Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.06.2015, 23:34:52
Igor_Paslusnik's Avatar
Igor_Paslusnik Igor_Paslusnik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2015
Locație: Biserica. Creștin al Bisericii primare, cea fără erezie, numită politic după anul 1054: Ortodoxia
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu Vezi mesajul
@ Igor (Emilian), din pacate n-ai inteles nimic. Dar NIMIC! Lungul tau mesaj poate fi facut franjuri, crede-ma, desi pare plin de bunavointa. Nimic nu este relevant, fiindca vorbim in abstract, nu fiindca stim ce spunem.
Un singur amendament: Iubirea NU e virtute, ci simtire!!! Cum te-ai putea forta sa... iubesti? Tu ai indoieli asupra altora ca inteleg anumite aspecte la care faci aluzie, dar te tradezi in urmatoarele fraze cand dovedesti tuturor ca vorbesti "din carti" nu din suflet, ca si cum ai fi trait pe pielea ta, efectul unor "lectii", depasirea unor ispite sau chiar caderea in ele si "nuiaua" din clipa urmatoare... Nu. Teorie si litera de lege sfanta, dar din pacate neduhovniceasca. De aceea am spus si continui sa cred sincer asta: cei ca tine L-au rastignit pe Mantuitor, fiindca au crezut in lege in mod fanatic, asa cum faci tu. Nici ei nu omorau! Aveau lege! Dar au strigat in cor: "Rastigniti-L! Rastigniti-L!!" Citeste Evangheliile si plangi, fiindca este cu adevarat de plans. Ce am facut eu sa fiu crestin-ortodox? Nimic! Dimpotriva, ma lupt cu tot felul de ganduri care stiu ca nu-mi apartin! Nu merit nimic, dar daca tot primesc, ce-as putea altceva sa fac, decat sa multumesc. Evreii erau la fel de mandri ca tine, stiindu-se popor ales, si cu lege faceau... fara-de-lege!!! Daca ar fi simtit smerenia lui Moise si a lui Avraam, in toate madularele lor, L-ar fi iubit pe Tatal, asa cum sustineau ca-L iubesc, si asa cum si tu, biet naiv, sustii. Dar erau orbi si surzi si tocmai de aceea, vorbind de Iubire, nu o cunosteau fara de smerenie, fiindca altfel nici nu se mai punea problema sa nu-L recunoasca pe Hristos. Ce le lipsea lor? Harul, frate Emilian, harul! Numai prin har, auzi foarte clar graiul Ingerului Pazitor si citesti in sufletele oamenilor fara niciun pic de efort, nu fiindca vrei tu, ci fiindca "ti se transmite"!
Despre Origen, am spus sa nu mai vorbim. Nu stiu de unde ai dedus tu ca-l sustin. Din curiozitate, descoperind la Sf.Ioan Scararu anumite atentionari, am dorit sa aflu mai multe... Omul fara har, este fals si paradoxal. Orice om. Vezi exemplele din viata: poti sa primesti mereu, mereu de la cineva, de toate, si pe toate le uiti. Dar nu uiti niciodata momentul cand ti s-a refuzat!!! Asa si cu Origen!!! Cauta, te rog, fara ura si fara partinire si afla TOATA osteneala lui Origen si nu mai fa aluzii la calamitati in materie de har (Arie, Nestorie si toata panoplia - despre Evagrie, sper sa nu te referi la Evagrie Ponticul ca iarasi esti pe-alaturi). Cand vei avea certitudinea unui singur suflet mantuit (si nu ma refer la al tau), vei primi primul semn de smerenie adevarata si abia de atunci incepe razboiul. La tine, deocamdata, ceea ce vedem noi, este o parodie cu pretentii de "jertfa"! De aceea am spus sa nu aluneci (se pare ca uneori trebuie sa ti se deseneze sa "descifrezi" mesajul) fiindca procedand astfel, Dumnezeu ii va ingadui vrajmasului sa... te cearna maruntel, si nu stiu daca chiar ai habar ce inseamna sa-l provoci pe vrajmas, prin... mandrie! Invata sa taci, invata sa asculti, invata sa treci dincolo de soaptele lui care te indeamna sa crezi ca ai tot dreptul si chiar meritul sa vorbesti si sa judeci astfel. El stie bine unde vrea sa ajungi tu, numai tu nu stii. INCA!!!
Mantuire sa ne dea bunul Dumnezeu!
Frate drag Neagu,
Un creștin conștient, lucid la minte, știe că nu se poate mândri, că nu are cu ce. Deci n-am cu ce să mă mândresc. Toate sunt de la Dumnezeu. Tot binele, înțelepciunea care o am, e de la Dumnezeu, nu-i a mea. Cu ce să mă mândresc? Că o am? Dar nu pot, că nu-i a mea. Tot ce avem bun, ne-a fost dat împrumut, suntem administratori, începând de la trupul nostru, cu tot ce e în noi, până la ce e lângă noi: soție, copii, averi, casă, etc. Nimic nu-i al nostru. Nu ne putem mândri. Dumnezeu poate lua ce-i al Lui, oricând: trupul nostru, copii noștri, soție, averi, casă, tot. E al Lui. Noi, când primim, e o răsplătire și-o obligație în același timp. Răsplătire, sau mângâiere, ajutor spre mântuire, și obligație să nu ne lipim inima de ele, să înmulțumi binele dat, și de a și la alții tot ce avem noi, spre slava lui Dumnezeu, adică spre cinstea, respectul, iubirea, dorirea, lui Dumnezeu. (soția nu se dă, dar se descoperă în caracterul și personalitatea ei, calitățile ei, spre slava lui Dumnezeu).
Frate Neagu, când Hristos trebuie mărturisit, tocmai asta vor dracii: să tăcem. ba să nu tăcem ! Să trigăm de pe acoperișul casei, cum spune Biblia. Iar cu Origen am terminato. Văd că ești în înșelare și nu te pot ajuta, fiindcă nu vrei să fi ajutat. Ți-am spus: tot binele care îl vedem noi la Origen, îl găsim în întregime, ba chiar însutit mai mult, la Sfinții Părinți, iar pentru otrava cu care ne oferă Origen acel bine, ne lipsim de Origen. Când pui o picătură de venin întrun pahar cu apă și bei apa, mori? Desigur. Așa-i și cu Origen. Dar ești orb și nu vezi și refuzi să vezi. Crezi că dacă ai frăția ta, 55 de ani și 2 copii, nu poți cădea și nu poți fi înșelat? Nu spun că eu nu cad, dar acolo unde pot, te ajut și te sprijin și îți arăt, că am primit de la Dumnezeu și am ce să-ți arăt, e de la El, Dumnezeu lucrează prin oameni, și prin mine, ca să ajute pe cei care trebuiesc ajutați. Bine, trebuie să vrea și ei să primească ajutorul.
Revin: toate virtuțiile și patimile sunt simțiri. Nu spune că iubirea e simțire. Și ura e simțire. Iubirea nu are definiție. Când spunem că e virtute, e cel mai copilăresc mod de a defini iubirea. Te forțezi să iubești, când știi că trebuie, dar nu poți. "Pacea lui Dumnezeu, care covârșește toate mintea".
Ai o sensibilitate foarte frumoasă, lucru pentru care trebuie să ai mai mare grijă să nu cazi în mândrie, că vezi Doamne, ai o vârstă și pentru asta ai o autoritate. Ai. Dar nu în toate. Mereu avem de învățat unii de la alții. Atunci când spui că de la un om, nu ai ce să înveți, atunci ai căzut întrun hău, lipsit de iubire.
Da, recunosc, Îl răstignesc pe Mântuitorul în fiecare zi, prin păcatele mele, dar un lucru să știi sigur: prin libertatea de la Dumnezeu, prin librul albitru, prin împreună lucrarea cu pronia lui Dumnezeu, în fiecare zi, caut să-mi înmulțesc iubirea. Și virtuțiile cât pot. Și asta cu putere de la Dumnezeu. Prin încercări, prin ispite, prin căderi, prin acele răstigniri ale Mântuitorului. Tu te crezi drept? Virtuos? Tu nu-l răstignești pe Hristos? Atunci de ce vorbești prostii? "Litera ucide, duhul face viu", spune Biblia. Știm asta amândoi. Atunci care-i scopul dialogului nostru? Vrei să mă denigrezi? Vrei să mă smerești? Lasă pe Dumnezeu să ne smerească. Noi, hai să ne construim unii pe alții, în Hristos, să ne ajutăm, să nu ne împiedicăm în "realizări", anume vârsta, copii, studiile, eu nu vreau să mă laud cu nimic, decât cu neputințele mele, ca să fiu ajutat și să ajut și eu pe alții când le văd neputințele lor. Asta trebuie să facă creștinii. Nu e nimic greșit în asta.
Dacă frăția ta n-ai făcut nimic ca să fi creștin ortodox, eu nu am acceptat așa ușor, am studiat, ca să fiu sigur pe ce cred. Alții abandonează Ortodoxia, alții o descoperă. Așa că să faci ceva pentru Ortodoxia ta, și pentru a aduce, a înmulți, a arăta Ortodoxia, anume Creștinismul cel pur și sfânt, și altor oameni, să-L mărturisim pe Hristos.

Am scris destul. Că iar spui că scriu mult. Și ca să-ți port neputința, cum ne cheamă Biblia să facem, scriu mai puțin. Iartă-mă.

Hristos în mijlocul nostru.
Noul Testament ortodox e manualul normalității. Să citim zilnic din el, din Patristică, Dogmatică, Sfintele Canoane, cărți de la Sfinți ortodocși, nu de alte culte, ptr. a avea viață sfântă. În erezii nu e Duhul Sfânt, Har, Taine, Mântuire.

Dorim unirea tuturor în Sfânta Biserică fără ereziile lor. Hristos/Biserica/Creștinismul este și va fi ecumenic nu eretic-ecumenist, deschis la dialog și vindecare ptr. orice boală până la Parusie. Iubim toată Creația. Sunt 9 Sf. Sinoade Ecumenice.
Biblia

Last edited by Igor_Paslusnik; 28.06.2015 at 23:41:48.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ajutati o famile aflata intr-um mare necaz!! gadescum Umanitare 1 24.01.2009 19:48:25