Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.06.2013, 18:09:21
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Da. Amin. Pentru cuvintele Sfîntului Ignatie Brancianinov și prin el Duhul Sfînt Dumnezeu.
Înseamnă că în facultate am fost învățat greșit. Dar nu acuz pe nimeni, decît lipsa de cunoaștere și a profesorului și a mea.
Îmi înclin capul semeț și neștiutor în fața înțelepciunii și credinței creștinești pe care le iubesc și le doresc.
Ma bucur ca ai reusit sa vezi adevarul, odata cu sarbatoarea Pogorarii Duhului Sfant. Asa trebuie sa facem, sa cautam adevarul si sa il iubim.
Exista chiar de la inceputul Bisericii aceasta invatatura la sfinti. De exemplu Sfantul Ciprian spune "Cine nu are Biserica drept mamă, nu-L are nici pe Dumnezeu drept Tată" și "In afara Bisericii nu există mantuire."
In anul 110 sfantul Ignatiu al Antiohiei scrie: "Nu va inselati, fratilor: daca cineva urmeaza un schismatic, nu va mosteni Imparatia Cerurilor. Daca cineva are o doctrina straina, se impotriveste Patimilor. pentru ca exista o singura Carne a Domnului Nostru si un singur potir pentru impartasania cu Sangele Sau; un altar, un episcop cu preotii si diaconii." (Epistola catre filadelfieni, 3:2-4:1)
In legatura cu moartea martirica a unui eterodox, tot Sfantul Ciprian spune: " „asemenea oameni (cei născuți în erezie), chiar dacă au fost uciși în numele credinței lor, nu-și vor spăla nici cu sânge greșelile lor. Vina dezbinării e gravă, de neiertat, și suferința n-o poate purifica. Nu poate fi martir cel ce nu este cu Biserica. (…) Nu pot rămâne cu Dumnezeu cei ce nu vor să fie uniți cu Biserica lui Dumnezeu."
Acestea din primele secole.
Citat:
În prealabil postat de Daniel_Ortodox Vezi mesajul
Mă gîndesc însă la Sfîntul Nicolae Velimirovici, a cărui poză de avatar port, că mi-e mai drag de el decît de Sfîntul Ignatie, că îmi amintesc că el a scris, dar uite ca nu mai știu unde, că mîntuirea necreștinilor va fi diferită de a creștinilor, că L-au respins pe Dumnezeu, că vor avea liniștire dar nu vor vedea pe Dumnezeu și nici o taină. Poate mă înșel eu. Îmi voi întreba duhovnicul oricum, că Sfîntul Ignatie a fost limpede.
Sfantul Nicolae a fost duhovnicul Sfantului Iustin Popovici, care a si insistat pentru canonizarea sa. Cand era foarte tanar a scris ceva gresit cand era in vest, probabil influentat de ideile de acolo (sau cel putin cartea e atribuita lui). Am scris despre asta aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...7&postcount=79
Ii numea pe zeii pagani sfinti, e o carte scrisa in 1917 in timp ce tinea conferinte in SUA si Anglia. Dar vedem ca dupa aceea si-a schimbat total conceptia, astfel ca in catehismul scris in 1949 spunea ca nu se poate mantui cineva in afara Bisericii.
Sfantul Iustin Popovici marturiseste acelasi lucru, iar Parintele Iustin Parvu spunea: "Dacă nu vom mărturisi Adevărul și Ortodoxia după învățătura Cuviosului Părinte Iustin Popovici, nu ne mântuim."
Se referea in principal al cea mai cunoscuta carte a sa, "Biserica ortodoxa si ecumenismul", in care arata invatatura ortodoxa despre Biserica si despre mantuire: http://tineretulortodox.md/wp-conten...cumenismul.pdf
Citat:
În prealabil postat de Daniel_Ortodox Vezi mesajul
Mi-e cumplit de greu să cred că vor merge mai mulți în iad decît în Rai.
Va face ea cumva Iubirea, să nu meargă mai mulți în iad decît în Rai, ci mai mulți în Rai.
Dacă-i așa, și dacă merg în Rai, voi cere Domnului să ia pe doi din iad să-i pună-n Rai în locu meu și eu să iau iadul lor.
Ne spune si Mantuitorul ca sunt putini: Ev. Matei, cap.7 "13. Intrați prin poarta cea strâmtă, că largă este poarta și lată este calea care duce la pieire și mulți sunt cei care o află.
14. Și strâmtă este poarta și îngustă este calea care duce la viață și puțini sunt care o află."
Si "Multi chemati, putini alesi".
Putem sa facem ceva cat traim, sa marturisim adevarul si sa ii aduci pe cei doi in Biserica inca din timpul vietii. Avem chiar obligatia aceasta, ca sa nu fim egoisti si sa ne mantuim doar noi. Sfântul Mucenic Daniil Sisoyev spune că având în vedere această tragedie, cum că mântuirea aproapelui neortodox este în mâinile noastre, trebuie să devenim apostoli ai Ortodoxiei în lume prin toate mijloacele și în felul acesta scoatem de sub robia satanei neamurile și ne mântuim și noi sufletul.
Reply With Quote

Thread Tools
Moduri de afișare