Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.04.2010, 10:43:48
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
În învățătura catolică există ceea ce se cheamă "extrema contrițiune": este situația în care cineva, ajuns în pragul morții cu păcate grave, se poate mântui fără spovadă. Pentru aceasta, este necesar ca penitentul:
-să se afle în imposibilitate materială de a se spovedi (exemple: nici un preot nu este disponibil, nu poate vorbi încât cei din jur nu au cum să știe că ar dori să se spovedească, etc)
-să facă o căință perfectă (căința perfectă înseamnă o căință din iubire față de Dumnezeu, iar căința imperfectă înseamnă o căință din teama de iad). În cazul spovezii sacramentale este suficientă căința imperfectă, dar în cazul extremei contrițiuni este necesară căința perfectă.
-să fie hotărât ca, dacă s-ar ivi posibilitatea, să facă o spovadă sacramentală

Deci, extrema contrițiune (=extrema căință) are ceva comun cu botezul sângelui și botezul dorinței: fără a fi, propriu zis, sacramente, au același rol.

Există o asemenea învățătură în Biserica Ortodoxă ?
Dar Biblia ce zice?

Luca 23

39. Iar unul dintre făcătorii de rele răstigniți, Îl hulea zicând: Nu ești Tu Hristosul? Mântuiește-Te pe Tine Însuți și pe noi.
40. Și celălalt, răspunzând, îl certa, zicând: Nu te temi tu de Dumnezeu, că ești în aceeași osândă?
41. Și noi pe drept, căci noi primim cele cuvenite după faptele noastre; Acesta însă n-a făcut nici un rău.
42. Și zicea lui Iisus: Pomenește-mă, Doamne, când vei veni în împărăția Ta.
43. Și Iisus i-a zis: Adevărat grăiesc ție, astăzi vei fi cu Mine în rai.

Era talharul botezat? Nu prea cred. Talhar = jefuitor care intra in casele oamenilor si le ia lucrurile cu forta si cu bataia - ceea ce e foarte grav. Nu a fost condamnat la moarte pe degeaba.
S-a spovedit talharul? Nu.
I-a parut rau de ce a facut? Da.
I-a fost acceptata scurta pocainta? Da.
A suferit rastignirea fara sa carteasca? Da.
A acceptat Iisus cererea lui, de a-l primi in Imparatia Sa? Nu, pentru ca nu indeplinea conditiile desavarsirii.
A ajuns talharul in Rai? A ajuns, chiar a fost primul dintre oameni care s-a mantuit.

Ce inseamna mantuirea? Este curatirea de rau si acceptarea binelui, salvarea de la rau care ne este accesibila inca din timpul vietii, nu numai dupa moarte.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 26.04.2010, 11:35:03
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Dar Biblia ce zice?

Luca 23

39. Iar unul dintre făcătorii de rele răstigniți, Îl hulea zicând: Nu ești Tu Hristosul? Mântuiește-Te pe Tine Însuți și pe noi.
40. Și celălalt, răspunzând, îl certa, zicând: Nu te temi tu de Dumnezeu, că ești în aceeași osândă?
41. Și noi pe drept, căci noi primim cele cuvenite după faptele noastre; Acesta însă n-a făcut nici un rău.
42. Și zicea lui Iisus: Pomenește-mă, Doamne, când vei veni în împărăția Ta.
43. Și Iisus i-a zis: Adevărat grăiesc ție, astăzi vei fi cu Mine în rai.

Era talharul botezat? Nu prea cred. Talhar = jefuitor care intra in casele oamenilor si le ia lucrurile cu forta si cu bataia - ceea ce e foarte grav. Nu a fost condamnat la moarte pe degeaba.
S-a spovedit talharul? Nu.
I-a parut rau de ce a facut? Da.
I-a fost acceptata scurta pocainta? Da.
A suferit rastignirea fara sa carteasca? Da.
A acceptat Iisus cererea lui, de a-l primi in Imparatia Sa? Nu, pentru ca nu indeplinea conditiile desavarsirii.
A ajuns talharul in Rai? A ajuns, chiar a fost primul dintre oameni care s-a mantuit.

Ce inseamna mantuirea? Este curatirea de rau si acceptarea binelui, salvarea de la rau care ne este accesibila inca din timpul vietii, nu numai dupa moarte.
Florin-Ionut, sa nu uitam insa contextul! Talharul acesta nebotezat, nespovedit, etc. face ce nu au fost in stare sa faca apostolii si ucenicii lui Hristos, care au fugit si s-au lepadat: sa Il marturiseasca pe Hristos si sa ii certe pe cei care il nedreptatesc. Nu este deloc floare la ureche ce a facut el, de vreme ce nici macar cei care i-au fost apropiati atata timp, care au mancat, au mers si s-au rugat cu el nu au putut realiza.
Din gura se poate orice (vezi Petru care se bate cu pumnul in piept ca nu el se va lepada si cade imediat), dar din suflet, muuuult mai greu... Mie mi se pare foarte greu sa ne mantuim, dar sa dea Dumnezeu sa se intample asta!
Vechi 26.04.2010, 11:43:27
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Florin-Ionut, sa nu uitam insa contextul! Talharul acesta nebotezat, nespovedit, etc. face ce nu au fost in stare sa faca apostolii si ucenicii lui Hristos, care au fugit si s-au lepadat: sa Il marturiseasca pe Hristos si sa ii certe pe cei care il nedreptatesc. Nu este deloc floare la ureche ce a facut el, de vreme ce nici macar cei care i-au fost apropiati atata timp, care au mancat, au mers si s-au rugat cu el nu au putut realiza.
Din gura se poate orice (vezi Petru care se bate cu pumnul in piept ca nu el se va lepada si cade imediat), dar din suflet, muuuult mai greu... Mie mi se pare foarte greu sa ne mantuim, dar sa dea Dumnezeu sa se intample asta!
Da, nu e floare la ureche ce a facut, dar nici sa faci metanoia pe patul de moarte nu este! Pentru ca viata traita intr-un anume fel iti poate impietri inima.
Vechi 26.04.2010, 22:36:19
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Da, nu e floare la ureche ce a facut, dar nici sa faci metanoia pe patul de moarte nu este! Pentru ca viata traita intr-un anume fel iti poate impietri inima.
Si eu sunt de aceeasi parere. Schimbatul fiintei si a inimii este un proces indelung.

Singurul mod in care tilharul de pe cruce putea fi mintuit pe loc este daca se afla acolo dintr-o conjuntura neprielnica( se afla la locul NEPOTRIVIT la timpul nepotrivit..cu niste tilhari in mijlocul unei tilharii) insa inima lui era curata si fiinta inaintata, evoluata.

..deci CEI care imping aceasta "posibilitate" mai degraba o fac pentru a "maximaliza vinzarile" si publicitatea la "vinzarile de CD-uri" sau asa cum se practica in politica...cind atintesti catre toate categoriile de oameni( gay, lesbience, handicapati, emigranti) pentru a cistiga in alegeri...haideeeti la mintuire, este pentru TOTI in orice situatie de incremenire ati fi........nuuuuuu conteaza ca esti in ultimul hal :)))

Lucrul cu oamenii si psihologia ne arata CLAR si BINE DOCUMENTAT ca aceasta schimbare instantanee este ABSOLUT IMPOSIBILA!
Reply With Quote
Vechi 27.04.2010, 00:28:57
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Si eu sunt de aceeasi parere. Schimbatul fiintei si a inimii este un proces indelung.

Singurul mod in care tilharul de pe cruce putea fi mintuit pe loc este daca se afla acolo dintr-o conjuntura neprielnica( se afla la locul NEPOTRIVIT la timpul nepotrivit..cu niste tilhari in mijlocul unei tilharii) insa inima lui era curata si fiinta inaintata, evoluata.

..deci CEI care imping aceasta "posibilitate" mai degraba o fac pentru a "maximaliza vinzarile" si publicitatea la "vinzarile de CD-uri" sau asa cum se practica in politica...cind atintesti catre toate categoriile de oameni( gay, lesbience, handicapati, emigranti) pentru a cistiga in alegeri...haideeeti la mintuire, este pentru TOTI in orice situatie de incremenire ati fi........nuuuuuu conteaza ca esti in ultimul hal :)))

Lucrul cu oamenii si psihologia ne arata CLAR si BINE DOCUMENTAT ca aceasta schimbare instantanee este ABSOLUT IMPOSIBILA!
Dar eu nu am spus ca este imposibil. Am spus doar ca este probabil foarte greu sa faci pocainta adevarata in ultima clipa.

Si ce vrei sa spui, ca au bagat niste reclamagii, politicieni demagogi avant la lettre pasajul cu tarharul in evanghelii?
Este un exemplu care ne arata ca pocainta adevarata poate aparea oricand.

Inca un exemplu este cel al lucratorilor care vin pana in al 12-lea ceas.

'Ce este imposibil la oameni, este posibil la Dumnezeu'.

De fapt, in imparatia Tatalui sunt multe camari. Exista mantuire si mantuire. Unii se mantuie dar mai au un drum lung de facut dupa moarte, altii ajung de la inceput mai sus. (Urcusul continua pentru toti, si nu are sfarsit).
Vechi 26.04.2010, 15:01:35
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Contextul este atat de important incat Mantuitorul ne avertizeaza sa nu judecam, adica sa nu ne pripim cu concluziile si sa condamnam sau sa acordam noi Raiul, pentru ca nu stim toate datele problemei.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Simeon Noul Teolog - sfantul 'de o curatie extrema' Marius22 Diverse Sarbatori 9 12.03.2012 21:37:44