Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.07.2012, 22:23:38
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
E gresit ce spui, si ti-am mai spus asta cand am discutat. Omul poate face fapte din firea lui cazuta, asta spune si toata invatatura ortodoxa. Poate face fapte bune si fapte rele. Ortodoxia invata ca omul nu a cazut de tot dupa Adam.
Faptele bune pot face ca Dumnezeu sa trimita harul chemator, care e harul exterior, nu harul din Biserica, care este lucrator, sfintitor. Harul chemator ii face pe acei oameni sa caute si sa afle adevarul, ca sa vina in Biserica sa primeasca harul mantuitor. Citeste te rog de cateva ori ce spune sf. Ignatie Briancianiov. Doar aceia primesc har, nu cei ce se inchina la zeii care sunt de fapt ingeri cazuti.
Ca doar faptele sunt importante e o conceptie atee, nascuta de la iluministi. Dreptii din Vechiul Testament erau cei ce se inchinau la adevarul Dumnezeu, nu la Baal sau alti idoli. Idolatria e aspru condamnata in toata Sfanta Scriptura. Faptele Legii sunt zece, prima este sa nu te inchini la alt zeu, doar la Dumnezeu cel Adevarat.
Off,stiu ca am mai discutat asta,dar nu ma intelege si pe mine nimeni.
Exagerarea mea,aparenta mea plutire in afara dogmelor ,este pentru a sublinia ca Hristos este in toti cei 6 miliarde de oameni,fara exceptie.
Vazut si real este doar in Biserica . Dar din eternitate ,El este in toti oamenii care s-au nascut si se vor naste,ca Fiu al lui Dumnezeu .NU EXISTA ALT DUMNEZEU. Nu exista alt adevar , nu exista de fapt alte religii ,nu exista ateism. Ci Hristos este totul in toti.
Harul s-a castigat prin jertfa Mantuitorului,si de aceea avem nevoie de Taina.
Dar chiar si dincolo de cunoastere ,si cei care nu il cunosc pe Hristos, din cine stie ce regiune chineza indepartata ,cand isi urmeaza inima si sunt umani ,tot pe Hristos il marturisesc
De as trai in China si n-as avea nici o Biserica in jur stiti ce as face ? M-as adapa din frumusetea oamenilor,si as aduce slava lui Dumnezeu
Caci cine lauda pe Dumnezeu in lucrurile mici,si in viata de zi cu zi,il va primi si in lucrurile mari,cand El se arata deslusit in Biserica Sa,se rastigneste pentru noi,si daruieste astfel harul , celor neputinciosi si pacatosi.
Eu mananc cu pofta din taina Impartasaniei ,si mi se pare cel mai scurt si mai la indemina drum catrre mantuire .Doar atat ca alerg si dupa frimiturile care le-a suflat vantul in diferitele parti ,si constat cu uimire ca Hristos se intinde si dincolo de zidurile Bisericii,si dincolo de zidurile celor mai patimase inimi
Reply With Quote
Vechi 31.07.2012, 23:07:13
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Off,stiu ca am mai discutat asta,dar nu ma intelege si pe mine nimeni.
Exagerarea mea,aparenta mea plutire in afara dogmelor ,este pentru a sublinia ca Hristos este in toti cei 6 miliarde de oameni,fara exceptie.
Dar din eternitate ,El este in toti oamenii care s-au nascut si se vor naste,ca Fiu al lui Dumnezeu .NU EXISTA ALT DUMNEZEU. Nu exista alt adevar , nu exista de fapt alte religii ,nu exista ateism. Ci Hristos este totul in toti.
Harul s-a castigat prin jertfa Mantuitorului,si de aceea avem nevoie de Taina.
Dar chiar si dincolo de cunoastere ,si cei care nu il cunosc pe Hristos, din cine stie ce regiune chineza indepartata ,cand isi urmeaza inima si sunt umani ,tot pe Hristos il marturisesc.
Nu e vorba de neinteles, e vorba ca tu crezi ceva gresit. Nu are cum sa fie in toti oamenii, doar daca noi credem in panteism, nu crestinism. Noi ne unim cu hristos doar prin Sfanta Impartasanie, nici macar doar dupa Botez si Mirungere, care aduc doar harul. Dumnezeu e Unul, e adevarat, dar oamenii se inchina la idoli, care e o amagire a ingerilor cazuti. Astfel ei ajung sa se inchine la ingerii cazuti, nu la Dumnezeu. De aceea prima porunca din Lege este sa nu avem alt Dumnezeu afara de El. Tu ai luat o invatatura modernista, din afara ortodoxiei, trebuie sa o inveti pe cea ortodoxa, ca aia habar nu au despre ce vorbesc. Ecumenismul e adus de protestanti, ei nu au intelegerea Impartasaniei ca noi, noi trebuie sa credem pe sfintii ortodocsi, nu pe pastorii protestanti.
Reply With Quote
Vechi 01.08.2012, 00:02:56
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Nu e vorba de neinteles, e vorba ca tu crezi ceva gresit. Nu are cum sa fie in toti oamenii, doar daca noi credem in panteism, nu crestinism. Noi ne unim cu hristos doar prin Sfanta Impartasanie, nici macar doar dupa Botez si Mirungere, care aduc doar harul. Dumnezeu e Unul, e adevarat, dar oamenii se inchina la idoli, care e o amagire a ingerilor cazuti. Astfel ei ajung sa se inchine la ingerii cazuti, nu la Dumnezeu. De aceea prima porunca din Lege este sa nu avem alt Dumnezeu afara de El. Tu ai luat o invatatura modernista, din afara ortodoxiei, trebuie sa o inveti pe cea ortodoxa, ca aia habar nu au despre ce vorbesc. Ecumenismul e adus de protestanti, ei nu au intelegerea Impartasaniei ca noi, noi trebuie sa credem pe sfintii ortodocsi, nu pe pastorii protestanti.
Da,de acord cu tine ,ne unim deplin cu Hristos prin Impartasanie , si primim har ,care, de atunci, banuiesc ca trebuie sa fie urmat de fapte.Ca daca ai primit har si te intorci in noroi ,harul nu a conlucrat cu tine
Deci ,in final ,prin har de abia,ajungem la faptele desavarsirii . Si faptele desavarsirii care sunt? Iubirea desavarsita,din inima,pentru Dumnezeu si pentru oameni.
Ei,aici vin eu si zic, ,ca o raza,ca o preinchipuire a acestei stari de desavarsire ,sunt faptele acestor multi care ne inconjoara ,care prin stralucirea lor ,ajung sa intrevada aceea desavarsire care ne o da doar Hristos
Caci a ajuns ca cei chemati sa nu mai vada ,caci nu isi deschid inima,iar cei nechemati ajung sa vada aproape la fel ca cei chemati,in afara bineinteles de cunoasterea lui Hristos. Caci ei fac binele,dar nu il cunosc pe Hristos dupa nume ,ci doar simt ca, constiinta ii umple de liniste
De fapt ce zic eu e un semn de pocainta .
Stiu si eu teoria f bine.Nu cred in modernism,nu sunt nici macar ecumenist,si afirm sus si tare ca exista un singur Dumnezeu ,aratat noua prin Hristos ,si o singura Biserica care te poate duce spre El
Dar ,ma port ca gunoierul care sta la usa palatului si zic :
Doamne,daca atat de frumos e afara ,cum o fi inauntru?
Reply With Quote
Vechi 01.08.2012, 03:13:05
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Dar ,ma port ca gunoierul care sta la usa palatului si zic :
Doamne,daca atat de frumos e afara ,cum o fi inauntru?
O interesantă figură de stil. Dar, pentru ca ea să concorde cu realitatea, ar trebui un pic modificată. Gunoierul cu pricina nu "stă la ușa palatului", ci, mai degrabă, înaintează prin anticamera lui.

Mai întâi, nu "stă", fiindcă nimeni nu stă în lumea aceasta curgătoare ca un fluviu. Ci umblă. În jos, sau în susul fluviului. Mergem duși de val sau urcăm înotând. Adevărat, mai sunt unii care se străduiesc din toate puterile să înoate invers, cu capul înainte spre mare.

Mai pe urmă, de ușa palatului am trecut din ziua Botezului nostru. De atunci și până în ziua morții noastre stăm în anticameră. Un loc unde încă nu este deplin evidentă strălucirea de la Ospăț, dar nu mai puțin un loc care aparține în mod autentic Palatului și nu este exterior lui. Din anticameră în stradă nu mai putem ieși decât pe ușa cea dosnică a păcatului. Gunoieri am fost, dar apoi am primit haină albă de chemați nu numai la bucuria Palatului, ci chiar la moștenirea lui. Tot ce trebuie să facem ca să ne bucurăm de drepturile succesorale este să păstrăm curăția acelei haine. Cum spuneam, asta nu înseamnă să stăm, adică să ședem o viață fără să facem nimic, dar poate însemna să dăm din lopățelele noastre împotriva curentului. Intrând în Palat, am intrat într-o anticameră, nu în camera de dormit o viață, asta ne-a lămurit deja Regele prin pilda talanților. Altfel, dialogul la trecerea în Sala Ospățului va fi cam așa: "Prezentați vă rugăm invitația !" "Iat-o: este haina albă primită la Botez". "Și cum ați făcut dv să o păstrați albă?" "Am făcut-o pernă și m-am culcat pe ea". Nu există rețetă mai sigură de a ne recăpăta statutul de gunoieri, ieșind prin ghe(e)na Palatului.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Harul costel Spiritualitatea ortodoxa 72 06.02.2013 15:11:04
Spalare pacate prin suferinta sau prin facere de bine spre_rasarit Generalitati 0 09.09.2011 14:09:26
Ce este Har,Harul? savudanmihai Intrebari utilizatori 14 30.05.2010 21:21:08
Harul lui Dumnezeu Florin-Ionut Generalitati 7 05.09.2008 21:24:15
Harul Dumnezeiesc Sylvie Generalitati 6 21.08.2007 12:46:31