamnă că și acesta - pomelnicul dat la Sf. Maslu - este un obicei fără temei, ca atare ar trebui scos.
Mirela, daca mergi la Maslu, normal ar fi sa asculti ce spune preotul (rugaciunea) - ca doar o spune cu voce tare, nu e nimic ascuns - si si toti credinciosii participanti (inclusiv tu) sa se roage impreuna pentru toti ceilalti bolnavi participanti (sa fie o comuniune de rugaciune, nu doar sa se roage preotul de unul singur acolo, in timp ce credinciosii stau doar fizic in biserica precum masinile in garaj fara participare in rugaciune...). Nu zic de tine, ca nu te cunosc, insa daca ai asculta cu atentie slujba si toate rugaciunile de la Maslu, ai vedea ca in randuiala slujbei, preotul ii pomeneste nominal pe cei bolnavi pt care se face Sf Maslu (nu stiu cum de ti-a scapat acest detaliu), care in mod normal ar trebui sa fie prezenti acolo si apoi sa fie unsi de preot cu unntdelemnul sfintit in cadrul slujbei.
De aceea trebuie sa dai pomelnic cu bolnavii vii (si normal prezenti la Sf Maslu), pt ca preotul sa-i pomeneasca nominal (pe fiecare in parte cum se numeste).

Daca nu ai posibilitatea sa asculti slujba, macar cauta pe net cateheza despre Sf Maslu. Uite aici un link catre cateheza:

http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism23.html

Citat:
MASLUL
218. Unde se face slujba Sfantului Maslu?
In biserica sau in casa bolnavului pentru care se face Maslul.
219. Cine poate savarsi slujba Sfantului Maslu?
Dupa predania veche a Bisericii, pentru slujba Sfantului Maslu trebuie sapte preoti, inchipuind cele sapte daruri ale Duhului, numarate de proorocul Isaia (11, 2-3). Numarul acesta simbolic aminteste si unele fapte din Sfanta Scriptura a Legii Vechi, din care se vede mila si indurarea lui Dumnezeu. Astfel de sapte ori s-a plecat proorocul Elisei peste un copil mort pe care l-a inviat (IV Regi 4, 34-35). De asemenea, sapte au fost preotii care au sunat din trambite si de sapte ori a fost inconjurata cetatea Ierihonului, cand a fost cucerita de izraeliti, la intrarea lor in pamantul Fagaduintei (Iosua 6, 13-16). Si iarasi, de sapte ori s-a rugat proorocul Ilie pe muntele Carmel, pana cand Dumnezeu a dat ploaie pamantului ars de seceta (III Regi 18, 42-45)551 (Sf. Simion al Tesalonicului, Despre Sfantul Maslu, cap. 283, p. 183, 184).
La nevoie pot sluji insa Sfantul Maslu si mai putini preoti: trei (pentru numarul Treimii)552 (Sf. Simion al Tesalonicului, Despre Sfantul Maslu, cap. 283, p. 183, 184) sau cel putin doi. In tot cazul, numai un singur preot nu poate savarsi Sfantul Maslu, caci Sf. Apostol ne spune sa chemam "preotii Bisericii..." (Iacov 5, 14), iar nu pe un preot.
220. Cand se poate face maslu ?
Nu sunt zile sau timpuri anumite pentru savarsirea Sfantului Maslu. Se face oricand e nevoie. in popor se obisnuieste a se face mai ales in zilele de post.
In saptamana Patimilor se obisnuieste Miercuri, Joi si Vineri, dar mai ales in Sfanta si Marea Miercuri, inaintea Ceasurilor, in amintirea Ungerii Mantuitorului cu mir de catre femeia cea pacatoasa (Luca 7, 37-38). Atunci se face in biserici Sfantul Maslu de obste, adica pentru mai multi bolnavi, cu sobor de multi preoti. Bolnavul pentru care se face Sfantul Maslu trebuie mai intai sa se spovedeasca, pentru ca sa i se dea, prin Sfantul Maslu, curatire sufleteasca, adica iertarea pacatelor si tamaduirea trupului de boala553 (Molitfelnicul, Povatuirea de la inceputul slujbei sf. maslu (ed. 1984, p. 114).
221. Se poate face Sfantul Maslu pentru cei sanatosi?
Intrucat prin Taina Sfantului Maslu se dobandeste nu numai tamaduire de bolile trupului, ci si iertarea pacatelor, se poate face maslu nu numai pentru cei bolnavi, ci si pentru cei sanatosi si nu numai o singura data, ci de mai multe ori. Sfantul Simion al Tesalonicului indeamna pe fiecare crestin sa se nevoiasca a-si face Sfantul Maslu554 (Despre Sf. Maslu, cap. 291, p. 188.).
222. Ce lucruri trebuie la savarsirea Sfantului Maslu?
Slujba Sfantului Maslu se face inaintea unei mese pe care se pune Sfanta Evanghelie, lumanari (de regula sapte), un vas cu grau sau cu faina si unul cu untdelemn, precum si sapte betisoare de busuioc infasurate cu vata, cu care preotii vor unge pe bolnav.
223. Care sunt partile cele mai de seama ale slujbei Sfantului Maslu?
Intai rugaciunea pentru sfintirea untdelemnului, pe care o rostesc preotii pe rand pana se plineste de sapte ori. Al doilea, cele sapte Apostole si Evanghelii, urmate fiecare de ectenia intreita si de cate o rugaciune pentru sfintirea untdelemnului si pentru tamaduirea bolnavului. Al treilea, ungerea de sapte ori a celui bolnav cu untdelemn sfintit, rostindu-se de fiecare data rugaciunea: "Parinte sfinte, Doctorul sufletelor si al trupurilor... tamaduieste si pe robul Tau acesta (numele) de neputinta trupeasca si sufleteasca ce l-a cuprins..." si asa mai departe, precum scrie in Molitfelnic.
224. Ce trebuie sa stim despre untdelemnul de la Sfantul Maslu?
Fiind binecuvantat de preoti cu chemarea lui Dumnezeu, acest untdelemn este sfintit si plin de darul dumnezeiesc al Duhului Sfant, ca si apa Botezului. El are puterea de a Sfinti sufletul si de a tamadui trupul, a izgoni bolile, a vindeca ranile, a curati intinaciunea pacatului si a impartasi mila si indurarea lui Dumnezeu.
Daca tot iei tu in discutie acea afirmatie pe care o face parintele ca: "Dacă nu putem boteza hainele unui prunc și nici pomeni mireasa la Cununie fără să fie prezentă, tot așa nici Maslul nu poate avea forme de oficiere „la fără frecvență”.
atunci macar ia in consideratie comparatia pina la capat - ca asa cum la botez preotul pomeneste numele copilului care se boteaza (si nu orice copil prezent in biserica), sau pomeneste numele miresei care se cununa (si nu toate femeile nemaritate prezente in biserica), la fel se pomeneste nominal si la Sf Maslu. De-aia este nevoie de pomelnicul cu cei bolnavi trupeste sau sufleteste vii pt care se face Sf Maslu.

Dincolo de randuiala necesara pt ca taina Sf Maslu sa fie valida, se intinde mila lui Dumnezeu, care este nemasurata - asa cum bine explica Zaharia cu pilda femeii cananeence. Oare daca un preot se roaga (impruna cu credinciosii), nominal, si pt un alt bolnav decat cei prezenti, crezi tu ca Dumnezeu nu il va milui si pe acela nici macar un pic? chiar daca nu a fost valida acea taina a Maslului pt acela, totusi orice rugaciune nu este trecuta de Dumnezeu cu vederea si numai El stie cum va considera sa il miluiasca. Cred ca normal ar fi, ca atunci cand ducem un pomelnic pt insanatosirea cuiva/unora bolnav/bolnavi care nu poate/pot participa fizic la Sf Maslu, normal ar fi sa ne rugam si noi in rugaciunea noastra personala pt ei, cu rugaciunile pt bolnavi care exista in cartile obisnuite de rugaciuni (ca doar de-aia ne cumparam carti de rugaciuni, nu numai pt rugaciunile de seara si de dimineata... ci sa ne folosim de toate rugaciunile din ele).
Deci nu este normal nici sa excluzi mila lui Dumnezeu, asa cum nu este normal nici sa nu implinesti toata randuiala care trebuie pt Sf Maslu, cand ai putea sa o faci.
__________________
Ca sub stapanirea Ta totdeauna fiind paziti, Tie slava sa inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor
Amin.

Last edited by adam000; 21.02.2014 at 16:47:02.
Reply With Quote
 

Thread Tools
Moduri de afișare


Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Uleiul de la Sfantul Maslu cristiboss56 Mirungerea(Ungerea cu Mir) 46 03.06.2012 00:20:55
Faina si uleiul de la Sf.Maslu speranta Maslul 29 15.03.2010 23:24:56
Cum se face canonisirea ca sfant(a)? In ziua de azi se mai face? sophia Mari Duhovnici si predicile lor 5 09.01.2010 23:13:44
Cum se folosesc:uleiul si faina de la Sf Maslu? tinutza Generalitati 4 11.03.2007 21:23:32