![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu i-am vazut pe tineri in ziua de 21 decembrie. Si nu i-am ajutat cu nimic. Mi-a fost frica sa fiu cu ei. Si am vazut a doua zi dimineata stropitorile (le tineti minte? Erau niste masini mari cu jeturi puternice de apa; parca erau niste mastodonti); le-am vazut pe 22 dimineata coborand pe bd. 6 Martie; am plecat atunci spre Universitate cu frica; masinile- stropitorile – spalasera sangele unor tineri nevinovati. Cand auzeam cantecul lui Vali Sterian: „Doamne, Vino Doamne, Sa vezi ce a mai ramas din oameni”..toti cantam plangand. Cand cantam :"Mi-e greu tiltul de erou/Căci frați noi suntem/ Aș vrea să-mi dați un nume nou/Golan post-mortem" toata Piata vibra. Noi ne duceam in Piata pentru ca acolo credeam noi, ca facem un lucru bun. Pentru noi a fost ca o scoala. I-am ascultat pe cei mai de seama oameni ai momentului de atunci. Era asa, ca un fel de Sfat al inteleptilor. Si parca acolo, ne simteam aparati. Nu stiu de cine... dar asa simteam. Ne cunoastem (din vedere) intre noi si ne asezam cam in acelasi loc. Veneau oameni cu copii mai mici decat copiii mei. Unii veneau cu cate un caine. Speram, si asta era de mare folos – pentru ca in ultimii ani ai comunismului, parca si speranta murise in noi. Faptul ca foarte multi oameni de valoare veneau in Piata ne facea sa credem ca mergem pe drumul bun. Pe vremea aia nu se faceau sondaje de opinie. Credeam ca la alegeri o sa avem o sansa. Nu stiam mare lucru despre domnul Radu Campeanu, sau Ion Ratiu sau Corneliu Coposu. Dar stiam sigur ca Ion Iliescu nu trebuia sa ajunga presedinte. Locuiam in Drumul Taberei. Am vazut ce s-a intamplat la Orizont, vizavi de Ministerul Apararii. Am vazut oameni impuscati zacand pe caldaram din noaptea de 22/23 decembrie pana in ziua de Sf. Stefan. Trebuia sa creada lumea ca exista teroristi. Si oamenii erau incitati sa se lupte cu dusmani nevazuti. Am vazut oameni arsi si grasime de om raspandita pe caldaram. Si am vazut alti oameni, ca mine si ca orice alt om, care-i scuipau pe cei morti, care-si stingeau tigarile pe piepturilor acestora, care urinau pe oamenii morti si despuiați si care credeau ca fac un act de dreptate. Asa ceva nu se uita. In Piata erau si cantece/scandari care-ti descreteau fruntea: "A-ia-ia-ia-iai voturile ne asteapta-n mai A-ia-ia-ia-iai de votam gresit atuncea-i bai..." "Cine-a stat cinci ani la ruși/ Nu poate gândi ca Bush!,(Era vorba de George Bush Senior)/ DonŽt worry, be happy/ Iliescu, nu uita/ Te votăm la Moscova!/ DonŽt worry, be happy Iliescu de câștigă/Vom mânca iar mămăligă/DonŽt worry, be happy/In urmatorul cincinal, noi, golanii,/Vom mai face un nou canal, Don’t worry, be happy!/ Mai bine sa fii golan/Decat prostul lui Brucan/Foaie verde laba gastii/Mor de foame securistii/ Secera si trandafirul/Ne dau astazi noua girul/Don't worry, be happyCu putin noroc, la anul,/Punem inapoi ciocanul Don't worry, be happy"... Nu, n-am facut nimic. Dar am vazut. Am mers cam peste tot si am vazut. Si nimeni, nici macar domnul Iliescu nu ne poate convinge ca ce am vazut, e fictiune. Si pentru cei care au murit, trebuie sa ne rugam. Si sa le respectam amintirea. |
|
|||
|
|||
![]()
Ați fost acolo, asta ați făcut. Iar pentru că n-ați fost bătuți îi mulțumim lui Dumnezeu.
În zilele Revoluției eram în armată, la Craiova, așa că nu știu ce s-a întâmplat în București decât de la televizor. Am avut și acolo parte de trei zile și trei nopți de foc. Au murit și acolo oameni. Numai militarii menționați la raport au fost peste 100. Însă asta e altă poveste. M-a lăsat fără cuvinte, însă, atitudinea pe care ați descris-o față de cei morți. Nu mi-aș fi imaginat. E de neînțeles. |
|
|||
|
|||
![]()
Bun, cu Iliescu ati avut ce ati avut, dar de ce ati atacat scutierii si politistii cu pietre ori sticle incendiare ?!
Doar pe 13 iunie politistii v-au zis cu frumosul sa parasiti un spatiu ocupat ilegal- de ce nu i-ati ascultat ?! Si dupa ce politia reusisera sa elibereze piata (acuma daca politistul iti zice frumos sa pleci de acolo, dar tu in loc sa-l asculti sari la bataie la el sau il injuri, evident ca mai iei si un baston pe spinare), de unde au aparut cretinii aia care dadeau cu pietre ori sticle incendiare in scutieri si cei care au incendiat sediul IGPR si a SRI ? Atat Mihai Chitac, cat si colonelul Diamandescu si generalul Batlan s-au dovedit total incompetenti, si nu au dat ordinele corespunzatoare pentru mentinerea ordinii si linistii publice. Ce a urmat dupa venirea minerilor a fost ceva de domeniul absurdului: daca vedeti in acele imagini practic minierii i conduceau pe politisti si le ziceau ce sa faca (cativa politisti speriati si aia si vai de capul lor erau condusi de o gloata de minieri!) ceea ce era cu totul anormal. |
|
|||
|
|||
![]()
Păi cum să asculte, când polițiștii erau exercitarea puterii guvernului nelegitim? Cum să-i asculte, când tocmai pentru asta se aflau în Piață: ca să-i dea jos pe comuniști?
În ce privește felul în care se manipulează massele și opinia publică ți s-a mai spus. Dar dacă vrei să auzi cu urechile tale, poți găsi aici, la minutul 52, convorbirea prin care Diamandescu spunea că va incendia toate autobuzele, după cum fusese înțelegerea cu Iliescu. |
|
||||
|
||||
![]()
I-am vazut si eu pe mineri,cativa dintre ei mergeau pe Mosilor,iar eu ma intorceam de la scoala,putin dupa pranz.Eu m-am uitat mirata la ei,ei cam indoielnic si dispretuitor la mine.Ceva din privirea si atitudinea lor era amentitator,un fel de forta scapata de sub control.
Mergeau si scanau oamenii,cum sunt imbracati,cum arata etc. Au comentat ceva despre mine despre faptul ca aveam jeansi(blugi) dar probabil ca fiind o copila au avut unele rezerve de a ma admonesta. Nu s-a intamplat nimic,am trecut ne-am intersectat pe acelasi trotoar,Domnul a fost milostiv cu mine. Astia cu care ma intalnisem nu aveau bate dar imi amintesc si acum ranjetul sinistru pe care-l abordau.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iar indiferent ce optiuni politice ai, indiferent ce crezi despre un om politic ori altul, cand un politist iti solicita sa eliberezi un spatiu public ocupat ilegal, trebuie sa te supui! Iar daca Diamandescu a inscenat intradevar asa ceva, atunci merita sa fie adus in fata curtii martiale, sub aspectul savarsirii infractiunii de "distrugere din culpa" si "incalcarea grava a atributiunilor de servici" Indiferent ce sugestii i-ar fi facut Ion Iliescu el trebuia sa zica: "Dumneavoastra sunteti presedinte ales legal, dar eu raspund de mentinerea ordinii si linistii publice si nu pot face ceva ilegal"! El atata trebuia sa faca: sa mentina ordinea si linistea publica si sa nu permita incendierea sediilor, folosind orice mijloace pentru aceasta. |
|
|||
|
|||
![]()
Pentru asta ar fi trebuit să aibă respect pentru lege, nu? Însă ei așa știau să acționeze. Ei erau puterea și nu doreau decât să simuleze democrația.
De aceea și spun că Iliescu n-a fost legitim. A câștigat puterea trăgând sfori, manipulând, mințind, controlând presa, împiedicând anemicele partide istorice să se manifeste, denigrându-le liderii. S-a folosit, înainte de toate, de sprijinul KGB, fără de care nu l-ar fi putut înlătura pe Ceaușescu. |
|
|||
|
|||
![]()
Pai in ce fel a manipulat Ion Iliescu ?! A spus clar care este progamul sau politic care il propune, a organizat CPUN-ul, in care erau reprezentate democratic toate partidele politice de atunci, a discutat cu Ion Ratiu, Radu Campeanu si Corneliu Coposu, iar lumea i-a dat un vot masiv lui Ion Iliescu si FSN-ului! Mai mult de atat , mai deschis spre dialog decat atat, nu stiu ce ar fi putut face Ion Iliescu! Dumneavoastra sa fiti in locul lui Ion Iliescu si cca 85% din populatie sa va voteze, ce ati fi facut ?!
Iar daca Ion Iliescu a fost agent KGB si deci tradator de tara nimeni nu a putut dovedi pana acum- sunt doar speculatii: - Nici istoricul Alex Mihai Stoenescu, care a zis ca are "dovada", nu a prezentat-o public pana astazi; -Nici Iulian Vlad, seful securitatii, si care aveea toate motivele sa aiba resentimente fata de Iliescu nu a zis nimic in acest sens (si cu siguranta Iulian Vlad, care era foarte bine informat, ar fi stiut acest lucru) -La revolutie intradevar Iliescu a luat unele masuri- poate si prost sfatuit evident gresite si cel putin dubioase: -Numirea criminalului si tradatorului de tara Nicolae Militaru ca ministrul al apararii, desi dupa moartea lui Milea functia trebuie legal preluata de Stefan Gusa (seful marelui stat-major), iar Victor Stanculescu se comportasera ireprosabil pana atunci. Iliescu poate motiva ca nu aveea cunostiinta de faptul ca Militaru era agent sovietic dovedit- cazul Militaru fusesera prelucrat la aceea vreme intr-un cadru restrans in armata, iar Iliescu ocupa o functie modesta- director la editura tehnica; -Distribuirea de arme la civili, cu acordul CFSN, ceea ce a reprezentat o mare prostie; -Conform marturiilor lui Ion Hortopan (comandantul artileriei si tancurilor) si a lui Stefan Gusa, Ion Iliescu- in prezenta lor- a dat telefon la ambasada sovietica si a spus "cine suntem si ce vrem". Era normal sa faca lucrul asta: Romania facea parte inca din tratatul de la Varsovia, URSS era inca o mare putere in zona, iar raporturile diplomatice cu URSS trebuiau clarificate. Acuma este foarte greu de zis daca convorbirea s-a limitat la ceea ce era normal sa se discute cu partea sovietica, ori daca s-a depasit acest lucru si s-a solicitat un "sprijin militar sovietic". Oricum, Gorbaciov a zis ca "va acordam tot sprijnul, mai putin trimiterea de trupe"! Pana la urma ratiunea a invins si- convins si de marele erou Stefan Gusa- Ion Iliescu a renuntat la orice propuneri (daca le-a avut vreodata!) de a solicita sprijin militar sovietic (tancurile sovietice erau la Prut, asteptand doar o "cerere de ajutor fratesc", cerere care din fericire n-a mai venit) -Desfiintarea DSS in 30 decembrie 1989 si arestarea lui Iulian Vlad, desi acesta avusesera o contributie majora la victoria revolutiei, prin adoptarea atitudinii de "non combat" din partea securitatii. -Faptul ca nu a actionat pentru combaterea acelei atmosfere de acuzarea pe nedrept a militiei si securitatii din acele zile si ca nu s-a opus ferm "lozincilor" cretine gen "securisti-teroristi". A permis unor personaje de trista amintire de la TVR- Victor Ionescu, Teodor Brates de a raspandi zvonuri si stiri false care provocau panica si cupabilizau pe nedrept securitatea si militia. -Asasinarea sotilor Ceausescu in aceea mascarada de proces. Iliescu totusi cica s-ar fi opus, dar Victor Stanculescu i-ar fi zis ca daca nu face treaba asta nu are sprijinul armatei! Cam asta i pot reprosa lui Ion Iliescu. |
|
|||
|
|||
![]()
Ion Iliescu aveea reputatia de om echilibrat, inclinat spre dialog si consens, care in anii 70' se opusesera unor masuri economice gresite a lui Ceausescu si fusesera retrogradat pe linie de partid- scos din CC, si de la prim-secretar retrogradat ca director la editura tehnica.
In 1989 multi vreiau ca Nicu Ceausescu- mai tanar, mai flexibil, deschis spre ideii noi si cu bune rezultate ca prim secretar la Sibiu, sa preia conducerea ("Sa plece taticu, sa vina Nicu"). Cand era inchis, Nicu Ceausescu le spunea reporterilor cum e cu privatizarea (de ramaneau aia ca la dentist), iar in plina sedinta a CPEx i-a criticat dur pe Emil Bobu si Constantin Dascalescu- "cum puteti sa-l mintiti in halul asta pe tata ?" Nu stiu- probabil Nicu Ceausescu ar fi fost mai bun ca Iliescu, dar in mai 1990 poporul l-a votat pe Iliescu iar votul popular trebuia respectat! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pe atunci, majoritatea inca mai credeau ca a avut loc o revolutie, si era scuzabil la ce punere in scena s-a facut, cu "teroristi" si multe cartuse trase si mai ales mult sange. Dar acum..