![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De ce? Tocmai aceasta ar fi o interesantă soluție de unire fără compromisuri în credință. Chiar nu putem fi una, având opinii diferite, dacă toți Îl iubim pe Dumnezeu? "Cineva care cred ca Luther a facut ceva bun pentru credinta crestina, nu se poate afla in comuniune cu un ortodox." Aoleu, chiar așa? Până și politicienii sunt mai toleranți... dacă ne referim la un regim democratic (chiar și-n varianta românească). :) "De fapt se merge pe ideea..." Generalizare nejustificată (paralogism). "...ideea persuasiunii ca ortodocsii de exemplu ar trebui sa renunte la o buna parte din convingerile care sunt definitorii pentru ei in numele conceptului de unitate..." Aceasta nu mai este ecumenism, ci relativism confesional. "Nu ne rugam de exemplu ca Dumnezeu sa produca un animal care e o combinatie intre un strut si o camila, pentru ca peste noapte ne-am gandit noi ca ar fi simpatic sa avem in curte asa ceva, daca ma intelegi." În privința unității creștinilor, nu se pune problema să dorim ceea ce ni se pare "simpatic", ci ne rugăm pentru ceva esențial: pentru unitatea demult pierdută - și vai, pierdută nu oricum, ci din chiar vina noastră. "Mi-e greu sa cred ca un adventist sau un martor a lui Iehova sau un penticostal sau un episcop anglican homosexual sunt crestini" Situațiile sunt diferite în cele 4 cazuri puse în discuție. Dacă adventistul și penticostalul cred în Sfânta Treime (deci, sunt creștini), martorul lui Iehova face parte dintr-o organizație religioasă antitrinitară. Credința aceasta poate fi plasată undeva între iudaism și arianism, cu accente fundamentaliste în anumite privințe (refuzul categoric al transfuziei etc). De aceea, consider că suntem datori să le respectăm întru totul libertatea de credință și conștiință și să-i iubim, dar este destul de dificil să le acceptăm calitatea de creștini. Am în vedere inclusiv afirmația lor din "Să aducem argumente din Scripturi" unde, învățându-și aderenții cum să-i abordeze pe evrei, le sugerează un astfel de discurs (citez din memorie): "noi nu suntem creștini și nu credem în Trinitate; Dumnezeul nostru este Dumnezeul lui Avraam". Cât îl privește pe homosexualul anglican, acela evident că este creștin. Suferă spiritual și are nevoie de rugăciuni pentru că practică păcatul sodomiei, dar ESTE CREDINCIOS CREȘTIN. "Consensul ortodox intr-o chestiune de asta, nu prea pare sa favorizeze ecumenismul asa cum este promovat si inteles din pacate chiar si de unii ortodocsi." Argumentum ad populum...
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|