În prealabil postat de zaharia_2009
In uzantele si politeturile consacrate si garantate de buna crestere a clasei sociale ,,de sus" se arata nivelul uman superior(ne mai vorbind de aspectul crestinesc)de respect interpersonal.Exista astfel un limbaj elevat al comunicarii . Au venit insa comunistii care rind pe rind au distrus tot! Stiindu-se pe ei ca sunt de sorginte decadenta ,cu retard educativ si de instructie ,au urit de la inceput si au luptat impotriva celor ce au fost os domnesc sau boieresc. Au apucat sa-i inlature ne mai ajungind sa invete de la ei si bunul simt.Printre altele au introdus vorbirea si adresarea verbala la pertu(bai Nicule, mai Manescule, Bodnarase-ba,etc),au interzis elocinta si manierismul si au introdus gindirea si vietuirea impotriva ,,dusmanului de clasa" si a bunului simt cosmopolit. Astazi nu mai vezi formule de politete uzate la deschiderea si inchiderea unei discutii, nu mai vezi respectul clasic fata de femei, fata de batrini, de parinti,fata de veterani, fata de meseriile vocationale (profesor, preot, medic), fata de munca si eroismul inaintasilor ,fata de istorie si in general fata de orice,astazi bunul simt este floare rara...si rara va ramine. Astazi respectul si aprecierea valorilor consacrate,jena fata de ridicol si de compromitere,etc,etc, a ramas mai mult o poveste .Ea este ,dupa parerea mea rezultatul inlocuirii educatiei clasice facute de parinti ,de felul :,,mama, sa fi cuminte, sa fi ascultator, sa fi supus,sa fi harnic, sa nu fi limbut,sa respecti pe cei mai in virsta, pe cei din dregatorii,sa nu furi, sa nu umblii cu minciuni si cuvinte de rusine",etc,etc cu educatia proletara, muncitoreasca ,fara oprelisti de nici un fel si fara considerente morale: ,,bai, sa fi destept, sa nu te calce nimeni in picioare, sa nu vi batut acasa,sa te descurci, sa faci bani ba, ca astia te fac om,sa-ti cumperi respectul ,daca nu-l poti birui pe vreunul atunci sapa-l...bai ,daca te obliga sa-l respecti saluta-l si cind ai trecut de el scuipa-l,daca ai bani iti cumperi orice,mama,tata,frati, scoala ,tot,tot,ce vrei tu !"Imh, chiar asa sa fie ?
Si astazi vedem practica sau sustinerea unor asemenea atitudini in relatiile dintre oameni si uneori...dintre noi. A cere cuiva sa nu-ti acorde respectul cuvenit inseamna in primul rind sa te negi pe tine si nu sa-i faci lui un favor lasindu-l sa-ti devina intim,nu este semn de distinctie ci de decadenta. Nu degeaba este proverbul : ,,ce ti-e scris in frunte ti-e pus"(unul din sensuri),referindu-se la autodefinirea ta.
Eu am fost adeptul manierismului si elegantei clasice ,neinrosite de vreme (comunismul!),si cu dezavuarea sau chiar cu aversiune impotriva prostului gust,si a bunului simt terfelit chipurile in ,,ingaduinta".
Am scris acestea vis-a-vis de propunerea de ,,intovarasire" fara frontiere pe care ne-o facem unii altora si de ignorarea surorilor/fratilor care atrag prin eleganta conversatiei .Dar ,sa-l tratam pe fiecare ,in primul rind, dupa respectul pe care il are fata de sine ! Asa vor ,asa sa primeasca !
|