Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.06.2009, 20:59:10
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Nu vreau sa te contrazic, este absolut normal sa existe diferende intre oameni, si de multe ori ele nu exclud dragostea. Pe de alta parte, dragostea crestineasca nu ajuta doar cand esti la ananghie, ci tot timpul, si in special fara motiv.

Sigur, dar nu stiu cum poti sa il iubesti pe Dumnezeu fara sa iubesti pe aproapele. Nu cred ca exista o ordine, ambele iubiri trebuie sa existe concomitent. Dragoste de semeni poti sa vezi si la atei, dar dragoste de Dumnezeu nu ar trebui sa existe fara dragoste de aproapele.

In fine sa trecem de asta. Nu ne-ai spus ce crezi acum despre Steinhardt dupa ce ai citit ce am transcris eu si Fani.
Noesis, ma minunez cum rastalmacesti spusele mele. Am spus eu ca Il poti iubi numai pe Dumnezeu, fara sa-ti iubesti aproapele?!?
Ia sa vedem ce scrie in Evanghelii:

Matei 22.37. El i-a răspuns: Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău.
38. Aceasta este marea și întâia poruncă.
39. Iar a doua, la fel ca aceasta: Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.

Sfânta Evanghelie după Marcu
Cap. 12
30. Și: "Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău și din toată puterea ta". Aceasta este cea dintâi poruncă.
31. Iar a doua este aceasta: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti". Mai mare decat acestea nu este alta porunca.

Exista deci o ordine.
Intr-adevar, nu putem sa spunem ca Il iubim pe Dumnezeu, pe Care nu L-am vazut, daca nu-i iubim pe oameni; dar dragostea pentru Dumnezeu trebuie sa primeze.
Domnul ne si explica in ce consta dragostea fata de aproapele: daca ii e foame, sa ii dai sa manance; daca ii e sete, sa ii dai sa bea; daca e dezbracat, sa ii dai de imbracat. De aceea am zis, ca daca ai fi la anaghie te-as ajuta. Asta inseamna ca m-as purta omeneste cu tine, indiferent de situatie.

Ceea ce ma intriga pe mine este, ca atunci cand nu sunteti de acord cu o idee a unui om, il acuzati de lipsa de dragoste, desi nici nu-l stiti, nu l-ati vazut, nu l-ati intalnit. Pentru a sti cu adevarat cat e de plin sau lipsit de dragoste un om, trebuie sa incercati sa il cunoasteti, dincolo de acea idee care nu va e proprie. La urma urmei si voi va sustineti ideile, dar nimeni nu v-a acuzat de lipsa de dragoste... desi judecati.

Ma intrebi de dragostea de oameni a lui N Steinhardt. Dar cati oameni se ridica la nivelul dragostei lui?!? Cati oameni dintre noi au fost convertiti de Valeriu Gafencu? Cati au suferit ca N. Steinhardt? Cati suntem eruditi ca el?
In loc sa ne asemenam cu N Steinhardt, om de exceptie, intr-o perioada de exceptie, mai bine sa ne vedem de pacatele noastre, pe care le inmultim vazand cu ochi pe acest forum, pentru ca judecam.
Reply With Quote
Vechi 11.06.2009, 00:35:43
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Ceea ce ma intriga pe mine este, ca atunci cand nu sunteti de acord cu o idee a unui om, il acuzati de lipsa de dragoste, desi nici nu-l stiti, nu l-ati vazut, nu l-ati intalnit. Pentru a sti cu adevarat cat e de plin sau lipsit de dragoste un om, trebuie sa incercati sa il cunoasteti, dincolo de acea idee care nu va e proprie. La urma urmei si voi va sustineti ideile, dar nimeni nu v-a acuzat de lipsa de dragoste... desi judecati.
Sa recitesti, Anca, te rog, asta, prima data cand ne raspunzi noua, celor care nu gandim ca tine, bine?
Atunci poate o sa ne acuzi mai putin de ironie din care lipseste dragostea pt aproapele, lipsa de respect crasa, judecarea altora (vezi chiar in acest mesaj), superioritate gratuita, etc. Hm? Dreptu-i or ba?

Citat:
Ma intrebi de dragostea de oameni a lui N Steinhardt. Dar cati oameni se ridica la nivelul dragostei lui?!? Cati oameni dintre noi au fost convertiti de Valeriu Gafencu? Cati au suferit ca N. Steinhardt? Cati suntem eruditi ca el?
In loc sa ne asemenam cu N Steinhardt, om de exceptie, intr-o perioada de exceptie, mai bine sa ne vedem de pacatele noastre, pe care le inmultim vazand cu ochi pe acest forum, pentru ca judecam.
Eu cred ca o cam intorci ca la Ploiesti aici. Nu te-a intrebat de dragostea lui fata de aproapele, te-a intrebat cum sa folosim acest text in discutia noastra despre ecumenie.
Care sunt consecintele lui pentru discutia noastra? Ca ziceai (sau ziceau altii, in fine,; dar tu aprobai) mai sus ca toti marii parinti sunt antiecumenici, si mai ales cei care au fost la inchisori, sa nu indraznim sa spunem ca au fost altceva decat antiecumenici.

Eu nu mai inteleg:
In alte parti zici ca trebuie sa ne luam exemplu de la parinti, ca nu-i respectam daca nu incercam sa facem ce zic ei si ca ei, dar aici zici ca e prea sus exemplul lui ca sa fie urmat..
Vechi 11.06.2009, 00:59:49
antoniap
Guest

Implicit

Adesea Vladica spunea: [COLOR=#ff0000]„Suferintele generatiei ce vine au fost aruncate cu zeci de ani în urma peste acei oameni”.[/COLOR] Spunând aceste, el îi avea în vedere atât pe Noii Mucenici si Marturisitori din vremea Revolutiei (1917) cât si pe cei din timpul prigoanei comuniste. Aceasta jertfa ne-a eliberat pentru putin timp din suferintele exterioare pentru ca ei le-au luat asupra lor. Ei pentru noi au suferit, iar Domnul se îndura de noi pentru sângele lor varsat. Crestinii de acum au doar suferinte launtrice. Si împotriva acestor suferinte si boli ale noastre nu exista decât un singur leac: [COLOR=#000000]acela de a te lupta cu tine însuti.[/COLOR][COLOR=#000080] De te vei învinge pe tine si te vei ridica la rugaciune, atunci Domnul îti va da tarie si putere si nu vei fi biruit de vrajmasi. Dar daca îti va fi mila de tine, atunci vrajmasul te va doborî de tot si îti va fi foarte greu sa te ridici.[/COLOR]
* * *
Multi din timpurile de astazi cred ca vremea nevointelor ascetice deja a trecut si ca Vladica
Antonie nu este decât o exceptie. Dar viata lui plina de nevointe este o mustrare vie pentru noi cei putin credinciosi si nepasatori. Caci si în vremea noastra se poate trai în nevointe, slujindu-L pe Dumnezeu din toate puterile si iubindu-L din tot sufletul. Adesea, Vladica aducea drept exemplu viata Sfântului Ioan de Kronstadt. El se întrista foarte mult de starea monahismului contemporan în care nu vedea o adevarata viata duhovniceasca. Spunea: „Peste tot - zicea el - [COLOR=#000000] [/COLOR][COLOR=#000000]numai aparente: [/COLOR]se împodobesc, se îmbuiba, iar ostenelile si rugaciunea lipsesc”. Vladica avea vârsta de peste 80 de ani si tot mergea sa-i cerceteze pe fiii sai duhovnicesti, iar atunci când ei îl sfatuiau sa conteneasca calatoriile, el le spunea: „Maica Domnului nu ma binecuvinteaza sa stau pe loc, ci îmi porunceste sa merg si sa pastoresc turma”.
(din: Vladica Antonie Marturisitorul, Calea rugaciunii launtrice. Manualul isihiei, Editura Bunavestire, Galati, 2003, reprodus in: Profetii si marturii crestine pentru vremea de acum. Antologie de texte de la Sfintii Parinti si autori contemporani, Editura Cartea Ortodoxa, Alexandria, 2008).

Mi-au placut aceste randuri si le-am postat in speranta ca vor fi de ajutor in aceasta discutie. Desigur, lupta cu noi insine este cea mai grea, apoi, lupta pentru apararea valorilor in care credem. Iar daca pentru apararea acestor valori mai si suferim, trebuie sa ne gandim ca altii au suferit mai mult si sa multumim lui Dumnezeu pentru toate.

Intr-o astfel de discutie nu poti sa te astepti sa te aprobe cineva care sustine idei contrarii. Iar daca te mai jigneste, nu-i nimic. Te mangaie Dumnezeu. Iata ca nici noi insine nu avem voie sa fim ingaduitori cu pacatele noastre. Iar daca ne iubim aproapele mai incercam fie si mai stangaci, sa-l ajutam, totusi.

Reply With Quote
Vechi 11.06.2009, 01:07:19
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Intr-o astfel de discutie nu poti sa te astepti sa te aprobe cineva care sustine idei contrarii. Iar daca te mai jigneste, nu-i nimic. Te mangaie Dumnezeu. Iata ca nici noi insine nu avem voie sa fim ingaduitori cu pacatele noastre. Iar daca ne iubim aproapele mai incercam fie si mai stangaci, sa-l ajutam, totusi.
[/left]
Mi-a placut asta, Antonia. Da, asa este.

Noapte buna si Doamne ajuta la toti. Sa nu plecam suparati la culcare. De convins n-o sa ne convingem, dar macar sa ne respectam.
Vechi 11.06.2009, 01:14:50
Anca-Miha
Guest

Implicit

Cuvantul ecumenie nu exista. O "inventie" care sa ne incurce cromozomii...
In rest, Fani, dialogul cu tine nu isi mai are rostul, daca peste tot vezi numai lipsa dragostei.
Reply With Quote
Vechi 11.06.2009, 01:49:58
Anca-Miha
Guest

Implicit

Fani, sper ca intr-o zi sa vezi ce se intampla si sa intelegi...
Noapte buna si tie si nu uita, ca in ciuda tensiunii, care se simte cateodata, eu va scriu cu toata dragostea.
Reply With Quote
Vechi 11.06.2009, 02:25:23
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
Cuvantul ecumenie nu exista. O "inventie" care sa ne incurce cromozomii...
In rest, Fani, dialogul cu tine nu isi mai are rostul, daca peste tot vezi numai lipsa dragostei.
Si cuvintul Ecumen-ism este inventat si comunism, bahaburez-ism este inventat de te miri ce draci

Oare de ce Fani nu are dreptul la fel ca Karl Marx sau Bill Gates sa inventeze un cuvint care este foarte reusit.

BRAVO!

"More power to her!!!

De acum inainte incurajez pe toti sa il folosim chit ca-ti ravasim neuronii sau nu, treaba ta.
Este un cuvint care promoveaza dragostea catre aproapele in spiritul poruncilor lui Hristos!
Reply With Quote
Vechi 11.06.2009, 02:29:21
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Si cuvintul Ecumen-ism este inventat si comunism, bahaburez-ism este inventat de te miri ce draci

Oare de ce Fani nu are dreptul la fel ca Karl Marx sau Bill Gates sa inventeze un cuvint care este foarte reusit.

BRAVO!

"More power to her!!!

De acum inainte incurajez pe toti sa il folosim chit ca-ti ravasim neuronii sau nu, treaba ta.
Este un cuvint care promoveaza dragostea catre aproapele in spiritul poruncilor lui Hristos!
Citeste cu atentie mesajul tau.
Sigur esti crestin?
Daca in scris nu sesizezi ca folosesti unele cuvinte, in viata de zi cu zi cum vorbesti? Dracui?
Reply With Quote
Vechi 11.06.2009, 02:51:02
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Adesea Vladica spunea: [COLOR=#ff0000]„Suferintele generatiei ce vine au fost aruncate cu zeci de ani în urma peste acei oameni”.[/COLOR] Spunând aceste, el îi avea în vedere atât pe Noii Mucenici si Marturisitori din vremea Revolutiei (1917) cât si pe cei din timpul prigoanei comuniste.
Da, rusii cred ca au avut cele mai multe jertfe ale prigoanei comuniste.
...profund si clar

Mare este Dumnezeu!
Doamne cum a lucrat iconomia Dumnezeiasca pentru a pastra Ortodoxia pe pamint?.
Au trebuit sa moara sa se jertfeasca 20 000 000 de rusi pentru ca Biserica Ortodoxa sa ramina vie. Este paradoxal chiar, cum biserica s-a salvat printr-un regim Ateu, comunist. Caile Domnului chiar sunt de neinteles si de nepatruns in veci!!!.

Este clar ca pentru a putea fi oprita fiara fascista Dumnezeu a trebuit sa-l aduca mai intii pe Lenin dupa care pe Stalin la putere pentru a cistiga razboiul printr-o dictatura singeroasa insa mintuitoare si salvatoare de neam si credinta. Numai printr-o mobilizare masiva a neamului si declararea unui RAZBOI SFINT AL NEAMULUI RUS au putut tine piept masinii de tocat carne germana care radea totul in calea ei si ardea toate bisericile cu tot cu locuitori in ea ( 654 de sate parca DOAR IN BIELORUSIA arse pina-n temelii cu tot cu locuitori)
vedeti filmul rusesc cutremurator:
"Du-te si Vezi!" (un indemn foarte popular cu fanii Apocalipsei)
facut din marturii ale supravietuitorilor acestor masacre ale ortodocsilor arsi de vii de nemti in biserici.

Daca nu erau rusii Ortodoxia disparea de pe fata pamintului. In Romania(servitoarea nazistilor(cit a tinut shmenul) s-ar fi vorbit germana si am fi fost toti catolici germanizati(varianta saxona)
Sa-i multumim lui Vladica! si multor alti vladici martiri ai neamului Ortodox.
Hristos a stiut ca Biserica sa nu va muri in veci datorita Marelui Razboi Sfint dus de rusi!
Sa le fim recunoscatori in veci!
Dar deocamdata IAR suntem convenabil prinsi in alte aranjamente
Interesant cum se repeta istoria si cum nu invatam nimic
Unde-i liberul arbitru? :)))
Reply With Quote
Vechi 11.06.2009, 02:54:29
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Citeste cu atentie mesajul tau.
Sigur esti crestin?
Daca in scris nu sesizezi ca folosesti unele cuvinte, in viata de zi cu zi cum vorbesti? Dracui?
:))) niciodata
acolo vorbeam de draci impielitati :)))
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce argumente sa-i aduc unei persoane care nu crede in sfinti? pacatoasa Generalitati 19 28.04.2023 21:31:00
Argumente in favoarea faptului ca BO este adevarata Biserica a Lui Hristos Lucian008 Despre Biserica Ortodoxa in general 106 27.03.2014 14:34:37
Dialogul BOR cu BC si bisericile crestine mihailt Biserica Ortodoxa Romana 38 11.07.2011 17:29:40
Dialogul cu catolicii din Cipru BogdanF2 Generalitati 2 16.11.2009 13:03:37
Dialogul ortodoxiei cu neoprotestantii PadreCory Secte si culte 0 20.06.2008 23:42:10