Citat:
În prealabil postat de bogdan81
Nu exista cipofili, doar cipofobi.
|
Si cei care cauta sa ne sminteasca spunand ca cipurile sunt bune cum se numesc?
Citat:
În prealabil postat de bogdan81
Al doilea, chestiunea cu marii duhovnici : exista dar numai Dumnezeu ii stie.
Parintele Adrian Fageteanu mi-a spus odata: "Oamenii cred ca eu sunt un mare duhovnic dar nu sunt. Sunt doar un duhovnic cu experienta. Diferenta intre un duhovnic si altul NU o fac oamenii, o face doar Dumnezeu ".
Am citat textual aproape din ce mi-a spus parintele.
Oamenii insa au de cele mai multe ori criterii superficiale de a aprecia "maretia" unui duhovnic. Pentru cei mai multi un mare duhovnic e unul care "combate bine", ca sa-l citez pe Caragiale, care e foarte ferm si sigur pe el si care eventual e "vazator cu duhul".
Cam astea sunt criteriile oamenilor.
Dumnezeu insa s-ar putea sa creada altceva referitor la maretia unui duhovnic.
|
In parintele Adrian Fageteanu oamenii aveau mare incredere si ei stiau de ce. Sigur ca parintele era smerit si nu incuraja laudele pentru a nu cadea in mandrie. Insa evlavia populara de obicei e motivata.
Un om care-L pastreaza viu pe Dumnezeu in inima sa nu poate ramane mult timp tainuit. Oamenii il vad, il cauta, langa el sporesc duhovniceste. El fuge de slava lumeasca si tocmai de aceea o dobndeste impotriva vointei lui. Cei lumesti care alearga dupa slava lumeasca o obtin cu greu, adesea cu unele compromisuri, si o pierd repede. Ceea ca ne dau oamenii, tot oamenii ne pot lua inapoi. Dar ceea ce ne da Dumnezeu nu ne poate lua nimeni in afara de El inapoi.
Desigur, exista pustnici care, cu binecuvantarea lui Dumnezeu raman tainuiti de multime. Insa ce s-ar face lumea daca toti pustnicii s-ar izola complet de lume? Sfantul Serafim de Sarov, dupa o mare perioada de sihastrie, a primit porunca de Sus sa ajute oamenii. Sigur ca, daca cineva l-ar fi laudat, l-ar fi trimis imediat la plimbare, caci Sfantul era foarte smerit. Multimea celor ce l-au vizitat nu avea nevoie de vorbe mari. De fapt, evlavia populara pentru un sfant este o lauda adusa indirect tot lui Dumnezeu.
Apoi nu e putin lucru sa ne aparam credinta. Cineva trebuie sa faca si acest lucru. Daca aprobam toate ereziile, ne mai putem numi crestini? Hristos s-a rastignit degeaba? Nu. S-a rastignit pentru mantuirea noastra. Ne-a adus o lege noua si ne-a cerut s-o pastram. Avem ghidul, asa ca in raport cu acesta sesizam eventuale abateri si in raport cu acesta si vom fi si noi judecati.
Cine stie sa citeasca Evanghelia si Apocalipsa sa puna si singur capul la contributie daca vrea sa se mantuiasca. Ce sa astepte? Daca anumite probleme nu mai pot fi dezbatute in predici din cauza persecutiei din ce in ce mai vadite, exista carti si cine e dornic de adevar il afla. Cine nu oricum nu va crede. Burtica lui e mai importanta decat mantuirea si gata!
Nu numai preotii si ierarhii trebuie sa marturiseasca credinta, ci si mirenii:
http://www.familiaortodoxa.ro/2012/0...risi-credinta/
Insa e nevoie si de pastori cu duh marturisitor:
http://www.razbointrucuvant.ro/2012/...ul/#more-30920